Dodaj do ulubionych

PWR- Informatyka na WIZ czy na PPT

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 18:17
Witam wszystkich studentów.
Co radzicie zrobić: iść na informatykę na Wydział Informatyki i Zarządzania,
czy na Wydział Podstawowych Problemów Techniki ?
Wiele osób uważa, że informatyka na tym 2 wydziale jest dużo trudniejsza –
więcej tu teorii niż praktyki, dużo osób odpada po 1 roku. Jaka jest atmosfera
na studiach na tych wydziałach? Można się przepisywać po 1 roku ?

Jak wiadomo na PWR wprowadzono studiowanie nieciągłe- najpierw inżynierskie
lub licencjacie potem magisterka. Jak sądzicie, czy jeśli na PPT jest trudniej
i średnie studentów są niższe, czy nie będzie problemów z dostawaniem się na
studia magisterskie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: zz Re: PWR- Informatyka na WIZ czy na PPT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 19:06
      nie wiem jak to jest zoorganizowane na PWr ale na PP tez sa studia 2-stopniowe i
      po uzyskaniu inzynierki automatycznie wskakuje sie na magisterskie(po wybraniu
      specjalnosci oczywiscie)
    • Gość: flm Re: PWR- Informatyka na WIZ czy na PPT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 22:25
      Na wydziale PPT główny nacisk położony jest na matematykę i teorię informatyki
      (algorytmy itp.). Niektórzy wprost nazywają ten kierunek informatyką matematyczną.
      Na IZ, z tego co wiem, jest więcej rzeczy praktycznych (znajomość konkretnych,
      popularnych technologii i programowanie oraz zarządzanie projektami).

Raczej trudno jednoznacznie powiedzieć, na co bardziej warto iść. Z pozoru IZ
      jest lepszy (więcej praktyki), ale z drugiej strony technologie informatyczne
      ciągle się zmieniają, więc to, czego się tam nauczysz, za kilka lat może być już
      nieaktualne (a podstawy teoretyczne pozostaną niezmienione).
      Ja gdybym teraz miał wybierać, to chyba poszedłbym na IZ, ale niektórzy moi
      znajomi się z tym nie zgadzają.
      • Gość: fgh Re: PWR- Informatyka na WIZ czy na PPT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 14:41
        technologie sie zmieniaja, ale to nie problem sie dostosowac, zwlaszcza jak sie
        takie studia ukonczy, wiec to nie jest problem. Ja bym wybral na twoim miejscu
        to gdzie jest wiecej praktyki, bo moze i papierek po tamtych bedzie lepszy, ale
        duzo wiecej sie nauczysz w praktyce
    • Gość: Mat Re: PWR- Informatyka na WIZ czy na PPT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 09:52
      Dzięki za odpowiedzi. Chyba właśnie wybiorę WIZ. Mniej tu matmy niż na WPPT,
      może być łatwiej, program studiów też bardziej mi się podoba. Pewnie i tak
      momentami bedzie cięzko, więc po co sobie jeszce dokładać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka