Dodaj do ulubionych

stypendia naukowe

08.07.07, 17:42
nie sadzicie ze uczelnie strasznie oszczedzaja na stypedniach? uwazam ze to
przykre miec sr 5,0 i dostawac 400zl. wiadomo nie jest to malo ale jak na
prace wlozona w nauke na uzyskanie takich ocen kwota jest troche smieszna...
Obserwuj wątek
    • aniazacha Re: stypendia naukowe 08.07.07, 18:31
      hehe, d-st oto trylobit ma nowe forum :D
      ja akurat dostanę takowe stypendium i mnie ono wydaje się całkiem fajne, ale to
      dlatego, że na I roku aż tak bardzo się nie przepracowałam, choć bywało ciężko.
      Nie będę marudzić, bo każde pieniądze się na coś przydadzą a i tak my mamy
      lepiej niż np uniwerek we Wroc - tam określona ilość osób od góry dostaje
      stypendium jeszcze niższe od 300zł, ale też jak tak patrzę na moich znajomych to
      oni więcej czasu w klubach spędzają niż ucząc się do zajęć. Koleżank ma średnią
      4,7, nie robiła prawie nic ( moja współlokatorka ) i stypendium mieć nie będzie
      na anglistyce
      A u nas stypendia są od 4,0, chociaż te 100 zł
      • d-st Re: stypendia naukowe 08.07.07, 18:38
        u mnie najnizsze od 4,0 - ja tez nie gardze swoim stypendium ale uwazam ze
        powinny byc wyzsze...
        • d-st Re: stypendia naukowe 08.07.07, 18:39
          a zeby nie bylo tez sie powoze bo mam 4,83;]
          • aniazacha Re: stypendia naukowe 08.07.07, 18:43
            gratuluję :) mi się udało z 5,0, wiem, że na II roku tego nie powtórzę, bo z
            biofizyk mieć 5 albo z biochemii czy fizjologii to już tylko jakichś wybitnych
            jednostek należy, a ponieważ ja się do takich nie zaliczam to też się cudów nie
            spodziewam. A jak zaoszczędzę w przyszłym roku to kupię sobie w końcu używany
            samochodzik
            Heh, nie pogardziłabym wyższym stypendium, chociaż d-st możemy mieć jakąś
            nadzieję, że w tym roku będzie inaczej? To były limity z zeszłego 4,0-4,49 100
            zł, 4,5 - 4,74 250 zł, 4,75 - 5.0 400 zł
            • d-st Re: stypendia naukowe 08.07.07, 18:47
              to u nas troche lepiej:
              Średnia ocen: Wysokość stypendium:
              4,0 – 4,24 190,00
              4,25 – 4,49 250,00
              4,50 – 4,79 330,00
              4,8 – 5,0 410,00
              • aniazacha Re: stypendia naukowe 08.07.07, 18:50
                to i tak masz 10 zł więcej ode mnie :PP ale ja nie wiem jeszcze jakie będą
                limity w tym roku, tak było w zeszłym jak Ci napisałam :)
                • d-st Re: stypendia naukowe 08.07.07, 18:54
                  ale mi z tym tematem nawet nie chodzilo o mnie tylko o kolezanke ktora ma sr
                  5,0 - jest naprawde zdolna ale i pracowita a ma tak "niwiele" za swoja prace...
                  cytuje inna znajoma z roku "własnie.. haruj na 5,0 i zapłaca ci, jakby ci dali
                  w mordę";-P
                  • d-st Re: stypendia naukowe 08.07.07, 18:56
                    a inaczej to raczej nie bedzie... wiecej mozna miec tylko majac stypendium od
                    ministra zdrowia a o to juz nie latwo...
                    • grancias Z Waszej rozmowy wynika, że uczycie się nie ... 10.07.07, 22:25
                      dla przyjemności i żeby zostać dobrym lekarzem, tylko po to żeby dostać
                      stypendium ... Żałosne ...
                      • d-st Re: Z Waszej rozmowy wynika, że uczycie się nie . 10.07.07, 22:50
                        a nie mozna uczyc sie i dla tego zeby byc dobrym lekarzem i do tego dostac
                        troche kasy za ciezka prace? moim zdaniem mozna - jedno nie wyklucza drugiego
                        • d-st Re: Z Waszej rozmowy wynika, że uczycie się nie . 10.07.07, 22:53
                          poza tym ja nie wiem o co chodzi - jak ktos napisze (student medycyny) ze chce
                          zarabia 5tys to od razu zaraz wszyscy pisza ze mysli tylko o kasie a przeciez
                          to zawod z powolania... A czy lekarz nie jest czlowiekiem i nie moze zyc
                          godnie? przeciez to normalna praca, nie wolontariat... A i ososba ktora chce
                          zarabiac te X zl nie musi zaraz myslec tylko o kasie - ja studiuje medycyne bo
                          mnie to interesuje i chce pomagac innym ale nie chce zyc w biedzie - czy to
                          dziwne?
                          • grancias Poprostu drażni mnie jak osoba, która mało, że ... 11.07.07, 12:46
                            za darmo studiuje ... to jeszcze domaga się by jej za to płacić ... ok należy
                            Ci się, ale dziewczyno nie narzekaj !!! Ile byś chciała tego stypendium ...
                            może 1 tys zł ???

A co do zarobków lekarzy ... ok ... niech zarabiają te 5 tys. zł ( Ci którzy
                            mają kilkuletnią praktykę, bo wybacz świeżo upieczony student raczej tyle nie
                            powinien zarabiać) ... ale w takim przypadku powinno się im zakazać brać
                            dodatkowych etatów ...
                            • sonic84 Re: Poprostu drażni mnie jak osoba, która mało, ż 11.07.07, 14:07
                              a darmo studiuje ... to jeszcze domaga się by jej za to płacić ... ok należy
                              > Ci się, ale dziewczyno nie narzekaj !!! Ile byś chciała tego stypendium ...
                              > może 1 tys z

Stypendia naukowe są przyznawane w każdym kraju za dobre wyniki w nauce.Mają
                              wynagradzać za trud,pomóc w dalszym samorozwojub (np. zakupe kolejnych pomocy
                              naukowych etc),mają mobilizujące działanie.Studiujemy za darmo od czasów
                              komuny-jeśli ci się to nie podoba,możesz postarać się o posadę w ministerstwie
                              edukacji i postarać się to jakoś zmienić.Na razie jest jak jest.

A co do zarobków lekarzy ... ok ... niech zarabiają te 5 tys. zł ( Ci którzy
                              > mają kilkuletnią praktykę, bo wybacz świeżo upieczony student raczej tyle nie
                              > powinien zarabiać) ... ale w takim przypadku powinno się im zakazać brać
                              > dodatkowych etatów ...

5 tyś to jest jakieś absolutne minimum.Tyle to powinna zarabiać pielęgniarka.To
                              nie jest miejsce na dysputy o zarobkach ale już tak do twojej wiadomości-mlody
                              lekarz w w polsce haruje jak wół (na stażu bardzo często ponad normę-po 16 h
                              itd.Niesutannie się dokształca i to za własne pieniądze-np. kursy przygotowujące
                              do specjalizacji kosztują kilkaset zlotych tyle,ile jedna żalosna pensyjka
                              zamiatacza ulic,którą dostaje lekarz( nie móqię już o niezbędnych
                              podręcznikach,nowym stetoskopie,ktory wypadaloby po studiach kupić
                              itd...)Zreszta nie ma co się tłumaczyć.Jak widać prawie wszytskie społeczeństwa
                              na świecie rozumieją koniecznośc płacenia lekarzom pensji znacznie wyższych niż
                              ma to miejsce w innych,znacznie mniej odpowiedzialnych i pracochlonnych
                              zawodach.Polskie prymitywne spoleczeństwo+ debilny rząd,który został przezeń
                              obrany,jeszcze do tego nie dorośli-jako jedyni w europie,ba chyba na całym
                              świecie..).
                              • sonic84 Re: Poprostu drażni mnie jak osoba, która mało, ż 11.07.07, 14:12
                                P.S co to znaczy zakazać brania dodatkowych etatów?Zyjemy w wolnym ,a nie
                                totalitarnym państwie i każdy obywatel ma prawo pracować na tylu legalnych
                                etatach,na ilu chce.W przypadku lekarzy jest to absolutna konieczność ,poniewać
                                uwłaczająca im ,żałosna pensyjka nie starcza nawet nao płacenie rachunków, o
                                szkoleniach już nie wspomnę.Wpływa to ujemnie na ich efektywnośc, bot trudno
                                wymagać jasnego myślenia i skutecznego działania od kogoś cierpącego na
                                chroniczny brak snu i dodatkowo wyczerpanego katorżniczą pracą no ale cóż.Jakośc
                                pracy jest wprost proporcjonalna do warunków,w jakich się tą pracę wykonuję i do
                                płacy.Społeczeństwo dostaje to,czego chciało.Takie są konsekwencje kretyńskich
                                wyborów.
                                • aniazacha Re: Poprostu drażni mnie jak osoba, która mało, ż 11.07.07, 15:10
                                  sonic84, dziękuję za mądre słowa... Też uważam, że początkujący lekarz ma
                                  przerąbane po prostu. Tu ledwo zdobył mnóstwo wiedzy, a okazuje się, że to ma
                                  się nijak do praktyki, trzeba pracować na siebie, mordować się w szpitalach,
                                  jeździć na kursy i się doszkalać, a wszystko jest płatne. No i jak ma sobie
                                  poradzić uczeń zdolny, ale biedny i nie mający pleców? Takie 400 zł stypendium
                                  starczy ledwo na mieszkanie a gdzie książki, które będą potrzebne? To jest niby
                                  dużo, ale dla mnie po I roku,bo to moje pierwsze naukowe stypendium i nie muszę
                                  jeszcze kupować tylu ważnych i kosztownych podręczników. Myślę, że po innych
                                  latach, gdy bardzo ciężko jest zapracować na średnią 4,5 to 250 zł jest po
                                  prostu śmieszne
                                  • d-st Re: Poprostu drażni mnie jak osoba, która mało, ż 11.07.07, 16:12
                                    popieram sonic'a84;]
                            • encorton1 Re: Poprostu drażni mnie jak osoba, która mało, ż 12.07.07, 12:22
                              > Poprostu drażni mnie jak osoba, która mało, że za darmo studiuje ... to
                              > jeszcze domaga się by jej za to płacić.

Co ma piernik do wiatraka?

> Ile byś chciała tego stypendium ...
                              > może 1 tys zł ???

Rok temu dostawałem tyle stypendium ale rocznie, a nie miesięcznia - myślę, że
                              to było mało.

> A co do zarobków lekarzy ... ok ... niech zarabiają te 5 tys. zł ( Ci którzy
                              > mają kilkuletnią praktykę, bo wybacz świeżo upieczony student raczej tyle nie
                              > powinien zarabiać) ...

Świeżo upieczony lekarz, a nie student - pomyliłeś się o małe 6 lat. Poza tym 5
                              tyś może być za małą kwotą aby zatrzymać specjalistów w tym kraju.

> ... ale w takim przypadku powinno się im zakazać brać
                              > dodatkowych etatów ...

Wybacz ale nikt dla własnej frajdy dodatkowych etatów nie bierze. ( chyba że
                              jesteś ministrem zdrowia, który twierdzi, że dyżuruje się z chęci przeżycia
                              kolejnej medycznej przygody). Jak za normalną pracę będą normalne pieniądz to
                              nikt dodatkowych etatów nie weźmie. Ciekawe tylko jak sobie poradzi z
                              niedoborem lekarzy w takiej sytuacji ten kraj ( mamy najmniej lekarzy na 1000
                              mieszkańców w całej UE, a liczba ta cały czas spada)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka