Dodaj do ulubionych

studia wrocław?

07.12.08, 15:40
mam pytanie do osob studiujacych we wrocławiu co sadzicie o uczelniach? ogolnie o miescie ? o imprezach czy jest to miasto typowo studenckie? czy jest ladne itp? i jak wypada w porownaniu do innych miast np krakow warszawa poznan gdansk lublin torun jezeli chodzi o studia i uczenie z gory dzieki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: studia wrocław? IP: *.tp.unicity.pl 10.12.08, 23:52
      czy jest to miasto typowo studenckie? to pytanie powinno być
      potraktowane chyba raczej jako retoryczne :D co 3 osoba we wrocławiu
      to student ;P ale pytasz o prywatne czy państwowe? z relacji moich
      znajomych na prywatnych to, Dolnoślaska Szkoła Wyższa w porzadku,
      ale już SWPS nie za bardzo się sprawdza, UP, UW, PW, UE wszystko jak
      najbardziej na plus i prestiż :):)

w porównaniu z innymi wypada chyba bardzo dobrze :)
      -Kraków, klasa sama w sobie, UJ, ludzie raczej klimatyczni, takie
      dekadenckie miasto, czuć tam historie i takie tam bla bla bla
      -Wawa, miasto możliwości, kastingów, zawsze się coś dzieje,
      telewizja, ludzie z telewizji itp

ale wiedze ze nie jesteś sprecyzowany? i nie masz konkretnych planów
      skoro pytasz o miasta od Gdańska po Lublin ;/ troche rozrzut się
      mały zrobił :)
      • Gość: Maxio Re: studia wrocław? IP: 78.8.138.* 16.12.08, 16:36
        DSW w porządku? Chyba jeśli jesteś emerytowaną nauczycielką po maturze i chcesz
        uzupełnić wykształcenie.
      • Gość: Marabut Re: studia wrocław? IP: *.eranet.pl 18.12.08, 20:27
        SWPS ma tak rewelacyjną psychologię, że głowa boli! Sprawdza się, sprawdza i to
        bardzo! A i na dziennikarstwie kadra duuuużo lepsza niż w DSW.
        • Gość: mis Re: studia wrocław? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.12.08, 21:34
          pamietajmy ze wroclawska SWPS to jedynie filia. maja tam tylko dwa kierunki. W
          DSW mozna studiowac duzo wiecej - 11 kierunków.
          psychologia na swps jest rzeczywiscie ok, ale dziennikarstwo to dopiero raczkuje
          - moze kiedys sie wyrobi, na razie sluzy glownie jako miejsce dorobienia dla
          wykladowcow z uwr.
        • Gość: Kasia Re: studia wrocław? IP: *.tp.unicity.pl 20.12.08, 20:17
          to dlaczego dużo studentów z SWPS (z dziennikarstwa) myśli o
          przeniesieniu na DSW ? :) tam nawet magisterki nie ma, tylko
          licencjat :)
          • n_nicky Re: studia wrocław? 20.12.08, 23:10
            W DSW też jest tylko licencjat - na magisterkę przychodzą do nas na UWr. A o ich
            poziomie szkoda gadać.
            • Gość: sim Re: studia wrocław? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.08, 00:23
              zmyslasz, na dsw jest magisterium
              a przychodzą do uwr po dyplomik, bo przecież nie po to zeby się czegoś nauczyć -
              uwr taka 'elitarna' uczelnia ze przyjmuje wszystkich hihihi
              a poziom w dsw jak poziom, na pewno większy niż na dziennikarstwie w swps - tam
              to dopiero padaka, kierunek fikcja zrobiony dla kasy
              • Gość: Marzena Re: studia wrocław? IP: *.tp.unicity.pl 21.12.08, 18:34
                no, na dws jest magisterka, ma wiecej kierunków do zaoferowania,
                poza tym swps to jednynie filia, nie wiem ile tam jest kierunków..
                ale nauka nie jest tania.. na dsw też nie.. ale w rankinru jest
                wyżej :)
                • Gość: Andrzej Re: studia wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.12.08, 21:26
                  DSW jest wyżej w rankingu? Od czego???? Chyba od Wyższej Szkoły Gotowania na
                  Gazie, bo od UWr i od SWPSu to na pewno nie.
                  • Gość: mis Re: studia wrocław? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.08, 16:54
                    od wrocławskiego swps na pewno wyżej
                    warszawska swps to rzeczywiście swietna uczelnia
                    ale ta pseudofilia we Wrocławiu opiera się na rozwiązaniach patologicznych
                    (czyli na kadrze konkurencyjnej uczelni)
                    • Gość: Andrzej Re: studia wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.12.08, 19:07
                      Nie ma wrocławskiego swps. We Wrocku nie ma filii, lecz wydział SWPSu. We
                      wszystkich rankingach oceniany jest swps (łącznie z wrocławskim wydziałem).
                      Naprawdę macie lepsze dziennikarstwo? U nas w tej chwili studentów I roku uczy
                      Bralczyk, w drugim semestrze będzie Godzic.
                      Czy możesz pochwalić się jakimiś znanymi nazwiskami? Jakimiś uczonymi znanymi
                      trochę dalej niż brama dsw?
                      Rzeczywiście najlepsi polscy specjaliści (retoryka - Bralczyk, medioznawstwo -
                      Godzic) to czysta patologia z punktu widzenia studentów dsw, gdzie gwiazdami
                      nauki są specjaliści od wojskowości.
                      • Gość: mis Re: studia wrocław? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.08, 19:35
                        coś mi się wydaje ze ty zadnym studentem nie jestes ino pracownikiem swps zatem
                        koniec gadki...
                      • Gość: nuna Re: studia wrocław? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 00:04
                        Chciałabym dowiedzieć się, czy można studiować we Wrocławiu bezpieczeństwo
                        wewnętrzne. W Internecie jest na ten temat bardzo mało informacji, bo to raczej
                        nowy kierunek. Interesują mnie wyłącznie uczelnie publiczne. Bardzo proszę o
                        info, matura za pasem, trzeba decydować... A Warszawa to dla mnie za daleko.
                        Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
          • Gość: Andrzej Re: studia wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.12.08, 21:30
            Kasiu, do DSW? Chyba oszalałaś. Po licencjacie w SWPSie przechodzimy na
            magisterkę do UWr. Nie znam nikogo, kto by myślał o przeniesieniu się z SWPSu na
            DSW.
            Bardzo mnie też bawią teksty o tym, że na swpsie jest dziennikarstwo jako
            miejsce "dorabiania przez pracowników UWr". Pewnie byście chcieli mieć na DSW
            kadrę pracującą na Uniwersytecie, ale oni jakoś nie chcą u was pracować.
            • Gość: mis Re: studia wrocław? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.08, 16:52
              każda porządna uczelnia ma własną kadrę a nie podbieraną od konkurencji
              SWPS doskonale wie, że jeśli myśli poważnie o odegraniu jakiejś roli nie może
              mieć kadry z uniwerka -
              i że to się tam teraz dzieje na dziennikarstwie w swps to patologia, ktorej nie
              ma w dsw (co by nie mowić o poziomie dziennikarstwa na tej uczelni)
              • Gość: Andrzej Re: studia wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.12.08, 19:12
                Jak wiesz, jeszcze w zeszłym roku kadra z UWr pracowała w dsw. I wtedy nie była
                to patologia, a dsw była "poważną uczelnią". Gdy ta kadra zdecydowała się
                przejść z dsw do swpsu, to nagle ... okazuje się to patologią! Cudowne
                rozumowanie! Jako student wolę mieć część zajęć z ludźmi, którzy mają pierwszy
                etat w innej uczelni (Uniwersytecie), niż z ludźmi, którzy nie są kompetentni w
                swojej dziedzinie.
                • Gość: mis Re: studia wrocław? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.08, 19:43
                  no pracowała - i wtedy to była patologia - ale dsw miala odwage z nią zerwać -
                  jesli mysli przyszlosciowo to musi miec wlasna kadre

wyobraz sobie ze nagle rektor uwr wprowadza dla pracownikow dziennikarstwa uwr
                  zakaz pracy na drugim etacie - i co zostanie z dziennikarstwa w swps? na
                  glinianych nogach to wszystko

dsw nie jest idealna uczelnia to oczywiste - ale plusem jest to ze przechodzi na
                  jednoetatowosc
                  popatrz na pedagogike na tej uczelni - tam pracuje wiele osob z pierwszej ligi -
                  moze kiedys bedzie tak i na dziennikarstwie na tej uczelni

nie chce mi sie gadac z pracownikiem swps bo i tak cie nie przekoname zatem nie
                  przedluzam
                  • Gość: Andrzej Re: studia wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.12.08, 20:13
                    Z tego, co wiem, choćby z artykułów gazetowych, to raczej Fleischer zerwał z
                    dsw, a nie odwrotnie.
                    Przyznaję, że nie znam się na pedagogice, nie wiem czy w dsw jest pierwsza,
                    druga, czy trzecia liga. Nie podważam jednak Twojej opinii.
                    Czy Bralczyk lub Godzic to nie jest własna kadra swpsu? A przed nami zajęcia z
                    psychologami reklamy (Doliński, Ohme) - to też nie jest własna kadra?
                    Nie jestem pracownikiem swps, gdybym jednak nim był nie widziałbym powodu, by to
                    napisać. Czy Ty jesteś pracownikiem dsw?
                    • Gość: Roman Re: studia wrocław? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.04.09, 11:59
                      No, trudno się z tym nie zgodzić... Akurat interesuję sie tą branżą i nie ma
                      żadnej wątpliwości, że na wrocławskim swpsie dziennikarstwo wykładają ludzie o
                      wielkich nazwiskach i uznanym dorobku (Bralczyk, Godzic, Doliński), a w DSW
                      nikogo takiego nie ma. A dobra kadra nauczająca to absolutna podstawa każdych
                      studiów.
                      • Gość: Irena Re: studia wrocław? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.08.09, 20:39
                        Skończyłam pierwszy rok dziennikarstwa na swpsie. Najpierw była zawiedziona
                        warunkami studiowania, ale po 3 miesiącach to sie radykalnie zmieniło. Mamy tera
                        fajna siedzibę, wypasione sale. A kadra nauczająca od początku była super.
                        Zajęcia z Bralczykiem to niezapomniane wspomnienia. Megagwiazda! Ale i inni
                        prowadzący naprawdę świetni!
                  • Gość: XXX Re: studia wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.02.09, 12:09
                    Ja JESTEM pracownikiem SWPS. I odpowiem Ci wprost na Twoją tezę, że
                    dziennikarstwo w swpsie stoi na glinianych nogach. Otóż nic podobnego. Jak
                    zapewne wiesz, kluczowe jest posiadanie przez jednostkę samodzielnych
                    pracowników naukowych, którzy mogą swoimi kompetencjami firmować kierunek. Otóż
                    zapewniam Cię, że nawet gdyby któregoś dnia odeszli z swpsu wszyscy pracownicy,
                    dla których swps jest drugim zatrudnieniem (a Uniwersytet pierwszym), to i tak
                    SWPS spełnia z naddatkiem wszelkie wymogi. Na glinianych nogach, jeśli chodzi o
                    kadrę, to w kwestii dziennikarstwa stoi DSW, gdyż ten kierunek firmują ludzie,
                    nie mający z dziennikarstwem, mediami, czy komunikacją nic wspólnego. (Oprócz
                    pedagoga emeryta - Skrzydlewskiego).
    • Gość: gościu Re: studia wrocław? IP: *.ds.ae.wroc.pl 13.12.08, 19:05
      ja wybrałem Wrocław i żałuje, gdybym mógł jeszcze raz wybierać pewnie poszedłbym
      do Gdańska... A to czy ci sie będzie podobać na studiach zależy na jakich ludzie
      trafisz - jeśli nie na swoich to wszędzie będzie do kitu
      • Gość: Kasia Re: studia wrocław? IP: *.tp.unicity.pl 20.12.08, 20:19
        to dlaczego dużo studentów z SWPS (z dziennikarstwa) myśli o
        przeniesieniu na DSW ? :) tam nawet magisterki nie ma, tylko
        licencjat :)
        • Gość: Agata Re: studia wrocław? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.08, 10:32
          Dużo studentów z swps myśli o przeniesieniu do DSW??? A to dopiero sensacja.
          Studiuje dziennikarstwo w swps, rozmawiam z ludźmi i jakoś tego nie słyszałam.
          Jeśli chodzi o trzeci rok, to ludzie myślą o tym, że po licencjacie na swps
          pójdą robić magisterskie na Uniwersytecie, ale o dsw nikt nie mówi. Po co płacić
          za studia magisterskie na kiepskiej uczelni, zamiast zrobić mgr na Uniwersytecie
          Wrocławskim? Faktem jest, że - jak ktoś tu napisał - na UWr na magisterskie
          dziennikarstwo dostaje sie praktycznie rzecz biorąc każdy (nie wiem dlaczego, bo
          na licencjat dostać sie tam trudno), ale to powoduje, że fakt,iż dsw ma
          uprawnienia do studiów magisterskich jest tylko papierkiem, bo kto by chciał tam
          studiować za kasę, mając lepsza uczelnię free.
    • Gość: mis Re: studia wrocław? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.08, 08:58
      idź precz złodzieju z ofe - oddawaj moje marnotrawione pieniądze oszuście
    • Gość: aaaja Re: studia wrocław? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 19:37
      słuchajcie a które miasto jest korzystniejsze dla studentów pod względem cen i
      ogólnie które miasto jest faniejsze że tak powiem :P
      Kraków Warszawa czy Wrocław?
      • Gość: Marzena Re: studia wrocław? IP: *.tp.unicity.pl 07.08.09, 11:34
        powiem tak, nie wiem jak w wawie i krk, ale podejrzewam że nie jest tanio :D ale
        jako studentka wrocławska powiem tak. zależy jak lezy :D mieszkania mimo kryzysu
        niestety nie tanieją, jak były tak i są drogie, bilety kiedyś były tańsze też
        podrożały, no a jeśli chodzi o życie codzienne to zależy na co sobie będziesz
        pozwalał/a :) więc pod względem cen, to już raczej indywidualna sprawa, a jeśli
        chodzi o ogólne wrażenie, to wrocław może nie urzeka swoim pięknem :D no ale na
        nude chyba nie ma co narzekać :) polecam
      • natalii1000 Re: studia wrocław? 21.08.09, 16:32
        Mieszkam w krakowie 2 lata a pochodzę z dolnego śląska, myślę ,że ceny są
        wysokie zarówno we Wrocku jak i tu ale porównywalne, mieszkania drogie ,
        kamienice zagrzybione, Kraków jest pięknym i klimatycznym miastem , ale co do
        ludzi to chyba przereklamowana sprawa, s strasznie konserwatywni i powiem
        szczerze w większości nieuprzejmi, jeśli spotkasz kogoś normalnego to wiadomo
        ,że nie z okolic Krakowa...
        Na miasto do życia nie polecam , na studia ? owszem ale tylko na prestizowym UJ
        bo na resztę nie warto się wybierać , na uczelniach państwowych ludzie z chęcią
        oczy by sobie wydrapali ,żeby tylko ktos nie zdał egzaminu.. Jest bardzo wielka
        konkurencja , na wycieczkę tak na dłużej tylko jeśłi masz bardzo mocny charakter
        i umiesz z góralami żyć , bo pewnie wiele osób nie wie ale połowa Krakusów się
        za nich uważa a wszyscy się jak przystało na górala zachowują w sposób co
        najmniej zawzięty , i te ich słynne powiedzenie ,, idę na pole " obrażliwie jest
        tu powiedzieć idę na dwór... za to wydupczyć już nie :) na każdym kroku używa
        się tego stwierdzenia
        ale wybór należy do ciebie
        pozdrawiam
    • Gość: madein Re: studia wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.12.09, 13:07
      Osobiscie skonczyalam germanistyke w Wyzsej Szkole Filologicznej we
      Wrocku, moge tylko polecic. Kolezanki na 1 roku przeniosly sie na
      uni, czego baaardzo w krotkim czasie zalowaly. Poziom na uni (bylam,
      widzialam, przezylam na wlasnej skorze na uzupelniajacych) jest po
      prostu zenujacy. Czasy, kiedy liczyl sie papierek uniwersytecki
      minely (O tym sie dowiedzialam, kiedy po studiach zaczelam szukac
      pracy). Poziom na uniwerszytecie, powtarzm az do znudzenia, jest
      zenujacy i gdybym raz jeszcze miala wybierac, z cala pewnoscia
      uzupelniajace kontynuowlbym w Wyzszej Szkole Filologicznej, jest
      swietna. Obecnie zastanawiam sie nad kolejnym kierunkiem, i nawt mi
      do glowy nie przychodzi szkola panstwowa, bo zwyczjanie chce sie
      czegos nauczyc, i miec szanse na rynku pracy. Mysle o psychologii na
      WSPS. W ogloe wszystkim tym, ktorzy sie na studia wybieraja radze,
      aby sie zastanowili co tak naprawde lubia robic,a nie inwestowali
      swoich sil i pieniedzy w "papierek". Liczy sie pasja lub
      przynajmniej zadowolonie z wykonywanej w przyszlosci pracy.
      Sluchajcie siebie,nie badan rynkowych i doradcow do spraw kariery,
      a wtedy wybierzecie najlepiej jak mozecie dla swojej przyszlosci.
      • Gość: Amanda Re: studia wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.12.09, 10:17
        Nie WSPS, a SWPS. Zresztą, bardzo polecam
        • Gość: Aga Re: studia wrocław? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 13:05
          Mam wielką prośbę do Was . A mianowicie o zarejestrowanie się tutaj
          www.konkurs.terazwroclaw.pl/konkurs_rejestracja.php i podanie numeru
          użytkownika zapraszającego C3611775 <= właśnie ten . (to właśnie mój numer)
          Jest to konkurs w którym można wygrać indeks na studia we Wrocławiu i inne
          nagrody . Wiem ze dużo jes...t tego wypełniania ale nie zrażajcie się . Za każdą
          osobę która się zarejestruję ja dostaję 1 p i Ty także . Możesz dołączyć do tego
          konkursu i walczyć o te nagrody.Proszę bardzo o rejestrację. Jest to obustronna
          korzyść :)
          • Gość: avi Re: studia wrocław? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.05.10, 01:25
            W tym samym konkursie polecam nr 89C3D627
            :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka