Dodaj do ulubionych

Stypendium socjalne

18.07.09, 17:59
Witam, moja sytuacja jest taka: ide w tym roku na studia i chcialabym ubiegac
sie o stypendium socjalne, wiem że do tego potrzebne jest zaswiadczenie o
dochodach w rodzinie, jednak moi rodzice pracuja zagranica i takie
zaswiadczenie wykaze zerowy dochod na jedna osobe w rodzinie. co z tym zrobic?
zaniesc takie zaswiadczenie na uczelnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: w Re: Stypendium socjalne IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.09, 18:43
      Zanieść to, co jest wymagane. Spis wszystkich dokumentów znajduje się na pewno w
      regulaminie pomocy socjalnej. Jeśli rodzice pracują za granicą to potrzebne
      pewnie będzie ich zaświadczenie o uzyskanym dochodzie - napisane przez rodziców
      z podpisem. Powinno wystarczyć.
      • Gość: xxx Re: Stypendium socjalne IP: *.nat.student.pw.edu.pl 18.07.09, 19:58
        Jeśli w pl wykazują dochody 0zl, to uczelnia wymaga takiego świstka papieru że
        tak faktycznie jest (prócz tego z urzędu skarbowego).

Najlepiej będzie, jeśli wejdziesz na stronę uczelni gdzie będziesz studiować i
        poszukasz. Tam na pewno jest napisane jakie dokumenty dokładnie są wymagane.
        Zawsze też możesz przejść się na uczelnię (jeśli masz taką możliwość) i zapytać.
      • stypendysta Re: Stypendium socjalne 18.07.09, 20:06
        Gość portalu: w napisał(a):

> Jeśli rodzice pracują za granicą to potrzebne
        > pewnie będzie ich zaświadczenie o uzyskanym dochodzie - napisane przez rodziców
        > z podpisem. Powinno wystarczyć.

Jeśli przez rodziców, to oświadczenie. Ale ono nie wystarczy, bowiem jedynie w przypadku dochodów z działalności gospodarczej opodatkowanej ryczałtem, przychodem ewidencjonowanym itp. można przedstawiać oswiadczenia podatnika.

Z doświadczenia pracy w komisji wiem, że można otrzymać i przedstawić zaświadczenie pracodawcy o zarobkach. Ponadto komisja w przyszłości uzyska w kolejnym zaświadczeniu z US dane o rzeczywistym wymiarze tych dochodów (nawet jeśli w Polsce od nich nie będzie już płacony podatek).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka