Gość: Legia Warszawa IP: *.pol.akademiki.lublin.pl 13.11.08, 15:05 studiuje na politechnice. przewiduje ze wylece w styczniu. czy moge isc do wojska do łużby zawodowej? na jakich zasadach? dodam ze ofkors nie odbyłem służby zasadniczej. thx za odp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
n_nicky Re: wojsko po studiach 13.11.08, 21:58 Żeby zostać żołnierzem zawodowym trzeba mieć ukończoną służbę zasadniczą - dotyczy to tych, którzy ukończyli gimnazjum lub liceum czy technikum, ale nie mają matury. Jeśli posiada się maturę to do służby jako szeregowy zawodowy także trzeba odbyć 'zetkę', ale można też wybrać szkołę podoficerską. A przede wszystkim żołnierz zawodowy powinien być bystry i samodzielny, dlatego zamiast szukać odpowiedzi na takie pytania na forum Studia, gdzie większość forumowiczów nie ma chyba zbytnich doświadczeń z armią, zadzwoń do najbliższej WKU albo chociaż przejrzyj wojskowe strony internetowe - ja prawie na wszystkich widziałam informacje o tym jak zostać żołnierzem zawodowym. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś