an_ni 08.11.04, 14:50 jak sie mieszka w mieszkaniu w bloku majac okna od strony polnocnej? chodzi mi o swiatlo a co za tym idzie cieplo. czy nie ma wilgoci w takim pokoju? poradzcie pls Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gaga Re: okna na północ ? IP: *.smstv.pl / 213.25.48.* 08.11.04, 16:32 Odpowiadając na Twojego posta aż się chce napisać że bardzo źle mieć okna północne. Moja przyjaciółka ma dwa okna na północ i jedno na południe, i to na południe to przede wszystkim słoneczne, zimą cieplej i przytulniej, bo nawet w pochmurny i deszcowy dzień jest widno, ale jest takie odczucie przytulności mieszkania, gdy jesienne słoneczko zajrzy w okna, natomiast na południe to oprócz tego że kwiatki nie rosną nawet na parapecie to zimno, jakoś tak szaro i ciągle jakby tam ciemno. I co najważniejsze - przy złej wentylacji w domu jest tam wilgotne powietrze i nieprzyjemne, ba, nawet mały promyk słońca wysuszy powietrze, ale o tym w zimie w pokojach nie ma co marzyć, choć i w lato nie jest wesoło! Zdecydowanie odradzam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: okna na północ ? IP: *.icpnet.pl 08.11.04, 16:47 a ja mam okna na polnoc i nie narzekam - jest widno, bo okna sa duze, latem nie ma skwaru ... ze slonko rano nie zaglada? coz, nie mozna miec wszystkiego. kwestia wilgoci i plesni czy zimna to raczej kwestia dobrej izolacji cieplnej i wentylacji, a nie slonca. wiem to doskonale, bo wyprowadzilam sie z mieszkania,gdzie wszystkie okna byly na poludnie, a mimo to wydawalismy krocie na ogrzewanie, taki byl ziab, a grzyb zajal nam cala jedna sciane. a teraz mieszkam od polnocy i mam cieplutko i suchutko. Mysle, ze nie warto sie zrazac. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: okna na północ ? 08.11.04, 16:52 no gwarancji dobrej izolacji i wentylacji to nie masz.... nigdy chyba ze sam sobie wybudujesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: okna na północ ? IP: *.stolica.pl / *.stolica.pl 08.11.04, 16:44 Odpowiem troche z innej beczki. To zależy co za oknem. Jeżeli mam okno od północy i za nim widok np. na park. - to wole okno od północy z parkiem niż od południa z widokiem na sąsiedni blok lub trasę wylotową z miasta. I jeszcze jedno, latem od południa potrafi strasznie grzać, a mając balkon od północy można obserwować zmagania z upałem innych siedząc sobie w miłym cieniu. Po prostu, zależy co kto lubi, jeżeli nie lubisz prażyć się w słońcu to wybierasz północ, jeżeli odwrotnie to można wszystkie okna mieć na południe. Pozdrawiam ,Paweł. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: okna na północ ? 08.11.04, 16:51 ale ile tego lata w Polsce jest... widok z okna z kazdej strony podobny inne bloki wiec lepiej byloby od poludnia /zachodu czy nawet wschodu rozklad mieszkania jest bardzo dobry ale 2 pokoje wychodza na polnoc, pozostale na poludnie lub zachod (zalezy od opcji) zastanawiam sie ... ale juz lepiej polnoc i cisza niz zachod i ulica... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j0anna Re: okna na północ ? IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.11.04, 22:27 Ja mam okna na polnoc (sypialnia i kuchnia) oraz na poludnie (salon). Jezeli chodzi o kuchnie jest to naprawde fajna sprawa latem w trakcie gotowania - przynajmniej nie umiera sie od dodatkowego zaru z okna. W sypialni rowniez fajnie - rano slonce nie swieci w oczy. Nie zauwazylam aby te dwa pomieszczenia byly jakos szczegolnie ciemne. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: okna na północ ? 09.11.04, 09:10 a co masz za oknem, bloki blisko stojace, czy jakies drzewa? Odpowiedz Link Zgłoś
devilish_witch Re: okna na północ ? 18.11.04, 16:57 Wykorzystując wątek, co myślicie o oknach południowo-zachodnich? Zastanawiam się nad zakupem mieszkania właśnie z takim układem okien. Będę wdzięczna za konstruktywne uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOROTA Re: okna na północ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 18:55 Szczerze polecam południowy-zachód. W takim mieszkam i takie wybrałam jako kolejne. Mieszkanie dobrze oświetlone, a wiosną ijesieią masz dodatkowe ogrzewanie. Latem obowiązkowo rolety lub żaluzje. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: okna na północ ? 19.11.04, 09:15 to najlepsze polozenie, owszem moze byc goraco ale ile tego goraca znowu u nas jest ... polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lecho Re: okna na północ ? IP: *.devs.futuro.pl 23.11.04, 18:04 polecam połozenie dwustronne wschod zachód sa doswietlone mniej więcej jednakowo chociaz przyznam ze kuchnia najlepsza północna wschodniej nie nalezy uzywac do 12 w południe Odpowiedz Link Zgłoś