Gość: gosc IP: *.cpe.marton.net.pl 03.11.07, 11:49 ciekawe czy bedzie kara dla włascicieli sklepow ktore były otwarte w 1 listopada czy wogule ktos sie tym zainteresował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nnn Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 12:00 czlowieku masz problem...jak Ci to przeszkadzalo trzeba bylo zglosic a nie po fakcie pisac bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 15:18 Jaka kara czlowieku ? Jezeli wlasciciel sam zasiadl przy kasie to nie ma problemu.. A pracownica moze wyrazic zgode.. O ile sie nie myle..Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 19:28 pracownica zgody wyrazić nie może... natomiast właściciel albo osoba zatrudniona na ten dzień na umowę zlecenia (o ile nie jest też zatrudniona w tym samym sklepie na umowę o pracę) może Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julita Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.cpe.marton.net.pl 03.11.07, 19:50 musialam 1 listopada stawic sie do pracy.inaczej 2 listopada mialabym wymowienie z pracy a musze pracowac.bylam zastraszana podpisalam wszystko co szef chcial zeby on byl kryty a ja cala.jesli ktos nie pracuje w handlu tego nie zrozumie? my tez jestesmy ludzmi i chcemy w niedziele odpoczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALE LIPA Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.cpe.marton.net.pl 03.11.07, 21:46 Powiedz mi tylko czy nie masz innego dnia wonego - przecież kodeks pracy mówi wyraźnie, że należy Ci się za niedzielę lub święto w tygodniu inny dzień wolny od pracy. Jeżeli nie pasuje handel to zostań listonoszem - zawsze to tylko robota do soboty i upragniona niedziela dla mężulka jest jak trzeba. Cholera mnie bierze jak się użalamy nad pracą w niedzielę lub święto - CO MA POWIEDZIEĆ POLICJANT OCHRONIARZ CZY STRAŻAK, który ma wolne święta dopiero na emeryturze??? - może i im damy wolne.Poza tym niedziela lub czasami święto jest jedynym dniem dla zabieganych ludzi pracujących w innych zawodach, aby zrobić jakieś zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.cpe.marton.net.pl 04.11.07, 00:20 Co Ty mozesz o tym wiedziec? Pracowałam przez ponad rok w handlu i nie jest tak kolorowo jak Ci sie wydaje! Owszem mamy kodeks pracy, ktorego nikt nie przestrzega! Zapiep...... kazdego dnia i niewazne czy jest to niedziela czy Boże Narodzenie. Nikogo nie obchodzi to, ze musisz dzwigać, wysłuchiwać uszczypliwych uwag klientów i znosić humorów szefostwa. Tam jesteś nikim i utwierdzają cię w tym każdego dnia, oby tylko nie pomyśleć, że ma się jakieś prawo do czegokolwiek.. Przepisy to jedno a rzeczywistość to drugie, a pracownika wykorzystuje się na każdym kroku a i tak na koniec KTOŚ stwierdzi, że przerwa na śniadanie jest Ci nie potrzebna a potrzeb fizjologicznych w pracy się nie załatwia. Gdy odważysz się pójść na chorobowe kiedy wrócisz dostaje się wypowiedzenie, nieuzasadnione oczywiście... Uwolniłam się od tego... Wkońcu czuje, że znów "coś mogę".. Pracodawcy niestety zmienią się dopiero wtedy, gdy nie bedą mieli ludzi, którzy zechcą dla nich pracować i będą zmuszeni sami stanąć za ladą i tego im z całego serca życzę.. I jeszcze jedno... No pewnie, że pracę można zmienić ja tak zrobiłam, bo mogłam sobie na to pozwolić ale co powiesz na przykład samotnym matkom, które mają na utrzymaniu dzieci i żadnych środków do życia? Co mają zrobić one? Rzucic prace w cholerę?! Nie nakarmią dzieci swoimi ambicjami... Bo to trochę za mało, by żyć a nasze realia są takie, że pracy nadal brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic nie rozumiesz Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.cpe.marton.net.pl 04.11.07, 14:25 niewolnikiem jesteś czy co??? nikt Ciebie do tego nie zmusza!!! I nie gadaj głupot, że musisz pracować bo będzie po premii - Jeżeli źle się pracuje w handlu to po co tam siedzisz - strach przed nowym, czy wygoda bo do pracy blisko? I oczywiście poużalać się nad sobą!! jeżeli nie masz dobrego wykształcenia to ucz się - zainwestuj, jeżeli się kiedyś nie chciało. i nie gadaj, że Policjant ma wolne w tygodniu bo ma dyżur - TY N IE PRACUJESZ 7 DNI W TYGODNIU, BO MASZ GRAFIK PRACY I NIE JESTEŚ SAM(A) W SKLEPIE I NIE PRACUJESZ W KAŻDĄ NIEDZIELĘ I ŚWIĘTO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.cpe.marton.net.pl 04.11.07, 16:23 Po to zaczynałam studia, żeby uwolnić się z tego bagna. Mi się udało, inni zostali... A jeśli nigdy nie pracowałeś(łaś) w handlu to się nie odzywaj, bo nie wiesz na ten temat nic! O premi w mojej poprzedniej pracy to jeszcze nikt nie słyszał.. Więc zastanów się co piszesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NO WŁAŚNIE Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.cpe.marton.net.pl 05.11.07, 23:51 A pracowałem w handlu i pracuję nadal, zatrudniam obecnie 6 ludzi i wiem z czym to się je. Studia skończyłem - politechnikę i po paru latach marketing i zarządzanie zasobami ludzkimi. Zanim dobrałem sobie zespół ludzi przez firmę przeszło mi 17 osób. Połowa z Twoim podejściem do pracy. Pracownicy są otwarci na problemy firmy - myślą też o jej perspektywach; jestem z nich zadowolony. Zarządzanie (DOBRE !!!) zespołem ludzi stwarza duże możliwości i nie ma wtedy problemów z takimi drobiazgami jak nieumiejętność stworzenia grafiku urlpoów czy ustalenia dni/godzin pracy. KP jest bardzo dobrą ustawą, tylko gorzej jest ze stosowaniem jego treści(przypis dla Ciebie bo widzę, że słabo się znasz; KP do kodeks pracy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lula Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.cpe.marton.net.pl 04.11.07, 09:32 nie nie ma innego dnia wolnego niz swieto.bo inaczej w inny dzien musialby sklep byc zamkniety bo nie zatrudni nikt osoby na jeden dzien.a kazdy moze zaopatrzyc sie troche wczesniej a nie na ostatni dzwonek.dobra gospodyni wie co musi uzupelnic w kuchni.a nie w niedziele czy swieto przypomni sie ze nie ma w domu kartofli lub soli.wiem cos o tym bo pracuje w handlu i wiem co tak naprawde kupuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: policja Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.cpe.marton.net.pl 04.11.07, 09:39 tak naprawde POLICJA STRAZAK ma inne dni wolne jesli pracuje w swieta to jak przypadnie mu tylko dyzur.handel jest w tej chwili najbardziej pracujacym resortem w naszym kraju.I to powinno sie zmienic.WOLNE SIE WSZYSTKIM NALEZY.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bon Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.cpe.marton.net.pl 04.11.07, 09:48 a prawda jest taka, że gdyby ludzie troche pomyśleli i nierobili zakupów w święta to sklepy by pozamykali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: otwarte sklepy 1 listopada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 21:50 dlaczego jedni mają wolne a np. lekarze, policjanci, strażacy muszą pracować, niech rynek pokaże czy warto zamykać sklepy Odpowiedz Link Zgłoś