Dodaj do ulubionych

Lingwistyka czy prawo

IP: *.chelm.mm.pl 19.07.09, 01:30
Ludzie co myślicie. jestem studentem sgh i chciałbym się dalej
rozwijać. W związku z tym wacham się naD WYBOREM PRAWA I
LINGWISTYKI. NIE robię tego z wyrachowania poniewaz zarówno prawo
jak i języki są moimi pasjami.
Obserwuj wątek
    • Gość: puolalainen Re: Lingwistyka czy prawo IP: *.aster.pl 19.07.09, 02:52
      nie wiem o jakiej uczelni mowisz, ale odpowiem w odniesieniu do UW.

Poziom lingwistyki na UW jest przyzwoity, ale w porównaniu z tym co było 10 lat
      temu wyraźnie spadł (reforma szkolnictwa robi swoje). Np. ilosc godzin z jezykow
      jest wyraznie okrojona w porownaniu z czasami swietnosci, a zajecia te sa
      prowadzone przez roznych ludzi. Wielu jest dobrych lektorow, ale jest tez wielu
      z lapanki, ktorzy maja braki w jezyku i kompletnie nie potrafia uczyc. Studenci
      tez rozni, kiedy na 2. roku na angielskim zadalem grupie pytanie zawierajace
      slowo 'to depict', to kilka osob patrzylo na mnie z wyrzutem ze jakichs dziwnych
      slow uzywam. Ogolnie jesli liczysz, ze nauczysz sie na biegle 2 jezykow tylko
      chodzac na te studia, to zapomnij. W tym celu musisz je uzupelnic mnostwem
      indywidualnego kontaktu z jezykiem.
      Inne glupoty - obowiazkowe wyklady na 1. roku (prawie wszystkie, lacznie z
      cwiczeniami to bite 30h tygodniowo), ogolnie kult obecnosci - przekroczysz 2 na
      danym przedmiocie to juz ci groza wywaleniem, nic nikogo nie obchodzi ze z
      danych zajec nie korzystasz bo sa np. dennie prowadzone, lub juz to umiesz.
      Mnostwo kucia teorii z zakresu jezykoznawstwa ogolnego, tlumaczenia i nauczania
      jezykow, za to malo praktyki. Po 3 latach ludziom rz*** sie chce od gramatyk
      opisowych, fonologii, analizy dyskursu, glottodydaktyki, gramatyki generatywnej
      itp, nawet jesli ktos sie tym interesuje.
      Napisalem o zlych stronach. Ale ogolnie nie jest zle.
      Jesli na serio interesuje cie prawo, i wiesz ze chcesz byc prawnikiem, to idz na
      prawo, a jezykow ucz sie inna droga, lepiej na tym wyjdziesz niz na studiowaniu
      lingwy. Lingwe wybierz, jesli chcesz byc tlumaczem albo nauczycielem, albo
      interesujesz sie jezykiem od strony teoretyczno-naukowej, bo tego jest od groma.
      Mozesz oczywiscie pojsc na rownolegle, ale zastanow sie czy nie szkoda mlodosci.
      • Gość: koba Re: Lingwistyka czy prawo IP: *.chelm.mm.pl 19.07.09, 18:02
        Dzięki za odpowiedż-właśnie mi chodziło o lingwistyce na Uw
        • Gość: Marceli Szpak Re: Lingwistyka czy prawo IP: 85.222.87.* 19.07.09, 19:32
          Nie opowiadaj ludziom bajek, że prawo to Twoja pasja, skoro jesteś na SGH.
          Założę się, że nie masz podstawowej wiedzy z wielu dziedzin prawa, więc co z
          ciebie za pasjonat ?

• Gość: nnnnnnnnn Re: Lingwistyka czy prawo IP: *.chello.pl 19.07.09, 22:06
            studiuje prawo i nie orzumiem jak prawo moze byc pasją?

prawo ogolnie, czy jak?

bo jest tak: mamy prawo...
            hmmm
            hadlowe, pracy, finanoswe, i konstytucjyne! nawet

wiec, mowienie o tmy, ze interesuje sie prawem..
            jakos mi niep asuje..
            jezu to juz 5 rok
            a ja wciaz jakos nie umiem o tym prawie opowiedziec...
            • Gość: Kaja Re: Lingwistyka czy prawo IP: 85.14.84.* 19.07.09, 23:58
              No ja nie wiem z kolei jak można interesować się prawem :P Znaczy rozumiem, że
              student prawa lubi jakąś tam dziedzinę, ale że ktoś, kto tego nie studiuje tak
              po prostu interesuje się prawem, to jakoś nie łapię :P W sensie np czyta sobie
              ustawy dla przyjemności, czy jak? :P
              • Gość: Marceli Szpak Re: Lingwistyka czy prawo IP: 85.222.87.* 20.07.09, 00:44
                I jeszcze pisze, że nie z wyrachowania :P

Dopiero po 3 roku studiów wiedziałem, co mnie w prawie interesuje. Więc takie
                szmery bajery to nie tutaj, heh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka