Dodaj do ulubionych

Akademik-prawdy i mity

20.08.07, 20:10
Witam,
Od października prawdopodobnie zamieszkam w akademiku na konstantynowie i
chciałabym zapytać o kilka interesujących myślę,że nie tylko mnie spraw:
-jak jest z przydzielaniem pokoi(2os,3os,1os?)
-jak wygląda przeciętny taki pokój?
-jak jest wyposażony?
-na ile przed rozpoczęciem roku można tam zamieszkać?
Z góry dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • gaadzik Re: Akademik-prawdy i mity 20.08.07, 20:31
      Nie mieszkam tam w akademiku, no ale sie chadzało odwiedzac koleżanki i to nie
      rzadko, wiec trochę wiem. W razie czego niech KULewianki mnie poprawiają:

> -jak jest z przydzielaniem pokoi(2os,3os,1os?)
      Małe, oj małe szanse są abyś a 1 roku dostała 1 os pokoj. Nie ma praktycznie
      szans. Nie wiem w ogole czy takie tam są, bo wszystkie koleżanki, które
      odwiedzałem to wszystkie pokoje wyglądały tak samo, czyli są jakby 2 pokoje 3
      osobowe, które mają wspólny korytarz i z niego wyjście na główny. Tam też jest
      łazienka do użytku tych 2 pokoi, a kuchnia dla całego piętra.

> -jak wygląda przeciętny taki pokój?-jak jest wyposażony?
      Tutaj też wszystkie tak samo wyglądały. Czyli w każdym stały po 3 łóżka, nad
      każdym jakieś półki. Obok też każdty miał swoje biurko. Na korytarzy stała
      ogromna szafa i jakieś chyba szafeczki "mini"

> -na ile przed rozpoczęciem roku można tam zamieszkać?
      Oj nie sądzę, żeby z jakimś dużym wyprzedzeniem. Ale tu już dokładnie nie pomogę :)
      • gaadzik Re: Akademik-prawdy i mity 20.08.07, 20:39
        drobne przejęzyczenie: nie korytarz, a przedpokój.

Wydaje mi się, że warunki są ok. Na stancjach nieraz się widuje dużo gorsze, a
        tutaj jeszcze cena przyciąga :)
        • agafka1988 Re: Akademik-prawdy i mity 20.08.07, 21:42
          Z tego co słyszałam, to w akademikach pokoje 1 i 2 osobowe dostają osoby z ostatnich lat, które piszą prace magisterskie.

ja również wypowiadam się o akademikach na podstawie odwiedzin u koleżanek, pokoje, jak pokoje, czyli w normie. ale standard łazienek jak dla mnie jest zdecydowanie zbyt niski (ogólnie jedną z najważniejszych rzeczy którą kierowałam się przy wyborze mieszkania jest własnie łazienka)
        • kyrenea Re: Akademik-prawdy i mity-dzięki :) 21.08.07, 18:47
          Wielkie dzięki za wyczerpujące informacje :) Naprawdę mi pomogliście :D
          I jeszcze małe pytanko imprezy imprezami wszędzie są :)) ale czy w ogóle w
          akademikach jest jakieś spokojne miejsce gdzie można się pouczyć? I jeszcze małe
          pytanko do jakiegoś dobrze poinformowanego studenta/ki :Jak dojechać z akademika
          na uczelnię? Ile ok. kosztuje bilet miesięczny? Każda odp. i informacja mile
          widziana :)
          • agafka1988 Re: Akademik-prawdy i mity-dzięki :) 21.08.07, 20:27
            kyrenea napisała:

I jeszcze mał
            > e
            > pytanko do jakiegoś dobrze poinformowanego studenta/ki :Jak dojechać z akademik
            > a
            > na uczelnię?
            Tu masz spory wybór :)
            Autobusy: 10, 26 (ale jeździ naokoło, przez czuby)
            Trolejejbusy: 151, 153

Ile ok. kosztuje bilet miesięczny? Każda odp. i informacja mile
            > widziana :)
            biet miesięczny na wszystkie linie koszuje 56 zl, ale jesli kupisz 3 miesięczny, wtedy płacisz tylko 140 zł. Bilet miesięczny na jedną linię kosztuje 42 zł.
            • gaadzik Re: Akademik-prawdy i mity-dzięki :) 21.08.07, 20:35
              Tak gwoli ścisłości: Agata podała ceny biletów mies, ale zwykłych, bo np
              studencki na jedną linię kosztuje 35 zł :)
              • agafka1988 Re: Akademik-prawdy i mity-dzięki :) 21.08.07, 20:50
                a, rzeczywicie... nie na tej stronie ptrzyłam, zapomniałam o tej promocji ;p czyli miesięczny n jedną linie 35 zl, miesięczny 55, 3 miesięczny 139. więcej info tutaj www.mpk.lublin.pl/index.php?sid=cenniki
                i przepraszam za wprowadzenie w błąd :)
                • kyrenea Re: Akademik-prawdy i mity-dzięki :) 21.08.07, 21:09
                  Jesteście po prostu niezastąpieni, bardzo dziękuję i kłaniam się w pas w
                  podziwie dla Waszej wiedzy :D A tak w ogóle z ciekawości zapytam jeszcze Kogoś
                  doświadczonego jak wygląda rozpoczęcie roku akademickiego? I gdzie ta
                  uroczystość się odbywa? I jeszcze coś czy jest coś takiego jak otrzęsiny? Jeśli
                  tak,to jak wyglądają jeśli można uchylić rąbka tajemnicy? :)
                  • gaadzik Re: Akademik-prawdy i mity-dzięki :) 21.08.07, 21:20
                    Wszystko zaczya się Mszą w kościele akad obok KULu. W jej trakcie podawane są nr
                    sali, gdzie udają się studenci poszczególnych kierunków. Tam jest spotkanie z
                    władzami wydziału, poznaje się opiekunów roku. Podają też wszystkie drobne
                    ogłoszenia, które potrzebne są wystraszonym pierwszorocznym, typu gdzie plan i
                    przydziały do grup odnalezc :)
                    • gaadzik Re: Akademik-prawdy i mity-dzięki :) 21.08.07, 21:54
                      A otrzęsiny... nie ma takowych sensu stricto. To już nie liceum, tu ludzie
                      dorośli są, bynajmniej powinni byc :P

A rzeczownik otrzęsiny znalezc możesz jedynie w plakatach reklamująych imprezy,
                      na których to 1 rok ma się integrowac wewnętrznie jak i z starymi dziadkami,
                      czyli nami :) Ale to jak mówie- zwykłe imprezy bez dżezów, które odchodziły przy
                      wstępowaniu do gimn czy liceum :)
                      • kyrenea Re: Akademik-prawdy i mity-dzięki :) 22.08.07, 13:07
                        Gaadzik Twoja wiedza jest imponująca :) Powinieneś się zatrudnić jako KULowski
                        przewodnik, serio :) Naprawdę bardzo mi pomogłeś, dziękuję.
                        A tak na marginesie: Co studiujesz? I jak ogólnie jest na KULu?
                        Słyszałam że atmosferka ok dla zestraszonych pierwszaków z którymi się
                        identyfikuję :D pozdrawiam
                        • gaadzik Re: Akademik-prawdy i mity-dzięki :) 22.08.07, 20:59
                          Mam taką samą wiedzę jak cała reszta osób z KULu. Różnie się od nich tylko tym,
                          że się dzielę nią z Wami :)

Ja jestem szczęśliwym studentem już 3 roku KULawego prawa. Tyle razy juz się
                          wypowiadałem o KULu, że wybacz, ale nie mam już siły. Zapewniam, że zdecydowana
                          większośc to były superlatywy. Co ja zrobię, że tu mi się tak podoba :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka