Dodaj do ulubionych

Polonistyka na UAM

15.04.09, 20:59
Czy ktoś może się orientuje jak dobrze muszę zdać maturę z polskiego, żeby
dostać się na polonistykę na UAM? Po prostu chciałabym wiedzieć czy mam
jakiekolwiek szanse. Może znajdzie się jakiś student, który udzieliłby mi
kilku istotnych informcji? Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Polonistyka na UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 11:12
      Zadzwoń do dziekanatu, powinno udzielić Ci takiej informacji.

Wiem tyle, że polonistyka nie jest kierunkiem obleganym i powinno się być na nią łatwo dostać - ale żadnych liczb nie znam, ja jeszcze zdawałam starą maturę...
      • Gość: est Re: Polonistyka na UAM IP: *.icpnet.pl 18.04.09, 18:24
        jestem studentka 2 roku polonistyki. Dostalam sie bez problemu, chociaz nie
        mialam jakiejs swietnej matury.. ale wiem, ze teraz jest to kierunek bardziej
        oblegany, bo zostaly utworzone liczne specjalizacje: np. oprocz nauczycielskiej,
        są: europejska edukacja kulturowa [to ja wybrałam], dziennikarska,
        artystyczno-literacka, bibliotekarska, komunikacja kulturowa i moze cos doszlo w
        tym roku, nie wiem.
        Przyznam ze nie jestem zadowolona z tych studiow, niektore przedmioty sa dosc
        nudne.
        Pozdrawiam.
        • Gość: studentka Re: Polonistyka na UAM IP: *.icpnet.pl 10.05.09, 19:32
          Na pewno bez problemu się dostaniesz. Miejsc jest dużo, a
          polonistyka nie należy chyba do najbardziej obleganych kierunków :)
          Do wcześniej wymienianych specjalizacji dodam jeszcze wydawniczą -
          moim zdaniem najbardziej przyszłościową.
          Ze studiów jestem zadowolona, chociaż muszę przyznać, że dwie np.
          dwie specjalizacje (mój przypadek) + tryb studiów licencjackich
          pochłaniają dużo czasu, szczególnie na drugim roku.
          Powodzenia!
        • Gość: marajka Re: Polonistyka na UAM IP: *.cityconnect.pl 11.05.09, 12:37
          Hej, a mogłabyś napisać na czym polega ta specjalizacja, którą wybrałaś?
          Ciekawie brzmi też artystyczno- literacka, ale do jakiej pracy przygotowują?
          • Gość: studentka Re: Polonistyka na UAM IP: *.icpnet.pl 11.05.09, 20:16
            Specjalizacja wydawnicza kiedyś była nazywana edytorską. Ogólnie można powiedzieć, że przygotowuje do pracy w wydawnictwie i różnych redakcjach czasopism. Przedmioty są dosyć różnorodne - mamy zajęcia z podstaw edytorstwa, redakcji technicznej książki, komputerowego składu wydawnictw, marketingu i sztuki książki, znamy znaki korektorskie i potrafimy ich używać ;) O innych przedmiotach można poczytać na stronie polonistyki. Mnie bardzo podoba się to, że mamy zajęcia z 'zawodowcami' - między innymi z redaktorem technicznym z Poznańskich Studiów Polonistycznych czy np. dyrektorem wyd. Media Rodzina. Jestem zadowolona z tej specjalizacji, niektórzy mi jej nawet zazdroszczą ;> Dodam jeszcze, że aby się na nią dostać, trzeba przejść pomyślnie przez rozmowę kwalifikacyjną (podobnie jest również w przypadku pozostałych, oprócz bibliotekarskiej i nauczycielskiej). Na temat tej drugiej specjalizacji nie mogę się wypowiadać, bo "nie jestem w temacie", ale o ile dobrze się orientuję, to na pewno są tam zajęcia z twórczego pisania. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem.
            • Gość: marajka Re: Polonistyka na UAM IP: *.cityconnect.pl 11.05.09, 20:24
              Pytałam est;) Na edytorstwie sama jestem:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka