Dodaj do ulubionych

WF na studiach...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 19:22
Czy jest obowiązkowy? I czy jest przez całe 5 lat na studiach dziennych czy
tylko przez 1 rok???
Obserwuj wątek
    • Gość: hanka Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 19:30
      Obowiązkowy, najczęściej przez rok, w ekstremalnych przypadkach przez dwa lata:)
    • Gość: MM Re: WF na studiach... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 19:48
      obowiązkowy...najczęsciej przez rok.
      Ale wybór masz naprawde duży: u nas były mozliwości: siatkówka, koszykowka,
      aerobik, siłownie, jazda konna, łyżwy, pływanie... :P
      i to ejst jakies 1,5 h w ciagu tygodnia
    • Gość: kasia Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 19:55
      to zelzy od uczelni. na jednym kierunku mam zrobic 1 semestr, na drugim (inna
      uczelnia) 4 - a jeśli chce mogę wiecej.
      wybor tez mam bardzo szeroki. W tym sem się chę zapisać na nordic walking
    • Gość: Aga Re: WF na studiach... IP: *.cnb.com.pl 31.07.07, 19:59
      Pytanie zbyt ogólne, na każdej uczelni w-f wyglada inaczej (od wielu róznych
      zajęć po w-f jak w liceum), a ilość obowiązkowych semestrów waha się od dwóch
      do sześciu na róznych wydziałach.
      • Gość: gosska Re: WF na WNS, UWr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:02
        a nie wiecie jak wygląda sytuacja na UWR, na WNS ?
        • Gość: ja Re: WF na WNS, UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:04
          nie wiem jak na WNS (ale tu bedzie zalezała liczba godzin - od wydziału - reszta
          jest ogolnouczelniana).
          Na UWr WF jest od 2 roku i masz szeroki wybor: basen, siatkowka, koszykówka,
          jazda konna, tenis, badninton, aerobic i inne...
          • socyosia Re: WF na WNS, UWr 31.07.07, 20:12
            jazda konna?

ale szaddddddd !
            • Gość: faworytka Re: WF na WNS, UWr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:13
              no, ale ja mam pytanie, za taką jazde konną, albo basen jak sie wybierze, to
              sie płaci?
              • Gość: ja Re: WF na WNS, UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:58
                tak. sporo jest takich odpłatnych, ale to i tak w skali semestralnej nie
                wychodzi tak dużo. coś koło 100 zł za semestr... w koncu UWr nie ma własnej
                stadniny....
                • Gość: weroniczka Re: WF na WNS, UWr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:04
                  a za basen we wrocku sie płaci?
                  nie wiecie ile?
    • Gość: ja wf na uj... IP: 195.136.180.* 31.07.07, 20:10
      --------------------------------------------------------------------------------
      hej!

ja mam podobny problem, nie ćwiczę na wuefie już od II klasy gimnazjum, bo
      zasadniczo się wstydzę... jestem strasznie wychudzony (47 kg, przy 177 cm
      wzrostu, a to daje ok. 25 kg niedowagi) i mi wystają żyły, zazwyczaj byłem
      pośmiewiskiem i popychadłem... przy tym nie jestem jakoś niepełnosprawny, bo
      jeżdżę na rowerze, chodzę czasem po górach, ale wolałbym uniknąć pokazywania
      się przed ludźmi, to dla mnie ogromny stres... miałem zwolnienia wz. z alergią,
      średnio-zaawansowaną astmą, mam też dużą wadę wzroku, a nie stać mnie na
      soczewki...

co mam zrobić? czy jest szansa, żebym dostał zwolnienie? idę na uj, mógłbym
      pójść na gimnastykę korekcyjną? jak się do tego zapisać? jakie kryteria trzeba
      spełnić, żeby dostać się na korekcyjną na uj - czy może być to słaba budowa
      ciała lub lekkie skrzywienie kręgosłupa (kiedyś miałem, nawet nie wiem, czy
      jeszcze mam :/)?
      • Gość: katarzyna Re: wf na uj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:27
        umk- wf 3 i 4 semestr czasem tez wiecej to chyba fizyka matematyka chemia

u nas sie za konie placi i chyba za cos jeszcze ale nie za basen

oczywiscie jak konie czy basen sa daleko to musisz tam dojechacwe wlasnym
        zakresie

wybor szerokija np chodzilam na callanetics
      • Gość: aaaaaaaa Re: wf na uj... IP: 194.181.196.* 31.07.07, 20:48
        aby uzyskac zwolnienie z wf na studiach, to trzeba miec co najmniej wade serca,
        wada wzroku nie wystarczy. nie wiem czy jest cos takiego jak gimnastyka
        korekcyjna, ale wybor zajec wf jest duzy i np. zima mozna zalatwic oboz
        narciarski zamiast semestru zajec, czasami udaje sie wbic na wycieczki rwerowe
        co tez zalatwia od razu kilka wf.
        mozesz cwiczyc w dlugich dresach, luznym podkoszulku, ne ma jakis
        rygorystycznych zasad co do stroju (poza biala podeszwa) i nikt cie nie musi
        ogladac.
        a po drugie, to nie jest podstawowka, tylko studia, ludzie dorosli,
        inteligentni, czy naprawde ktos bedzie sie z ciebie smial? ja rozumiem, ze to
        duzy problem (psychiczny), ale chyba tylko dla ciebie, mysle, ze malo kogo
        bedzie obchodzilo jak wygladasz.
        komplekst na bok... ja ci to mowie;)
        • Gość: Aga Re: wf na uj... IP: *.cnb.com.pl 31.07.07, 21:07
          Nie gadaj głupot, o zwolnienie z w-fu na studiach często łatwiej niż w liceum,
          trzeba mieć tylko podstawy i zaświadczenie od lekarza specjalisty. Inny lekarz
          nie może go kwestionować.
          • Gość: kasia Re: wf na uj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:12
            na niektorych uczelniach graniczy to niemal z cudem...
          • Gość: NO Re: wf na uj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:16
            to dziwne, bo moja koleżanka po wypadku samochodowym ma w kręgosłupie metalową
            śrubę i przez dwa lata szkoły średniej była całkowicie zwolniona z WF-u. Na UJ o
            takim zwolnieniu nie było nawet mowy, mimo dokumentów od lekarza , który ją
            prowadzi. Skierowano ją na gimnastykę korekcyjną.
            • Gość: ja Re: wf na uj... IP: 195.136.180.* 31.07.07, 21:54
              a co trzeba zrobić, żeby pójść na taką gimnastykę korekcyjną?
              • Gość: madamka Re: wf na uj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 10:04
                na taką gimnastykę kieruje komisja lekarska.
                • Gość: ja Re: wf na uj... IP: 195.136.180.* 01.08.07, 10:10
                  ale jakie sa kryteria?
    • Gość: kasia181818 Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:17
      Mam pytanie. Czy z tych wszystkich proponowanych zajęć wybiera się jedne i na
      nie można chodzić przez cały czas, czy trzeba chodzić na kilka/ wszystkie?
      Nie za bardzo wiem jak to wygląda na studiach;) więc proszę o odpowiedź.
      • Gość: kasia Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:19
        u nas to wygląda, ze masz zaliczyć 120 h WF w trakcie studiów. jeden semestr to
        30 h, czyli masz zrobic 4 semestry. wybierasz sobie jeden z zaproponowanych i na
        niego chodzisz przez semestr. na nastepny semestr mozesz sie zapisać na to samo,
        lub na coś innego...
        • Gość: kasia181818 Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:57
          Dzięki. Ulżyło mi;)
    • lek_na_sraczke Re: WF na studiach... 31.07.07, 21:28
      Czy ktoś wie co można wybrać na AP w Krakowie? Oprócz basenu, siatki, kosza,
      piły nożnej jest jeszcze coś???
      • Gość: ja Re: WF na studiach... IP: 195.136.180.* 31.07.07, 21:58
        jest jeszcze akrobatyka wysokogórska i stanie na głowie
      • Gość: Malinka Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 09:58
        Czy na AP można wybrać, np. tylko basen, czy trzeba też wybrać inny sport? Jak
        to jest wogole z WF-em na AP? gdzie trzeba się zgłosić, żeby dostarczy
        zwolnienie lekarskie? i czy wystarczy zaświadczenie od specjalisty??
        • Gość: Anika Re: WF na studiach... IP: *.chello.pl 02.08.07, 13:20
          na AP pol semstru masz i sale, a drugie pol sale i basen, po 45 minut kazdego
          tygodniowo :)
          zwolnienie z tego co sie orientuje trzeba dostac od komsji :), a jak bedziesz
          chciala wiedziec wiecej to pierwsze zajecia sa w celu wyjasnienia wszystkich
          niejasnosci :)
          • lek_na_sraczke Re: WF na studiach... 02.08.07, 19:20
            Yyy... czyli nie można sobie wybrać interesującej Cię dyscypliny, tylko musisz
            robić, to co Ci każą? Jak dla mnie to bez sensu. Będę protestować. Niektórzy
            lubią siatkę, a inni, na miłość boską, lubią jeździć konno! Dlaczego nie mam
            prawa wybrać sobie tego, co mnie kręci tylko męczyć się tyle lat (ja mam wf
            przez wszystkie semestry) z czymś co mnie nudzi?! To chore! Bleee :/
            • Gość: Anika Re: WF na studiach... IP: *.chello.pl 03.08.07, 13:19
              sa sekcje, ale musisz byc dobry w tym co robisz
              moja ukochanej pilki recznejniestety nie bylo :/
              • lek_na_sraczke Re: WF na studiach... 03.08.07, 17:25
                Anika, z tego co czytałam na stronie internetowej AP to istnieją takie sekcje:
                siatka, kosz, piła nożna, tenis stołowy, lekkoatletyka i chyba basen. Nie ma
                nic więcej? To trochę mało w porównaniu do innych uczelni.
                No a jeśli ktoś nie jest z wyżej wymienionych dyscyplin wystarczająco dobry i
                zdecyduje się na zwykły WF to może sobie coś wybrać, np. łyżwiarstwo, aerobic,
                tańce, czy wszyscy robią to samo (gry zespołowe/basen)?
                Z góry dzięki za odpowiedź :))
                • Gość: Gambit Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 17:48
                  W ramach zwykłego WF-u na AP nie można sobie niestety nic wybrać, dominują
                  siatkówka i koszykówka. Chociaż ja miałam sensownego wuefistę, była większa
                  różnorodność (piłka ręczna, nożna, hokej-na sali:)). Przy ładnej pogodzie
                  chodziliśmy do parku Jordana jeździć na rolkach albo grać w palanta. Ale o tym
                  co będziemy robić decydował wuefista.
                • Gość: Anika Re: WF na studiach... IP: *.chello.pl 04.08.07, 13:36
                  to juz zalezy od wf-isty. w pierwszym semestrze bylo tylko "macie pilke i
                  grajcie". za to w drugim kobieta organizowala aerobik, procz tego prowadzila
                  bardzo dobre zajecia na wszystkie miesnie.

tez mnie to zmartwilo ze tak malo sekcji, jak mowilam uwilbiam pilke reczna i
                  musze to rozwijac poza uczelnia :(
    • summerlove a na UŁ?? 31.07.07, 22:33
      Wie ktoś??
      • Gość: calina Re: a na UŁ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 16:42
        a ja bym chciala sie o uj dowiedziec co mam do wyboru i jesli ktos sie zapisze
        na basen a jest "niedysponowany"( tu mi chodzi o plec piekna) to moze nie
        uczestniczyc w zajeciach???
        • bkasiab Re: a na UŁ?? 01.08.07, 16:47
          a od czego są tampony?
          u mnie jest tak, ze mozesz 2 razy nie przyjsc, ale musisz odrobic...
          • Gość: malia Re: a na UŁ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 16:54
            ja nie mogę używać tamponów :/
            • Gość: nina Re: a na UŁ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:07
              Nikogo na uczelni nie będzie to raczej interesować. Będziesz musiała po prostu
              odrobić nieobecności w innym terminie.
    • Gość: Marta WF na AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:03
      Jak wygląda WF na Akademii Pedagogicznej w Krakowie? Czy jest możliwość wyboru
      interesującego nas sportu? Ile trwa WF? Przez całe 5 lat czy tylko 1 rok? Czy
      jeśli mam zaświadczenie od swojego lekarza (specjalisty), że nie mogę wykonywać
      pewnych ćwiczeń to to wystarczy, abym była z nich zwolniona?
    • zielone_kierpce WF 01.08.07, 17:13
      hmm, a co wy sie tak dopytujecie o tej wuef ?

ja tez ide teraz na I rok, ale jakos nie bardzo mnie teraz obchodzi to co tam
      bede robić, przeciez wszystkiego dowiem sie w swoim czasie
      poza tym, przeciez to w-f! z niego sesji, nie bede musiala zdawac, chodzi
      przeciez tylko o zaliczenie!

takze SPOKO !
      • Gość: kasiab Re: WF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:30
        Tylko się nie śmiej, ale znam kilka osób które na studiach najwiekszy problem
        miały właśnie z WF-em, a jedna nawet zawaliła przez to rok. Po prostu olały WF,
        myślały że jakoś to będzie, a potem brakło czasu na odrabianie opuszczonych
        zajęć. Niestety WF trzeba jakoś znieść...
        • Gość: kaaa1234 Re: WF IP: *.toya.net.pl 01.08.07, 17:36
          czy nawet jesli jestem beznadziejna z wf, ale bede regularnie chodzic na zajecia
          to bedzie ok? boze, dobrze, ze to tylko rok/ ostatni rok tego koszmaru.
          • Gość: kasiab Re: WF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:49
            Trzeba tylko być. Można się obijać. Nie trzeba się przejmować. Pozdrawiam!
    • Gość: Grześ Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:41
      a nie wiecie jak jest z wf na akademii ekonomicznej w Katowicach? I czy moge
      sobie wybrać jakieś inne zajęcia niż siatkówka itp?
      • aga_ata Re: WF na studiach... 01.08.07, 18:34
        Byłabym wdzięczna za informacje, jak to jest z wf na studiach w Wydziale Nauk
        Politycznych na UJ?
        • Gość: wawulec Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 19:09
          Zasady odbywania zajęć i zaliczeń z wf-u są takie same dla całego UJ-u,
          niezależnie od wydziału.
          • aga_ata Re: WF na studiach... 01.08.07, 19:13
            rozumiem, że tak jak pisał ktoś wyżej, istnieje możliwość wyboru pomiędzy
            "dyscyplinami" ?
            • Gość: waulec Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 19:26
              Możesz wybrać sekcje, ale one są bardziej czaso- i energochłonne niż WF. No
              chyba że lubisz i jesteś dobra w jakiejś dziedzinie sportu:) Nie wymienię ci
              niestety wszystkich sekcji. Tego musisz dowiedzieć się już bezpośrednio na UJ.
              Może znajdziesz coś dla siebie.
              • Gość: asia a co z wf-em na AP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 22:44
                jak wyglada i czy mozna sie obijac?
    • Gość: b Re: WF na studiach... IP: 213.134.181.* 02.08.07, 19:28
      a co ci trochę sportu wadzi, to jest dobra odskocznia od tych wszystkich zajęć i dupa nie rośnie:-)
      • Gość: nina2 Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 23:14
        no ja wiem, ale czy nie mogłabym jednak uprawiać takiego sportu który lubię? np.
        nie znoszę gier zespołowych typu siatka czy kosz a uwielbiam pływanie i
        ćwiczenie na siłowni , biegi.
    • Gość: hh Re: WF na studiach... IP: *.range86-138.btcentralplus.com 03.08.07, 18:01
      a na uam? jak jest?
      • kliknij_tutaj Re: WF na studiach... 04.08.07, 13:57
        a na uw?:)
        • Gość: donia Re: WF na studiach... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 00:19
          Czy aby zaliczyć ten wf to wystarczy tylko być na zajęciach i w nich uczestniczyc? Czy jest jakiś egzamin praktyczny na koniec?
          • Gość: wawulec Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 20:08
            wystarczy być:)
            • Gość: Mała Re: WF na studiach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 12:16
              Na UŚ to jest fajnie rozwiązane. Są sekcje w ramach normalnego wuefu, ale można
              też uzyskać zaliczenie z AZSu.
              www.lektoratywf.usos.us.edu.pl/regulamin.php#wf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka