aska_ou 04.06.07, 15:14 powyżej 28 lat . Wiem, że na pewno jest nie jeden, do tego w wieku 30 lat (!). Jeśli znacie osobiście lub macie jakiekolwiek info dotyczące studentów w tym wieku będę ogromnie wdzięczna za wpisy. Pozdrawiam, Aśka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tranquilizer13 Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 04.06.07, 15:24 u nas byla na prosekt. dziewczyna 26 lat. Ej, jesli chodzi o to co sie domyslam, to pamietaj ze jesli tylko Twoja sytuacja Ci na to pozwala zawwsze warto spelniac marzenia. Chociaz brzmi to dziwacznie...znaczy tak malo oryginalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 04.06.07, 17:51 Dziękuję :) Mam 31 lat i zamierzałam zdawać w tym roku ( już pisałam tu na forum ) ale mój syn ma dopiero rok a przed nami jeszcze operacja serca więc jeśli mnie przyjmą to bardzo chętnie zacznę ( stomatologię )ale w przyszłym roku. Czas nie ma dla mnie już takiego znaczenia jak kiedy miałam 20 lat.Tzn, kiedy skończę to skończę, chodzi o zdobycie zawodu moich marzeń ( utrzymuje mnie i tak mąż ). 7 lat temu studiowałam stomatologię właśnie ale studia przerwałam. Nie mogę się reaktywować ale zamierzam dokończyć to czego nie skończyłam dlatego że mimo prób podjęcia innych zajęć, kierunków studiów, ja wciąż jestem nieszczęśliwa i niespełniona :) Jeśli warunki pozwolą to zdaję w przyszłym roku i zamierzam dostać się na dzienne (!) Zdziwiłam się kiedy poinformowano mnie że nie ma progu wiekowego ! Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pokrzepiającą odpowiedz. Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
snajperos Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 04.06.07, 19:54 No pewnie. Tylko durnie patrz na wiek .Wiekszosc tych losi ktorzy ci to beda odradzac jeszcze nie wie ze jak juz skoncza te marne 25lat (u nas tak jest ze jak zaczynasz cos po 22 roku zycia postrzega cie spoleczenstwo dziwnie co najmniej- sadze ze jest to swietny wyraz totalnego jeszcze murzynstwa, braku hmm...tolerancji? zeby nie powiedziec smarkactwa jaki panuje w polszcze) pojda do pracy ktora w 8o procentach mocno minie sie z tym co o tym mysleli, po 10 latach nie beda sie nieczego juz nowego dowiadywali...i zostana doktorkami co jezdza zdradzac zony czy mezow ,czy to co tam sie teraz zdradza, na sympozja "naukowe". nic sie nie przejmuj, wal do przodu, niech wiedza:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 04.06.07, 20:44 Snajperos masz rację :) Mieszkałam w Anglii przez pewien czas i nawet myślałam o rozpoczęciu tam studiów magisterskich , coś w rodzaju naszych nowych kierunków ( od tego roku bodajże ) "techniki dentystyczne". Miałam 28 lat i traktowano mnie jak dziewczynkę , serio :)) Z drugiej strony to właśnie sobie przypomniałam że studiował ze mną na Śląsku pewien Arab, miał gruuuubo po 30stce, myślę że nawet 40 lat. Był tak wyluzowany, że każdy z nas zazdrościł mu podejścia :) Skończył studia i wrócił zadowolony do Szwecji gdzie mieszka z żoną i dziećmi na stałe :) Ciekawa jestem czy wszystkie lata studiów są równie wymagające jak I rok ? Strasznie się boję że zaniedbam syna a tego bym za nic nie chciała. Pamiętam że I rok był straszny, wtedy też odeszłam, ale II miał być o wiele gorszy. Jak to jest później ??? Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 04.06.07, 20:57 a na jaką AM startujesz? najlepiej będzie jak przejrzysz sobie plan studiow dla stomatologii uczelni,na którą się wybierasz no i udasz się na dni otwarte (gdzie będziesz miala możliwośc porozmawiania ze studentami stomatologii).Studia są tylko ;P 5letnie tak więc rok krotsze niz na leku;)) (częśc przedmiotów jest przerabiania w mniejszym zakresie niż ma to miejsce na lekarskim ale jest to rekompensowane innymi przedmiotami ściesle związanymi ze stomatologią) Co do dziecka..Na mojej uczelni parę dziewczyn urodzilo dzieci na poczatku lub w polowie studiow (znakomita częśc to nie byly wpadki ale planowane ciąże!!!) i bylo w stanie (oczywiście z pomocą najblizszych) pogodzić studia z wychowywaniem potomka. Odpowiedz Link Zgłoś
snajperos Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 04.06.07, 23:24 Jesli chodzi o medycyne, to z gory uprzedzam ze sie wypowiadam na temat zagranicy, Danii konkretniej... Nie ma nic nie do przejscia. Jesli autentycznie ci sie podoba medycyna, jezeli czujesz ze to to, coz, pomylka jest wykluczona. Pewnie, ze trzeba miec jakas kumacje i niezla pamiec, to pomaga... (szczegolnie kumacja, ale u nas w grupie jest sporo panien co nie bardzo wiedzialo by jak wytlumaczyc gdzie i jaki kanal jonowy jest w, powiedzmy, sercu ((z pannami sie nie obraz, kolesi tez by sie znalazlo )) takze i to teoria jest slaba. Dokladnie nie pamietam juz pierwszego roku, ale pewnie histologia da sie we znaki. Duzo zalezy od podrecznika...Ale to juz czysto techniczne uwagi, ktore pewniej lepiej moga dookreslic inni studiujacy w Polsce. Jeszcze raz, nic nie pekaj wal do przodu, musi sie udac. A , i pamietaj pogadaj z partnerem.Seriously, pogadaj powaznie, ja nie pogadalem zbyt powaznie i przyszlo za to odpokutowa,i to ciezko. Trzymaj sie cieplo! Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 05.06.07, 08:10 Dzięki wielkie :) Stomatologię już studiowałam więc wiem na co się porywam :) Studiowalam na Ślamie w Zabrzu, miałam najgorszy skład asystentów a jednak byłam uczennicą czwórkową :) Zrezygnowałam z innych przyczyn. Teraz porywam się na Kraków niestety. Mam do Krakowa 80 km i będę zmuszona codziennie dojeżdzac do domu, więc to musi być CMUJ. Jestem bardzo przejęta waszymi wypowiedziami ponieważ wydawało mi się że dostanę wiele batów tu na forum :) Jeszcze raz ; dzięki wielkie i uczcie się pilnie hehe :)))) Pozdrawiam ! Aska Odpowiedz Link Zgłoś
dalenka.zet Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 11.06.07, 14:03 Jak wyobrażasz sobie codzienne dojeżdzanie 80 km?? ja dobrze zrozumiałam? Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 11.06.07, 18:26 Będę dojeżdzała nie w każdy dzień ale ze 3 razy w tygodniu pewnie tak. Mam znajomych którzy tak robią od lat. Nie w tym mój problem. Muszę dobrze zorganizować opiekę nad dzieckiem i czas na naukę. Same zajęcia to "pikuś" , chodzi o zorganizowanie sobie nauki w domu przy małym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
tilapka Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 11.06.07, 18:58 warto realizowac marzenia.. ale czy kosztem dziecka? bedziesz miala mnostwo nauki i zajec a maz chyba tez nie jest z gumy..chyba ze masz dwie pary sprawnie dzialajacych dziadkow i fajna nianie (chociaz to i tak nie to co mama) Odpowiedz Link Zgłoś
botoksik Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 11.06.07, 19:08 poradzisz sobie na pewno;) ile matek z dziećmi, nawet samotnych, studiowało, i to medycynę:) nie poddawaj się, bo życie jest tylko jedno, później nie ma poprawek... Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 11.06.07, 20:38 Poradzi sobie z dzieckiem i męzem na pewno ;) .bez przesady ..jak już napisałam na mojej uczelni było parę dziwczyn męzatek z dzieckiem i radzily sobie dobrze (przynajmniej te dwie,ktore znałam) zarówno na uczelni jak i w życiu osobistym. Odpowiedz Link Zgłoś
tilapka Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 11.06.07, 22:27 mnie tylko troche te dojazdy przerazalyby ;) nie wolicie zamieszkac w miescie w ktorym bedziesz studiowala? bo takie jezdzenie to i kasa i kupa czasu no i daleko od siebie, to smutno.. inaczej chyba jest jak jest matka nawet zapracowana ale w koncu wraca i utuli malenstwo do snu a inaczej jak mamusia przyjezdza do domu co dwa, trzy dni a i tak pada z nog po upojnej podrozy ale oczywiscie zycze ci wszystkiego najlepszego, zebys sie spelniala jako mama i studentka jednoczesnie :* Odpowiedz Link Zgłoś
dalenka.zet Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 12.06.07, 13:05 Podziwiam za odwagę i życzę sukcesów Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 15.06.07, 08:41 Dziękuję wam bardzo za słowa pociechy :) Mąż pracuje za granicą ale dołączy do nas na stałe pewnego dnia. Przeprowadzka do Krakowa wchodzi w grę, oczywiście. Jest to kwestia najwyżej 3 lat kiedy zadecydujemy czy kupić mieszkanie w Krakowie czy budować dom u nas. Na studia planuję zdawać za rok czyli wszystko jeszcze do przemyślenia. Psycholog powiedziała mi że liczy się jakość czasu spędzanego z dzieckiem nie ilość, a także szczęśliwa i spełniona matka. Taka która się męczy w życiu wyładowuje wszystko na dziecku. Życie mam tylko jedno i mam nadzieję ze jeszcze nad grobem nie stoję więc muszę przynajmniej spróbować żeby potem nie wpadać w histerię na myśl o tym co mogłam zrobić a nie zrobiłam. Niewątpliwie będzie mega ciężko. Jeśli nie dam rady to nie zrobię niczego kosztem zdrowia i własnej rodziny. Tymczasem atakuję książki ( a nauka idzie całkiem, całkiem :) Pozdrawiam wszystkich serdecznie ! Odpowiedz Link Zgłoś
tilapka Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 15.06.07, 22:27 trzymam za ciebie kciuki :) a z kim bedziesz zostawiala dziecko jesli maz za granica? (jesli wolno spytac) duzo jest na medycynie studentek-mezatek? Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 15.06.07, 22:47 Dużo nie ale zawsze kilka się znajdzie.Ja poznałam osobiście dwie pary.Jedna zawarła małżeństwo z racji tzw. "wpadki" (czyt. ciąży),druga z miłości.Obydwa małżenstwa skończyły (koślawo to brzmi ;) studia bez problemów no i deklarowały szczęście w związku.Zadne studia nie mogą stać się przeszkodą w prowadzeniu normalnego ,rodzinnego życia.A jeśli chodzi o dziecko-lepiej zafundować je sobie przed stażem albo dopiero po specjalizacji-inaczej będzie ciężko (opinia lekarek ,które znam),Załozycielka wątku ma już ten "etap z głowy" hehe.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tilapka Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 16.06.07, 14:31 przed stazem to wczesnie, po specjalizacji to pozno ;) ale chyba lepiej wczesnie Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 16.06.07, 20:41 Dziecko miałabym nadzieję zostawiać z moją mamą. Jest też tato i brat. Chrzestna też sie wciągnie w pomoc jeśli będzie kryzys. Pomyślimy. Dodam jeszcze że zdaję na stomatologię i tylko stomatologia mnie interesuje. O tyle lżej, że po 5 latach zaczynam pracę w zawodzie; rok stażu jest już pracą za którą płacą a potem mogę się specjalizować ale nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
jonquilla Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 04.07.07, 11:49 CZesc Aska Napisalam do Ciebie na priv'a. Odpowiedz Link Zgłoś
zzooffkkaa Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 06.07.07, 14:25 ja jestem z rocznika 87' i w tym roku po raz pierwszy startuje na AM (dopiero w tym roku dotarlo do mnie ze medycyna to powolanie..przed tem jakos "balam sie " dopuscic do siebie ta mysl ze medycyna to wlasnie to) juz wiem ze sie nie dostane(na pewno)..i tak sobie myslalam ze w przyszlym roku to juz bedzie za pozno..ale twoj post jest bardzo motywujacy i postanowilam ze w przyszlym roku na pewno raz jeszcze rusze na podboj AM...zycze ci powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
andraskela Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 07.07.07, 01:56 zzooffkkaa ja tez jestem 87:) nie jest za pozno damy rade, zapraszam na forum: poprawiamy nowa mature:) z czego musisz poprawiac?? ja z wszystkiego i dodam ze fizy musze sie nauczyc od zera, a z bioli i chemi tez cienko, ale lepiej niz z fizy. Asiu- damy rade:)Ja tez na stomke:) Odpowiedz Link Zgłoś
monique_mi Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 10.08.07, 15:38 ze dopiero trafilam na ten temat;) no wiec zzooffkkaa ja rowniez jestem rocznik 87 i tak jak ty w zeszlym roku nie msyallam o medycynie w tym sie nie dostalam:( i myslalm ze za rok bedzie juz pozno ale teraz widze ze nie warto sie poddawac jak to nasze marzenie. damy rade i za rok sie dostaniemy:)) pozdrawiam:) P.s no i mature tzreba bedzie poprawic:P i fize 1 raz ale mam nadzieje ze sie uda i ze sie dostane:) Odpowiedz Link Zgłoś
malykotekczarny Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 09.07.07, 15:18 ja tez pomimo 29 lat ciagle mysle o studiowaniu medycyny. Tyle, ze ja nie mam meza, ktory by mnie utrzymywal, wiec sama musialabym o to zadbac. Masz racje Asiu,sama widze to po sobie, jak czlowiek nie robi tego co kocha (przez caly czas probowalam w sobie stlumic te mysli o medycynie zajmujac sie czyms innym) to nigdy nie bedzie szczesliwy...Po skonczeniu studiow biologicznych nachodzily mnie mysli zeby zdawac na medycyne ale wtedy myslalam sobie "skoncze medycyne w wieku 30 lat i co? kiedy bede rodzic dzieci?" Teraz widze jak bardzo sie mylilam...Mam 29 lat, nie mam dzieci,rozstaje sie z chlopakiem, nie ma medycyny...Mam nadzieje, ze nigdy nie jest za pozno na realizacje marzen... Odpowiedz Link Zgłoś
jonquilla Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 10.07.07, 04:35 Czesc Malykotekczarny, Ja mam z 27 lat, skonczone inne studia i tez mysle o studiowaniu medycyny. Teraz mieszkam za granica, ale mysle o powrocie do Polski. Tez mam podobne dylematy i probuje zebrac info na ten temat i w ogole sobie wszystko w glowie ulozyc. W niektorych krajach studiowanie w pozniejszym wieku jest dosc popularne, dlatego tez probowalam sie dowiedziec jak to jest w Polsce, ale widac, ze nie do konca jeszcze, co nie znaczy ze nie mozna. :) Pozdrawiam, A na ktorej uczelni chcialabys studiowac? Odpowiedz Link Zgłoś
malykotekczarny Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 10.07.07, 18:38 Czesc Jonquilla.Ja tez jeszcze nie jestem pewna i zastanawiam sie czy warta jest skorka wyprawki.W moim przypadku najwieksza przeszkoda jest brak srodkow finansowych na utrzymanie sie w Krakowie (bo tu chcialabym studiowac) a studiowac i pracowac jednoczesnie chyba nie dalabym rady (chociaz zawsze mozna zarobic na studia w trakcie wakacji pracujac np w Anglii byle gdzie).Myslalam tez o stomatologii, bo jest krotsza i po obronie od razu jest praca, natomiast lekarski trwa 6 lat, potem trudny egzamin LEP, na specjalizacje trudno sie dostac,male zarobki itp.Jonquilla, wejdz sobie na www.forum.biolog.pl, znajdz temat "po studiach", kliknij na "medycyna kierunek lekarski" a potem wybierz temat "medycyna-czy warto bc lekarzem".wypowiada sie tam pewien lekarz i musze powiedziec, ze troche sie zniechecilam do medycyny po tym, co przeczytalam. Poczytaj wiec sobie watki o medycynie na tym forum i powiedz mi co myslisz.PS. A Ty gdzie chcialabym studiowac? Lekarski czy stomatologie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hanwar do malykotekczarny 10.07.07, 21:10 sprostowanie... jeśli chodzi o stomatologię to trwa i owszem 5 lat.nie jest to zabawa, też jest sporo nauki. nie ma żadnej obrony, tylko jak na lekarskim egzaminy dypolmowe i też jest LDEP- to też trudny egzamin:P. poza tym po skończeniu studiów też jest roczny staż, czyli dużo pracy za małe pieniądze. ze specjalizacjami jest równie trudno, a czasami nawet bardziej... pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
moni2000 Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 12.07.07, 23:06 Małykotekczarny, jonquila, Wy jesteście jeszcze młode dziewczyny! I co z tego, ze w Polsce nie jest popularne studiowanie w wieku nazwijmy to- mocno pomaturalnym? Przecież studiujecie dla siebie, dla własnej wiedzy i satysfakcji. Zresztą i to się w Polsce powoli zmienia, ludzie studiują jeden kierunek po drugim, są osoby zaczynające studia już w wieku średnim. I dobrze. Nie rezygnujcie! Z medycyną jest tylko taki problem, ze od momentu kiedy przekroczycie jako studentki mury AM (zapewne maszerując na anatomię) do chwili zrobienia specjalizacji minie tak mniej więcej 12 lat. onquilla napisała: > Czesc Malykotekczarny, > Ja mam z 27 lat, skonczone inne studia i tez mysle o studiowaniu medycyny. > Teraz mieszkam za granica, ale mysle o powrocie do Polski. Tez mam podobne > dylematy i probuje zebrac info na ten temat i w ogole sobie wszystko w glowie > ulozyc. W niektorych krajach studiowanie w pozniejszym wieku jest dosc > popularne, dlatego tez probowalam sie dowiedziec jak to jest w Polsce, ale > widac, ze nie do konca jeszcze, co nie znaczy ze nie mozna. :) > Pozdrawiam, > A na ktorej uczelni chcialabys studiowac? Odpowiedz Link Zgłoś
moni2000 Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 12.07.07, 22:55 Witam, U mnie na roku by była kobitka. która gdy zaczynała miała koło 40stki. Nigdy nie pytałam o dokładny wiek, oceniałam na oko:-))) Studia z tego co wiem skończyła w terminie, ba była naprawdę dobrą studentką. Żona mojego znajomego skończyła medycynę na gdy miała 40 lat. Więc nie rezygnuj, że tak banalnie to powiem: mamy tylko jedno życie i nie wolno rezygnować z marzeń! Co do studiów i małego dziecka: pewnie ze jest trudno, zwłaszcza 1 rok daje w kość. Ale uwierz mi to jest nic w porównaniu z godzeniem pracy z opieką nad dzieckiem. Jednak na studiach daje się to pogodzić paradoksalnie znacznie łatwiej mimo tego, ze po zajęciach jeszcze trzeba zakuwać. Nie bardzo wiem na czym to polega, ale moim koleżankom łatwiej było wychowywać maluchy urodzone na studiach (jedna urodziła na 1roku) niż te, które przyszły na świat gdy już pracowały. Człowiek na studiach jest zmordowany, ale chyba nie tak jak pracując. Może chodzi o to, ze czas na studiach jest jednak bardziej elastyczny? Dasz radę! Pozdrawiam i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
malykotekczarny Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 13.07.07, 14:09 moni2000 dzieki za slowa otuchy.wlasciwie nie zastanawialabym sie dluzej nad studiowaniem medycyny gdyby moja sytuacja byla inna.Gdybym np miala meza i nie musiala sie stresowac uplywajacym czasem i zegarem biologicznym, to byloby zupelnie co innego. A ja, wlasnie zerwalam zwiazek, i zastanawiam sie ,czy bedac na medycynie, majac tyle do zakuwania,majac malo wolnego czasu, czy bede miala wtedy szanse na poznanie kogos i zalozenie rodziny... Ale w sum Odpowiedz Link Zgłoś
malykotekczarny Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 13.07.07, 14:12 Ale w sumie sznase na poznanie kogos i zalozenie rodzin chyba nie powinny zalezec od tego gdzie sie jest i co sie robi...sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
jonquilla Re: kotek 13.07.07, 16:00 Maly kotek, zapomnialam powiedziec ze napisalam do ciebie na @ gazetowego. Sprawdz:) Odpowiedz Link Zgłoś
moni2000 Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 13.07.07, 23:24 Ale dokładnie tak! Bardzo nie chcę zabrzmieć fatalnie banalnie:-), ale pewnie się nie uda :-))) Wydaje mi się, że gdy zajmujesz się tym co lubisz i co Cię fascynuje, nie myśląc tylko o poznaniu fajnego kogoś to właśnie to co dobre przychodzi samo i to nawet nie wiesz kiedy. Tak właśnie zdarzyło się w moim życiu . I tak będzie u Ciebie, zacznij pomalutku od wymarzonych studiów. malykotekczarny napisała: > Ale w sumie sznase na poznanie kogos i zalozenie rodzin chyba nie powinny > zalezec od tego gdzie sie jest i co sie robi...sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
malykotekczarny Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 15.07.07, 19:46 dzieki za slowa otuchy moni2000:) jonquilla, odebralam wiadomosc, dzieki.odpisze krotce bo chwilowo mam urwanie glowy.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 15.07.07, 20:28 małyczarnykotek i inne kochane SM :))) mck napisałam na priva :) Dawno tu nie zaglądałam ale powtórzę jeszcze raz : żyje się tylko raz ! Ja mam dziecko z wadą serca , przed operacją, męża obcokrajowca którego trzeba będzie traktować jak dziecko na początku kiedy będzie się przeprowadzał do Polski , no i co z tego ! Dam radę z pomocą Bożą ! Nie zastanawiam się juz , idę na stomatologię bo nie mogę życ bez tych studiów. Byłam już nawet na prawie ale niestety , to nie moja działka. Tak więc, w tym roku biorę korki z fizyki żeby zrobić KAZDE zadanie , będę się uczyła na maxa i mam nadzieję że to zaprocentuje. Jeśli nie to powiem sobie " przynajmniej spróbowałam " :))) Całuję Was wszystkie mocno ! Aha , ja mam 31 lat a kiedy studiowałam 7 lat temu to myślałam sobie " ale ja będe stara jak skończe, 30stka na karku " :))) Więc nie ma o czym nawet mówić. Próbuję i tyle :))) Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 15.07.07, 20:29 małykotekczarny oczywiście, nie małyczarny kotek, przepraszam za pomyłkę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wiki555555 Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 30.07.07, 11:29 cześć wszystkim mam 29 lat jestem na 3 roku stomatologii dziennej... zdałam sesje wszystko w 1 terminie i wieku 32 lat mam nadzieje skończyć te studia i zostać wreszcie lekarzem. Mam dziecko w wieku 3 lat i męża. Moje dziecko na pierwszym roku miało niespełna 1.5 roku...aha chciałam sprostować wypowiedź 1 osoby na tym forum , która stwierdziła ,że mamy okrojony program to jakas totalna bzdura.. mamy te same egzaminy i np z fizjo pytania były identyczne,...+ nasze przedmioty kliniczne...jest strasznie ciężko... ale nie dlatego ,że mam tyle lat ale ,że jest tyle nauki. mówie tak bo jedynym dla mnie problemem jest to ,że młodzież zrobiła ze mnie 100 letnią babcię i czuję się kurczę jak obiekt muzealny...wię kochane kobietki jak chcecie się szybciej zestarzec to podejmijcie to wezwanie które ja podjęłam i zdawajcie na studia.. ale pewnie jak zdobędę ukochany wymarzony zawód zapomnę o tych przykrościach.. pzdr wiki Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 03.08.07, 19:01 Wiki, a ja mam tak jak pisałam 31 lat i za rok ide na płatne. Wiem czym stoma pachnie bo już kiedyś studiowałam ale chciałam Cię zapytać czy studia masz na miejscu i jak godzisz naukę z dzieckiem i obowiązkami. Ile godzin poświęcasz nauce ? Jeśli chodzi o mój wiek to w ogóle nie wyglądam na 31 a na 25 najwyżej :) Nie będzie mi to też przeszkadzało jeśli będą mnie traktować jak babcię bo jakby nie było jestem od nich starsza więcej niż dekadę :) Dlaczego z tym walczyć, niech sobie traktują jak chcą :) Ja czuję się super młodo :) Zastanawiam się czy w Krakowie traktują lepiej ( nieco lepiej ) płatnych . Nie chodzi mi o lajtowe traktowanie ale powiedzmy, bardziej ludzkie . Odpowiedz Link Zgłoś
wiki555555 Re: do asi 10.08.07, 09:32 cześć. Najgorzej jest na 1 roku, mój mały miał wtedy 1,5 roku, a ja załamke miałm po pierwszym kolosie z anatomii, nie poszło, ale się zawzięłam i potem już było super tylko trochę się poryczałam nad csn-em.ale ja się b. dużo uczyłam ,dla dziecka prawie nie miałam czasu. Asiu moja mama jest na emeryturze i zajmowała się dzieckiem, a mój mąż nawet spał z dzieckiem , chodziło o to żebym się wysypiała , nie wiem ile twoje ma jak powyzej 3 lat to spokojnie da się pogodzić. Mieszkam 4 przystanki od uczelnii, więc sytuacja komfortowa.natomiast chyba zdajesz sobie sprawe ile kosztują niestacjonarne studia na stomie teraz 20000 zł za rok. Ja jestem na dziennych bo nawet bym nie miała tyle pięniązków jeszcze przy dziecku.A jeśli chodzi o traktowanie te same egzaminy itp, żadnych ulg, po prostu nic nie pomoże ,że się ma pieniążki , jak się ktoś nie uczy. Aha chyba ,że oprócz tego ktoś ma znajomości to juz całkiem inna historia..ale nie o to pytałaś. najwięcej ludzi wylatuje z wieczorowych z dziennych tylko pojedyńcze przypadki..2 rok już jest lepiej , biochemia daje w kość fizjo totalny lajt przynajmniej dla mnie..bo co to za problem wyryć na ppamięć ileś tam kartek i bezmyślnie je odtworzyć. ale jak chcesz studiować to po prostu to zrób jak będziesz potrzebować informacji i rad pomogę jak będziesz zainteresowana to podaj mi maila a ja ci wyślę swojego.. sorry za błędy bo się śpieszę jade z małym na zakupy. pzdr wiki Odpowiedz Link Zgłoś
f-stfo Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 10.08.07, 22:59 Asiu niestety studenci wieczorowi nie są lepiej traktowani. Chociaz zalezy to tez od asystentow, w kazdym razie srednio wyglada to tak samo. przeczytalam ten watek i widze ze mialam racje :) Nie jestes wyjatkiem. Jest wiele osob w podobnej sytuacji. Ty tez na pewno dasz rade! Wierze w Ciebie :) A ja zdecydowalam sie jednak zostac w Krakowie, mam nadzieje ze nie bede tego zalowac. I obysmy sie spotkaly juz za rok gdzies na ulicy Kopernika ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiki555555 Re: szukam studentów pierwszych lat medycyny w wi 10.08.07, 10:09 aha i jeszcze jedno. jak zdawałam , wszyscy mi odradzali, że już za późno. Traz zmienili zdanie, traktują mnie jak prawie lekarza. Ale nie było łatwo, tyle pracy w to włożyłam, tyle razy myślałam ,że nie dam rady, tyle momentów zwątpienia, byłam zazdrosna o dziecko,że woli tatę , ale dałam radę i jestem pewna,że nie ma rzeczy niemożliwych.. Odpowiedz Link Zgłoś
slodka_vendetta lekarski po 3 latach fizjoterapii 11.08.07, 22:58 CZeść .Mam do Was pytanie : jestem na 3 roku fizjoterapii na a.m ,przezylam szpilki ,fizjologie ,biofizyke i takie tam rozne ciekawstki .zastnawim sie powaznie nad studiowniem na lekarskim.mam tylko jeden problem finanse moi rodzice nie moga mi pomoc finsowo ,chcieli by amby skonczyla migistra na fizjo i poszla do pracy ,czy sadzicie ,ze warto pakowac sie w kerdyt studencki tylko po to aby realizowac swoje ambicje . Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: lekarski po 3 latach fizjoterapii 18.08.07, 19:50 A ja mam załamanie bo mama mimo że jest już na emeryturze to kategorycznie odmowiła pomocy w opiece nad dzieckiem. Mąż za granicą więc obawiam się ze ze studiów w innym mieście nici. Jeszcze rozważamy różne opcje ale muszę zaznaczyć że syn jest chory na serce i operacja nas nie ominie więc to dodatkowe utrudnienie. Musiałby ktoś z rodziny byc non stop do pomocy a tego nie będę miała więc żegnaj stomatologio :) No coż miałam swoją szansę i ją delikatnie mówiąc spieprzyłam. Dostałam się za to z bardzo dobrym wynikiem na filologię angielską . Wszystko na miejscu więc chyba wyjścia nie mam. Gdyby rodzina pomogła na pewno nie zrezygnowałabym. Pozdrawiam Cię Ewciu, odpisałam na kopernika pl Wiki trzymam kciuki za Ciebie, jesteś bardzo dzielna, dziękuję za pomoc i dobre rady :) Odpowiedz Link Zgłoś
dalenka.zet Re: lekarski po 3 latach fizjoterapii 19.08.07, 21:17 A nie mogłabyś wynająć np opiekunki? masz przecież kase, może warto popytać jakichś kuzynek dalszych lub bliższych, czy może znajoych czy nie interesowałaby ich taka praca???ja sama znam 2 dziewczyny które bysię bardzo cieszyły gdyby mogły w taki sposób pracowac. A dlaczego Twoja mama tak kategorycznie odmówiła? wcześniej pisałaś ze będzie Ci pomagała... Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: lekarski po 3 latach fizjoterapii 20.08.07, 17:09 Nie wiem czy dałabym sobie radę psychicznie gdyby obca kobieta zajmowała się moim dzieckiem które wtedy będzie świeżo po operacji serca. Może gdyby to była pielęgniarka ....Z drugiej strony pieniądze. Obliczyłam że na stomatologię musiałabym wydać 3 razy tyle co na anglistykę rocznie. U mnie tylko mąż pracuje i wbrew pozorom nie mamy aż takich kroci. Jeśli chodzi o mamę , no coż, liczyłam na to że zmieni zdanie ale po tym jak maż przyjechał i porozmawialiśmy z nią na serio powiedziała żebym sobie z głowy wybiła , że miałam już szanse na stomatologi i że ona jest za stara i chce mieć spokój. Odpowiedz Link Zgłoś