Dodaj do ulubionych

Czy da się studiować równolegle 2 dzienne kierunki

IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.12.03, 17:50
to znaczy własciwie to wiem, że się da.
szukałem w sieci znalzłem tylko jeden artykuł z newsweeka który mówił o 2
kierunkach dziennych różniących się od siebie znacznie. reszta dotyczy np.
psychologii i socjologii, albo opisuje ludzi, którz studiują cośtam dziennego
i cośtam w weekendy.
ale czy ktoś mógłby mi to przybliżyć - czy naprawde daje się ustalić siatke
zajęć tak żeby wszystko chodziło jak sie zdało na dwa kierunki powiedzmy na
SGH i UW. ile to wychodzi mniej więcej godzin tygodniowo i czy naprawde można
temu sprostać?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Tempol Re: Czy da się studiować równolegle 2 dzienne kie IP: *.acn.pl 13.12.03, 08:05
      Tak potem się umie trochę tego i trochę tego i ma się problem z dostaniem pracy,
      bo pracowadcy nie lubią osób "zbyt mądrych"
      • Gość: Tawananna Re: Czy da się studiować równolegle 2 dzienne kie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 14:26
        Tak potem się umie trochę tego i trochę tego

Bzdura! Przecież robi się dokładnie to samo, co studenci obu kierunków tylko,
        że dwa razy :). Jedyne, co mają "odpuszczone" to lektoraty i wf (tzn.
        wystarczy robić jeden raz :) i ew. jakieś zbliżone przedmioty).

i ma się problem z dostaniem pracy

Nie zgadzam się. Dlaczego pracodawca miałby przyjąć osobę po socjologii, a nie
        przyjąć takiej, która ma socjologię + jeszcze jeden fakultet? To nielogiczne...

IMHO łączenie dwóch kierunków jest możliwe. Miałam okazję poznać masę osób to
        robiących (a studiuję tylko dwa miesiące :)) włącznie z ludźmi, którzy
        studiują np. między uniwersytetem a ASP albo dwoma uniwersytetami. Dobrym
        pomysłem na połączenie dwóch kierunków jest zdawanie na Międzywydziałowe
        Indywidualne Studia Humanistyczne lub ich przyrodniczo-matematyczny
        odpowiednik. W innym przypadku trzeba po prostu poprosić o indywidualną
        organizację studiów. Sama studiuję na MISH-u. Na razie mam jeden kierunek
        wiodący. Za rok chciałabym dołożyć do niego socjologię albo zdawać na kierunek
        spoza MISH-a (mam już wytypowany :)). Dowiadywałam się już w dziekanacie, nie
        ma problemów z uzyskaniem indywidualnej organizacji/toku. Takich ludzi jest
        naprawdę dużo, a z moich obserwacji wynika, że większość kierunków
        (humanistycznych przynajmniej) nie jest specjalnie "obłożona" godzinowo. Co
        więcej, jeśli masz możliwość samodzielnego ułożenia sobie planu (przynajmniej
        częściowo samodzielnego) możesz mieć więcej czasu niż studenci dzienni jednego
        kierunku, którzy połowę dnia spędzają czekając na kolejne zajęcia... Mimo to
        liczba godzin to sprawa dość indywidualna w każdym przypadku.

Pozdrowienia! I powodzenia! :)

Tawi
        • Gość: Pracodawca Re: Czy da się studiować równolegle 2 dzienne kie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 02:17
          Uczcie się ludzie. Chętnie przyjmuję do pracy mądrych...
    • Gość: Pracodawca 2 Re: Czy da się studiować równolegle 2 dzienne kie IP: *.acn.pl 14.12.03, 08:59
      A ja bym chciała przyjąć takich, którzy naprawdę coś umieją, a nie tylko mają
      dużo papierków ze studiów i kursów. Ludzie po studiach mają często problemy z
      obsługą komputera (nawet na poziomie edytora tekstu).
    • Gość: bit Re: Czy da się studiować równolegle 2 dzienne kie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 07:18
      > czy naprawde daje się ustalić siatke
      > zajęć tak żeby wszystko chodziło jak sie zdało na dwa kierunki powiedzmy na
      > SGH i UW.

chociaz na poczatku wydaje sie to zupelnie niemozliwe, to jednak da sie, zarowno na jednym jak i drugim kierunku mialem do wyboru po kilka grup godzinowych i wlasciwie oficjalnie opuszczam tylko 1h w tygodniu

> ile to wychodzi mniej więcej godzin tygodniowo i czy naprawde można
      > temu sprostać?

45h ze wszystkim, a w rzeczywistosci chodze na 36h
      mozna temu sprostac, jednak ja coraz bardziej mam watpliwosci, czy taka kariera naukowa jest mi pisana, w tym roku rozpoczalem drugi kierunek (2 rok jedna uczelnia / 1 rok druga uczelnia) i przy dobrej organizacji czasu wystarcza na wszystko, koncerty, imprezy, galerie. jednak problemy pojawiaja sie gdy chcialabys sie poczuczyc z nowymi znajomymi, bo czegos nie rozumiesz albo nie masz zaliczenia, wtedy pojawia sie problem, bo w ogole nie znasz osob ze swojej grupy, to samo z kserami, informacjami naglymi itp. wlasciwie tak bardzo potrzebny kontakt z grupa jest bardzo utrudniony :( w sesji mam miec 9 egzaminow (nie licze zaliczen), najwieksza przerwa miedzy nimi to 2 dni, oczywiscie dalej twierdze ze sie da to zaliczyc, ale nie wiem czy to przez moje lenistwo, czy po prostu forma takich napietych studiow mi nie odpowiada, bo nie rozwijam swoich pasji, nie mam na nie czasu, bo wiekszosc zajmuja 2 kierunki :|

• Gość: pola Re: Czy da się studiować równolegle 2 dzienne kie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.03, 00:34
        w sumie potwierdzam-ze primo:da sie polaczyc 2 kierunki nie rezygnujac przy tym
        z 'zycia', spotykania sie ze znajomymi,wychodzenia w weekendy itp.-kwestia
        organizacji czasu i ewentualnie ustalania niekiedy priorytetow:)
        secundo-rzeczywiscie raczej nie jest mozliwa pelna integracja z drugim
        kierunkiem w sensie kolezenskim,bo przewaznie na kazde zajecia chodzisz do
        innej grupy i ogolnie zawsze jestes troche 'z zewnatrz'...ale mozna i na pewno
        warto;) zawierac znajomosci, chocby w kwestii notatek;)
        hmm bywa ciezko,ale jest to na pewno bardzo rozwijajace,zwlaszcza jak
        studiujesz na kierunkach roznych, ale jednak w pewien sposob uzupelniajacych
        sie.
        w kwestii pracodowacow-tych ktorzy obawiaja sie 'za madrych' pracownikow
        buhahaaa, to nalezy sie raczej wystrzegac.
    • Gość: Sz"Che"Pan Re: Czy da się studiować równolegle 2 dzienne kie IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 12:10
      Studiowałem dziennie na SGH i na UW (WGiSR) i potwierdzam, że się da. Na
      początku może być ciężko ale łatwo jest dopasować sobie plan (szczegónie ten z
      SGH do UW) Druga sprawa to szacunek jaki wzbudzasz wśró większości profesorów
      tym, że studiujesz na dwóch uczelniach jednocześnie. Można sobie wiele
      przedmiotów przepisać, umówić się na odrębny tok zaliczania itp.
      Pzdr. Sz"Che"Pan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka