Dodaj do ulubionych

medycyna?pole do popisu tylko idealistom?

IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 23.12.03, 18:04
wiele jest aktualnie informacji o tym kierunku...większośc negatywnych,
nieliczne pozytywne(?)...biorąc pod uwagę swoje zainteresowania chciałabym
poznać wszelkie aspekty tegoż kierunku studiów.
proszę o opinie
Obserwuj wątek
    • bluela Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? 24.12.03, 10:19
      Idealistom? Chyba twardzielom - wiesz jak trudno się dostać potem na dobrą
      specjalizację?
      • Gość: Elżbieta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 25.12.03, 17:50
        właśnie chciałabym poznać opinie na tem temat-najlepiej jest poznać
        wszystkie ,,zakamarki" studiów a potem przyszłej pracy...zdaję sobie sprawę z
        obecnej sytuacji studentów medycyny i absolwentów...rozważam wybór tego
        kierunku, stąd moja prośba-jakie są Wasze wrazenia, odczucia, fakty?
        • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.03, 18:07
          Radze sie pospieszyc z wyborem bo na przygotowanie do egzaminu zostalo malo
          czasu. A studia sa super.
          • Gość: Elżbieta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 25.12.03, 19:26
            przygotowania trwają...a ta opinia ,,super" może zostać czymś poparta?
            • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 02:13
              Sa zajmujace i ciezkie ale potwornie ciekawe. Zalezy co chcesz wiecej wiedziec.
    • Gość: NN Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.03, 00:17
      Taa, rzeczywiscie "super" - ryjesz przez cale studia nie zawsze potrzebne w
      pozniejszej pracy rzeczy - rownie dobrze mozna sie nauczyc ksiazki
      telefonicznej na pamiec. Na to samo wyjdzie i jeszcze bedzie z tego pozytek...
      No, ale taki jest urok medycyny.
      • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 02:11
        Przeciez ty nawet tego nie studiujesz to skad ty mozesz wiedziec? Co mama ci
        powiedziala czy przeczytales w "Fakt"?
        • Gość: NN Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.03, 19:59
          ppp: Spucatum tauri! Ex experientia scio... Sed primum aliquod in
          consideratione capere praestat, quam multa nimis dicere.

P.S. "Faktum" non lego. :)
    • bluela Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? 26.12.03, 13:34
      Podstawową sprawą jest to czy się do tego zawodu nadajesz. To nie są zwykłe
      studia. Przepraszam jeśli przynudzam. Trzeba chcieć służyć ludziom. Trudno tu
      mówić o zwykłym zainteresowaniu. Interesować to się można kuchnią kantońską.

Zastanów się czy jesteś gotowa poświęcić im swoje życie.
      • Gość: Elżbieta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 26.12.03, 15:44
        rozważam możliwość podjęcia studiów na tym kierunku...czym się kieruję? poza
        młodzieńczymi ideałami i niezłomną wolą pomocy ludziom-z całym zapałem marzę o
        lekarskiej profesji...fakty faktami-obecna sytuacja pracowników służby zdrowia
        jest łagodnie mówiąc niepokojąca.jednak jestem gotowa próbować-aż do skutku.
        jednakże rodzina odradza mi to, a będąc pod presją chciałabym się dowiedzieć,
        czy rzeczywiście studia są ,,nie do zniesienia" a praca i dalsze fakultety nie
        do zdobycia...dodać warto, że zapału, wiary i tego pędu-chyba powołania jak na
        razie nie brakuje:pomagam w hospicjum, do cierpienia i bólu jestem
        przygotowana (o ile można na to byc przygotowanym). martwi i niepokoi mnie
        jedna kwestia-jakich wyrzeczeń wymagają te studia(opinie są o braku
        jakiegokolwiek wolnego czasu i nocach nieprzespanych).bliscy na wszelkie
        sposoby usiłują wyperswadować mi te studia...lecz obawiam się również
        egzaminów-słyną z daleko wykraczającego programu i dużej konkurencji...o
        pogłoskach powinowactwa rodzinnego nie wspomnę.
        dlatego też proszę o szczere opinie-mam nadzieję, że pozwoli mi to mieć pełny
        obraz sytuacji i uniknąć rozczarowania. nie chciałabym, by moje młodzieńcze
        ideały roztrzaskały się o progi-bez przesady i przejaskrawień-ja kto
        wygląda ,,od środka"?
        • bluela Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? 26.12.03, 19:18
          Miła Elżbieto!
          Może jestem nieuleczalną idealistką ale wydaje mi się, że jeśli to naprawdę
          twoja pasja i powołanie to podołasz tym studiom. Twój powyższy post robi
          wrażenie. Ty wiesz na co się decydujesz. Kilka osób z mojej klasy w szkole
          średniej zdało na medycynę (przeszło 10 lat temu :-) . Nikt nie był tak
          przygotowany jak Ty od tej "ludzkiej" strony.
          Jeśli ma się do czegoś silne przekonanie to chyba i nauka lżej idzie. Myślę, że
          to trochę tak jak z opieką nad małym dzieciątkiem. Logicznie rzecz biorąc nocne
          wstawanie, płacz i tysiące rzeczy które wokół maluszka trzeba zrobić są ponad
          ludzkie siły. A jednak miłość macierzyńska pomaga to przetrwać. Myślę, że trochę
          tak może być z tego typu studiami. Jeśli popycha Cię do nich chęć niesienia
          pomocy ludziom.
          powodzenia!
          • Gość: Elżbieta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 26.12.03, 20:42
            dziękuję za miłe słowa bluelo:) ja też jestem nieuleczalną idealistką i moze
            dlatego sensowne argumenty moich bliskich nie przemawiają do mnie...tylko moja
            ludzka natura jest pod presją a chcę poznać wszystko od podszewki-to w jakimś
            stopniu przygotuje mnie na drogę, którą chcę obrać.
            • rhino1 Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? 27.12.03, 06:00
              Studia sa ok , tylko nie zdaj do Krakowa bo tam straszen lapowkarswto;
              poza tym duzo nauki na pierwszych dwoch latach pozniej powinno byc ok , no i
              praktyki w wakacje ;

pozdrawiam i jesli pmoge cos doradzic w kwestii prezygotowan do wstepnych to
              przerob dobrze z biologii z tych zielonych starych ksiazek ( nie pamietam
              poszczegolnych autorow ale byl to Wisniewski chgba do 3 klasy, Uminski do 2 )
              zamiast np. lewinskiego czy hosera - to jest dobre poznije jak juz masz zielone
              obryte - tzn musisz z nich umiec wszytko - rysunki , schematy, slowniczek z
              tylu, no ogolnei wszystko ;
              danowski jest dobry jesli codzi o fizjologie czlowieka - zauwazylem ze ostatnio
              sie pojawia wiecej pytan , np o nerwy czaszkowe czy cos takiego ,
              Pewenie juz to masz ale ja przypomne - kup sobei testy zebrane od 73 rkou - tj,
              Persony - dwa tomy z biologii , 2 z chemii i jeden z fizyki i dobrze je
              przerob - oczywiscie pytania sie nie powtarzaja ale czasami jest bardzo duza
              analogia ,
              jak robisz zadania z fizyki czy z chemii to zacznij z zegarkiem bo naprawde
              czasu jest malo i trzba sie spieszyc ;
              a poza tym peweni chodzisz na korki jak wiekszosc osob - jesli nie to
              przydaloby sie przynajmniej z chemii i fizyki - do kogos kto przygotowuje bo
              nauczy cie rozwiazywac zadania testowe szybko i pokaze rozne kruczki - zapomnij
              o kursach one sa do niczego ;
              i jeszce raz powtorze nie zdawaj do krakowa bo bedziesz zalowac
              • Gość: Elżbieta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 27.12.03, 10:55
                nie zdaję do Krakowa, wiem to na pewno:)
                większość książek i testów mam. ostatnio wpadły mi w ręce pozycje Hermana i
                Jeżewskiego(może wiesz, czy warto zajrzeć...).
                mam też pytanie, ile jest średnio osób na jedno miejsce i tak czysto po ludzku-
                czy nie mając zapewnionej protekcji ze strony rodziców w profesji lekarskiej,
                mam jakiekolwiek szanse(pomijając przygotowanie merytoryczne).
                • Gość: lena Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.12.03, 11:46
                  > czy nie mając zapewnionej protekcji ze strony rodziców w profesji
                  lekarskiej,
                  > mam jakiekolwiek szanse(pomijając przygotowanie merytoryczne).

Moje dwie kolezanki z liceum, a liceum bylo w malym miescie, a one jeszcze z
                  mniejszych :-), obie bez lekarskich rodzin (jesli nie liczyc weterynarza u
                  jednej ;-) przez rok BARDZO SOLIDNIE sie przygotowywaly (ok, jezdzily na
                  hiperplatne korki, ale... bo mialy kase, ale chodzi mi o czas, ktory
                  rzeczywiscie wlozyly w samodzielna nauke ;-), no i obie bez problemow dostaly
                  sie na medycyne. i teraz (2 rok) sa bardzo zadowolone, choc na brak pracy nie
                  anrzekaja. aha, wybraly katowice.

pozdrawiam :-))
                • rhino1 Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? 27.12.03, 20:12
                  wiesz nuie znam tych pozycji - sprawdze w necie bo moze zapomnialem co to jest
                  i dam znac pozniej;
                  spoko bez protekji mozna zdac - przciez to jest centralny egzmin panstwowy i
                  beda otwierac zlaakowana koperte przy was i pozniej sie sprawdza wyniki poprze
                  program komputeorwy -:) wiec spoko czasmai jest przeceik ( chyba dwa lata temu
                  w Lodzi i wlani9e w Bialymstoku ale besz przesady - jak fizyke bedziesz miala
                  obryta to juz 30 pkt jest wiec ( nie weim czy to tata czy mama - ale
                  zadrecxzaj ich pytaniami ) i rob jak najwiecej zadan roznych - tzn . wszytkich
                  i bedzie dobrze ;
                  pozdrawiam
              • Gość: Doti Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.ladek-zdroj.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 19:58
                Gdzie można dostać te PERSONY?
              • Gość: Doti Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.ladek-zdroj.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 20:04
                to znaczy testy Persona :)
                Gdzie można kupić?
                • Gość: eM Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 30.12.03, 21:00
                  testy pana Persony... - zawsze byly dostepne w ksiegarniach - ewentualnie -
                  Ksiegarnia Naukowa (Krakow)
    • Gość: hak Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.toya.net.pl 27.12.03, 17:12
      A Ty gdzie chcesz zdawać?
    • Gość: Judyta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.dhs.org / *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 27.12.03, 18:13
      Ja też uczę się pod kątem medycyny, ale dla mnie to jeszcze rok czasu, nie
      pytam czy warto czy nie warto, bo aktualnie nie ma dla mnie chyba
      alternatywnego kierunku. Problem w wyborze uczelni, bo interesuja mnie dwie
      położone najbliżej domu, Gdańsk i Białystok i nie wiem jeszcze na podbój której
      wyruszę :)) o Białymstoku nie słyszałam chyba jeszcze żednego pozytywu? czy
      ktoś coś wie na ten temat?
    • Gość: Judyta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.dhs.org / *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 27.12.03, 18:18
      a no i jeszcze kwestia łaciny na medycynie. Ile, kiedy i czy przyda mi się na
      coś ta łacina z ogólniaka? pozdr.
      • Gość: Elżbieta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 27.12.03, 19:42
        swój podbój:)studiów medycznych zamierzam rozpoczać na AM w
        Białymstoku...akademię znam bardzo dobrze:) i opinię o niej mam jak
        najbardziej pozytywną(przynajmniej na razie).
        a jak ,,troskliwie" słyszę, to łacina zdana w liceum zwalnia z zajęć z łaciny
        na akademii.na szczęście jakoś przebrnęłam przez magię łaciny:)
        mam również pytanie-czy w trakcie studiów są przyznawane stypendia i na jakiej
        zasadzie(średnia, szczególne postępy). korepetycji nie planuję, dotychczas
        radzę sobie sama, a moi rodzice(akurat nauczyciele akadamiccy-fizyka i
        matematyka:) w tych dziedzinach są pod ręką.
        pozdrowienia dla studentów i ,,planujących" idealistów...
      • rhino1 Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? 27.12.03, 20:07
        przydac sie mopze - to zalezey jak dlugi sie uczysz i cszy masz ocene na
        swiadectwie- wtedy moga ci zaliczyc i bedziesz miala dwie godziny tygodniowo
        wiecej spania :) a to duzo
    • Gość: bj Re: medycyna IP: 155.37.231.* 29.12.03, 20:40
      uczyc sie trzeba ale bez przesady , fakt ze chodzisz do szkoly od poniedzialku
      do piatku nie tak jak na innyczh kierunkach
      po skaczeniu studiow najlepiej wyjechac z kraju a najlepiej w miedzy czasie
      startowac w loteri wizowej do usa
      jak dostaniesz zielona karte w usa na poczatek szukasz pracy w tzw research
      i uczysz sie do usmle
    • lyyli Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? 30.12.03, 13:42
      nie uwazam sie za idelistke a doktor judym zawsze budzil moj wstret- a studia
      bardzo mi sie podobaja i wiem ze dobrze wybralam - studiuje we wroclawiu
      • Gość: Doti Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.ladek-zdroj.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 19:15
        Po pierwsze bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi na temat AM.Sama chciała
        bym pójść na medycynę,ale przerażały mnie zawsze wypowiedzi na jej temat.Teraz
        już wiem o tym kierunku trochę więcej i strach już nie jest tak duży.Jednak ja
        będę zdawać dopiero za rok i stąd moje drugie pytanie z czego najlepiej się
        uczyć?
    • Gość: Judyta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.dhs.org / *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 21:49
      ja mam pytanie co do Lewińskiego, bo uchodzi za autora piszącego "pod medycynę" , co o nim myslicie? no i te kursy Sikory, kożystał ktoś z tego? pozdrawiam
      • mojahistori Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? 31.12.03, 12:11
        Z tymi ksiazkami nie przesadzaj - podreczniki (zielone) w zupelnosci
        wystarscza.Najwazniejsze zebys sobie zdobyla testy z poprezdnich lat (idz do
        dziekanayu i tam mozesz je kupic)przynajmniej na mojej uczelni.
        Ja wyboru nie zaluje,sytuacja jest jaka jest w naszym kraju, ale powiem Ci
        jedno - zawsze beda potrzebni dobrzy lekarze,hydraulicy piekarze , wiec
        zapamietaj jedno ...nie badz cieniasem sfrustrowanym ze nie zarabia kroci.

• Gość: k. Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.bsk.vectranet.pl 02.01.04, 20:54
          kto jest autorem tych podręczników?
          • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 03:01
            Zakladam ze "zielone podreczniki" to repetytorium Danowskiego. Przydatne ale
            oprocz niego przydadza sie podreczniki szkolne wierzcie mi. Niektore pytania
            sa zywcem z nich wyjete. Co do kursow Sikory, to znam osoby ktore je sobie
            chwala, znam takie ktore narzekaja. Generalnie mi pomogly. Oczywiscie same
            kursy nic nie dadza, trzeba sie jeszcze duzo uczyc. Postawcie na fizyke, bo i
            tak z niej dostaniecie najwiecej punktow nawet bedac kompletnie zielonym, z
            chemii jest juz trudniej, natomiast biologia jest kompletnie
            nieprzewidywalna...na egzaminie z pytan chcialo mi sie smiac i plakac
            jednoczesnie.
            Jeszcze kwestia Bialegostoku. Slyszalem ze AM tam jest po prostu najgorsza w
            Polsce (nie wedlug rankingow, bo chyba przedostatnia zaraz przed Bydgoszcza,
            ale wedlug studentow). Nie polecam tam zdawac bo co komu marne wyksztalcenie.
            Polecalbym zdawanie do Warszawy, Krakowa. POWODZENIA
    • Gość: Judyta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.dhs.org / *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 03.01.04, 19:18
      hmm Kraków i Wawa dla mnie to stanowczo za daleko od domu. Co na temat Gdańska?
      • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 23:58
        Gdansk tez dobry. Nie wkop sie tylko w Bialystok ani Bydgoszcz.
        • Gość: Doti Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.ladek-zdroj.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 17:47
          MAm pytanie?Czy opłaca się iść na kursy organizowane przez AM.Słyszłam,że są
          to bardzo dobre kursy.Jeśli nie dostaniesz się po nich na studia to zwracają
          całą kasę jaką zapłaciło się za kurs.
          • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 23:11
            Jezeli chodzi o AM w Wawie to na pewno nie robia takich rzeczy jak zwracanie
            kasy. Kursy podobno calkiem niezle. Z kolei (zadna reklama :)) wiem na pewno
            ze na kursach sikory jak sie nie dostaniesz na studia i chcesz zdawac kolejny
            raz to masz kursy jeszcze rok za 75% taniej.
        • Gość: Elżbieta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 05.01.04, 20:07
          ostatecznie zdecydowałam na Warszawę, choć z trudnem udało mi się przekonać
          rodziców, że medycyna ,,to też normalne" studia...
          dziękuję wszystkim, którzy swymi radami i nieocenionymi podpowiedziami
          ułatwili mi wybór oraz dali pierwsze rozpoznanie w tym kierunku.na razie czeka
          mnie moc przygotowań a potem..cóż...trzymanie kciuków,by się dostać:)

serdecznie pozdrawiam
          • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 23:09
            Hehe trzymamy i powodzenia. Spotkamy sie pewnie na otrzesinach w Medyku
            khekhe...tylko przyjdz nic takiego strasznego nie robia...muehehe
            • Gość: Doti Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.ladek-zdroj.sdi.tpnet.pl 06.01.04, 20:10
              We Wrocku jest organizowany kurs na AM i jeśli się nie dostaniesz to zwracają
              Ci kasę.
    • Gość: Judyta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 20:01
      a to ciekawe z tymi kursami bo do tej pory słyszałam tylko że to nabijanie kasy
      uczelni i mało co one dają... a jak to jest z korepetycjami u wykładowców z
      medyka, obiły mi się o uszy takie wiadomości, tylko że wymieniano przy tym
      kosmiczne sumy...
      • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.04, 00:42
        korki z wykladowcami z AM to wydatek rzedu 100 zl za 45-60 min
        • Gość: milenka Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.04, 01:25
          Szczerze polecam AM w Warszawie. Przede wszystkim za ludzkie podejście do
          człowieka (nasłuchałam się o innych uczelniach). Jeśli chodzi o łacinę z
          liceum to zwalnia ona z łaciny jako przedmiotu (a ten jest tylko na pierwszym
          roku). Natomiast wszyscy muszą się uczyć nazw łacińskich na anatomii i
          histologii - a jest ich sporo. Generalnie nauki jest więcej!!! w porównaniu
          do innych uczelni (uniwerek), ale można się przyzwyczaić (spanie po 3 godziny
          parę dni z rzędu - szczególnie jak się wcześniej za wiele nie robiło a
          przyszła pora na kolokwium lub egzamin). Trzeba być w miarę systematycznym
          (szczególnie I rok) i zdawać kolokwia.
          Ze mną było tak samo - wszyscy mi odradzali te studia - bo ciężkie i sobie nie
          dam rady. I jakoś sobie radzę (III rok). A tak naprwdę to sobie nie wyobrażam,
          abym mogła robić w życiu coś innego. Pozdrawiam i bardzo polecam ten kierunek
          bo jest naprawdę bardzo ciekawy.
      • Gość: sun Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 18:01
        nie jest zle...chodze na korki do wykladowcow ze Slaskiej Akademii
        Medycznej...nie pamietam dokladnie, ale ok. 2700 za semestr za biologie i
        chemie (lacznie)..teoretycznie 3,5h/tydzien, praktycznie wychodzi
        4h/tydzien...przyznam, ze bardzo sobie chwale...fizyka kosztuje bodajze ok. 500
        zl/miesiac (2h/tydzien)
    • Gość: lll Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.04, 09:05
      Ile wam zajęło czasu przygotowanie się do egz.? Rok? Dwa? Od dziecka czytacie
      podręczniki anatomii? Chciałabym zdawać w przyszłym roku, ale boję się jak to
      będzie wyglądało z tymi egz., mają byc jakieś łączone z maturą, a ja już ją
      mam. Nie wiem czy będą dla takich robili dodatkową rekrutację czy nie wezmą w
      ogóle pod uwagę.
      • Gość: milenka Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.01.04, 16:17
        Z tego co wiem, to uczelnia przeprowadzi dodatkową kwalifikację i nie będzie
        uznawać matury (albo jak do tej pory bywało - dostawało się dodatkowe punkty
        za oceny z liceum). A co do egzaminów wstępnych - polecam kurs Sikory w Wa-wie
        ale pod warunkiem, że się na nim uczy a nie tylko chodzi. I nie nastawiajcie
        się na biologię, bo na egzaminie jest naprawdę najtrudniejsza. Polecam fizykę
        i chemię. I testy, testy i jeszcze raz testy.
        • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 16:47
          Nastawiajcie sie na wszystko tak naprawde. Nie mozecie sie nie nauczyc czegos
          kosztem czegos innego bo zawsze mozna zdobyc punkty a punkty sa na wage zlota.
          Nie przesadzalbym tez z panika przedegzaminacyjna. Wezcie to troche na zimno
          bo stres was zezre. Uczcie sie solidnie ale bez nerwow.
          • Gość: Łucja medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.ladek-zdroj.sdi.tpnet.pl 18.01.04, 11:24
            w jaki sposób uczyliście się sami w domu do egzaminów?
            • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 10:49
              Nic trudnego. Czytaj podreczniki bardzo dokladnie, naucz sie rozwiazywania
              zadan i rob maaaaaaase testow.
    • izabelchen Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? 24.01.04, 20:45
      Hej! Ja mam ważne pytanie i proszę o jak najuczciwszą odpowiedż:-) chodzi mi o
      studiowanie w CM UJ w Krakowie- wszyscy mnie straszą, ze tam jest łapówkarstwo,
      że choćbym niewiadomo jak dobra była, to bez wtyki się zie dostanę ( no chyba
      że będę mieć max. punktow- śmiać się czy płakać?), na tym forum też przewinęła
      negatywna wypowiedź o tej uczelni. Czy naprawdę tak jest? czy nie mam żadnych
      szans dostać się na tą uczelnię bez protekcji? kraków, medycyna- to było zawsze
      moje marzenie od lat...
    • connie1 Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? 24.01.04, 21:10
      Droga immienniczko!
      Studiowalam na tym oslawionym CMUJ , dostając się za pierwszym razem , bez
      żadnych znajomości i koneksji , z małego , prowincjonalnego liceum , wszystkie
      egzaminy zdałam za piewszym razem bez żadnych korków, potem dostałam pracę w
      katorzniczym , ale bardzo znanym miejscu z ogłoszenia (mojego)...
      Może brzmi niewiarygodnie , ale tak było.
      Razej bym się zastanawiała nad samym sensem studiowania medycyny , ale Kraków
      jest to przejścia
      Ja jestem tego przykładem
      Pozdrawiam
      Conka
      • Gość: lll Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.04, 10:18
        Można przygotować się do egz. na medycynę w 5 miesięcy? Jak myślicie?
        Cały czas słyszę tyle sprzecznych komentarzy na temat studiowania medycyny, że
        juz naprawdę nie wiem jak to jest. Czy naprawdę tak wiele absolwentów med.
        kończy potem jako akwizytorzy firm farmaceutycznych?
      • Gość: izabelchen Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.zabrze.net.pl 25.01.04, 18:52
        Connie1- stokrotne dzięki!!! Nareszczie jakiś głos rozsądku. ja będę zdawać do
        Krakowa, bo chcę! dzię ki Tobie się mniej boję:-)
        • connie1 Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? 25.01.04, 19:48
          Zycze powodzenia!
          Ja też od zawsze chcialam studiować w Krakowie!
          • wilk_i_zajac krakow 29.01.04, 18:29
            jezeli chodzi o medycyne w krakowie to przygotuj sie (finansowo) na przymusowe korepetycje na
            pierwszych latach u swoich asystentow , niestety tak to funkcjonuje

a co w trakci i co po
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=10193604
          • Gość: MONI Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.icpnet.pl 03.03.04, 17:09
            Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i juz mam metlik w głowie...
            Czy ktos może zna jakieś opinie na temat AM w Poznaniu??
            • Gość: zamysza Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.icpnet.pl 06.03.04, 12:19
              Ja studiuję w Poznaniu i jak na razie jest super, fajni ludzie, atmosfera,
              asystenci. Tylko szatniarki wredne:) Co do egzaminów to nigdy nic nikomu nie
              płaciłam i nie słyszałam żeby ktoś płacił. Trzeba się po prostu dużo uczyć,
              niektórym ludziom to nie pasuje, a potem rozpuszczają ploty.
              • Gość: bitter Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 18:07
                a jak jest ze Slaska Akademia Medyczna? <chodzi mi o poziom, lapowy:(,
                podejscie do studenta, etc>..lepiej studiowac w Katowicach czy w Zabrzu?
    • Gość: karol Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.dialup.telenergo.pl 24.03.04, 18:29
      Czy mam szansę dostać sie na stomatologię (W-wa), gdybym dzisiaj zacząl sie
      uczyć?
      Fizyka mam w małym palcu, z chemia średnio, ale z biologii jestem kompletnie
      zielony.
      • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 19:16
        Masz malo czasu. To zalezy od ciebie czy sie dostaniesz. Szanse ma sie zawsze.
      • Gość: aga Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.icpnet.pl 24.03.04, 19:52
        Z biologii i tak jest zwykle kosmos, więc jak fizę i chemię masz dobrze
        opanowaną to powinno być ok.
        • Gość: Elżbieta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 25.03.04, 20:55
          to już tak niedługo...:) jednak ponownie pojawia się u mnie pytanie-czy za
          wygranie olimpiady np. fizycznej lub chemicznej można zostać zwolnionym z danej
          części egzaminu?(jeśli to kompletna bzdura, litości-ktoś 'życzliwy' mi to
          podpowiedział)
          pozdrawiam wszystkich prozdrowotnych:)
          • Gość: izabelchen Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.zabrze.net.pl 25.03.04, 21:08
            Taka jesr prawda. Za miejsca od 1. do 5. w olimpiadzie z chemii, fizyki,
            biologii, a nawet maty (!)- oczywiście na szczeblu krajowym, jesteś zwolniona z
            całego egzaminu na medycynę- przyjmują Cię na dowolną uczelnie- ale wiesz
            wydaje mi się, że łatwiej zdać egzamin niż zająć któreś z pierwszych pięciu
            miejsc w tych olimpiadach...
            • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 00:36
              Bez egzaminu są przyjmowani są na studia maturzyści będący:

laureatami stopnia centralnego (najwyższego) olimpiad przedmiotowych w roku
              kalendarzowym rekrutacji i w roku kalendarzowym poprzedzającym rok rekrutacji
              z: biologii, chemii, fizyki i matematyki - na wszystkie kierunki studiów,

finalistami stopnia centralnego (najwyższego) olimpiad przedmiotowych: z
              biologii, chemii, fizyki, matematyki i wiedzy ekologicznej, w roku
              kalendarzowym rekrutacji i w roku kalendarzowym poprzedzającym rok rekrutacji -
              na wszystkie kierunki licencjackie,

laureatami stopnia centralnego (najwyższego), w roku kalendarzowym rekrutacji i
              w roku kalendarzowym poprzedzającym rok rekrutacji, olimpiady pielęgniarskiej -
              na pielęgniarstwo i położniczej - na położnictwo,

laureatami stopnia centralnego (najwyższego), pierwszych trzech miejsc,
              regionalnej mazowieckiej olimpiady wiedzy przyrodniczej - na wszystkie kierunki
              licencjackie,

pod warunkiem spełnienia przez nich postanowień określających zasady
              kwalifikacji wstępnej (zobacz>>>) oraz przedstawienia imiennego skierowania
              wystawionego przez Komitet Główny Olimpiady i dyplomu laureata/finalisty
              olimpiady przedmiotowej stopnia centralnego (najwyższego).

• Gość: aga Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.icpnet.pl 26.03.04, 01:30
                Nie na wszystkie uczelnie, np. w Poznaniu trzeba zdawać egzamin i nie ma
                żadnych ulg, przynajmniej na lekarski.
                • Gość: Wik21 Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.bronet.pl / 62.233.218.* 26.03.04, 07:39
                  Coraz mniej osób startuje na medycynę w porównaniu z sytuacją jeszcze kilka lat
                  temu. A szkoda - studia są ciekawe, wymagają nakładu pracy - ale warto. Póżniej
                  przecież wykonuje się taki ważny zawód. Życzę powodzenia na egzaminie.
        • Gość: ppp Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 00:36
          Nie daj sie zwiesc. Musisz tak naprawde wszystko umiec bo kazdy punkt jest
          wazny.
      • Gość: CCCP Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: 213.199.192.* 27.03.04, 12:12
        Ja znowu odwrotnie biologia w małym palcu,chemia średnio a z fizyki zielony:-)
        Ale zamierzam zdawać dopiero za rok,jeszcze przede mną maturka nowego typu.Czy
        na maturze zdawać biologię,chemię i fizykę czy może jeden któryś z tych lub
        dwa?:-)
    • Gość: stsea Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.bronet.pl / 62.233.218.* 26.03.04, 07:43
      Jeśli kogos w szczegolności interesuje genetyka , polecam Pomorską Akademię
      Medyczną w Szczecinie. Można się naprawdę wiele dowiedzieć działając np. w kole
      naukowym.Pozdrawiam
      • Gość: Elżbieta Re: medycyna?pole do popisu tylko idealistom? IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 26.03.04, 19:13
        dziękuję za informacje i rozwianie wątpliwości:)
        chyba nie będzie jednak źle z moimi egzaminami...
        pozdrawiam serdecznie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka