Gość: anka IP: *.ludowa.netcominternet.pl 20.07.09, 18:51 jestem 9 na rezerwowej. mam szanse sie załapać ?? ble Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ezpot Re: studia bliskowschodnie UJ IP: *.chello.pl 20.07.09, 18:57 Myślę, że masz szansę :) Ten kierunek wybiera garstka pasjonatów i cała masa ludzi z przypadku :) Ci, którzy mają szczęście i dostaną się na swoje wymarzone kierunki rezygnują, więc 3 mam za Ciebie kciuki :) Sam rok temu to studiowałem dziennie, ale zrezygnowałem :) Kierunek TYLKO dla pasjonatów języka/kultury/literatury/historii Bliskiego Wschodu :) dla mnie były to rzeczy ciekawe, aczkolweik kompletnie mnie nie kręcące :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: studia bliskowschodnie UJ IP: *.ludowa.netcominternet.pl 20.07.09, 19:21 mam nadzieje, że masz racje:P naprawde chciałabym się tam dostać. obym się dostala...aha, kurde a cięzko było? czy po prostu zrezygnowałes bo cię to nie kręciło ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ezpot Re: studia bliskowschodnie UJ IP: *.chello.pl 20.07.09, 21:42 hmmm.... przede wszystkim, ten kierunek, to była rezerwa, rezerw dla mnie :( Byłem załamany, że nie dostałem się na wymarzony kierunek :( i od początku, mimo, że nie chciałem, nastawiłem się troche negatywnie... Studia są bardzo ciekawe, oczywiście, są mniej lub bardziej fajne przedmioty ... ale wiadomości poszerzają horyzonty :) Dużo fajnej wiedzy, do której nie ma na codzień tak łatwego dostępu :) Dla mnie trudny okazał się język arabski, może dlatego, że nie uczyłęm się systematycznie ?? :D W każdym razie, ludzie z roku poradzili sobie z sesją, czyli da się przeżyć :) Uczulam na HMBW (historię muzułmańskiego bliskiego wschodu) strasznie dużo dat i bardzo dużo wiadomości :) Sam język arabski prowadzony w dużym tempie, ucz się systematycznie, żeby się nie pogubić :) Pozostałe przedmioty jak Islam, cywilizacja muzułmańska, filozofia czy geografia BW są fajne :) Jeżeli chcesz się tam dostać, to znaczy, że Cie to interesuje, w takim wypadku te studia, będą dla Ciebie wielką skarbnicą wiedzy i wielką przyjemnością, czego Ci życze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: studia bliskowschodnie UJ IP: *.ludowa.netcominternet.pl 20.07.09, 22:42 ogolnie wymarzoną dla mnie uczelnią jest własnie UJ. I w sumie już od samego początku chcialam iść własnie na studia bliskowschodnie. Aha, to już mnie troche uspokoiłeś:) oby wszystko się ułożyło po mojej myśli... okaże się przez kolejne dni. Z tego co czytałam to można wybrać z dwóch języków. arabski i hebrajski. ale chyba wybiore arabski, wydaje się jakiś łatwiejszy do przyswojenia;> obym miała racje:P hehe no własnie, systematyczna nauka...mówi, że jak systematyka to będzie wszystko ok, gorzej z praktycznym wniesieniem tego w życie:D dziękuje za miłe słowa:) a aktualnie studiujesz na UJ ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marajka Re: studia bliskowschodnie UJ IP: *.ghnet.pl 20.07.09, 23:37 To raczej hebrajski jest łatwiejszy;) Wystarczy porównać alfabet. Ale arabski pewnie bardziej przydatny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ezpot Re: studia bliskowschodnie UJ IP: *.chello.pl 21.07.09, 01:06 Z arabskim to jest tak, że na UJ uczą Cie arabskiego, który jest używany w prasie, telewizji i piśmie (szczególnie w literaturze) natomiast jest wiele dialektów i arab z Maroka z arabem z Egiptu może się średnio dogadywać :P:P:P Hebrajski łatwiejszy ale faktycznie, osób posługujących się hebrajskim, jest pewno o jakieś kilkadzisiąt milionów mniej niż arabskim :D ... więc arabski otwiera więcej możliwości :0 Co do pytania, tak właśnie rozpoczynam naukę na UJ - podejście nr.2 , historia lub polityka społeczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: studia bliskowschodnie UJ IP: *.ludowa.netcominternet.pl 21.07.09, 11:29 ehh, ja już mówię o językach, a czy się w ogóle dostanę to jeszcze nie wiadomo:P no to dobrze, że bardziej tak życiowo, bo od razu będzie można go wykorzystać:) strasznie mnie kręci nauczenie się jakiegoś nowego języka:P jak się dostanę, to nigdy bym nie pomyślała, że będę się uczyć arabskiego czy hebrajskiego:D kilkadziesiąt milionów hmm...aaa tam:P mała różnica:D co to jest hehe:P oo jaa polityka społeczna brr;P na historii to dopiero bedzie dużo dat:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psUJ Re: studia bliskowschodnie UJ IP: *.zamek.net.pl 21.07.09, 13:36 Ja rowniez jestem juz studentem polityki spolecznej na UJ, jesli sie tam wybierasz, moze mialabys ochote poznac sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: studia bliskowschodnie UJ IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.09, 11:58 Mam takie pytanie..Dostałam się na te studia ale zastanawiam się co mogę robić po ich zakończeniu? jak wyglądają perspektywy zawodowe..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: studia bliskowschodnie UJ IP: *.ludowa.netcominternet.pl 21.07.09, 14:29 ja ciagle się staram tam dostać. po zakończeniu? z tego co mi wiadomo wszystko pisze na stronie kierunku. "profil absolwenta" :) Odpowiedz Link Zgłoś