Dodaj do ulubionych

Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo czy

IP: 148.81.172.* 06.03.08, 10:30
Chcę być dziennikarką lepsze dziennikarstwo czy socjologia?
Witam jak w temacie mam pytanie do wszystkich ktorzy mogliby mi
pomóc.Wiem ze dziennikarstwo to jest to co chce robic w zyciu ale
jaka jest lepsza droga na osiagniecie celu? Oczywiscie wiem ze
praktyka najlepsza ale chce skonczyc jakies studia ktore mi sie
przydadza w tym zawodzie.I w związku z tym mam taki oto dylemat
1-wybrac studia dziennikarskie ktore ucza wszystkiego i niczego ale
za to latwiej powiedzmy na praktykach sie jakos wkrecic, miec
kontakty czy
2-isc na socjologie ktora jest lepeij postrzegana przez pracodawcow
niz dziennikarstwo ale...no walsnie jakie byscie tu wstawali ALE?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: marajka Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 18:55
      Też miałam taki problem. Plany się zmieniły, ale ja planowałam
      socjologię, a na 3 roku licencjat z dziennikarstwa. Więc lepiej
      socjologię. Jako dziennikarka powinnaś się jednak na czymś dobrze
      znać i mieć o czym pisać. Zawsze można iść do studium
      dziennikarskiego, czy po prostu popracować na studiach w redakcji
      czy TV.
    • mediatrix Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo 06.03.08, 23:10
      Wystko byle nie dziennikarstwo. Jak powiedziałaś: dziennikarstwo
      uczy wszystkiego iniczego. I to jest prawda. Nie ma to jak znać się
      na czymś. Jak dobrze wiesz pisać może każdy, nawet Lepper pisał
      książki, Lenin autoryziwał wszystkie woluminy, nawet naukowe dzieła -
      jesli umiesz pisać, juz pisałaś do gazet, to nie masz powodów do
      obaw. Ale jeśli to tylko marzenie, a w tym kierunku nic nie zrobilaś
      tylko sobie marzysz, żeby byc dziennikarką to odradzam Zawód jest
      dość trudny, wyczerpujący i można później dojśc do wniosku, że chcę
      robić coś spokojniejszego. Poza tym bardzo źle wygląda współpraca z
      redakcjami, teksty chcą - a płać nie.
      • Gość: osia Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 23:16
        myśle, ze w twoim przypadku socjologia bedzie o tyle dobrym dla ciebie wyborem,
        ze dzieki niej lepiej poznasz społeczenstwo, dowiesz sie o pewnych procesach w
        nim zachodzacych, interakcjach itd.
        a na fakultetach, bedziesz mogła poszerzać swoją wiedze juz o jakąs wybrana
        tematyke w której bedziesz potem chciała publikowac.
      • Gość: marajka Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 12:09
        Nie przesadzasdz? Ona zdaje maturę. Juz miałaby pisywać do gazet?
        Owszem, zdarza się w tym wieku, ale większość jej rówieśników
        dopiero szuka pomysłu na zycie. Jeszcze trochę, a dojdzie do tego,
        że pierwsze szlify zawodowe trzeba będzie zacząć w gimnazjum.
        I nieprawda, że pisać każdy może. Gdyby Lepper nie został
        wicepremierem nikt by jego wypocin nie wydał. Nikt nie wydał jego
        książki bo jest dobra, a dlatego, że to książka Leppera.
        Więc, jeszcze raz do przyszłej dziennikarki- owszem, zawód
        trudny,zgodzę się z mediatrix w jednym-możesz potem chcieć czegoś
        spokojniejszego, więc nie idź na dziennikarstwo.
        • Gość: Tawananna* Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 13:06
          > Nie przesadzasdz? Ona zdaje maturę. Juz miałaby pisywać do gazet?
          > Owszem, zdarza się w tym wieku, ale większość jej rówieśników
          > dopiero szuka pomysłu na zycie. Jeszcze trochę, a dojdzie do tego,
          > że pierwsze szlify zawodowe trzeba będzie zacząć w gimnazjum.

Wydaje mi się, że akurat w przypadku dziennikarstwa bardzo dużo osób myślących o
          tym zawodzie zaczyna wcześnie (przynajmniej spośród osób, które znam).
          Licealista ma dużo możliwości - od choćby gazetki szkolnej (niektóre są na
          bardzo wysokim poziomie) przez magazyny internetowe aż po prasę lokalną. (Są i
          osoby, które w tym wieku mają większe osiągnięcia, ale to faktycznie mniejszość.)
          • Gość: marajka Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 14:51
            Wiem, napisałam, że się zdarza! Sama też zresztą pisałam. Mówiąc o
            przesadzie, miałam na myśli to, że jeśli dziewczyna nie zaczęła
            jeszcze piscać, a tylko marzy o dziennikarstwie, to zawód nie dla
            niej. Dziennikarstwo to nie balet, że trzeba ćwiczyć od najmłodszych
            lat.
            • Gość: Tawananna* Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 15:08
              > Wiem, napisałam, że się zdarza!

Moim zdaniem nie tyle "zdarza to się", co raczej dotyczy większości osób
              myślących o dziennikarstwie.
              • Gość: meira Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: 193.0.117.* 07.03.08, 18:35
                nie rozumiem dlaczego w tym zawodzie "debiut" musi się odbyć w
                piaskownicy.
                A czy np osoa trzydizestoletnia ma już zamknięte drzwi do pracy z
                tym zawodzie, jeśli do tej pory nigdzie nie publikowała, jednak
                swymi tekstami "np recenzjami) pisanymi do szuflady może udowodnić
                talent?
                Dlaczego do jasnej cholery w tym zawodzie bardziej niż w
                jakimkolwiek innym należy szybko "wręcić się" i załapać?
                Skąd taka dyskryminacja wiekowa niespotykana w innych zawodach?
                Smiem twierdzić, że opiera się to nieomal wyłącznie na chorej
                zasadzie, że początkuący dziennikarz musi odpracować swoje w rdakcji
                za darmo, niby to "zdobywając doświadczenie".
                A trzydziesolatek nie bardzo chce
                • Gość: Tawananna* Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 19:03
                  Oczywiście jak najbardziej można debiutować w wieku trzydziestu lat, zwłaszcza
                  pisząc na tematy specjalistyczne, o których w czasach licealnych nie miało się
                  zielonego pojęcia. Tylko że do tej trzydziestki trzeba coś robić, mieć jakiś
                  pomysł na siebie.

Jeśli ktoś jest przekonany, że chce być dziennikarzem (i tylko dziennikarzem),
                  to nie widzę powodu, dla którego nie miałby zacząć jak najwcześniej - i nie
                  chodzi tu tyle o "zdobywanie doświadczenia", co raczej o sprawdzenie się -
                  zobaczenie, czy się do tej pracy nadajemy i czy w ogóle nam odpowiada. A im
                  szybciej zweryfikujemy nasze wyobrażenia o zawodzie dziennikarza, tym bardziej
                  świadoma będzie nasza decyzja o wyborze studiów i przyszłości zawodowej. Nie
                  chciałabym np. pójść na studia dziennikarskie, na zajęciach praktycznych
                  przekonać się, że choć świetnie pisałam wypracowania z polskiego, pióra
                  dziennikarskiego nie mam, a potem po pierwszym czy drugim roku studiów odbyć
                  obowiązkową praktykę i stwierdzić, że to nie dla mnie, i najchętniej robiłabym
                  coś zupełnie innego.

W wielu dziedzinach nie mamy okazji sprawdzić się tak szybko jak w
                  dziennikarstwie - więc dlaczego tego nie zrobić..? A tych pierwszych
                  dziennikarskich doświadczeń (po pewnym czasie od których doszłam do wniosku, że
                  to jednak nie "to") ja przynajmniej nie żałuję, choć do dobrze płatnych na pewno
                  nie należały. Świetnie się za to przy nich bawiłam i miałam ogromną satysfakcję.
    • Gość: Małgosia Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 18:47
      ja osobiscie studiuję socjologie i powiem szczezre, ze na moim roku jest dość
      duża liczba osob studiujacych dziennikarstwo.

skarżą się oni zazwyczaj na to, ze ich zajecia na tym kierunku (dziennik.) są
      zbyt 'ogólne' i własciwie nie kształtujące ich w zadnej -konkretnej- dziedzinie
      (o którymi mogliby sie potem zajmowac jako dziennikarze...)
      nie wiem jak jest rzeczywiscie, ale mowią, ze studia na dziennikarstwie są
      prostsze (w znaczeniu bardziej lajtowe) niz te u nas na socjo... no i ich
      plan... - mają bardzo mało zajec...

ale wybrac musisz i tak sama, ale jesli tylko dasz rade, to pomysl tez o 2
      kierunkach
      • Gość: meira Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: 193.0.117.* 07.03.08, 18:53
        Na studiach dziennikarskich można się nauczyć jednej bardzo ważnej
        rzeczy potrzebnej w tym zawodzie, a niedocenianej- łatwego
        zdobywania informacji. Studia interdyscyplinarne, takie jak
        dziennikarstwo dają wiedzą może neizbyt głęboką, ale za to
        usystematyzowaną z różnych dizedzin. A więc wyposażają absolwenta w
        to, co powinno być atrybutem prawdziwego intelektualisty- narzędzia
        samodzielnego pogłębiania wiedzy. Po tych studiach ma się
        mniej "wiedzy gotowej", za to wiele większą łatwość jej szukania
        • Gość: kinia Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: 148.81.172.* 07.03.08, 21:27
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;p Doszłam do wniosku po licznych
          paytaniach nie tylko do Was ,że nikt do konca nie potrafi powiedziec
          czy faktycznie studia dziennikarskie nic nie daja.Wiecie co ja
          chciałabym bardzo pracować w radiu ,tylko szczerze powiem ze nie
          wiem jak sie zalapac na praktyki,nie wiem poprostu jak zaczac! I
          własnie wydaje mi sie ze studia dziennikarskie mogą mi ten poczatek
          ułatwic ale moze sie mylę.Gdybym była pewna to by mnie tu nie było i
          nie pytalabym Was o zdanie.
          Wiem ze mogą sie pojawic opinie ze sie nie nadaje bo pytam jak
          zaczac a dzinnikarz powinien sie to wiedziec.Tylko na samym poczatku
          to nie jest takie proste.Trzeba znalezc jakis punkt
          zaczepienia.Tylko jak?
          i
          • Gość: Tawananna* Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 21:42
            > Doszłam do wniosku po licznych
            > paytaniach nie tylko do Was ,że nikt do konca nie potrafi powiedziec
            > czy faktycznie studia dziennikarskie nic nie daja.

Chyba nie ma takich studiów, które NIC nie dają... :)

> chciałabym bardzo pracować w radiu ,tylko szczerze powiem ze nie
            > wiem jak sie zalapac na praktyki,nie wiem poprostu jak zaczac!

Idź do siedziby radia i zapytaj się, czy nie przyjęliby Cię na praktyki. Nie
            masz nic do stracenia! Możesz zacząć od stacji radiowych, które są szczególnie
            otwarte na młodych ludzi - np. w Poznaniu takim radiem jest Afera.
          • Gość: Erlebnis najpierw polonistyka, żeby nie było wstydu. IP: *.netburg.pl 14.03.08, 17:39
            A może spróbuj z polonistyką, na której (z reguły) istnieje specjalizacja dziennikarska?
            Jeśli chcesz pracować w radio, powinnaś umieć do perfekcji fonetykę (żebyś na przykład nie wymawiała "ksienżyc" zamiast "księżyc" albo "będzie" zamiast "bendzie". Pewnie nie masz pojęcia o czym mówię i dlaczego tak.... i może właśnie po to najpierw powinnaś iść na polonistykę?).
            • Gość: QWERTYYYYY Re: najpierw polonistyka, żeby nie było wstydu. IP: 83.2.233.* 14.03.08, 23:41
              od tego są konkretne przedmioty na kierunku dziennikarstwo, nie trzeba polonistyki
              • Gość: Erlebnis figa z makiem ;) IP: *.netburg.pl 15.03.08, 18:36
                Taaaak?
                Fonetyka jest?
                Jest retoryka, któa nie ma z tym nic wspólnego.
                I emisja głosu, również bzdetna i nie prowadząca do tego, że lale z radia mówią poprawnie.
                • Gość: QWERTYYYYY Re: figa z makiem ;) IP: 83.2.233.* 15.03.08, 19:25
                  ha ha ha to chyba twoja uczelnia jest bzdetna że nie ma odpowiednich zajęć to po
                  pierwsze. bo jest np coś takiego jak dykcja (sposób mówienia, wymawiania
                  wyrazów. Zasadnicza umiejętność w wykonywaniu takich zawodów jak: śpiewak,
                  aktor, prezenter telewizyjny lub radiowy, nauczyciel) a po drugie to jeśli jest
                  się dziennikarzem prasowym to nawet ta dykcja itp nie są ci potrzebne.
    • Gość: Em Jedna została dziennikarką po biologii IP: 212.87.0.* 07.03.08, 19:51
      Nie pamiętam nazwiska, taka blondynka krótkie włosy, prowadziła Wiadomości parę
      lat temu
    • n_nicky Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo 08.03.08, 16:58
      Napiszę to po raz setny ;) - Po dziennikarstwie można, ale nie trzeba być dziennikarzem, można być dziennikarzem nie kończąc dziennikarstwa.

Ministerstwo narzuca uczelni przedmioty obowiązkowe dla dziennikarstwa, które w ciągu 3 (5) lat muszą być zrealizowane. "Mądre głowy" z Warszawy nie mają jednak wiekszego pojęcia, co powinno się znaleźć w programie takich studiów, odnoszę też wrażenie, że sami wykładowcy na uczelni do końca nie wiedzą. Stąd wiele przedmiotów się powtarza, mają tylko inne nazwy (np. chyba 3 albo 4 przedmioty związane z komunikacją społeczną). Do tego dochodzi zupełnie zbędna Historia Piśmiennictwa (teraz pod inną nazwą) - zbędna dla mnie, ale na DiKSie jest sporo osób lubiących literaturę i im się podobało. Kolejna grupa przedmiotów to takie zapychacze planu - podstawy: politologii, socjologii, ekonomii, prawa. Trwają jeden semestr i, jak sama nazwa wskazuje, uczą podstaw. Są też pracownie, prasowa, radiowa, telewizyjna, internetowa. Jedne są prowadzone lepiej, inne gorzej, zależy od wykładowcy. Są też przedmioty, których sensu nikt nie rozumie, łącznie z wykładowcami, np. Nowe Media. Ale, żeby nie było tak beznadziejnie, są też i bardzo ciekawe zajęcia - Reportaż i Film Dokumentalny, PR, Reklama, Impostacja Głosu. Istnieje pewna prawidłowość - najlepsze zajęcia prowadzą ludzie spoza instytutu. Tak jest u mnie na 3 roku (UWr), rok 1 i 2 mają nowy plan zajęć.

Dla mnie największe wady DiKSu to: zbetoniały sposób myślenia wykładowców, że wszyscy studenci DiKSu zamierzają być dziennikarzami - sami wprowadzili spec. PR, a zupełnie nie chcą zrozumieć, że niektórzy wiążą przyszłość z PR-em, a nie dziennikarstwem, zupełnie nieprzemyślany plan zajęć, te same przedmioty pod różnymi nazwami, kilka zajęć zupełnie niepotrzebnych itp.

Mimo to DiKS pozwala dowiedzieć się paru ciekawych rzeczy. Ale stanowczo za mało, żeby móc powiedzieć, że jest to kierunek naprawdę ciekawy. Jak dla mnie jest często zwyczajnie nudny.

Z praktykami też różnie bywa. Wbrew pozorom w redakcjach nikt nie czeka na nas z otwartymi ramionami, co więcej, studenci DiKSu nie są mile widziani w wielu miejscach (głównie w TVP, Polskim Radiu), dziennikarze traktują praktykantów jak powietrze, albo jak konkurencję. Byłam w TVP i tylko w redakcji sportowej potraktowano mnie poważnie. Warto wkręcać się na praktyki do miejsc mniejszego kalibru, albo mało popularnych - redakcje studenckie, prasa lokalna, opera, filharmonia, urzędy miasta, firmy prywatne.

Zastanów się, czym konkretnie chcesz się zajmować. Czy masz określoną specjalność (np. polityka, szkolnictwo, ekonomia itp.), czy nie. Wybierz studia pod kątem tej specjalności, DiKS Ci niewiele da w takiej sytuacji, chyba że jesteś pasjonatką i we własnym zakresie pochłaniasz mnóstwo wiedzy na dany temat. Jeżeli interesuje Cię bycie reporterem, DiKS jest lepszym wyborem niż socjologia.
    • bukmacherka666 Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo 09.03.08, 22:32
      Ameryki pewnie nie odkryje tym stwierdzeniem, ale ciężko mi wyobrazić sobie sytuację, w której to studiowałbym na kierunku, na którym się zwyczajnie męczę. Poczytaj, posprawdzaj i wybierz to, co Ci bardziej leży. Chcesz być dziennikarką - idź na dziennikarstwo, nauczysz się sporo. Pozdrawiam
      • Gość: QWERTYYYYY dziennikarstwo!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 83.2.233.* 10.03.08, 14:19
        studiuj dziennikarstwo!!!!!! ja studiuje dziennikarstwo mam zajęcia z ludźmi,
        którzy też skończyli dziennikarstwo i są dziennikarzami. ile z was, którzy piszą
        żeby dziennikarstwa nie studiować w ogóle studiuje to dziennikarstwo????????? to
        super kierunek! mam bardzo dużo warsztatów, wiem jak wygląda dziennikarstwo "od
        kuchni". naprawdę jeśli nie studiujecie dziennikarstwa to nie piszcie, że tego
        nie warto studiować bo to żałosne! można by pójść dalej: jeśli chcesz być
        informatykiem to nie studiuj informatyki, może lepiej matematykę... itp., itd.
        brednie :/
        • Gość: Tawananna* Re: dziennikarstwo!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 14:28
          > naprawdę jeśli nie studiujecie dziennikarstwa to nie piszcie, że
          > tego
          > nie warto studiować bo to żałosne!

> ile z was, którzy piszą
          > żeby dziennikarstwa nie studiować w ogóle studiuje to
          > dziennikarstwo?????????

Pewnie niewielu, i nie ma co się na to oburzać ani czemu się dziwić - w końcu
          są to osoby, które właśnie dlateto nie studiują dziennikarstwa, bo uważają, że
          nie warto. Gdyby uważały, że warto studiować dziennikarstwo, to wybrałyby pewnie
          ten kierunek studiów. A każdy ma prawo do swojej opinii.
        • Gość: kinia Re: dziennikarstwo!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 148.81.172.* 10.03.08, 19:10
          Tak się zastanawiam czy jest jeszcze jakiś taki podobny kierunek jak
          dziennikarstwo ze zdania na temat jego studiowania sa az tak
          podzielone?
          QWERTYYYYY-jesli mozna wiedziec na jakij uczelni studiujesz??
          A tak wogóle to jak wygląda dziennikarstwo na uczelniach prywatnych
          w warszawie?? Czy jest duza roznica miedzy jakościa nauczania na
          państowych i prywatnych?
          • n_nicky Re: dziennikarstwo!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.08, 23:01
            > A tak wogóle to jak wygląda dziennikarstwo na uczelniach prywatnych
            > w warszawie?? Czy jest duza roznica miedzy jakościa nauczania na
            > państowych i prywatnych?

Zależy od uczelni. W Warszawie jest chyba najwięcej uczelni prywatnych mających w ofercie DiKS (zwłaszcza, że to kierunek, który w ramach instytutu lub wydziału funkcjonuje tylko na 3 uniwersytetach, ale już na uczelniach prywatnych jest szalenie popularny) i dlatego najłatwiej znaleźć te, w których poziom jest dobry oraz te, w których jest bardzo kiepski. Gdy 3 lata temu decydowałam się na dziennikarstwo, brałam pod uwagę jedną szkołę prywatną w Warszawie, a konkretnie Collegium Civitas. Wtedy to było najlepsze dziennikarstwo w stolicy na uczelni prywatnej, jak jest obecnie mówiąc szczerze nie interesowałam się.

Dosyć ciekawa sytuacja jest we Wrocławiu - najpopularniejsze dziennikarstwo, obok UWr, jest w DSW (Dolnośląska Szkoła Wyższa). Jakieś 3/4 wykładowców w DSW stanowi kadra, która wykłada też u mnie na uniwerku. Plan zajęć też jest bardzo podobny. Właściwie tylko studenci są inni - w DSW jest znacznie więcej osób z przypadku, które płacą, więc studiują, nie reprezentując jednocześnie żadnego poziomu.
            • Gość: QWERTYYYYY Re: dziennikarstwo!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 83.2.233.* 11.03.08, 13:23
              ja studiuje na prywatnej uczelni i jesli chodzi o to nie reprezentowanie zadnego
              poziomu tylko dlatego ze sie placi to kolejna brednia. wszyscy ktorzy mysleli ze
              uczyc sie nie trzeba (bo w koncu sie placi) zaliczyli nawet po 4 poprawki a
              niektorych juz czekaja warunki.
              • n_nicky Re: dziennikarstwo!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.08, 15:13
                A umiesz czytać ze zrozumieniem? Czy ja napisałam, że wszyscy studenci DiKS na
                wszystkich uczelniach prywatnych nie reprezentują żadnego poziomu?
                • Gość: QWERTYYYYY Re: dziennikarstwo!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 83.2.233.* 11.03.08, 16:37
                  nie napisalas. ale ja napisalam co napisalam zeby bylo jasne ze to nie jest tak:
                  prywatna uczelnia=zero nauki jak mysla niektorzy
              • Gość: ko Re: dziennikarstwo!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.08, 15:15
                ale czemu piszesz, że to bzdura?
                Przecież dokładnie potwierdzasz słowa poprzednika
                jak widać jest u ciebie na uczelni dużo gości niereprezentujących żadnego
                poziomu skoro z nienajtrudniejszych przecież egzaminów załapali po 4 poprawki
                czy warunki
                poprzednik pisał, że kadra jest ok, tylko dużo studentów leniwych
    • Gość: Spamer Żałosny spamer - nie klikaj. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 16:29
      Proszę moda o usunięcie obu postów.
    • Gość: Inez Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 16:44
      Jesli jesteś w 100% przekonana, ze dziennikarstwo to jest właśnie to czym chcesz
      sie zajmwoac w dorosłym zyciu to powinnas wybrac dziennikarstwo. Ja sama
      Studiuję dziennikarstwo chociaż wiele osób mi odradzało ten kierunek ( że niby
      niczego tam nie uczą i do niczego mi się zdobyta wiedza nie przyda). Tak
      naprawdę to dużo zależy od uczelni na niektórych podobno trudno o praktyki i
      raczej wpajają suchą wiedzę zamiast organizować jakieś warsztaty żeby można było
      popracować i pouczyć się praktycznych rzeczy.
    • chaorderror Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo 15.03.08, 19:15
      Witam, ja mam podobny dylemat, wiec podlacze sie do watku.
      Czy warto studiowac dziennikarstwo, jesli interesuje mnie glownie nauczenie
      warsztatu pisarskiego oraz reporterskiego? Czy moze lepiej oszczedzic czasu i
      pieniedzy, i ograniczyc sie do warsztatow/szkolen? Jesli tak to bede wdzieczny
      za jakies namiary, bo w sieci nic nie moge znalesc (oprocz warsztatow
      prowadzenia gazetki szkolnej etc). Dodam, ze interesuje mnie w szczegolnosci
      reportaz podrozniczy. Wiec moze lepiej studiowac etnologie + jakies warsztaty? Z
      gory dziekuje za sugestie i pozdrawiam.
      • Gość: QWERTYYYYY Re: Chcę być dziennikarką!- Lepsze dziennikarstwo IP: 83.2.233.* 15.03.08, 19:37
        dodam jeszcze, że po dziennikarstwie można pracować nie tylko jako dziennikarz,
        jest naprawę wiele możliwości, które oczywiście zależą od wybranej specjalności

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka