Dodaj do ulubionych

informatyka na PW

IP: *.ynet.pl 01.10.03, 14:32
czy mozecie mi powiedziec:
1. jak sie na te studia przygotowywac, zeby sie dostac?
2. czy trudno jest sie utrzymac?
3. jaka jest tam atmosfera i podejscie wykladowcow do studentów?
4. czy studenci tego kierunku to normalni ludzie czy raczej matematyczni
geniusze?

dziekuje bardzo
Obserwuj wątek
    • Gość: alt Re: informatyka na PW IP: *.ynet.pl 02.10.03, 14:23
      no ludzie co jest nikt tam nie studiuje?
      • Gość: shania Re: informatyka na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 20:32
        informatyke na pw mozna studiowac na kilku wydzialach, np. na elektronice albo
        na wydziale matematyki i nauk informacyjnych
        jesli napiszesz ktory wydzial cie bardziej interesuje, to bedziesz miec wieksze
        szanse na jakies konkretne informacje...
    • Gość: altrntiva Re: informatyka na PW IP: *.ynet.pl 03.10.03, 21:02
      mnie interesuja wszystkie 3 tzn Elka Elektryczny i Mini i jakie sa miedzy nimi
      roznice
      • Gość: shania Re: informatyka na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 13:13
        na mini nauczysz sie programowac, a po elektronice zbudujesz komputer ;-)
        na pewno na elektronice jest znacznie wiecej fizyki...a poza tym gmach
        elektroniki jest zdecydowanie brzydszy od gmachu glownego ;-)
        ponadto od wykladowcow wiem ze daje sie zauwazyc drobna roznice w poziomie
        studentow - jest to spowodowane tym, ze na mini jest wyzszy prog punktowy na
        wstepnym
        • Gość: karpik Re: informatyka na PW IP: *.chello.pl 11.10.03, 14:34
          To za bzdury opowiadasz shania.Na Wydziale Elektroniki i Technik Inf.(informa)
          trzeba uzyskac wiecej punktow na wstepnym-ok 150-170.Ma Wydziale Matmy i inf.
          znacznie mniej...
          • Gość: altrtiva Re: informatyka na PW IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 11.10.03, 18:16
            to jak to w koncu jest? powiedzcie mi, czy myslicie, ze czlowiek po ogolniaku
            na srednim poziomie ma szanse sie tam dostac i utrzymac?
            pzdr
            • Gość: qaz Re: informatyka na PW IP: *.chello.pl 12.10.03, 01:25
              Gość portalu: altrtiva napisał(a):

> to jak to w koncu jest? powiedzcie mi, czy myslicie, ze czlowiek po ogolniaku
              > na srednim poziomie ma szanse sie tam dostac i utrzymac?
              > pzdr

Zależy gdzie. Najtrudniej jest się dostać na Elektronikę, bo tam jest
              informatyka z największymi tradycjami i z teoretycznie najlepszą kadrą. Piszę
              teoretycznie, bo ona jest w dużym stopniu niewykorzystana. Na wydziale tym
              panuje nieopisany chaos programowo-organizacyjny i nie ma spójnej myśli - tzn.
              każdy ciągnie w swoją stronę, student się nie liczy. Na przykład jak student ma
              słabsze oceny (nawet ze średnią ok. 4), to będzie chodził na przedmioty
              zupełnie go nie interesujące. Albo to samo usłyszy kilka razy w nieznacznie
              różniących się wersjach.
              MINI jest niezłym wydziałem, bardziej uporządkowanym, ale to jest wykształcenie
              w stylu informatyki uniwersyteckiej, tzn. lekceważąc hardware, skupiając się na
              matematyce i obliczeniach numerycznych. Inną wadą jest to, że bardzo trudno
              jest tam uzyskać pełne wykształcenie wyższe - tzn. magistra, bo mało osób
              przyjmują na II stopień studiów.
              Trochę niedoceniana jest Informatyka na Elektrycznym. Tam jest się najłatwiej
              dostać w sensie punktów (wystarczy ok. 100 na 200, na Elektronice i MINI ponad
              150). Program jest bardziej logiczny i spójny niż na obydwu pozostałych
              wydziałach i bardziej zrównoważony. Kadra jest tylko nieco mniej kompetentna
              (Informatyka jako kierunek istnieje tam dopiero od kilku lat), za to życzliwa w
              stosunku do studentów. Nie robią żadnych trudności z robieniem magistra-
              inżyniera. Naprawdę to jest dobre miejsce.

Po ogólniaku, jeśli się dostaniesz i będziesz systematycznie pracować, nie
              powinnaś mieć żadnych problemów na Informatyce. Nie musisz wcześniej znać
              języków programowania - wszystkiego uczą od podstaw.
              Jeśli jesteś na średnim poziomie (np. po klasie ogólnej w przecietnej szkole)
              zdawaj na Elektryczny.
              • Gość: altrntiva Re: informatyka na PW IP: *.ynet.pl 12.10.03, 11:28
                dziekuje bardzo za odpowiedzi :)
                mam jeszcze jedno pytanko: czy myslicie, ze jesli podam na pierwszym miejscu
                wydz. elektroniki, a na drugim elektryczny, to mam szanse dostac sie na
                elektryczny jesli nie dostane sie na elke? bo przeciez pierwszenstwo maja
                ludzie wpisujacy dany wydzial na 1. miejscu. i jaki jest prog punktowy na wydz
                elektrycznym?
                pozdrawiam
                • Gość: qaz Re: informatyka na PW IP: *.chello.pl 12.10.03, 12:27
                  Gość portalu: altrntiva napisał(a):

> dziekuje bardzo za odpowiedzi :)
                  > mam jeszcze jedno pytanko: czy myslicie, ze jesli podam na pierwszym miejscu
                  > wydz. elektroniki, a na drugim elektryczny, to mam szanse dostac sie na
                  > elektryczny jesli nie dostane sie na elke? bo przeciez pierwszenstwo maja
                  > ludzie wpisujacy dany wydzial na 1. miejscu.

Masz, jeśli na Elce będziesz tuż pod kreską, bo pewnie większość zrobi to co
                  ty. Elektryczny rezerwuje, zdaje się, 10% dla ludzi z innych wydziałów, głównie
                  z Elektroniki. Musisz się zastanowić jaki jest twój poziom z matematyki i
                  fizyki na tle innych. Elektronika jest przereklamowana i tam idą ludzie po mat-
                  fizach w bardzo dobrych szkołach, korepetycjach i kursach. Możesz też zrobić
                  taki manewr, że zapiszesz jako trzeci wybór Elektryczny - ale nie Informatykę -
                  i już na tym wydziale się przeniesiesz w trakcie studiów. Na Elektrycznym idą
                  bardziej studentom na rękę niż na Elce.
                  W każdym razie podanie swoich preferencji kierunków jest pewną grą, trzeba
                  bardzo uważać, żeby mając dużo punktów po egzaminie, nie zostać na lodzie.
                  • Gość: altrntiva Re: informatyka na PW IP: *.ynet.pl 13.10.03, 15:30
                    qaz dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi :)
                    moge jeszcze spytac, gdzie studiujesz?
                    a jesli chodzi o ocenianie poziomu wzgledem innych kandydatow, to ciezko mi to
                    ocenic - u siebie w klasie jestem najlepsza z matmy, ale przypuszczam, ze w
                    takim np Staszicu za moja wiedze dostalabym 3.. sama nie wiem...

• Gość: qaz Re: informatyka na PW IP: *.chello.pl 13.10.03, 23:30
                      Gość portalu: altrntiva napisał(a):

> qaz dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi :)
                      > moge jeszcze spytac, gdzie studiujesz?

Otarłem się albo mam kolegów we wszystkich tych miejscach.
                      A gdzie teraz studiuję wolę nie pisać, bo chcę pozostać anonimowy.

> a jesli chodzi o ocenianie poziomu wzgledem innych kandydatow, to ciezko mi
                      to
                      > ocenic - u siebie w klasie jestem najlepsza z matmy, ale przypuszczam, ze w
                      > takim np Staszicu za moja wiedze dostalabym 3.. sama nie wiem...

Spróbuj rozwiązać najpierw w ciągu 1,5 godziny zadania z jakiegoś egzaminu z
                      poprzednich lat z matmematyki a potem po 1h przerwy w tym samym czasie z
                      fizyki. Zestawy powinny być w księgarni na Noakowskiego. I oblicz punkty. I
                      koniecznie zapisz się na jakiś kurs (albo dwa - z obydwu przedmiotów)
                      organizowany na Polibudzie w następnym semestrze. Tam się przekonasz jak
                      wyglądasz na tle innych.
                      • Gość: altrntiva Re: informatyka na PW IP: *.ynet.pl 14.10.03, 10:43
                        qaz moglbys napisac do mnie na alternativa.4W@wp.pl? chcialabym Ci zadac
                        jeszcze kilka pytan..
          • Gość: shania Re: informatyka na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 23:22
            z tym ze na mini znacznie mniej punktow potrzeba to chyba lekka przesada - fakt
            ze na sama matematyke prog jest nizszy, ale zdaje sie ze zeby sie dostac na
            informatyke w tym roku trzeba bylo miec kolo 150

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka