Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie dp P. Bebiak.

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.04, 14:23
    rodzice sprzedali mieszkanie od ktorego kupna nie minelo piec
    lat.zadeklarowali w u.s. ze wciagu dwoch lat wydadza te pieniadze na cele
    mieszkaniowe.
    kupili wiec ze mna na wspolwlasnosc wspolnie nowe mieszkanie w tamtym roku ,
    przy czym oni pokryli 2/3 kwoty a ja 1/3, taka tez jest wspolwlasnosc.
    teraz pytanie:
    rodzice chieliby mi jakos "przekazac" tą swoja czesc bym stal sie w 100%
    wlascicielem tegoz mieszkania. jakiej formy prawnej uzyc dla
    takiego "przekazania" by bylo najmnije problemow z u.s.
    darowizna?
    prosze o pomoc
    Obserwuj wątek
      • bebiak Re: Darowizna lub zniesienie współwłasności 29.02.04, 14:49
        Cześć, witam Cię serdecznie

Gość portalu: gosc napisał(a):

> rodzice sprzedali mieszkanie od ktorego kupna nie minelo piec
        > lat.zadeklarowali w u.s. ze wciagu dwoch lat wydadza te pieniadze na cele
        > mieszkaniowe. Kupili wiec ze mna na wspolwlasnosc wspolnie nowe mieszkanie w
        >tamtym roku, przy czym oni pokryli 2/3 kwoty a ja 1/3, taka tez jest
        >wspolwlasnosc. teraz pytanie:
        > rodzice chieliby mi jakos "przekazac" tą swoja czesc bym stal sie w 100%
        > wlascicielem tegoz mieszkania. jakiej formy prawnej uzyc dla
        > takiego "przekazania" by bylo najmnije problemow z u.s.
        > darowizna?

Można rozważyć dwie możliwości:
        - darowizna 2/3 częsci przez rodziców na Twoją rzecz (jeśli nie masz innego
        mieszkania/domu a powierzchnia użytkowa tego lokalu nie przekracza 110 m2 oraz
        masz zamiar w tym mieszkaniu mieszkać co najmniej 5 lat to nie płaciłbyś
        podatku od darowizny, a taksa notarialna plus opłata sądowa - o ile to tzw.
        hipoteczne - liczona jest od wartości tych 2/3 lokalu);
        - zniesienie współwłasności poprzez przyznanie Tobie całego lokalu (jesteście w
        I-szej grupie więc takie zniesienie bez podatku, taksa liczona od wartości
        całego lokalu a sądowa za wpis do księgi malutka bo raptem tylko 20,-zł).
        Trzeba policzyć na konkretnych wartościach, który wariant tańszy, bo czasem nie
        ma w ogóle różnic w opłatach ale czasem są i wtedy wybrać tańszy wariant.
        Wspominasz, że kupiliście nowe mieszkanie wiec tutaj od razu poddaję pod
        rozwagę Twą taką rzecz: bardzo często się zdarza, iż ludzie kupując nowe
        mieszkanie korzystają z różnego typu ulg budowlanych i takich innych. Dowiedz
        się, czy u rodziców była taka sytuacja i czy nie ma żadnych ograniczeń
        czasowych co do zbycia (a darowizna to też zbycie), tak, aby nie stracić tej
        ewentualnej ulgi. I jeszcze jedno: nowe mieszkanie mogliście nabyć albo od
        developera (czyli tzw. hipoteczne), albo od spółdzielni i tu albo na zasadzie
        ustanowienia odrębnej własności lokalu (czyli tzw. hipoteczne) albo
        spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Nie wiem jakie mieszkanie
        nabyliście, ale uczulam, że jeśli tzw. hipoteczne to dla dalszego
        rozporządzania konieczne jest aby była założona księga wieczysta (sprawdź jak
        to u Was jest).
        Jeśli chcesz to podaj mi wartość całego tego lokalu oraz napisz jakie ono jest:
        hipoteczne czy spółdzielcze (jeśli spółdzielcze to czy zakładaliście księgę -
        mogliście ale nie musieliście) a ja przeliczę Ci i jedną i drugą kostrukcję, i
        zobaczymy co tańsze.
        Pzodrawiam Cię serdecznie. B.
        • Gość: gosc Re: Darowizna lub zniesienie współwłasności IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.02.04, 16:51
          Dowiedz
          > się, czy u rodziców była taka sytuacja i czy nie ma żadnych ograniczeń
          > czasowych co do zbycia (a darowizna to też zbycie), tak, aby nie stracić tej
          > ewentualnej ulgi. I jeszcze jedno: nowe mieszkanie mogliście nabyć albo od
          > developera (czyli tzw. hipoteczne), albo od spółdzielni i tu albo na zasadzie
          > ustanowienia odrębnej własności lokalu (czyli tzw. hipoteczne) albo
          > spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Nie wiem jakie mieszkanie
          > nabyliście, ale uczulam, że jeśli tzw. hipoteczne to dla dalszego
          > rozporządzania konieczne jest aby była założona księga wieczysta (sprawdź jak
          > to u Was jest).
          > Jeśli chcesz to podaj mi wartość całego tego lokalu oraz napisz jakie ono
          jest:
          >
          > hipoteczne czy spółdzielcze (jeśli spółdzielcze to czy zakładaliście księgę -
          > mogliście ale nie musieliście) a ja przeliczę Ci i jedną i drugą kostrukcję,
          i
          > zobaczymy co tańsze.
          wiec kupilismy nowe mieszkanie od developera. wartosc to 167 tys brutto
          wracajac do kewsti ulg. nie bedziemy korzytac z zadnych ulg:odsetkowej w tym
          wypadku, rodzice i ja rozliczamy sie wedlug nowej 19-stki podatkowej a ona
          wyklucza mozliwosc odliczen w ramach ulgi odsetkowej
          natomiast rodzice maja to zobowiązanie iz swoje 100 kilka tysiecy musza wydac
          na cele mieszkaniowe, i jak juz wspomianlem kupili ze mna to mieszkanie, wiec
          de facto weydali juz je na te cele i tu powstaje moje kolejne pytanie
          czy w przypadku darowizny lub zniesienia wspolwlasnosci jak piszesz, nie bede
          mieli obowiazku zaplaty jakiegos podatku od tych 100 kilku swoich tysiecy ktore
          mi "przekaza" w posyaci udzialu wnieruchomosci? nie wiem czy mnie dokladnie
          zrozumialas, jesli nie to sprobuje napisac jasniej.
          jeszcze raz dziekuje bardzo
          pozdrawiam Michał
          • bebiak Re: Darowizna lub zniesienie współwłasności 01.03.04, 01:55
            Cześć Michale

Gość portalu: gosc napisał(a):

> wiec kupilismy nowe mieszkanie od developera. wartosc to 167 tys brutto
            > wracajac do kewsti ulg. nie bedziemy korzytac z zadnych ulg:odsetkowej w tym
            > wypadku, rodzice i ja rozliczamy sie wedlug nowej 19-stki podatkowej a ona
            > wyklucza mozliwosc odliczen w ramach ulgi odsetkowej

Z jakiejś budowlanej czy innych takich też nie korzystali? Tak się dopytuję, bo
            na ulgach się nie znam a wiem, że takie są i mogą być obwarowane jakimiś
            terminami.

> natomiast rodzice maja to zobowiązanie iz swoje 100 kilka tysiecy musza wydac
            > na cele mieszkaniowe, i jak juz wspomianlem kupili ze mna to mieszkanie, wiec
            > de facto weydali juz je na te cele i tu powstaje moje kolejne pytanie
            > czy w przypadku darowizny lub zniesienia wspolwlasnosci jak piszesz, nie bede
            > mieli obowiazku zaplaty jakiegos podatku od tych 100 kilku swoich tysiecy
            >ktore mi "przekaza" w posyaci udzialu wnieruchomosci?

Jeśli chodzi o wydatkowanie to tutaj spokojnie: mieli wydatkować pewne
            pieniądze i je wydatkowali. Wykonali swoje zobowiązanie.
            A teraz Twoja sprawa tj. "przekazanie" Tobie. Rozważymy dwie możliwości i
            wybierzesz sobie tańszą, bo skutek taki sam w obu: stajesz się właścicielem
            całego mieszkania (i o to jak dobrze rozumiem Twój post - chodzi).
            UMOWA DAROWIZNY 2/3 części o wartości 111.334,-zł:
            - przy założeniu, że nie masz innego lokalu/domu i w tym będziesz 5 lat
            mieszkał od dnia przyjęcia darowizny, oraz, że powierzchnia tego lokalu nie
            przekracza 110 m2 - podatku by nie było;
            - taksa notarialna: 1.356,-zł + VAT 22% tj. 298,32,-zł
            - wniosek do sądu: 150,-zl + VAT 22% tj. 33,-zł
            - opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi w tych 2/3 częściach: 1.433,40,-ł
            - wypisy: ok. 200,-zl
            Daje nam to koszt 3.470,72,-zł
            UMOWA ZNIESIENIA WSPÓŁWŁASNOŚCI poprzez przyznanie Tobie całego lokalu:
            - podatku nie ma bo jesteście w I-szej grupie;
            - taksa notarialna: 1.635,-zł + VAT 22% tj. 359,70,-zł
            - wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 22% tj. 33,-zl
            - opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi wieczystej jako właściciela całej
            nieruchomości: 20,-zł
            - wypisy: ok. 200,-zł
            Daje nam to koszt 2.397,70,-zł
            I wychodzi na to, że bardziej opłaca się zawrzeć umowę zniesienia
            współwłasności przy tych wartościach, bo po prostu tańsza i tyle.
            Pamiętaj, że musicie mieć założona księgę wieczystą dla zawarcia umowy (bo przy
            nowym mieszkaniu prawo powstaje dopiero w momencie założenia księgi
            wieczystej).
            Wierząc, że wszystko dla Ciebie jasne - pozdrawiam Cię cieplutko. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka