Dodaj do ulubionych

USOS na UJ

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 21:00
o co chodzi z tym USOSem?? tam obowiazkowo trzeba sie zapisywac na
zajecia, do grup itd?? czy jak nie bede tego pilnowac to beda jakies
problemy?
z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: batman Re: USOS na UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 12:24
      Musisz zdobyć ze swojego sekretariatu dydaktycznego login i hasło do systemu. Zalogować się do USOSa i wybrać zakładkę z rejestracją, a następnie wybrać przedmioty przewidziane planem studiów oraz dodatkowe. Mogą się pojawić poważne problemy przy uczęszczaniu na zajęcia: 1) prowadzący może nie pozwolić ci chodzić ci na swoje zajęcia, bo nie ma cię w USOSie, 2) karty egzaminacyjne są drukowane na podstawie rejestracji w USOSie, więc w sesji będzie drugi problem, 3) możesz zostać skreślona z listy studentów, przy braku rejestracji na semestr letni (nie potwierdzone na 100%). Tak przynajmniej jest na WFAiIS.
    • Gość: ja Re: USOS na UJ IP: *.ghnet.pl 29.08.08, 13:00
      Powiedz jaki kierunek studiujesz bo na niektorych usos kuleje. U mnie np trzeba
      sie zapisywac tylko na ang i to dopiero na 2 roku. Do niczego innego usos sie
      nie przydaje ale np juz na prawie wszystko sie robi przez usos. Ja jestem z
      wydzialu zarzadzania
      • Gość: ew. Re: USOS na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 17:45
        ja bede zaczynac stosunki miedzynarodowe:) haslo i login mam, tylko
        na razie to nie za bardzo wiem do czego sie tam mam zapisywac...;)
    • Gość: Reo Wszyscy będziecie mieć z tym problemy IP: 212.87.0.* 29.08.08, 17:55
      to jest jedno wielkie g....
      będą w twojej skrzynce zapisy na przedmioty na które się nie zapiszesz
      będą cię z nich rozliczać
      uniemożliwią wypisywanie z zajęć do wyboru
      będą tury zapisów, a poza nimi się nie zapiszesz
      przedmioty na które się zapisałeś znikną z twojej skrzynki
      będziesz miał oceny z przedmiotów których nie zaliczałeś, być może dwóje
      przedmioty które zaliczasz nie będą wpisywane poza określonym czasem
      system będzie rozliczał niezgodnie z wymaganiami podanymi przez wykładowców

jak możecie protestujcie bo to jest wielkie parszywe świństwo sporządzone na
      Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego i rozprowadzane przez Panią Rektor -
      pracownika W. Fizyki - po wszystkich uczelniach
      u nas już wykładowcy mówią, że to jest "bożek" - jeżeli możecie to protestujcie
      z Samorządem, zróbcie coś , bo zrobią z was maszynki do zbierania punktów a nie
      elitę intelektualną
      • Gość: ew. Re: Wszyscy będziecie mieć z tym problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 18:54
        kurde nie strasz, jak chce sie zapisac do grupy to mi pisze ze "nie
        ma tekiej grupy do ktorej moge sie zapisac" czy cos kolo tego..

wlasciwie to kiedy t trzeba sie zapisywac? gdzies pod koniec
        wrzesnia czy dopiero po oficjalnym rozpoczeciu?
        • Gość: gość Re: Wszyscy będziecie mieć z tym problemy IP: *.ists.pl 29.08.08, 19:30
          ja wlasnie tez nie wiem co tam trza zrobic... :/ wlasciwie to nie moge nic
          zaznaczyc ani wybrac...:/ a jestem na animacji kultury... jeden wielki chlam
          • Gość: ja Re: Wszyscy będziecie mieć z tym problemy IP: *.ghnet.pl 30.08.08, 12:24
            bo moze nie ma zapisow. Nic wam niue powiedzieli w sekretariacie?? jak narazie
            na UJ dopiero wprowadzaja ten system i na niektorych kierunkach na nic sie nie
            trzeba zapisywac bo robia to hurtem w dziekanacie.
            • Gość: as Re: Wszyscy będziecie mieć z tym problemy IP: *.lublin.mm.pl 30.08.08, 12:27
              wg moich informacji zapisy beda dopiero w drugiej polowie wrzesnia
              najwczesniej (przynajmniej na prawie)
              • Gość: ew. Re: Wszyscy będziecie mieć z tym problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 13:11
                aha, no to dlatego teraz nic nie mozna zrobic.:)

a w sekretariacie dali mi tylko kartke z loginem do USOS ale nie
                powiedzieli jak sie tym obslugiwac:S;P

dzieki za info i pozdrawiam:)
        • Gość: Reo Re: Wszyscy będziecie mieć z tym problemy IP: 212.87.0.* 02.09.08, 13:53
          Powiem ci coś o tym jeszcze. Dziewczynę z W. Geologii USOS skreślił z listy
          studentów. Poszło o to, że wykładowca podał inne wymagania niż były zakodowane w
          Usosie. Z jego informacji wynikało, że nie ma konieczności zaliczania ćwiczeń (
          u nas na UW wiele przedmiotów to takie, gdzie możesz zaliczyć wykład lub całość
          ) i ona ćwiczeń nie zaliczyła - i została skreślona. Co dalej z nią - nie wiem,
          ale to jest jeden z wielu przykładów.
          • Gość: ja Re: Wszyscy będziecie mieć z tym problemy IP: *.ghnet.pl 02.09.08, 20:24
            ale to jest pytanie o UJ
            • Gość: Reo Re: Wszyscy będziecie mieć z tym problemy IP: 212.87.0.* 03.09.08, 18:11
              to jest pytanie o usos, który jest jeden i ten sam - jest to system który działa
              wszędzie tak samo i wyszedł z UW, bo tu powstał
    • Gość: up Re: USOS na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 15:46
      up
      • Gość: ew. Re: USOS na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 11:26
        <Reo> no wlasnie, to pytanie o UJ... moze na UW jest inaczej..?
        • Gość: Reo Re: USOS na UJ IP: 212.87.0.* 03.09.08, 18:16
          na pewno nie, ten system jest już na kilku uczelniach, powstał na UW i tu
          funkcjonuje najdłużej, a więc są już doświadczenia z nim- system ten spełnia
          rolę nadrzędną wobec decyzji studenta i wykładowcy, prowadząc do poważnych
          ograniczeń, a przede wszystkim niezrozumiałych restrykcji, natomiast nagminnie
          zdarzają się błędy, które prowadzą do takich właśnie sytuacji jak wyżej opisana
          przeze mnie
    • plecionka Re: USOS na UJ 03.09.08, 19:51
      Generalnie wszystko zalezy od kierunku. Ale tak, jesli nie bedziesz pilnowac to moga byc problemy. Jak duze, to znowu zalezy od kierunku:)
      • Gość: Reo Poczytaj tu IP: 212.87.0.* 03.09.08, 19:52
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32786&w=80345069
        • plecionka Re: Poczytaj tu 03.09.08, 22:34
          Poczytala i co dalej?
          • Gość: Reo Re: Poczytaj tu IP: 212.87.0.* 04.09.08, 14:48
            To wiesz co czeka studentów uczelni wprowadzających usos
            • plecionka Re: Poczytaj tu 05.09.08, 11:08
              Tak sie sklada, ze juz do czynienia z USOSem mialam. I uwazam, ze niepotrzebne jest straszenie na zapas. Tak, trzeba pilnowac terminow i sprawdzac czy cos nowego sie tam nie pojawilo i czy rzeczywiscie sie wszystko zgadza. A jak sie nie zgadza to w sekretariacie poprawia (troche powyklinaja, ale trudno) i bedzie ok. Tyle.
              • Gość: Reo Re: Poczytaj tu IP: 212.87.0.* 05.09.08, 16:19
                wielu studentów miało do czynienia z usosem, powiem ci, że tysiące. I na te
                tysiące pewna część ma problemy bardzo poważne. Wiesz o tym dobrze, że jesteś
                jedną spośród tysięcy i uogólniając własne doświadczenia na całą resztę nie
                popisujesz się zbytnio logiką.
                • plecionka Re: Poczytaj tu 06.09.08, 17:14
                  Rozumiem, ze Ty za to rozmiawiales osobiscie z tymi kilkoma tysiacami osob korzystajacych z USOS i dysponujesz dokladnymi statystykami odnosnie tego ile osob mialo z nim jakies problemy. Moze zechcesz sie z nami podzielic jeszcze jakims fragmentem Twojej przeogromnej wiedzy w tej dziedzinie? Zapewne nie tylko ja chetnie poczytam.
                  • Gość: Reo Re: Poczytaj tu IP: 212.87.0.* 11.09.08, 16:53
                    Nie rozumiesz nawet co piszę, nie mówiąc o tym, że nie masz na tyle woli by
                    pojąć sens wypowiedzi. Powtarzam więc: z usosa korzysta kilkadziesiąt lub więcej
                    tysięcy osób, co jest faktem powszechnie znanym, gdyż usos jest na kilku
                    uczelniach, co nie oznacza, że każdy będzie miał z tego powodu problemy, i o to
                    właśnie mi chodziło. Na mojej uczelni usos wprowadzono jako pierwszy. Od razu
                    okazało się, że nagminnie zdarzają się pomyłki, nieprawidłowości, co jest znane
                    studentom. Stąd na te kilkadziesiąt tysięcy na mojej uczelni jest oczywiste, że
                    choć nie każdemu zdarzyły się problemy, to zdarzają się one z dużą
                    częstotliwością studentom na zasadzie przypadku. Jest to fakt znany na mojej
                    uczelni, stąd informacja dla osób, studentów, dla których jest to nowością. Przy
                    takiej zawodności systemu, przy tak drastycznych często konsekwencjach
                    rozbieżności w danych, okazał się to system szkodliwy dla studentów, a jak
                    zapewne potrafisz rozumować na tyle - przypadek może dotyczyć potencjalnie
                    każdej osoby. Dlatego nie warto tego wprowadzać.
                    Zanim odpowiesz postaraj się więc zrozumieć wypowiedź.
                    • plecionka Re: Poczytaj tu 13.09.08, 20:07
                      Jezeli tytulujac swoj post "Wszyscy bedziecie miec z tym problemy" masz na mysli, ze istnieje spore prawdopodobienstwo, ze w przypadku duzej grupy studentow wystapia problemy przy korzystaniu z USOS, to najwidoczniej w Twoim idiolekcie "wszyscy" znaczy calkowicie co innego niz jest to ogolnie przyjete przez uzytkownikow jezyka polskiego. Bardzo mi przykro, ale to nie ja mam problem ze zrozumieniem tego, co piszesz, tylko Ty z wyrazeniem swoich mysli.
    • quille Re: USOS na UJ 05.09.08, 11:15
      w jednej z sal na Olszewskiego na łąwce jest napis "usos to dzieło szatana" :D
      coś w tym jest, bo czasem może człowieka krew zalać, ale do wszystkiego można
      się przyzwyczaić, robi się coraz lepszy, a dzięki niemu na prawie w końcu nie
      musimy bić się (dosłownie...) o możliwość zapisania na ćwiczenia czy seminaria
    • Gość: up Re: USOS na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 10:18
      up.
      • Gość: ola Re: USOS na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 20:09
        a czy jeśli USOS 'nie działa' na moi kierunku jak mi to powiedział pewien pan w
        sekretariacie to czy to możliwe, że nie umiem się zalogować na swoje konto.
        wcześniej też zapisy nie działały a zalogować się mogłam.
        • plecionka Re: USOS na UJ 13.09.08, 20:11
          Nie bardzo rozumiem o co Ci dokladnie chodzi. Nawet jezeli USOS nie jest wykorzystywany na Twoim kierunku (nie ma elektronicznej rejetracji na przedmioty a wykladowcy nie wproadzaja ocen na biezaco), to mozliwosc zalogowania sie na swoje konto miec powinnas. Dobrze wpisujesz haslo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka