Dodaj do ulubionych

pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ

IP: *.ghnet.pl 07.02.08, 23:37
Czy jest duża różnica pomiędzy kierunkiem lekarskim? Mam dylemat pomiędzy
pierwszym a drugim. Wiem, że pielęgniarstwo jest łątwiejsze a kierunek
lekarski nieco trudniejszy a płaca w zawodach po ukończeniu kształcenia niemal
identyczna. Czy byłby ktoś na tyle łaskawy aby mi wyjaśnić nieco więcej na ten
temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.toya.net.pl 08.02.08, 07:00
      Droga Porcelano, różnica między tymi kierunkami jest kolosalna. Nie chodzi mi tylko o późniejsze zarobki. Wymagania, ilość nauki na lekarskim w porównaniu do pielęgniarstwa to niebo a ziemia. W przypadku pielęgniarstwa wymagana jest matura z przedmiotami zdanymi w podstawie (na lekarski - biologia, fizyka, chemia rozszerzone), na pielęgniarstwie kończysz 3-letni licencjat (który możesz uzupełnić 2-letnimi do magisterskich - lekarski trwa 6 lat). Po pielęgniarstwie od razu możesz pracować, lekarz musi jeszcze zrobić 13-miesięczny staż, zdać LEP - egzamin z całych studiów, a następnie zrobić 5 lub 6-letnią specjalizację. Co do zarobków - na początku rzeczywiście są zbliżone, później ta różnica się zwiększa (po podwyżkach w części szpitali lekarze zarabiają kilkanaście tysięcy brutto).
      • sonic84 Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ 08.02.08, 15:13
        Pierwsza i zasadnicza sprawa.Pielęgniarka i lekarz są
        przedstawicielami dwóch RÓŻNYCH acz uzupełniających się nawzajem
        zawodów.Pielęgniarka nie leczy pacjenta,nie przeprowadza
        operacji ,nie wypisuje recept itd.Do jej obowiązków należy tylko i
        wyłącznie opieka nad pacjentem (podawanie zleconych przez lekarza
        leków,wykonywanie zastrzyków,mycie,karmienie itd).Studia
        pielęgniarskie nie tylko są o rok krótsze ale też przerabiany na
        nich materiał to zaledwie ułamek tego,czego uczy się przyszły
        lekarz.POnadto,tak jak napisała osbowa wyżej studia lekarskie są
        niejako tylko "wstępem" do prawdziwej medycyny (po studiach odbywasz
        staż uwieńczony egzaminem,pozniej rozpoczynasz
        specjalizację ,podczas której trzeba nie tylko pracować ale również
        solidnie się uczyć,zdawać egzaminy,odbywać szkolenia ect)Zarobki
        pielęgniarki są nieco niższe niż lekarza (bo i kompetencje
        znacznieee mniejsze).W każdym razie pensje obydwu grup zawodowych są
        uwłaczająco niskie.
        • Gość: Porcelana Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.ghnet.pl 08.02.08, 20:59
          Czyli jednak bardziej opłaca się pielęgniarstwo. Thx ;p;p;p
        • sonic84 Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ 08.02.08, 21:54
          Na pewno nie opłaca się być pielęgniarką w Polsce.No chyba ,że nie chcesz mieć
          kasy nawet na życie na niskim poziomie.
          • Gość: magda Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.infinity.net.pl 08.02.08, 23:42
            do tych zawodów trzeba mieć choć trochę 'powołania'
            • Gość: asik Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.eranet.pl 26.03.08, 22:01
              Nie trzeba. Powołanie to takie modne w naszym kraju słowo zamykające usta
              protestującym lekarzom. Do tego zawodu trzeba mieć otwartą głowę, umieć kojarzyć
              fakty, chcieć się uczyć i lubić pracować z ludźmi (chociaż to ostatnie
              niekoniecznie-można zajmować się dziedzinami nieklinicznymi)
        • Gość: doria Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.lodz.mm.pl 30.11.13, 20:10
          sprostowanie....pensje pielęgniarek sa uwłaczająco niższe od lekarskich a pracy mają często dużo więcej i to jest niesprawiedliwe, czy ktoś to w końcu przerwie w tym kraju?
          • Gość: Joanna Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.43.255.91.ipv4.supernova.orange.pl 17.01.21, 14:46
            Nie przerwie ktoś a same pielęgniarki. Pielęgniarki powinny sobie ustalać, kontraktować stawki z dyrekcją i nie uzależniać ich od zarobki lekarza. Niech pracują bez pielęgniarek. Może się nie posrają
        • Gość: JOANNA Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.43.255.91.ipv4.supernova.orange.pl 17.01.21, 14:43
          Pielęgniarka nie jest służącą lekarza, a jej zakres obowiązków to Pielęgniarstwo, szeroka dziedzina wiedzy. Są to dwa różne zawody, niezależne od siebie, spotykające przy pracy nad chorym. Jak sama nazwa wskazuje, pielęgniarka nie leczy, pielęgnuje. Nie jest też popychadłem lekarza, czego nie można ich oduczyć. Nie operuje, może dla niektórych że szkodą, nie byłoby tak wiele wyciętych narządów zdrowych, czy amputowanych zdrowych nóg. Lekarz poświęca choremu góra 40 min dziennie i zarabia krocie, za samo bycie nim.
      • Gość: Joanna Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.43.255.91.ipv4.supernova.orange.pl 17.01.21, 14:35
        Potem Ci tak obkuci lekarze leczą, otwierając bez skrępowania encyklopedię i czytają co może się wydarzyć komuś z konkretnym wynikiem badania. Lekarz nie uczy się innej anatomii i fizjologii, nie ma jej poptostu. Założę się, że osoby idące na pielęgniarstwo, mają często bardzo dobre oceny z fizyki, biologii itd. Stawianie z góry na to, że pielęgniarka, to matoł bez wykształcenia i ma za służącą lekarza robić, jest niczym innym jak wpisem niedouczonego doktorka.
    • Gość: a ja myśle Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.zamosc.mm.pl 09.02.08, 13:07
      A ja uważam, ze lepiej jest iść na ratownictwo medyczne lub
      Fizjoterapie, po której można otworzyć gabiten odnowy biologicznej
      lub włąsny zakład rehabilitacjii :):)
      • Gość: j. Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.02.08, 13:59
        jednak zanim otworzysz ten gabinet odnowy biologicznej musisz trochę w niego
        zainwestować.
        a nie są to ''drobniaki''.
    • aurelia_aurita Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ 09.02.08, 14:37
      lekarz ma się tak do pielęgniarki jak ksiądz do zakonnicy.
      na szczęście kobieta może zostać lekarzem.
      • Gość: k. Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.ds.po.opole.pl 09.02.08, 18:53
        bezsensowne porównanie, facet też może być pielęgniarzem.
      • Gość: JOANNA Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.43.255.91.ipv4.supernova.orange.pl 17.01.21, 14:47
        Podpisał niedouczony konował
    • Gość: piel Chcesz zmieniać pampersy za głodową pensję? IP: *.centertel.pl 09.02.08, 17:15
      Studiuje na V roku pielęgniarstwa (II mgr) i radze się poważnie zastanowić,
      zanim wybierzesz ten kierunek.
      Ja nie dostałam się na medycynę, ale zamierzam spełnić swoje marzenie i w tym
      roku spróbuje jeszcze raz. Łudzę się, że będzie mi trochę łatwiej - szczególnie
      na przedmiotach klinicznych:)
      • bajeranek ŚUM nie UŚ 15.02.08, 15:33
        jw.
    • malina862 Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ 15.02.08, 15:51
      Głupszego pytania na tym forum chyba jeszcze nie czytałam..
      mam rozumieć,że jesli bys się dostała na pielegniarstwo i medycyne
      to zastanawiałbys się co wybrać?Dostań ty sie może najpierw chociaz
      na jeden z tych kierunków.....
      Jeżeli nie wiesz jaka jest różnica pomiedzy tymi dwoma kierunkami to
      ja bym sobie w ogóle odpuściła studia medyczne.Byłas ty w szpitalu
      kiedyś?wiesz jaki presiż ma lekarz jaki pielegniarka?czym sie
      zajmuja?co lezy w zakresie ich obowiazków?W przedszkolu o zawodach
      sie nei uczyliście? Ja już jako 6latka widziałam rożnice...
      i jeszcze okreslenia
      lekarskiego...kierunkiem "NIECO"trudniejszym...to już w ogóle
      przechodzi ludzkie pojecie...

Płace nie są "nie mal identyczne"to że obie te grupy strajkują nie
      znaczy ze zarabiaja tyle samo.Lekarz w szpitalu zarabia chyba z piec
      razy tyle co pielęgniarka
      • Gość: gosciem jestem KASA !!! Po tym topiku od razu widac ze to dla IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.08, 23:45
        przyszlego lekarza to rzecz najwazniejsza ... zero powolania ...
        Wstyd !!!
        • sonic84 Re: KASA !!! Po tym topiku od razu widac ze to dl 22.02.08, 23:53
          zero powolania ...
          > Wstyd !!!

Powołanie to można mieć ale do zakonu tudzież wojska.A kasa jest w pewnym
          stopniu istotna.
          • Gość: Joanna Re: KASA !!! Po tym topiku od razu widac ze to dl IP: *.43.255.91.ipv4.supernova.orange.pl 17.01.21, 14:54
            Nie, widać prócz fizyki, biologii itd, polski szedł słabo.Ludzue bezdomni, mówi ci to coś? A jak nie, to powiem, że do każdego zawodu potrzebne jest powołanie, iskra boża, talent. I tu się zgadzam, nie każdy chce i może być lekarzem. Trudno o bardziej cynicznie wykonywane zajęcie, z miną wszechwiedzącą, wpuszczają niedouczeni konowały w większe szambo niż chory miał od początku. Potem się wybronią w sądzie, bo przecież podpisał zgody na wszystkie powikłania mogące wystąpić. Prestiż i kasa dla tych małych przyziemnych ludzi. Tylko to się liczy, a nie chory człowiek.
        • Gość: asik Re: KASA !!! Po tym topiku od razu widac ze to dl IP: *.eranet.pl 26.03.08, 21:56
          Bo jakby miał/a powołanie to oczywiście pracowałaby za darmo. Powołanie to można
          mieć do seminarium duchownego w pozostałych przypadkach wybiera się mniej lub
          bardziej interesujący zawód. A czym ów zawód wymaga większych kwalifikacji, tym
          późniejsze zarobki winny być większe.
          BTW porównywanie pielęgniarstwa (zresztą to kierunek prowadzony na wyższych
          uczelniach zaledwie od kilku lat. Dawniej były to szkoły policealne, nawet nie
          trzeba było mieć matury)do medycyny to mniej więcej tak jak gdyby porównywać
          technika z inżynierem.
      • Gość: Magda Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.chello.pl 22.02.08, 23:37
        Droga Malino,
        Ja za to mogę Ci powiedziec, że nie widziałam w tym temacie głupszej
        odpowiedzi. Już jako sześciolatka potrafiłam myślec i ładnie się
        wysławiac. Dam Ci radę, przeczytaj jeszcze raz swoje wypociny i
        zastanów się, co pomyślałabyś o autorze tych słów.

Co do zarobków to rowniez mogłabym wdac się w polemikę.
      • Gość: Dorota Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.08, 09:38
        A ja głupszej odpowiedzi nie czytałam niż Twoja. Piszesz tak jakbyś
        nie wiedziała co na czym polega. Lepiej sie zastanów co piszesz. O
        ile to potrafisz
    • Gość: KAS Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.08, 13:49
      Oj nawet pielęgniarka może wykładać anatomię lekarzom jeśli opanuje taką wiedzę.
      To, że skończyła taki kierunek gdzie wiadomości z anatomii jest na pewno mniej
      wymaganych niż na lekarskim nie znaczy, że nie może się dokształcić później..Nie
      szufladkujcie ludzi. Btw. nie można mówić o różnicach między pielęgniarstwem a
      lekarskim bo to dwa zupełnie inne kierunki. Lekarz leczy a pielęgniarka pielęgnuje;P
      • sonic84 Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ 26.03.08, 14:49
        > Oj nawet pielęgniarka może wykładać anatomię lekarzom jeśli opanuje taką wiedzę

Żeby opanować taką wiedzę,należy skończyć medycynę.Poza tym ćwiczenia z anatomii
        są też wzbogacone o uwagi kliniczne,których pielęgniarka udzielać nie może.
    • Gość: Olguśka Gdybym ja miała taki dylemat IP: *.zamosc.mm.pl 09.08.08, 09:58
      Gdybym ja miała wybierac pomiędzy pielegniarstwem a lekarskim,
      wybrałabym FIZJOTERAPIĘ!!
      Szczerze! Konkretny zawód w garści studia przyjemne rozwijające :)
      najfajniesze i najprzyjemniejsze jest to że pacjenci do
      fizjoterapeutów i rehabilitantów mówią "doktorze" to takie miłe :)
      możliwosci po tym kierunku jest wiele sanatoria szpitale kliniki
      spa gabinety odnowy zusy szkoły, WŁASNA DZIAŁALNOŚĆ- CZYLI
      PRYWATNIE MOŻEMY USŁUGI ŚWIADCZYĆ!!!

Co tu dużo mówić, trzeba obserwować rynek interesować sie
      potrzebami społeczeństwa.
      • Gość: j Re: Gdybym ja miała taki dylemat IP: *.toya.net.pl 09.08.08, 11:23
        > "najfajniesze i najprzyjemniejsze jest to że pacjenci do
        > fizjoterapeutów i rehabilitantów mówią "doktorze" to takie miłe :)"

No tak, to rzeczywiście wspaniałe. W takim razie warto wybrać taki zawód, a nuż ktoś Cię pomyli z lekarzem - to w tym najfajniejsze! :-)

A tak na serio - co wtedy odpowiadasz? Jesteś uczciwa i nie wprowadzasz pacjenta w błąd ("jestem fizjoterapeutką"), czy też ciągniesz to ("fajnie - niech ma wrażenie, że skończyłam najtrudniejsze, 6-cio letnie studia, skończyłam staż, zdałam egzamin państwowy z całych studiów itd. W końcu muszę się dowartościować").
        • Gość: Olguśka Re: Gdybym ja miała taki dylemat IP: *.zamosc.mm.pl 10.08.08, 15:28
          Nic nie mówie, miło się uśmiecham :) Pacjenci chyba wiedzą do kogo
          idą i w jakim celu. Lekarze nie wykonują takich zabiegów jak
          fizjoterapeuci, te zawody sie uzupełniają :)
    • Gość: DoS Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 22:52
      Jak ktośma problemy na pielęgniarstwie to polecam zajrzeć w adres który zaraz
      podam na Allegro. Można na tym zupełnie olać chodzienia na zajęcia które nie są
      obowiązkowe i nie kupować żadnych książek :) A i prace są gotowe :)
      allegro.pl/item422673718_studia_notatki_medycyna_pielegniarstwo_komplet.html
    • Gość: rt4 Re: pielęgniarstwo vs medycyna na UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 23:13
      ok ok to tak mniej wiecej kiedy zaczynaliscie sie uczyc do mataury. wystarczy
      tak powiedzmy od marca? prosze o odpowiedzt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka