Dodaj do ulubionych

Kosmetologia

IP: 89.108.245.* 31.01.09, 02:49
Witajcie,
usłyszałam, ze w Toruniu powstanie niedługo szkoła oferująca taki kierunek
studiów. Zainteresowało mnie to, chcę zgłębic wiedzę na ten temat. Jeżeli są
na forum osoby, ktore studiują na takim kierunku bardzo proszę o wypowiedzenie
się jakie to są studia czy jest tam dużo praktycznej nauki zawodu i ogólnie o
swoich odczuciach. Skończyłam Akademię Ekonomiczną, ale nie "czuję" tego
kierunku, poszlam bo kiedys kierunki ekonomiczne byly "na topie". Zawsze
ciagnelo mnie bardziej w kierunku rehabilitacji, masaż...
Dziękuje z góry jesli ktos sie odezwie :-)
Obserwuj wątek
    • paulinaa Re: Kosmetologia 31.01.09, 20:38
      to zalezy co chcesz w zyciu robic, jak chcesz byc kosmetyczką to taka szkola
      powinna byc ok
    • Gość: xyz To może fizjoterapia IP: *.zamosc.mm.pl 31.01.09, 20:57
      Fizjoterapia łączy w sobie rehabilitacje i masaż... po cholere zmarnowałas w
      takim razie 5 lat życia :/:/ kto mądry dokonał by wyboru kierunku "bo jest na
      topie" :/
    • sonic84 Re: Kosmetologia 31.01.09, 23:07
      Kosmetologia nie jest szkołą dla kosmetyczek,tylko kierunkiem z pogranicza
      medycyny (z naciskiem na dermatologię) i farmacji.
      Tak więc jeśli interesuje cię masaż albo usuwanie zaskórników to lepiej wybierz
      jakąś policealną ,kosmetyczną szkołę.Kosmetologia ,wbrew swojej zwodniczej
      nazwie,jest poważnym,medycznym kierunkiem.
      • paulinaa Re: Kosmetologia 01.02.09, 13:52
        tylko, ze autorka zdaje sie, pisze o jakiejs wyzszej szkole czegos tam - w
        takich szkolach na kosmetologii ucza zawodu kosmetyczki;)
        • Gość: MotoMama Re: Kosmetologia IP: 94.254.179.* 04.02.09, 01:43
          Dziękuje za odpowiedzi, chociaz moze nie do konca chodzilo mi o ocene mnie i
          mojego zycia na podstawie zadanego pytania. (tu zwracam sie głownie do "gość
          xyz"). To, iż wybralam studia ekonomiczne, ktorymi sie nie pasjonuje, nie
          oznacza, ze nie studiowałam z uwaga i ze zmarnowalam 5 lat zycia. Pracuje w
          zawodzie, w bankowosci, ale...zamarzylo mi sie robic cos innego w zyciu. Uwazam,
          ze zawsze jest czas na zmiany, jesli cos nam do konca nie odpowiada.
          Poczytalam troche na temat kosmetologii i uwazam, ze chyba nie dalabym rady po
          tak dlugiej przerwie od przedmiotow takich jak chemia, biologia studiowac z
          powodzeniem na tym kierunku.
          Mam wrazenie, ze od tego chyba jest to forum, aby dyskutowac. Gdybysmy wszystko
          wiedzieli i umieli przewidziec, rozmowy, pytania nie bylyby potrzebne.
          • Gość: KALINA Re: Kosmetologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 14:03
            Czy żeby iść na fizjoterapię trzeba zdawać maturę z czegoś jeszcze oprócz
            biologii ? Gdzie najlepiej iść na studia o takim kierunku?
      • Gość: ike Re: Kosmetologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.14, 21:53
        Kosmetolog nie jest zawodem medycznym, ani kosmetologia takim kierunkiem.
        Cytat ze strony CMUJ mówi sam za siebie:
        "dy ma się naście lat największym problemem zazwyczaj są pryszcze i tłusta cera. Wielu wystarczy dobry krem, tonik i dojrzewanie. Po kilku miesiącach zapominają o traumatycznych przeżyciach, gdy każde spojrzenie w lustro było koszmarem. Bywa jednak, że niektórzy wtedy pierwszy raz szukają rady u kosmetyczki. Później często zaglądamy do ulubionego gabinetu, aby wyregulować brwi, oczyścić i nawilżyć cerę. Bywa, że przychodzimy z poważniejszymi problemami, takimi jak popękane naczynka krwionośne, blizny, znamiona.
        Kosmetolog to osoba, która ma dużą wiedzę i umiejętności praktyczne, które umożliwią mu podjęcie pracy w gabinetach kosmetycznych, współpracy z lekarzem dermatologiem w zakresie pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo, przeprowadzania zabiegów pielęgnacyjnych i upiększających.
        Nasi absolwenci często prowadzą własne gabinety kosmetyczne."
    • Gość: Aśka Re: Kosmetologia IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.14, 19:59
      Na UMK w Toruniu od dwóch czy od trzech lat jest już chemia kosmetyczna. Kosmetologia jest na Collegium Medicum w Bydgoszczy (CM to wydział UMK).
      • Gość: www Re: Kosmetologia IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.14, 23:48
        Naśmiewacie się, a po tym będziesz kosmetyczką Ile kosmetyczka zarobi w Niemczech we Francji ,czy w Szwecji? chyba nie będziesz narzekać .Natomiast po jakiejś socjologii , polilolo czy zarzadzaniu, stosunkach seksualnych,pedagogice będziesz bezrobotną bez prawa do zasiłku Wiec to są dobre studia! studiujcie wreszcie z głową! zawód mieć to się teraz na prawdę opłaca!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka