Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Potrzebny architekt

IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 18.03.02, 17:18
    Ile musze dac za projekt wedlug wlasnego pomyslu domu 180m2. dom jest prosty
    pierwszy poziom i poddasze uzytkowe bez piwnicy ale kilka wlasnych pomyslow
    wyklucza gotowe projekty.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Iwona Re: Potrzebny architekt IP: *.centertel.pl 18.03.02, 18:34
        Hej. Podaj mi szczegoly na maila i-ona@wp.pl.
        • Gość: Ala Re: Potrzebny architekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.02, 20:09
          60-100 zl za m2
          • Gość: Ula Re: Potrzebny architekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.02, 11:26
            Eeee, na pewno znajdziesz biuro, które to zrobi za 5-10 tys (zależy od zakresu).
            Sama zapłaciłam 7 tys. za ok. 200m2 i jestem zadowolona.
            Pozdrawiam, Ula.
            • Gość: x_mate Re: Potrzebny architekt IP: 213.33.69.* 20.03.02, 15:25
              Gość portalu: Ula napisał(a):

> Eeee, na pewno znajdziesz biuro, które to zrobi za 5-10 tys (zależy od zakresu)
              > .
              > Sama zapłaciłam 7 tys. za ok. 200m2 i jestem zadowolona.
              > Pozdrawiam, Ula.

------------------

Projekt za tyle forsy to napewno niezla kaszana. Jak zwykle: spadzisty daszek,
              rozklad jak z bloku, technika z lat 70-tych (papa-lepik), przestrzen nieciekawa
              itd.

Zgadza sie? :-)

• Gość: Ula Re: Potrzebny architekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.02, 16:23
                Przeciwnie: nowoczesny, modernistyczny dom, zaprojektowany od początku do końca
                dla mnie. Pod względem rozwiązań technicznych też ok.
                Teraz na rynku jest taka kicha, że dobre, doświadczone biura biorą się za domy
                jednorodzinne i wcale nie cenią się wysoko (jak widać).
                Pozdrawiam i życzę powodzenia. Ula.
                • x_mate Re: Potrzebny architekt 20.03.02, 16:24

> Przeciwnie: nowoczesny, modernistyczny dom, zaprojektowany od początku do końca
                  >
                  > dla mnie. Pod względem rozwiązań technicznych też ok.
                  > Teraz na rynku jest taka kicha, że dobre, doświadczone biura biorą się za domy
                  > jednorodzinne i wcale nie cenią się wysoko (jak widać).
                  > Pozdrawiam i życzę powodzenia. Ula.

---------------

Chce to zobaczyc na wlasne oczy!!! :-)

halo

X_mate
                  • x_mate PS 20.03.02, 16:28
                    Ula!

Gratuluje gustu (modernistyczny" brzmi niecodziennie w naszym pieknym kraju ..)
      • x_mate Re: Potrzebny architekt 20.03.02, 15:42
        Gość portalu: Jas napisał(a):

> Ile musze dac za projekt wedlug wlasnego pomyslu domu 180m2. dom jest prosty
        > pierwszy poziom i poddasze uzytkowe bez piwnicy ale kilka wlasnych pomyslow
        > wyklucza gotowe projekty.

----------------

Ty, Jasku,

nie bierz sie za rzeczy, o ktorych nie masz zielonego pojecia. Kazdemu sie
        wydaje, ze projekt to nic niewarty papier. W praktyce porzadny project kosztuje
        ok. 5%-10% kosztow inwestycji. Tyle teorii ... :-)

Mercedesy tez nie sa za darmo, a ktos tez musial je zaprojektowac.

• Gość: Xerek Re: Potrzebny architekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.02, 16:26
          To tylko teoria, niestety (sam pracuję w biurze projektów). W praktyce projekt
          wielobranżowy potrafi kosztować poniżej 1% kosztu inwestycji (chociaż dotyczy
          to większych obiektów).
          Xerek.
          • Gość: x_mate Re: Potrzebny architekt IP: 213.33.69.* 20.03.02, 17:44
            Gość portalu: Xerek napisał(a):

> To tylko teoria, niestety (sam pracuję w biurze projektów). W praktyce projekt
            > wielobranżowy potrafi kosztować poniżej 1% kosztu inwestycji (chociaż dotyczy
            > to większych obiektów).
            > Xerek.
            --------------------------

A to juz, za przeproszeniem, prostytucja :-)

halo

X_mate

• Gość: Jas Re: Potrzebny architekt IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 18:25
          mnie interesuje raczej KIA :)
        • Gość: jas Re: Potrzebny architekt IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 18:29
          x_mate napisał(a):

> Gość portalu: Jas napisał(a):
          >
          > > Ile musze dac za projekt wedlug wlasnego pomyslu domu 180m2. dom jest pros
          > ty
          > > pierwszy poziom i poddasze uzytkowe bez piwnicy ale kilka wlasnych pomyslo
          > w
          > > wyklucza gotowe projekty.
          >
          > ----------------
          >
          >
          > Ty, Jasku,
          >
          > nie bierz sie za rzeczy, o ktorych nie masz zielonego pojecia. Kazdemu sie
          > wydaje, ze projekt to nic niewarty papier. W praktyce porzadny project kosztuje
          >
          > ok. 5%-10% kosztow inwestycji. Tyle teorii ... :-)
          >
          > Mercedesy tez nie sa za darmo, a ktos tez musial je zaprojektowac.
          >

ostatecznie moze byc DEAWOO :)))
          • Gość: x_mate Re: Potrzebny architekt IP: 213.33.69.* 21.03.02, 09:33
            Gość portalu: jas napisał(a):

> x_mate napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Jas napisał(a):
            > >
            > > > Ile musze dac za projekt wedlug wlasnego pomyslu domu 180m2. dom jest
            > pros
            > > ty
            > > > pierwszy poziom i poddasze uzytkowe bez piwnicy ale kilka wlasnych po
            > myslo
            > > w
            > > > wyklucza gotowe projekty.
            > >
            > > ----------------
            > >
            > >
            > > Ty, Jasku,
            > >
            > > nie bierz sie za rzeczy, o ktorych nie masz zielonego pojecia. Kazdemu sie
            >
            > > wydaje, ze projekt to nic niewarty papier. W praktyce porzadny project kos
            > ztuje
            > >
            > > ok. 5%-10% kosztow inwestycji. Tyle teorii ... :-)
            > >
            > > Mercedesy tez nie sa za darmo, a ktos tez musial je zaprojektowac.
            > >
            >
            > ostatecznie moze byc DEAWOO :)))

-----------------

ok, zaprojektowanie taniego i ekonomicznego samochodu jest trudniejsze niz
            takiego, gdzie projektanci nie musza troszczyc sie tak bardzo o koszty.

Nie powinienes oszczedzac na projekcie. Dobrze zrobiony projekt pozwoli Ci na
            oszczedzenie pieniedzy na budowie jak i pozniej na eksploatacji i ewentualnych
            naprawach. Budowa domu to duzo wiecej pieniedzy niz kupno auta. Poza tym, w nowej
            chacie bedziesz mieszkal 20- 30-ci lat i wiecej - Daewoo pojezdzisz 10.
            Musisz odpowiedziec sobie na pytanie : drogi projekt i tania, szybka budowa, czy
            tani projekt i gora problemow : budowa trwajaca 10 lat, pozorne oszczednosci,
            kapiacy dach itd.

Podam Ci tylko dla przykladu, ze najlepsza architektura mieszkaniowa w Austrii to
            tzw. sozial - najlepsi (czytaj: najdrozsi architekci), oszczedne, ale odpowiednio
            zastosowane materialy, najnizsza cena za qm, najnizsze koszty eksploatacjne,
            najlepsza przestrzen uzytkowa - nie mowie o estetyce, bo to sprawa gustu, ale
            niektore biura zajmujace sie mieszkaniowka dostaja nagrody i wyroznienia za swe
            osiagniecia w calej Europie.

Podsumowujac, jesli nie stac Cie na dobry (drogi) projekt domu, kup mieszkanie :-
            ))) Szkoda czasu i nerwow.

halo

_mat
            • Gość: Ula Re: Potrzebny architekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.02, 15:08
              To, że projekt jest względnie tani nie wyklucza dobrej jakości. Ja
              zrezygnowałam z typowego, bo bałam się, że te kilka tys różnicy zemści się w
              przyszłości. Długo szukałam, ale w końcu znalazłam sensowne i niedrogie biuro.
              Sama rozmowa z architektem potrafi być inspirująca (zwracają uwagę na różne
              szczególiki, o których nie miałam przedtem pojęcia). Chyba dobrze jest nie
              poprzestać na telefonie i pytaniu o cenę - warto się spotkać w kilku biurach i
              porównać sobie szczegółowo to co oferują. Ja miałam chyba dość nietypowe
              wymagania estetyczne, ale bez specjalnych problemów się dogadaliśmy.
              Pozdrawiam, Ula.
              • Gość: x_mate Re: Potrzebny architekt IP: 213.33.69.* 21.03.02, 15:42

> To, że projekt jest względnie tani nie wyklucza dobrej jakości. Ja
                > zrezygnowałam z typowego, bo bałam się, że te kilka tys różnicy zemści się w
                > przyszłości. Długo szukałam, ale w końcu znalazłam sensowne i niedrogie biuro.
                > Sama rozmowa z architektem potrafi być inspirująca (zwracają uwagę na różne
                > szczególiki, o których nie miałam przedtem pojęcia). Chyba dobrze jest nie
                > poprzestać na telefonie i pytaniu o cenę - warto się spotkać w kilku biurach i
                > porównać sobie szczegółowo to co oferują. Ja miałam chyba dość nietypowe
                > wymagania estetyczne, ale bez specjalnych problemów się dogadaliśmy.
                > Pozdrawiam, Ula.

----------------------------

zaciekawilo mmnie stwierdzenie "nietypowe wymagania estetyczne". Mozesz
                powiedziec cos blizszego?? :-'

halo

x_mate

• Gość: Ula Re: Potrzebny architekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 14:07
                  Płaski dach, prosty kształt, zimne kolory (błękit, szary, grafit), okna bez
                  podziałów.
                  Pozdrawiam
                  Ula
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka