Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

okna na północ ?

08.11.04, 14:50
    jak sie mieszka w mieszkaniu w bloku majac okna od strony polnocnej?
    chodzi mi o swiatlo a co za tym idzie cieplo. czy nie ma wilgoci w takim
    pokoju?
    poradzcie pls
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gaga Re: okna na północ ? IP: *.smstv.pl / 213.25.48.* 08.11.04, 16:32
        Odpowiadając na Twojego posta aż się chce napisać że bardzo źle mieć okna
        północne. Moja przyjaciółka ma dwa okna na północ i jedno na południe, i to na
        południe to przede wszystkim słoneczne, zimą cieplej i przytulniej, bo nawet w
        pochmurny i deszcowy dzień jest widno, ale jest takie odczucie przytulności
        mieszkania, gdy jesienne słoneczko zajrzy w okna, natomiast na południe to
        oprócz tego że kwiatki nie rosną nawet na parapecie to zimno, jakoś tak szaro i
        ciągle jakby tam ciemno. I co najważniejsze - przy złej wentylacji w domu jest
        tam wilgotne powietrze i nieprzyjemne, ba, nawet mały promyk słońca wysuszy
        powietrze, ale o tym w zimie w pokojach nie ma co marzyć, choć i w lato nie
        jest wesoło!
        Zdecydowanie odradzam!
        • Gość: misia Re: okna na północ ? IP: *.icpnet.pl 08.11.04, 16:47
          a ja mam okna na polnoc i nie narzekam - jest widno, bo okna sa duze, latem nie
          ma skwaru ... ze slonko rano nie zaglada? coz, nie mozna miec wszystkiego.
          kwestia wilgoci i plesni czy zimna to raczej kwestia dobrej izolacji cieplnej i
          wentylacji, a nie slonca. wiem to doskonale, bo wyprowadzilam sie z
          mieszkania,gdzie wszystkie okna byly na poludnie, a mimo to wydawalismy krocie
          na ogrzewanie, taki byl ziab, a grzyb zajal nam cala jedna sciane. a teraz
          mieszkam od polnocy i mam cieplutko i suchutko. Mysle, ze nie warto sie zrazac.
          • an_ni Re: okna na północ ? 08.11.04, 16:52
            no gwarancji dobrej izolacji i wentylacji to nie masz.... nigdy
            chyba ze sam sobie wybudujesz
      • Gość: Paweł Re: okna na północ ? IP: *.stolica.pl / *.stolica.pl 08.11.04, 16:44
        Odpowiem troche z innej beczki.
        To zależy co za oknem.
        Jeżeli mam okno od północy i za nim widok np. na park. - to wole okno od
        północy z parkiem niż od południa z widokiem na sąsiedni blok lub trasę
        wylotową z miasta.
        I jeszcze jedno, latem od południa potrafi strasznie grzać, a mając balkon od
        północy można obserwować zmagania z upałem innych siedząc sobie w miłym cieniu.
        Po prostu, zależy co kto lubi, jeżeli nie lubisz prażyć się w słońcu to
        wybierasz północ, jeżeli odwrotnie to można wszystkie okna mieć na południe.
        Pozdrawiam ,Paweł.
        • an_ni Re: okna na północ ? 08.11.04, 16:51
          ale ile tego lata w Polsce jest...
          widok z okna z kazdej strony podobny inne bloki
          wiec lepiej byloby od poludnia /zachodu czy nawet wschodu
          rozklad mieszkania jest bardzo dobry ale 2 pokoje wychodza na polnoc, pozostale
          na poludnie lub zachod (zalezy od opcji)
          zastanawiam sie ...
          ale juz lepiej polnoc i cisza niz zachod i ulica...
          • Gość: j0anna Re: okna na północ ? IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.11.04, 22:27
            Ja mam okna na polnoc (sypialnia i kuchnia) oraz na poludnie (salon). Jezeli
            chodzi o kuchnie jest to naprawde fajna sprawa latem w trakcie gotowania -
            przynajmniej nie umiera sie od dodatkowego zaru z okna.
            W sypialni rowniez fajnie - rano slonce nie swieci w oczy.
            Nie zauwazylam aby te dwa pomieszczenia byly jakos szczegolnie ciemne.
            • an_ni Re: okna na północ ? 09.11.04, 09:10
              a co masz za oknem, bloki blisko stojace, czy jakies drzewa?
      • devilish_witch Re: okna na północ ? 18.11.04, 16:57
        Wykorzystując wątek, co myślicie o oknach południowo-zachodnich?
        Zastanawiam się nad zakupem mieszkania właśnie z takim układem okien.
        Będę wdzięczna za konstruktywne uwagi.
        • Gość: DOROTA Re: okna na północ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 18:55
          Szczerze polecam południowy-zachód. W takim mieszkam i takie wybrałam jako
          kolejne. Mieszkanie dobrze oświetlone, a wiosną ijesieią masz dodatkowe
          ogrzewanie. Latem obowiązkowo rolety lub żaluzje.
        • an_ni Re: okna na północ ? 19.11.04, 09:15
          to najlepsze polozenie, owszem moze byc goraco ale ile tego goraca znowu u nas
          jest ...
          polecam
          • Gość: lecho Re: okna na północ ? IP: *.devs.futuro.pl 23.11.04, 18:04
            polecam połozenie dwustronne wschod zachód
            sa doswietlone mniej więcej jednakowo
            chociaz przyznam ze kuchnia najlepsza północna
            wschodniej nie nalezy uzywac do 12 w południe
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka