Dodaj do ulubionych

Gospodarka przestrzenna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 21:36
Co bardziej opłaca się zrobić: pójśc na politechnikę, gdzie wymagania są większe i zrobić inżyniera, czy jednak lepiej próbować dostać się na uniwersytet i studiować ten sam kierunek, tylko, że z końcowym tytułem magistra? Duża będzie różnica w późniejszych zarobkach?
Obserwuj wątek
    • gdabski Re: Gospodarka przestrzenna 17.02.09, 11:09
      Tylko z tego tytułu? Żadna.

/Gdabski
    • lstiti Re: Gospodarka przestrzenna 17.02.09, 12:46
      A co, na politechnice nie można zrobić magistra?
      • Gość: Seched Re: Gospodarka przestrzenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 17:43
        Można, ale na unwerku jest tylko magister, co wiąże się z brakiem fizyki na studiach i (moim zdaniem) niższym poziomem. Dlatego pytam się, czy opłaca się studiować na politechnice i jakie są z tego późniejsze korzyści.
        • lstiti Re: Gospodarka przestrzenna 17.02.09, 17:50
          Jeśli tylko magister to znaczy, że fizyki na studiach nie ma? Dziwna logika.
          • Gość: seched Re: Gospodarka przestrzenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 17:53
            www.bip.nauka.gov.pl/_gAllery/23/56/2356/39_gospodarka_przestrzenna.pdf
            • lstiti Re: Gospodarka przestrzenna 17.02.09, 18:37
              No dobrze, czyli według standardów gdybyś poszedł na studia licencjackie to nie
              miałbyś fizyki, grafiki inżynierskiej i miały byś mniej godzin matematyki.
              Ale jeśli pójdziesz na studia inżynierskie to też przecież magistra możesz
              zrobić. A fizyka, grafika inżynierska oraz więcej godzin matematyki Cię nie zabije.
              • Gość: Seched Re: Gospodarka przestrzenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 19:02
                To wiem. Moje pytanie wiąże się z tym, czy po studiach inżynierskich można liczyć na większe zarobki i jak duża będzie różnica.
                • lstiti Re: Gospodarka przestrzenna 17.02.09, 19:09
                  > To wiem. Moje pytanie wiąże się z tym, czy po studiach inżynierskich można licz
                  > yć na większe zarobki i jak duża będzie różnica.

Za sam tytuł inżyniera nikt więcej nie płaci, a wątpię żeby ukończenie
                  gospodarki przestrzennej na politechnice dawało jakieś specjalne uprawnienia.
                  Poza tym gospodarka przestrzenna to mało techniczny kierunek. Więc tak samo jak
                  w wypadku zarządzania, lepiej studiować na akademii ekonomicznej.
                  • ryszarda5 Re: Gospodarka przestrzenna - GP 22.02.09, 19:04
                    witam.

jestem ubiegłoroczną absolwentką gospodarki porzestrzennej (MSGP) na SGGW w Warszawie na specjalności rozwój regionalny; przez rok byłam też studentką studiów magisterskich na kierunku gospodarka przestrzenna (GP) na WGiSR UW na specjalizacji planowanie strategiczne rozwoju regionalnego i lokalnego; obecnie pracuję w zawodzie :)

odpowiedź na pytanie typu: "czy po studiach inżynierskich można liczyć na większe zarobki" brzmi: oczywiście że nie.

w przypadku GP nie ma znaczenia czy studiujesz na uczelni technicznej czy na uniwersytecie. rynek pracy jest obojętny na to czy przed nazwiskiem masz tytuł mgr inż. czy tylko mgr. ważne jest to, czy posiadasz w tym zakresie wykształcenie wyższe, a nade wszystko wiedzę :)

na Twoim miejscu bardziej bym się zastanawiała nad tym, którą uczelnię warto wybrać ze względu na nachylenie specjalistyczne.
                    na podstawie moich doświadczeń mogę powiedzieć, że:
                    *GP na SGGW jest strzałem w 10-tkę jeśli chcesz się kształcić z zakresu godspodarki nieruchomościami, systemów informacji przestrzennej, planowania przestrzennego, urbanistyki i projektowania, ocen oddziaływania na środowisko i całą "przyrodniczą" otoczką GP (w tym ochroną środowiska).
                    *GP na UW ma natomiast przewagę nad SGGW w zakresie formułowania strategii rozwoju, samorządu terytorialnego, zarządzania strategicznego i marketingu terytorialnego, organizacji i zarządzania, finansów publicznych, lokalnych i innych "bardziej ekonomicznych" przedmiotów.

mój brat studiuje na GP na Wydziale Budownictwa i Inżynierii Środowiska Politechniki Białostockiej - tam dobrze wykładane są przedmioty typowo techniczne, typu projektowanie, geometria wykreślna itp., jednak jak się okazuje w praktyce bolączką tych studiów są przedmioty będące domeną uczelni ekonomicznych :)

tak więc wybór uczelni owszem ma wpływ, ale tylko na to w jakiej specjalności gospodarki przestrzennej chcesz się rozwijać.
                    • anika_05 Re: Gospodarka przestrzenna - GP 16.02.14, 01:21
                      Jestem studentką drugiego roku gp i bardzo zależy mi na tym aby przenieść się na sggw (na 4 semestr) różnica programowa mimo tego samego kierunku jest dosyć spora. Boję się, że nie dam rady nadrobić wszystkich przedmiotów, czy ktoś ze studentów lub absolwentów sggw mógłby się wypowiedzieć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka