Gość: gosia Re: studia I a II stopnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:55 Tym, że żeby zacząć studia II stopnia musisz najpierw skończyć I stopnia. Po studiach I stopnia zyskujesz tytuł licencjata lub inżyniera i jego posiadanie uprawnia Cię do zdawania na studia II stopnia, po których ukończeniu możesz zdobyć tytuł magistra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sama wiem Re: studia I a II stopnia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.07, 19:58 uzyskujesz dyplon a nie tytuł licencjata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: studia I a II stopnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 12:30 wiadomo przeciez o co chodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: studia I a II stopnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:41 Studia dwustopniowe - czyli I i II stopnia: I stopnia trwaja 3 lata, koncza sie praca licencjacka i uzyskaniem tytulu licencjata. Po ich ukonczeniu mozesz [choc nie musisz] rozpoczac studia II stopnia, ktore trwaja dwa lata i koncza sie praca magisterska i tytulem mgr. Natomiast studia jednolite trwaja 5 lat i od razu po ich ukonczeniu piszesz pr. magisterska i uzyskujesz tytul mgr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: studia I a II stopnia IP: *.chello.pl 25.06.07, 22:47 Studiami I stopnia są też studia inżynierskie, ale one trwają cztery lata (najczęściej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bt Re: studia I a II stopnia IP: *.acn.waw.pl 25.06.07, 22:48 Tyle, że studiów jednolitych już nie ma (nie licząc medycyna, prawa, psychologii), a i praca licencjackich/magisterskich pisać nie będzie trzeba (za 2 lata), a na ich miejsce pojawi się egzamin rzeczywiście sprawdzający nabytą wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: studia I a II stopnia 25.06.07, 23:09 > a i praca licencjackich/magisterskich pisać nie będzie trzeba (za > 2 lata), a na ich miejsce pojawi się egzamin rzeczywiście sprawdzający nabytą > wiedzę. Tego jeszcze nikt nie uchwalił, a egzamin to i teraz jest. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bt Re: studia I a II stopnia IP: *.acn.waw.pl 26.06.07, 09:02 Egzamin jest, ale na żenująco niskim poziomie. :) Przyszły ma być jednak trochę trudniejszy. Nie wiem, jak jest z tymi decyzjami, ale np. moja uczelnia wprowadza ten system za 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: studia I a II stopnia 27.06.07, 22:38 Mnie się zdaje, że to jednak wymagałoby zmian na poziomie prawa krajowego, ale zaczynam już wątpić w swoją pamięć. A egzamin oczywiście bywa formalnością, ale akurat zmiana tego stanu nie wymaga żadnych zmian prawnych, tzn. nic nie stoi na przeszkodzie by poziom był wyższy. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
rama24 Re: studia I a II stopnia 26.06.07, 17:36 Gość portalu: bt napisał(a): > Tyle, że studiów jednolitych już nie ma (nie licząc medycyna, prawa, > psychologii), a i praca licencjackich/magisterskich pisać nie będzie trzeba (za > 2 lata), a na ich miejsce pojawi się egzamin rzeczywiście sprawdzający nabytą > wiedzę. Jesli ktos zacznie teraz 3 rok jednolitych obejmie go ten egzamin?Mam nadzieje,ze nie!To zmiana zasad w czasie gry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojej... Re: studia I a II stopnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 17:40 a jezeli ktos teraz zaczyna 2 rok dwustopniowych to licencjata zdaje juz na nowych zasadach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: studia I a II stopnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 12:50 Po trzecim roku oczywiście żadnego egzaminu nie będzie, studia są jednolite. A na piątym - to już zależy od uczelni, jakie są wymagania przed uzyskaniem dyplomu. Poznańskie prawo walczy o możliwość rezygnacji z pisania pracy mgr i zastąpienia jej egzaminem z zakresu studiów - nie wiem, czy udało im się już do tego doprowadzić. Na 99% uczelni w najbliższych latach zapewne praca zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
manros Re: studia I a II stopnia 25.06.07, 23:28 I stopnia bo są na 1 stopien zaliczane a II stopnia na dwa stopnie, bo jeszcze z WF-u dochodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LiGoo Re: studia I a II stopnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 13:42 nie nabijajcie sie z autorki 1 postu :) studia 1 stopnia zakonczone sa tytulem inzyniera badz licencjata studia 2 stopnia koncza sie magistrem wiekszosc uczelni ( o ile nie wszystkie) wprowadzily studia 2 stopniowe..i bardzo dobrze!!! dzieki temu mozna sobie zmienic uczelnie po 3 latach ja tak zrobilam www.wste.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś