IP: 89.108.200.* 13.11.08, 14:23
hejka,

zastanawiam się nad rozpoczęciem 3 kierunku. skonczylem anglistykę i jestem teraz na 4 roku politologii. Ostatnio zastanawiam się jednak nad spełnieniem marzenia i rozpoczęcia prawa. Co myslicie, czy to już przesada?

Chce uprzedzic komentarze, że pora znaleść pracę i nie być na garnuszku u rodziców- od 3 lat utrzymuję się sam dzięki pracy.
Obserwuj wątek
    • Gość: k. Re: 3 studia IP: *.chello.pl 13.11.08, 14:36
      jeśli faktycznie utrzymujesz się sam, a prawo to spełnienie twoich marzen to
      dlaczego nie... choć z drugiej strony studia prawnicze to ciężkie studia. gdybyś
      je rozpoczął w przyszłym roku to miałbyś na głowie dodatkowo pisanie pracy
      magisterskiej z politologii plus pracę. to dużo, boję się za dużo, a tym wypadku
      robienie tego po łebkach mija się z celem.
      a myślałeś o jakiejś podyplomówce związanej z prawem?
    • Gość: filip Re: 3 studia IP: 149.156.67.* 13.11.08, 14:40
      tak, myślę, że to przesada. to jest marnowanie czasu swojego i pieniędzy podatników na hobby, które możesz rozwijać sam korzystając z miejskiej biblioteki. oczywiście, możesz zostać tym prawnikiem. i do końca życia nie mieć w pracy niczego wspólnego z tym, co studiowałes na dwóch poprzednich kierunkach. ale odkąd nie jest to zabronione, to oczywiście możesz tak zrobić. jak bardzo żenujące by to nie było.
      • Gość: kamcio Re: 3 studia IP: 89.108.200.* 13.11.08, 14:49
        ja to juz bym wolal w ten sposob marnowac pieniądze podatnikow niz dostawać zasiłek dla bezrobotnych!
      • Gość: krasnal Re: 3 studia IP: *.cable.ubr22.edin.blueyonder.co.uk 14.11.08, 12:16
        pieniędzy podatn
        > ików na hobby, które możesz rozwijać sam korzystając z miejskiej biblioteki.

czy ty kiedyś studiowałeś? ;) może inaczej: czy próbowałeś wypożyczyć kiedyś
        książki na studia?

jejku, zamiast się wziąć za projekt, odpowiadam na prowokacje...

• diamondbeach Re: 3 studia 15.11.08, 12:46
        piszesz tak, jakby była jakaś enigmatyczna grupa podatnikow i grupa studentów.A
        te grupy się przecie pokrywają. Student też jest podatnikiem. Więc poniekąd sam
        na swoje studia płaci. I na masę innych niepotrzebnych rzeczy też. Pretensje do
        tych, którzy taki system wymyslili a nie do studentów.
      • Gość: marajkia Re: 3 studia IP: *.citynet.pl 03.12.08, 17:27
        Przestańcie z tym marnowaniem pieniędzy! Skoro płacimy na becikowe dla patologicznych rodzin, na katechetów kiedy na podwyżki dla prawdziwych nauczycieli brakuje pieniędzy, na fanaberie górników to dlaczego nie płacic za edukację??
    • Gość: ekhem Re: 3 studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 17:15
      a ja myśle, że to nie przesada i warto zacząć III kierunek - powodzenia! : )
    • Gość: kaś Re: 3 studia IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.11.08, 18:17
      sama mam podobny zamiar ;)
      Uczyć się mniej więcej do 30-tki (to jeszcze 8 lat przede mną). Za
      DUŻO jest ciekawtych rzeczy na świecie.

Mam na roku (II studia) koleżankę, która skończyła jedną filologię,
      teraz studiuje turystykę i zaczęła II filologię. To się nazywa
      wszechstronnośc.

powodzenia ;)
    • Gość: Tawananna* Re: 3 studia IP: *.4.90.85.cust.static.gepowernet.ch 13.11.08, 19:18
      Jeśli sam się utrzymujesz, to czemu nie? Z tym, że raczej nie decydowałabym się na prawo, gdybym nie miała zamiaru zostać prawnikiem - więc na Twoim miejscu zastanowiłabym się najpierw, co chcesz robić w przyszłości. Niezależnie od tego, anglistyka i politologia mogą się prawnikowi przydać.
      • Gość: sssj Re: 3 studia IP: *.mobile.playmobile.pl 13.11.08, 21:28
        jak masz możliwości to nie ma nad czym sie zastanawiać, sama będę chciała po
        skończeniu studiów (studiuję na 2 kierunkach jednocześnie) spełnić swoje
        marzenie i albo studiować zaocznie albo pójść na studium, jeszcze zobaczę ale
        jak tylko będę miała możliwość to to zrobię, bo zrezygnowałam z wymarzonych
        studiów na rzecz innych (również bardzo mi się podobają ale tamte to było coś o
        czym myślałam od lat) tylko dlatego, że zdałam sobie sprawę, że będzie mi ciężko
        zdobyć pracę. Jednak z marzeń nie warto rezygnować jeżeli można je spełnić!!!
        Nie sugeruj się opiniami innych tylko rób to o czym zawsze marzyłaś jeżeli tylko
        czujesz sie na siłach. POWODZENIA!
        • Gość: holy Re: 3 studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 10:06
          ja poki co studiuję prawo , za rok mam zamiar zacząć jakąś filologię
          i jak skończę licencjata z filologi to albo zdecyduje sie na
          magisterkę albo rozpocznę 3 kierunek również związany z filologią .
          Moim zdaniem poki ma się checi , mozliwosci i zapal to warto
          spróbowac - zawsze przeciez mozna zrezygnować . Z tym ze prawo to 5
          lat + 3 lata aplikacji jesli chce sie myslec powaznie o tym zawodzie
          wic naprawde trzeba to przemysleć bo nie są to studia na których sie
          nic nie robi . Powodzenia ;)
          • Gość: redman Re: 3 studia IP: *.icpnet.pl 14.11.08, 15:01
            Nie lepiej wziąć się za jeden kierunek ale porządnie? Lepiej chyba być fachowcem
            w jednej dziedzinie a nie gamoniem w dziesięciu. Prawda jest taka, że jak ktoś
            porządnie studiuje porządny kierunek to na inne nie ma czasu.
            • Gość: dsa Re: 3 studia IP: *.gdynia.mm.pl 14.11.08, 18:02
              "iej chyba być fachowcem
              w jednej dziedzinie a nie gamoniem w dziesięciu. Prawda jest taka, że jak ktoś
              porządnie studiuje porządny kierunek to na inne nie ma czasu."
              Fachowcy wyjechali do Irlandii . Pozatym co złego w robieniu kilku kierunków ?? Czas zaintersowania "Dla chcącego nie ma nic trudnego"
              Pozatym takie mamy czasy . Moja znajmoma wrocił ostatnio z praktyk i sama powiedziała"nie ma się co oszukiwać jesli chcesz prace dostac w aministarcji (mówimy o dobrej pracy nie steplowaniu znaczków)to 2 języki biegle ... do pracy ostatnio do adminstracji europejskiej z polski nie pojechali Prawnicy , politolodzy tylko ci po filologiach bo znają 2 jezyki biegle " i taka jest prawda .
              Poza 2 kierunkami + podyplomowymi(a w przyszłości doktoratem )ilość i znajmość języków obcych cię wyróznia .
              I wszystko zależy od nas .....
              • Gość: redman Re: 3 studia IP: *.icpnet.pl 15.11.08, 11:53
                Taaaaak, jasne. Żeby dostać pracę trzeba mieć 4 fakultety, znać 3 języki i
                najlepiej jeszcze mieć dr przed nazwiskiem. Tymczasem spawacz po zawodówie
                dostaje 5000 na rękę.
                • Gość: Tawananna* Re: 3 studia IP: *.4.90.85.cust.static.gepowernet.ch 15.11.08, 12:34
                  Mocno wyolbrzymione, ale nie tak dalekie od prawdy...
    • diamondbeach Re: 3 studia 15.11.08, 12:48
      studiuj. Jeśli tego chcesz i masz możliwości to dlaczego nie? Nie wszyscy ludzie
      muszą mieć taki sam model życia: studia, od 4 roku dodatkowo praca, a potem
      zapie... az do emerytury i żadnego rozwijania swoich zainteresowań. Ja w wieku
      24 lat zaczęłam drugie studia, pewnie jeszcze jedne później zacznę.
      • Gość: manio Re: 3 studia IP: *.mobile.playmobile.pl 02.12.08, 22:03
        dzięki za rady!
        • przemek19883 Re: 3 studia 02.12.08, 22:26
          pewnie!!!jezeli masz checi to studiuj 3 kierunek to znaczy ze jestes ambitna a prawo czemu nie nawet jesli nie zrobisz aplikacju to masz wiedze w tej dziedzinie i to w zyciu sie przydaje to bardzo dobry pomys zycze powodzenia i wytrwałosci w tym co zrobisz:>
    • Gość: marajka Re: 3 studia IP: *.citynet.pl 03.12.08, 17:24
      Po co pytasz? Utrzymujesz się sam, jesteś dorosły. Na prawo, łącznie z aplikacją to już trochę późno. Będziesz miał 3o kilka lat i zero doświadczenia w tym zakresie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka