Dodaj do ulubionych

studia za granicami polski

12.10.03, 22:12
hej ludziska
od jakiegos czasu mysle nad studiami w stanach, albo w ogole poza granicami
polski, oprocz wloch, juz tu studiuje i w tym roku robie licencjat.
postanowilam nie zatrzymywac sie ani we wloszech, ani na licencjacie, i
dlatego chce studiowac jeszcze gdzies indziej. kto studiuje za granica niech
sie odezwie i opisze swoje wrazenia, i najlepiej jakby podal pare konkretnych
informacji(czesne, warunki, poziom nauki, zycia, mozliwosc pracy).
najchetniej chcialabym przeczytac o studiach w stanach. z gory wielkie
dzieki!!
ps. jezeli kogos interesuja studia we wloszech-walcie smialo z pytaniami.

ao
iwona
Obserwuj wątek
    • Gość: banal Re: studia za granicami polski IP: *.student.yale.edu 13.10.03, 07:14
      Hej, studiuje w USA na Yale. Warunki sa bardzo dobre, ludzie do wyboru do
      kolory, jedzenie tez. :-) Poziom nauki jest bardzo wysoki. Oczywiscie
      wszystko zalezy od tego, jakie sobie kursy wybierzesz, ale ogolnie nie jest
      latwo. Nauczyciele aczkolwiek sa bardzo interesujacy i pracuja tu bo lubia to
      robic. Wiedza, ze to ich obowiazek, zeby Ciebie zainteresowac tym, czego masz
      sie nauczyc, a to bardzo pomaga, bo lekcje sa ciekawe i nieschematyczne. Od
      kazdej godziny zajec sa srednio 2 godziny pracy domowej. Warunki zycia sa
      bardzo dobre, nie ma na co marudzic... No moze na pogode :) Jesli chodzi o
      prace, to kazdy student zagraniczny na wizie ma prawo do pracy maksymalnie 19
      godzin tygodniowo. NIe znam nikogo, kto by tyle pracowal, ale jest to
      mozliwe. Tylko szkola moze byc Twoim pracodawca, ale pracy nie brakuje. Ja
      pracuje jako asystent komputerowy w galerii sztuki przez 10 godzin w
      tygodniu. Ciezko nie jest, a mozna sie wiele nauczyc i poznac ciekawych
      ludzi. Czesne. Nie wiem jak bardzo jestes zorientowana w temacie, ale czesne
      w usa jest olbrzymie. Dobra strona tego jest to, ze pomoc finansowa jaka
      mozesz otrzymac jest rownie olbrzymia. Najwiekszy problem jest z dostaniem
      sie na wybrana uczelnie, dlatego ze potem, dosatejesz tyle pieniedzy, ile
      potrzebujesz, zeby tu przyjechac i spokojnie sie uczyc.

Ciezko jest mowic o szkolach w stanach znajac tylko Yale, ale wszedzie jest
      ciekawie. :) Napisz jakie masz pytania, a ja sprobuje Ci pomoc!

Banal
      • ilecka Re: studia za granicami polski 13.10.03, 10:38
        hej! po pierwsze to dzieki ze mi odpowiedziales.
        rzeczywiscie nasuwa mi sie pare pytan:
        -czy przed studiami mieszkales w usa? na jakim poziomie trzeba miec opanowany
        jezyk?
        -czy te pieniadze o ktorych mowiles, to daje panstwo, uczelnia? czy dostaje sie
        je od razu, jak zaczyna sie rok akademicki?
        -ile kosztuja akademiki?
        -jak wyglada mniej wiecej system nauki(np. we wloszech na moim wydziale zajecia
        nie sa obowiazkowe, egzaminy zdajesz kiedy chcesz. wniosek:mozesz studiowac
        nawet cale zycie, jeden egz. na rok. do dupy), i ile lat trwaja studia
        -ile mozna zarobic na takiej pracy na uczelni(wiem, ze mowa nie jest o kokosach)
        -czy w wakacje mozna znalezc jakas prace, co by mozna bylo sobie zaoszczedzic...

hm... mysle ze narazie wystarczy...
        z gory wielkie dzieki za odpowiedz i przepraszam za zawracanie glowy

ao
        iwona
        • Gość: johngalt Re: studia za granicami polski IP: 207.245.124.* 13.10.03, 23:00
          Jesli chodzi o USA, to skoro bedziesz miec licencjat z PL,
          to do US jedziesz na graduate, prawda? Jaki kierunek studiujesz?
          Bo dla graduate students jest praca w charakterze teaching assistants,
          prowadzisz zajecia, sprawdzasz prace domowe i dzieki temu nie placisz
          tuition i dostajesz stypendium na przezycie.
          • ilecka Re: studia za granicami polski 13.10.03, 23:20
            nie, bede miala wloski licencjat, a tak naprawde to nawet nie wiem jak to sie
            nazywa, bo oni juz po trzech latach nauki sie nazywaja DOTTORE-DOTTORESSA czyli
            magister. no nie wiem, chybya to jednak odpowiednik polskiego licencjatu. a
            szczerze mowiac jakoze kierunek mi sie znudzil, najchetniej zaczelabym cos
            nowego, od poczatku

pozdtrawiam
            ao
            iwona
          • Gość: kasa Re: studia za granicami polski IP: 194.55.221.* 14.10.03, 12:10
            ja koncze politologie na uniwerku w Darmstadt/niemcy i cialabym do Stanöw. Ale
            niestety nie mam kasy jak to jest z tym "Asistant" co trzeba zrobic, pomöz
            prosze
        • Gość: banal Re: studia za granicami polski IP: *.student.yale.edu 16.10.03, 07:05
          Przepraszam, ze dopiero teraz, ale mamy wlasnie egzaminy i jest kupa roboty.
          A teraz Twoje pytania:

Przed studiami nie mieszkalem, ani nigdy nie bylem w USA. Przyjechalem tutaj
          tydzien przed rozpoczeciem sie zajec. Jesli chodzi o angielski, to po
          trzeciej klasie liceum zdalem egzamin Cambridge Proficiency na B. Potem
          uczylem sie jeszcze przez rok. Musialem tez podejsc do TOEFL'a.

Od panstwa pieniedzy raczej nie dostaniesz, chociaz nie wiem, bo nawet nie
          probowalem. Za wszystko placi uczelnia; pienieadze te pochodza glownie z
          dotacji absolwentow. I niestey, ale nigdy nie widzisz tych pieniedzy
          • aateres Re: studia za granicami polski 16.10.03, 09:16
            hej,powiedz kiedy zabierałeś się do załatwiania wszystkiego,na jakiej zasadzie
            przyjmują w Stanach na studia ,czy w Polsce miałeś jakieś wybitne osiągnięcia?
            czy tam liczą się oceny ze szkoły średniej w Polsce? czy żeby tam studiować
            trzeba być geniuszem czy wystarczy być uczniem o przeciętnych zdolnościach?
            czy to jest reguła,że każdy obcokrajowiec ma zagwarantowane pieniądze na
            przeżycie?
            • Gość: banal Re: studia za granicami polski IP: *.student.yale.edu 17.10.03, 04:13
              Zaczalem sie interesowac studiami w USA mniej wiecej po drugiej klasie
              liceum. Kandydaci miedzynarodowi, tak samo jak AMerykanie musza zdac pare
              egzaminow: SAT I, SAT II (opcjonalny, ale polecany), a takze egzamin ze
              znajomosci j. angielskiego
          • aateres Re: studia za granicami polski 21.10.03, 19:08
            powiedz,kiedy i jak starałeś się o wize? czy było to przed złożeniem podania na
            uczelnie czy po tym ?
            • Gość: banal Re: studia za granicami polski IP: *.cluster.yale.edu 22.10.03, 01:50
              Nie, o wize starasz sie dopiero jak wiesz, ze jakas szkola Cie przyjela i stac
              Cie na nia. Wtedy dostajesz od swojej szkoly specjalny papierek--I 20, i
              idziesz z nim do ambasady. Niestety w kolejce ciagle musisz troche postac,
              ale juz w ambasadzie, jak sie zczaja, ze jestes po F-1, wszystko szybko
              pojdzie. Pozdrawiam.
              • aateres Re: studia za granicami polski 22.10.03, 19:32
                jaki jest poziom studiów amerykańskich(ogólnie,nie chodzi tylko o Yale) w
                porównaniu z polskimi?
                • Gość: banal Re: studia za granicami polski IP: *.student.yale.edu 23.10.03, 07:49
                  Bardzo trudno powiedziec mi cokolwiek o tym jak jest na innych szkolach.
                  Ogolnie rzecz biorac najbardziej wymagajace sa (podobno) szkoly Ivy League,
                  potem inne slawne i mniej slawne college, a na koncu sa tzw community
                  colleges.

Jesli liczysz na pomoc finansowa, to mozesz ja dostac tylko od jakiejs dobrej
                  szkoly, a to gwarantuje, ze edukacja jaka otrzymasz nie bedzie gorsza od tej
                  jaka oferuja polskie szkoly. Wszystko zalezy tez od tego co chcesz studiowac
                  i na jakiej uczelni. Bardzo trudno jest robic jakies porownania, bo system
                  jest calkiem inny i inne zdolnosci sie rozwiaja w Polsce a inne w USA.

Moze bede mogl byc bardziej pomocny, jesli powiesz mi jaki kierunek studiow
                  interesuje Cie najbardziej. No i jakiego rodzaju szkoly szukasz.
              • aateres Re: studia za granicami polski 22.10.03, 20:05
                czy w każdym przypadku podczas ubiegania się o miejsce trzeba pokazać wyciąg z
                konta? na jakiej podstawie przyznawane jest stypendium?
                • Gość: banal Re: studia za granicami polski IP: *.student.yale.edu 23.10.03, 07:43
                  Jak wysylasz podania do szkol, to wysylasz tez podania o pomoc finansowa
                  (jesli jej potrzebujesz). Wiekszosc szkol, po tym jak zostaniesz przyjeta, da
                  Ci stypendium na tyle wysokie, zebys mogla rzeczywiscie tu przyjechac.
                  Wysokosc stypendium szacowana jest na podstawie podania o pomoc finansowa. W
                  tym podaniu wpisujesz, ile mniej wiecej sa w satnie zaplacic Twoi rodzice
                  itp. Zazwyczaj musisz wyslac im tez zeznania podatkowe rodzicow z ubieglego
                  roku. Oni przegladaja te papiery i licza ile mozesz sama pokryc (ogromna
                  wiekszosc szkol jest bardzo szczodra) i uzupelniaja koszty edukacji
                  stypendium.

Jak idziesz do ambasady, to w I-20 jest napisane jakie dostajesz stypendium i
                  jaka kwote sama musisz pokryc. Jesli jest to wiecej niz 2-3 tys dolarow, to
                  pewnie warto zabrac ze soba wyciag z konta, albo dowod miesiecznych dochodow
                  rodzicow, zeby pokazac konsulowi, ze te liczby sa realne. Osobiscie nie
                  slyszalem, zeby kiedykolwiek odmowiono wizy jesli ma sie I-20.

Jak masz wiecej pytan, to wal smialo :-) Pozdrawiam, Tomek

• aateres Re: studia za granicami polski 29.10.03, 22:26
                    hej,czy dostałes mojego emaila ?
                • wannabekiwi Re: studia za granicami polski 23.10.03, 23:37
                  Tutaj masz wszystko ladnie opisane, prosto ze zrodla. Przyjmuje, ze jesli
                  myslisz o studiach tam, to angielski masz opanowany:

www.yale.edu/admit/freshmen/financial_aid/
    • Gość: Renata Re: studia za granicami polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 19:13
      Mozna wiedziec gdzie studiujesz?? Jaki jest tam poziom nauki i czy trzeba
      moiec bardzo dobrze opanowany jezyk.A-ha czy tam sa systemy zaoczne jak i w
      Polsce??

Pozdrawiam
      • ilecka Re: studia za granicami polski 13.10.03, 20:45
        hej!
        studiuje we florencji, poziom nauki uwazam, ze nie jest zbyt wygorowany. za to
        szkola zycia jest niesamowita. studiuje na wydziale lettere e filosofia.
        wloskiego uczylam sie przez 5 lat w polsce, takze mialam go dobrze opanowany
        juz na poczatku. system zaoczny teoretycznie nie istnieje. ale majac zajecia
        nieobowiazkowe, student chcac nie chcac daje sobie luz, i zalicza tylko sesje
        (no moze nie codziennie, ale czasem na uniwerku trzeba byc, jezeli ktos wybiera
        niechodzenie). ostatecznie moze byc

ao
        iwona
        • Gość: renata Re: studia za granicami polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 23:45
          hmmm, pytam, bo moze sie zdecyduje, tylko z jezykiem u mnie kiepsko :(.
          • ilecka Re: studia za granicami polski 13.10.03, 23:52
            najwazniejsze to meic podstawy z gramatyki, no i sporo slownictwa. przyjedziesz
            do pracy na wakacje i sie rozgadasz... ale jednak ostroznie z decyzja! pomysl
            1000 razy zanim ja podejmiesz
            pozdrawiam

ao
            iwona
    • Gość: aga Re: studia za granicami polski IP: 193.174.158.* 14.10.03, 15:37
      Hej! Studiuje w Niemczech w Monachium. Poziom nauki na uniwersytecie bardzo
      wysoki, takze jest co robic. Utrzymuje sie sama. Ze znalezieniem pracy obecnie
      moga byc problemy, zalezy od szczescia i kwalifikacji. Jest do super
      doswiadczenie, nie zaluje decyzji, czasami zal mi jedynie, ze poza nauka i
      praca niewiele mam wolnego czasu, aby wykorzystywac uroki miasta...
      Pozdrawiam, aga
      • Gość: tez_aga Re: studia za granicami polski IP: *.gsi.de 16.10.03, 13:52
        Mam pytanie, czy przed przyjeciem na studia zdawalas DSH? Jesli tak to jakie
        tematy byly na ustnym? Pytam, poniewaz dostalam sie na kurs przygotowawczy do
        DSH na Uni we Frankfurcie. Zanim jeszcze zaczelam zajecia uslyszalam
        niesamowite historie na temat tego, jak trudno jest zdac ten egzamin...
        podobno w Monachium rowniez maja wysokie wymagania - stad moje pytanie.
        Pozdrawiam
        aga
        • slonikus Re: studia za granicami polski 17.10.03, 13:22
          Hej,
          wprawdzie ja nie aga, ale Ci odpowiem. Po pierwsze zapraszam na forum Jezyk
          niemiecki, gdzie sobie o takich sprawach rozmawiamy (watek: DSH i Studia za
          granica c.d. DSH). Po drugie wlasnie sie dostalam na studia do Berlina (HU) i we
          wrzesniu zdawalam DSH w Potsdamie.

Trudno oceniac, co jest trudne, a co latwe. To zalezy od tego, jak dobrze jestes
          przygotowana. Kurs DSH to dobry wybor, nie wierze, ze bym sobie bez niego tak
          dobrze poradzila, jak to zrobilam.

Jakbys miala jakies pytania to pisz smialo. Najchetniej na forum niemieckiego
          albo na priv.

Asia.

PS: Ustnego nie musialam zdawac, bo dobrze zdalam pisemny, ale kazda uczelnia
          rozwiazuje to po swojemu.
          • Gość: tez_aga Re: studia za granicami polski IP: *.gsi.de 18.10.03, 23:01
            Dzieki za odpowiedz i za zaproszenie:), z checia skorzystam. Gratuluje
            dostania sie na studia w Berlinie, naprawde milo slyszec tego rodzaju
            wiadomosci! Jesli chodzi o moje przygotowanie... nie ucze sie niemieckiego
            zbyt dlugo, ale za intensywnie. Najblizsze pare miesiecy zamierzam spedzic
            bardzo efektywnie, nad niemieckim oczywiscie:), zaczelam juz zajecia i z tego
            co widze czeka mnie duzo pracy.
            Powodzenia na HU!
            aga
        • Gość: aga Re: Egzamin DSH IP: 5.3.1R* / *.lrz-muenchen.de 18.10.03, 12:32
          Egzamin DSH zdawalam kilka lat temu. rzeczywiscie krazyly takie pogloski, ze
          wlasnie miedzy innymi tu jest szczegolnie trudno. nie mam pojecia, jak to
          wyglada w innych miastach, ale nie wydaje mi sie, aby roznice byly tak
          wielkie, jak sie slyszy. z pewnoscia nie nalezy bagatelizowac tego egzaminu,
          bo sprawdza on wszystkie umiejetnosci jezykowe: Leseverstehen, Hörverstehen,
          obejmuje w zasadzie wszystkie zagadnienia gramatyczne, slownictwo tez do
          najprostszych nie nalezy, a i na ustnym trzeba sie wykazac. najwazniejsze to
          nie dac sie zwariowac!
          z tego co sobie przypominam, to rzeczywisci egzamin ten oblala wtedy prawie
          polowa zdajacych, a moglam stwierdzic, ze wiele osob podchodzacych do niego
          byla po prostu slabo przygotowana. w trakcie przerwy niektorzy zastanawiali
          sie nad podstatowymi rzeczami...mysle, ze czesciowo stad te pogloski.
          znam dziewczyne, ktora przyjechala do Niemiec nie znajac zupelnie
          niemieckiego, na poczatku poslugiwala sie jedynie angielskim. wciagu niespelna
          roku opanowala jezyk tak dobrze, ze DSH zdala za pierwszym podejsciem.
          naturalnie, ze duzo zalezy do zdolnosci jezykowych, ale systematyczna praca,
          pilnoscia tez duzo mozna osiagnac!
          Pozdrawiam!
          aga
          • Gość: tez_aga Re: Egzamin DSH IP: *.gsi.de 18.10.03, 23:10
            Informacja o dziewczynie, ktora nie uczyla sie dlugo, ale za to intensywnie
            podniosla mnie na duchu:), a to dlatego ze sama zaczelam nauke zaledwie 9
            miesiecy temu. Do DSH zostalo mi na szczescie jeszcze "troche" czasu i z tego
            co widze (zajecia na Uni juz sie zaczely) czeka mnie ddduuuzzoo pracy!
            Prowadzacy sa sympatyczni ale wymagajacy.
            Pozdrawiam!
            aga
        • Gość: bartek Re: studia za granicami polski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.10.03, 23:55
          witaj czytam ze doatslas sie na kurs przygotowawczy..
          jakie musialas zalatwic formalnosci od kiedy zaczynasz kurs jak wyglada
          sprawa mieszkania wizy etc
          Pytam, poniewaz dostalam sie na kurs przygotowawczy do
          DSH na Uni we Frankfurcie.
          pozdrawiam
          j.
    • Gość: Marta Banal:pilne! IP: *.toya.net.pl 16.10.03, 20:44
      Banal:

czy moglbys mi podac swoj mail? Mam troche pytan, bede straaasznie wdzieczna.
      Pozdrawiam serdecznie,marta
      • Gość: banal Re: Banal:pilne! IP: *.student.yale.edu 17.10.03, 03:59
        Pisz na tomasz.s@gmx.de
      • Gość: banal Re: Banal:pilne! IP: *.student.yale.edu 17.10.03, 04:00
        Pisz na tomasz.s@gmx.de
        • Gość: MM HEJ BANAL, TO NAPRAWDE TY? IP: *.ny5030.east.verizon.net 17.10.03, 07:19
          to "ten" banal z ktorym kiedys wymienialem korespondencje??
          Jesli tak, to gratulacje, jesli nie ... tez gratulacje :)
          MM
          • Gość: banal Re: HEJ BANAL, TO NAPRAWDE TY? IP: *.student.yale.edu 17.10.03, 14:48
            Ten sam :) Ach gdzie ja bym teraz bym byl gdyby nie Twoja pomoc?? Moze sie
            jakos spoktamy albo cos? Telefon? No a tak w skrocie: MM YOU ROCK!! :-)

PS. For God, for Country, and for YALE!
            • Gość: edyta Re: HEJ BANAL, TO NAPRAWDE TY? IP: *.man.bialystok.pl 17.10.03, 16:21
              hej!mam pytanie co nalezy zrobicjak sie ma polski licencjat aby studiowac a
              niemczech ?napiszcie wszystko c o zrobiliscie!
              • Gość: marta23 Re:hej edyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.03, 20:26
                Musisz zlozyc po prostu papierki:)
                najlepiej zebys miala zdany egzamin DSH, potwierdzajcy twoja znajomosc jezyka
                Pozniej w zlaeznosci od uczleni ktora wybierzesz, rozne terminy, delikatnie
                rozne wymagania...
                -na pewno przygotuj swoje swiadectwo maturalne, naturalnie przetlumaczone i
                poswiadczone notarialnie
                -jesli chcesz dalej kontynowac kierunek na ktorym jestes, badz ewentualnie by
                Niemcy cos co juz mialas ci zaliczyli wez tez spis wszytkich przedmiotow ,
                ktore mialas i tez je ladnie przetlumacz i zadbaj u pieczatke notarilna
                -podania, z uczleni ktore musisz wypelnic...(MErkblatt)
                -swiadectwo znajmosci jezyka...

zajrzyj na strone uni lipskiego: www.uni-leipig.de, Akademisches Auslandsamt i
                Information fuer auslaendische Studierende....

Najlepiej informacji zasiegnac u zrodla...
                pozdrawiam serdecznie

-genralnie radze odweidzic stronu uniwerku, na ktorym chcesz studiowac...
            • Gość: MM Re: HEJ BANAL, TO NAPRAWDE TY? IP: *.ny5030.east.verizon.net 17.10.03, 20:30
              no pewnie ze sie mozemy spotkac!
              daj mi znac na priva - vze327x3@verizon.net ... bo ja nie mam kontaktu po
              spaleniu dysku w wakacje.
              Podam ci telefon i takie tam :)
              W sumie do NEw Heaven niedaleko, i bilet tylko $15 w jedna strone
              Daj znac tez, jak bedziesz planowal "wycieczke" do NYC to sie cos zaplanuje :)
              pzdr,
              MM
              • Gość: MM do "watkowiczow" IP: *.ny5030.east.verizon.net 17.10.03, 21:58
                niestety odnosnie Niemiec nie moge pomoc,
                ale jesli ktos ma pytania odnosnie USA tez mozna pisac pod vze327x3@verizon.net
                A tak poza tym, to banal wie co pisze :P i nie mam za duzo do dodania
                ...tylko ta stawka godzinowa troche wieksz niz u mnie, ehhhhhh
                :)
                pzdr, MM
    • Gość: spooon Re: studia za granicami polski IP: *.netlogon.liu.se 17.10.03, 22:24
      Polecam studia w Szwecji. Wysoki poziom, super warunki, wystarczy angielski,
      nie trzeba znac szwedzkiego. Sa tez wady: drogie zycie no i ta szwedzka
      powolnosc. Pozdrawiam
      • Gość: paolka do Spooon'a IP: *.net.bialystok.pl / *.kth.pl 18.10.03, 12:56
        czesc!!studiowalam w finalndii i chcialabym teraz kontynuowac nauke w szwecji!
        na jakiej uczelni studiujesz ze nei trzeba szwedzkiego,bo np na uppsala trzeba!
        aha i co studiujesz??czy moglbys tez podac troche info jak zalatwiales sobie
        tam studia,tzn czy zdawales egzaminy,czy duzy problem z dokumentami itp!
        dzieki z gory,pzdr paolka
        • Gość: meri Re: do Spooon'a IP: *.pp.htv.fi 19.10.03, 21:51
          Czesc Paolka!Zamierzam rozpoczac studia w Finlandii,czy moglabys mi pomoc i
          rozwiac kilka moich watpliwosci?!Jesli mozesz podaj ,prosze, swoj adres
          emailowy a napisze Ci co mnie tak naprawde interesuje.
          Z gory dziekuje!
          • Gość: paolka Re: do Spooon'a IP: *.net.bialystok.pl / *.kth.pl 20.10.03, 12:42
            moj email to:paola1rossi@hotmail.com
            pisz wszystko co cie interesuje,postaram sie odpowiedizec w ramach moich
            wiadomosci!
            pzdr
            • Gość: meri Re: do Spooon'a IP: *.pp.htv.fi 20.10.03, 13:45
              Czesc ,dzieki za adres,wlasnie wyslalam do Ciebie email.
              pozdrawiam
        • Gość: spooon Re: do Spooon'a IP: *.aster.pl / *.acn.pl 31.10.03, 00:41
          studiuje informatyke w linkoping universitet. szweckiego znac nie musze bo
          wszystkie kursy sa po angielsku. nie wiem za bardzo co chcesz wiedziec wiec
          jak masz jakies konkretne pytania pisz piomr439@student.liu.se postaram sie
          odpowiedziec. pozdrowienia
    • Gość: eleni Japonia IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 18.10.03, 15:57
      A czy zagląda może na forum ktoś kto studiuje lub studiował w Japonii?
    • Gość: bartek tez-aga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.10.03, 23:56
      witaj czytam ze doatslas sie na kurs przygotowawczy..
      jakie musialas zalatwic formalnosci od kiedy zaczynasz kurs jak wyglada
      sprawa mieszkania wizy etc
      Pytam, poniewaz dostalam sie na kurs przygotowawczy do
      DSH na Uni we Frankfurcie.
      pozdrawiam
      j.
      • wannabekiwi Re: tez-aga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.10.03, 23:36
        tutaj jest wszystko ladnie opisane; przypuszczam, ze jak ktos mysli o studiach
        na Yale, to angielski ma raczej opanowany.

www.yale.edu/admit/freshmen/financial_aid/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka