Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dokumenty przy sprzedazy

15.04.04, 09:33
    Witam. Sprzedaję dom. Narazie spisaną mam umowę przedwstępną..ale do końca
    czerwca spiszemy u notariusza (jak nie wcześniej).
    Może ktoś mi powie jakie dokumenty muszę zebrać do notariusza?
    Wiem ze wypis z ksiąg wieczystych, z sądu...co jeszcze?
    Powolutku trza sie tym zajac..
    Może ktoś ma własnie to za sobą? I mnie oswieci...
    Obserwuj wątek
      • Gość: znawca Re: dokumenty przy sprzedazy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.04.04, 15:02
        Wypis z KW jest niepotrzebny. Musisz zabrać akt notarialny i dowód osobisty -
        to jest obowiązkowe. Przydałoby się jeszcze zaświadczenie z urzędu meldunkowego
        o tym, że nikt nie jest zameldowany w tym domku (tego mogą chcieć kupcy).
        pozdrawiam
        • bebiak Re: dokumenty przy sprzedazy 15.04.04, 19:14
          Cześć. Dla przygotowania umowy sprzedaży nieruchomości stanowiącej zabudowaną
          działkę powinnaś zgromadzić dla notariusza:
          - Odpis z księgi wieczystej;
          - Wypis z rejestru gruntów;
          - Wypis z planu zagospodarowania przestrzennego bądź Informację o przeznaczeniu
          terenu (to nawet przy zabudowanych działkach stało sie od niedawna istotne z
          uwagi na ograniczenia w rozporządzaniu nieruchomościami rolnymi, a taka działka
          nawet w centrum miasta i zabudowana ślicznym domem może być działka rolną
          niestety - bzdura kompletna moim zdaniem);
          - Zaświadczenie stwierdzające, że nikt w budynku nie jest zameldowany;
          - dokument, na podstawie którego nabyłaś nieruchomość (tu Cię szalenie uczulam
          na kwestie ewentualnego spadku: jeśli nabyłaś ze spadku to koniecznie dla
          notariusza Zezwolenie Urzędu Skarbowego na ujawnienie nabytego w drodze spadku
          prawa majątkowego).
          Pierwsze trzy z wymienionych przeze mnie dokumentów przyjęło się uważać za
          ważne w ciągu trzech miesięcy od daty wydania, Zaświadczenie o wymeldowaniu
          wszystkich osób winno być z datą najbliższą dacie umowy, a podstawa nabycia
          oraz ewentualnie zezwolenie US ważne są oczywiście zawsze.
          Tak by to mniej więcej wyglądało przy założeniu, że księga wieczysta prowadzona
          jest tylko dla tej nieruchomości, którą sprzedajesz (a nie np. dla jakiegoś
          większego obszaru gdzie sprzedajesz wydzieloną działkę, bo wówczas jeszcze mapa
          z projektem podziału + prawomocna decyzja zatwierdzająca podział).
          Nabywca może od Ciebie chcieć dokumenty związane z budynkiem, szczególnie w
          sytuacji jeśli w księdze wpisana jest działka niezabudowana (co często się
          zdarza).
          Wierząc, że w miarę jasne to wszystko - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
          • rapatuja Re: dokumenty przy sprzedazy 16.04.04, 08:48
            Dziękuję za odpowiedzi, Bebiaczku jesteś kochana (biorąc pod uwagę brak czasu
            spowodowany remontem).
            Mam tylko jedną obawę, wymeldujemy się w terminie zbliżonym do zawarcia umowy,
            narazie drugiego lokum jeszcze nie mam..narazie trwają poszukiwania..
            Jak rozwiązać kwestię zameldowania? Przecież nie mozemy być bezdomni..hehe
            Myślałam na pewien czas zameldowac sie u mamy..chyba tak bedzie trza
            zrobić...hmm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka