Dodaj do ulubionych

Prawo kanoniczne? :)

03.08.07, 19:09
Dostałam się na prawo kanoniczne i chciałabym poznać opinie studentów KULu o
tym kieruku:)
Obserwuj wątek
    • darwyn Re: Prawo kanoniczne? :) 04.08.07, 19:32
      A jakie masz plany po ukonczeniu tychze studiow? Ciekawi mnie co po prawie kanonicznym moze robic osoba swiecka.
      • sylwia833 Re: Prawo kanoniczne? :) 04.08.07, 21:35
        Po ukończeniu tych studiów osoba świecka może pracowac w sądzie kościelnym,może
        być pracownikiem administracji kościelnej, udzielać porad z zakresu prawa
        kościelnego:)
        • gaadzik Re: Prawo kanoniczne? :) 04.08.07, 21:51
          Jeśli mogę wyrazić własne zdanie. Dla mnie ten kierunek sam w sobie nie ma
          sensu, a zwłaszcza dla dziewczyny. Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest
          rozpoczęcie na 2 roku, jeśli średnia pozwoli drugiego, bardziej praktycznego
          kierunku :)
          • vierundvierzig Re: Prawo kanoniczne? :) 04.08.07, 22:08
            A ja widziałem kiedyś fajne statystyki, w których widniało jak wół, że
            bezrobotnych absolwentów po prawie kanonicznym nie zarejestrowano w urzedzie
            pracy :) Nie było też po muzykologii, po czymś tam jeszcze, najwięcej:
            administracja, marketing i zarządzanie, pedagogika.
            • darwyn Re: Prawo kanoniczne? :) 05.08.07, 12:40
              Widziałem to zestawienie, prawo też widniało :D Dotyczyło to chyba woj. lubelskiego. Zresztą studentów prawa kanonicznego jest mało zwłaszcza świeckich, więc nie rejestrują się, bo może robią coś innego, niekoniecznie związanego z zawodem. A absolwentów tych kierunków, które wymieniłeś jest sporo, więc wiadomo.

Byłem na konferencji na kulu związanej z dniem kanonistów i mówili, że osobom świeckim ciężko jest znaleźć zatrudnienie w admin. kościelnej. Przecież na takiej parafii urzęduje proboszcz, wątpię żeby chciał dopuścić do tego osobę świecką.

Zawsze mnie ciekawiło co składania ludzi do studiowania akurat tego kierunku. Co za tym przemawia.
              • sylwia833 Re: Prawo kanoniczne? :) 05.08.07, 13:58
                Interesuje mnie ten kierunek, dlatego zdecydowałam, że będę studiowała prawo
                kanoniczne na KUL. Absolwentów tego kierunku jest niewielu, liczę na to, że
                przy odrobinie szczęścia znajdę pracę po tych studiach:)
                • vierundvierzig Re: Prawo kanoniczne? :) 05.08.07, 14:16
                  Osoby idą na prawo kanonicznie głównie dlatego, że nie dostały się na prawo
                  (większość, co nie oznacza, że wszyscy) ale robią moim zdaniem dobrze, bo
                  studentom prawa kanonicznego dziekan umożliwia branie drugiego kierunku -
                  mianowicie prawa - zatem z reguły połowa roku prawa kanonicznego kończy studia
                  z tytułem magistra obojga praw. Dziekan tutaj (niesłusznie moim zdaniem)
                  dyskryminuje administrację bo na 400 osob (1 i 2 rok) zezwolił tylko 5 na
                  wzięcie prawa jako 2giego kierunku - mam bardzo dobrą znajomą na admin która
                  chciałaby wziąc prawo stąd się orientuję.
                  • darwyn Re: Prawo kanoniczne? :) 05.08.07, 16:41
                    Taki los administracji. Dziekan pewnie stwierdzil, ze na adm. i tak duzo przedmiotow jest takich jak na prawie. Tego nie wiem :/

Tyle, że jak ktoś "ciągnie" prawo i prawo kanoniczne, to egzaminów w ciągu sesji ma np. 12 a nie 7. Nauki znacznie więcej, a korzyści z posiadania tytuły mgr prawa kanonicznego pewnie niewielkie.
                    • darwyn Re: Prawo kanoniczne? :) 05.08.07, 16:42
                      Swoją drogą podziwiam takie osoby. Oczywiście każdy robi to co lubi, gorzej jak ktoś wybiera PK nieświadomie.
                  • sylwia833 Re: Prawo kanoniczne? :) 05.08.07, 18:17
                    Dzięki za info o tej możliwości studiowania prawa i prawa kanonicznego, pomyśle
                    o tym, jak moja średnia po pierwszym roku pozwoli ,to może się zdecyduję:)Ja
                    należę do tej nielicznej grupy osób która znalazła się na tym kieruku, bo tego
                    chciała. Składałam na KUL, bo tutaj jest ten kierunek, a mam do Lublina 350 km,
                    więc będę naprawde daleko od domu:) a po ukończeniu tych studiów zobaczę czy
                    warto było:) pozdro dla wszyskich
                    • darwyn Re: Prawo kanoniczne? :) 05.08.07, 19:43
                      Gratulacje wyboru :) Na pewno swiadomy wybor skoro tak daleko od domu. A co rodzice mowia na Twoj wybor? Nie skladalas na inne kierunki?
                      • sylwia833 Re: Prawo kanoniczne? :) 05.08.07, 20:03
                        Dostałam się także na historie i filologię polską na Uniwersytet Łodzki,jednak
                        wybrałam KUL, rodzice wybór studiów pozostawili tylko mnie i zaakceptowali
                        prawo kanoniczne, ale byliby bardziej zadowoleni gdybym studiowała bliżej
                        domu:) bo jednak te 350 km to duża odległość a ty co będziesz studiował?
                        • darwyn Re: Prawo kanoniczne? :) 05.08.07, 21:02
                          W takim razie powodzenia na studiach ;)

Ja 2 rok administracji :D
        • abolesta Re: Prawo kanoniczne? :) 15.05.14, 18:49
          Witam,
          Zainteresowanych zapraszam na swój blog dot. kościelnego procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa:
          bolesta.blog.onet.pl/
    • agafka1988 Re: Prawo kanoniczne? :) 04.08.07, 22:21
      Ja myślę, że po ukończeniu kazdych studiów można znaleźć satysfakcjonującą pracę, pod warunkiem, że jest się dobrym w tym co się robi, no i ma się odrobinę szczęścia :)
      • sylwia833 Re: Prawo kanoniczne? :) 10.08.07, 21:28
        Czy na tym forum naprawdę nie znajdę żadnego studenta, bądź studenki
        prawa kanonicznego???? Szkoda, bo chciałam porozmawiac z kimś, kto
        studiuje ten kierunek:( jeśli ktoś zna taką osobę proszę o kontakt:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka