Gość: misiek IP: *.98.102.9.ip.airbites.pl 06.06.08, 16:53 Witam, ciągle zastanawiam sie który kierunek będzie lepszy FiR czy IiE. Który z tych kierunków jest ciekawszy i łatwiej po nim znaleźć prace? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ann Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: *.stk.vectranet.pl 06.06.08, 17:30 Kwestia gustu. Domyslam sie, że jeślibyś wziął IiE to nieinformatyczną specjalizację czyli statystykę/ekonometrię. Na finansach jest o wiele mniej matmy, uważam że są o wiele łatwiejsze i na początku bardzo ... nudne. Do samego końca wiele przedmiotów to siedzenie w ustawach... [ktore i tak sie 500 zmienią zanim skonczysz;) ] Przykład. I rok. Finanse: matma ogólna, socjologia, podstawy prawa albo zarządzania, podstawy statystyki, logistyka itp itd IiE: Logika matematyczna, Algebra liniowa, Analiza matematyczna, Statystyka opisowa, Rachunek prawdopodobienstwa, Wstep do infy... Podobno ekonometria/statystyka lepiej przygotowuje do wszelkich zawodów związanych z giełdą, wycenami ale też na zwykłe stanowisko analityka finansowego, który poza teorią finansow musi umiec liczyc a i nie raz naskrobać coś np w Visual Basicu. Studiuję oba tyle ze na IiE specjalizacje typowo informatyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze123 Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? 06.06.08, 23:26 ciekawszy to na pewno IiE. A pracę znaleźć? chyba podobnie łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: *.stk.vectranet.pl 07.06.08, 11:54 Mysle ze po finansach łatwiej prace znaleźć bo w gre wchodzi po prostu wiecej stanowisk, od księgowej, przez analityka, po audyt... tyle ze wg mnie bedzie to praca zwykle malo rozwojowa i (poza duzymi firmami kosultingowymi i wyzszymi stanowiskami w bankach) gorzej platna. W dzisiejszych czasach im bardziej kierunek jest 'ścisły' tym lepiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi_ Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.08, 11:13 IiE bez dwoch zdan! w miare szybka sciezka kariery. moj chlopak po tym nie mial zadnych problemow z praca i naprawde dobrymi zarobkami juz po skonczeniu studiow. chyba warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) infa i ekonometria - jestem ZA :) n/t IP: 213.134.181.* 08.06.08, 11:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) w sumie to zależy też od Twoich zainteresowań IP: 213.134.181.* 08.06.08, 11:51 i redyspozycji, najważniejsze czy chcesz mieć do czynienia z informatyką :) ja dkatego jestem za bo finansów za nic bym nie wybrała...nuuuda (mam taki przedmiot na IiE) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: *.98.102.9.ip.airbites.pl 11.06.08, 00:00 A dużo osób odpada na IiE przez matme? Jest tak samo cięzko jak na polibudzie pod tym względem? Z matmą problemów jak dotąd nie miałem, ale studia to podobno nie liceum. No i słyszałem że stata to prawdziwa masakra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.08, 00:50 matma na polibudzie ma sie tak do matmy na ae, jak matma na ae do matmy w gimnazjum :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: *.stk.vectranet.pl 11.06.08, 23:18 W mojej grupie z powodu matmy poszło 7 osób. A czy matma jest trudna... Może pare analizowanych rzeczy. Wszystko głównie opiera się na całkach różnego rodzaju (potrzebne też później w statystyce), liczbach zespolonych, macierzach które też się ciągną aż do końca. Poziom zależy bardziej od wykładowcy. Porównując do polibudy ... ciężko porównać bo na polibudzie moi znajomi mieli 'matematyke', a my rok analizy matematyczne, pol algebry liniowej zupelnie osobno. Program był zbliżony, u nas brakowało oczywiscie zadań technicznych, rzaaadko wymagano zadań typu 'udowodnij'. Wymagania na egzaminach chyba mniejsze:) Chodz 1 termin algebry oblało 93% ludzi rotfl ale to tylko i wyłącznie u tego wykładowcy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 00:11 mówisz, że Twoi znajomi na polibudzie mieli "matematykę" a ty analize algebre, no to oświece Cię, na polibudach praktycznie na każdym kierunku robi sie analize 1 i 2 i algebre 1 i 2, do tego nie rzadko algebre abstrakcyjną, logikę, teorie mnogości, geometria różniczkowa, rach. prawd. i wiele wiele innych. wiec nie mów takich rzeczy ze Ty miałas to całkiem osobno, a na polibudzie jest tylko przedmiot 'matma ogólna' a porównać poziom matmy można, zrobiłem to post wyżej. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: 213.134.181.* 12.06.08, 12:47 każdy kierunek na różnych rodzajach uczelni ma taki zakres materiału jaki jest potrzebny i tyle; na niektórych kierunkach i w ekonomicznej uczelni nie ma potrzeby przerabiania matmy na poziomie polibudy na jakimś mechanicznym kierunku dlatego warto zawsze sprawdzić na podobnych kierunkach jaki zakres materiału/ jakie przedmioty i czy to odpowiada potencjalnemu studentowi no i pod kątem przyszłości...czy dowodzenie tweirdzeń z kosmosu będzie później przydatne...czy zupełnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: 213.134.181.* 12.06.08, 12:49 mam poróenanie bo znam "matematykę" z pewnej uczelni technicznej i "algebrę z analizą" na innej - to samo tyle, że na technicznej w większej ilości i trudniejsze zadania non-stop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: *.stk.vectranet.pl 12.06.08, 12:56 To jaka matma jest na poli zalezy od wydziału. Jasne za na wydziale matematyki hest tego wiecej. Znajomi na kierunkach elektrycznych, mechanicznych czy inzynierii produkcji mieli jedynie wiecej geometrii bo byla potrzebna. U nas dla odmiany jest ekonometria i wiecej odmian statystyki, w niektorych szkolach zdarza sie ekonofizyka. Co jest chyba calkiem normalnym rozroznieniem:) Poza tym, pisalam tylko o głownych przedmiotach związanych z matmą - źle mnie zrozumiales, tak samo jak i tam, na IiE poza analiza 1 i 2, algebrą - ktore akurat oni mieli po prostu połączone, logike informatyczna, metody numeryczne, rachunek prawdopodobienstwa i pare mniej znaczacych. Jak ktos matmy nie lubi to mimo wszystko nie radzilabym isc na IiE na lepszy uniwerek/polibude/akademie, do szkolki ściółki leśnej w pcimiu moze tak;) Po prostu bedzie sie meczyl i wiele sie nie nauczy bo jakby nie patrzec ciągnie sie to bite 5 lat i caly czas sie cos liczy, czy to prognozy, czy optymalizacje, czy zlozonosc algorytmow. Ja kierunek zdecydowanie polecam, ale nie dla osob ktore zdają na maturze geografie i jezyk obcy i mysla ze cale studia przeimprezują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.08, 21:21 Moim zdaniem dużo zależy od szkoły, w której zamierzasz studiować i wyboru specjalizacji. Jeśli wybierasz się na jedną z 5 państwowych uczelni ekonomicznych lub dobry wydział ekonomii (UW, UŁ) i będziesz studiował specjalizację związaną z metodami ilościowymi to dobrą pracę znajdziesz bez problemu. Jeśli chodzi o to, który z tych kierunków jest ciekawszy to zależy co lubisz:) Na FiR jest więcej pamięciówy, sporo prawa i rzeczy związanych z finansami publicznymi czy polityką finansową (choć to też zależy od specjalizacji) oraz raczej nudnej rachunkowości. Na ekonometrii jest dużo teorii ekonomii, trochę podstawowych przedmiotów informatycznych (bazy danych, VBA) i cała masa różnych pochodnych matematyki i statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: 213.134.181.* 11.06.08, 22:26 ja dodam,że kierunek "informatyka i ekonometria" w różnych szkołach różne przedmioty zawiera, ja np. mam więcej infy niż ekonomii i m.in. dlatego to wybrałam (tylko 1 rok ogólnych przedmiotów i podstaw infy, a później specjalności: np. bazy danych czy administrowanie sieciami...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: 213.134.181.* 11.06.08, 22:27 dobra rada: podpatrzyć rozpiski przedmiotów na różnych uczelniach i wybrać to co Cię najbardziej zainteresuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM_M Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 11:21 A co sądzicie na taki temat: finanse czy informatyka z ekonometrią na SGGW. Proszę o opinie osoby które studiują na SGGW lub mają tam studiujących znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-katarzyna88 Re: Finanse czy Informatyka i ekonometria? 16.06.08, 18:23 ilu ludzi tyle opinii; zobacz sobie spis przedmiotów i sam zdecyduj, które ciekawsze; a pytanie o pracę jest idiotyczne Odpowiedz Link Zgłoś