Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ulga budowlana

IP: *.zks.skoczow.pl 28.08.01, 10:55
    Proszę o pomoc - kiedy, rozpoczynając budowę domu jednorodzinnego, można
    dokonać pierwszego odpisu z tytułu ulgi budowlanej?
    Obserwuj wątek
      • Gość: marcin Re: Ulga budowlana IP: 217.96.18.* 28.08.01, 14:49
        Jeżeli chcesz mieć z głowy potyczki z urzędem skarbowym, to następnego dnia po
        uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę możesz kupić worek cementu na fakturę
        VAT i już masz ulgę budowlaną.
        Także zakup projektu na fakturę możesz wliczyć do ulgi.
      • Gość: Baxter Re: Ulga budowlana IP: 172.16.14.* / *.daewoo.lublin.pl 29.08.01, 14:48
        Niezupełnie tak jest.
        Cytuję fragment odnośnych przepisów:
        "W przypadku wydatków na budowę domu (w przeciwieństwie do ulgi remontowej)
        przepisy nie określają katalogu robót i materiałów, które można odliczyć.
        Zgodnie z aktualną interpretacją Fiskusa do wydatków na budowę budynku
        mieszkalnego, nadbudowę lub rozbudowę budynku na cele mieszkalne zaliczyć można
        m.in.:
         wykonanie dokumentacji technicznej (ekspertyzy: np. geodezyjne, geologiczne,
        projekt techniczny, projekt architektoniczny, przyłączy, mapki geodezyjne itp.;
        pozwolenia i decyzje: pozwolenie na budowę, zgoda na podłączenie przyłącza
        sieci wodociągowej),
         wykonanie robót konstrukcyjnych (ściany: konstrukcje wewnętrzne i zewnętrzne;
        stropy; przewody; przewody wentylacyjne; i spalinowe; dach),
         roboty wykończeniowe: tynki, posadzki, podłogi, prace stolarskie i
        ślusarskie, prace malarskie
         izolacje termiczne, dźwiękochłonne, hydroizolacje,
         prace zewnętrzne: elewacje, obróbki blacharskie, rynny;
         przyłącza i instalacje wewnętrzne: instalacja sanitarna, wodno-kanalizacyjna,
        centralnego ogrzewania, gazowa, elektryczna.
        Prawo do ulgi budowlanej nie jest uwarunkowane posiadaniem zezwolenia na budowę
        domu. Z ulgi może już korzystać osoba, która gromadzi materiały budowlane i
        dokumentację techniczną pod przyszłą inwestycję. Urzędy skarbowe będą jednak
        analizować zasadność odliczeń."

Myślę, że masz już jasność w tej sprawie.
        • Gość: Jola Re: Ulga budowlana IP: 158.66.11.* 29.08.01, 19:05
          Cześć Baxter!
          Gdzie mogę znaleźć te przepisy, ale w takiej formie, abym mogła "w razie
          czego.." powołać się na nie?
          • Gość: Baxter Re: Ulga budowlana IP: 172.16.14.* / *.daewoo.lublin.pl 30.08.01, 09:52
            Cześć Jola !
            Ja te informacje skopiowałem ze strony:
            http://podatki.interia.pl/ulgi2/budowlana
            • Gość: Wob Re: Ulga budowlana IP: *.zks.skoczow.pl 03.09.01, 11:21
              Serdeczne dzięki za pomoc!!!
              • Gość: roro Re: Ulga budowlana IP: 217.8.191.* 05.09.01, 15:35
                Z tego co mi wiadomo, to jedno z ostatnich orzeczen NSA stwierdza, ze
                gromadzenie materialow budowlanych nie jest podtawa do odliczania zakupow w
                ramach duzej ulgi budowlanej. Sam zamiar budowania domu nie powoduje
                rozpoczecia duzej ulgi budowlanej.
                Ja raczej przychylam sie do opinii Marcina. Jesli masz pozwolenie na budowe i
                kupisz chocby worek cementu, to juz odliczasz to w ramach DUB.

Najlepiej wystosowac odpowiednie zapytanie na pismie do urzedu skarbowego.
                Choc ich odpowiedz nie jest wykladnia stosowania prawa podatkowego.

Duzo w przepisach podatkowych jest niejasnosci.
                Trudno sie dziwic, ze kolejne rzady strasza nas zabraniem wszystkich ulg.
                Nalezy zrozumiec analfabetow, ze chca reformy ortografii polskiej.
      • Gość: Marcin Re: Ulga budowlana IP: 217.96.18.* 05.09.01, 16:07
        Może już mam takie szczęście, że co roku spowiadam się w US. Chyba dlatego , że
        jestem jednym z "najbogatszych" u mnie na wsi i ktoś mnie ciągle podp...
        Jak rozpocząłem korzystanie z DUB (to była kasa mieszkaniowa) pierwsdze co US
        chciał widzieć to była umowa o kredyt.
        W następnym roku, pierwszy kwit, który musiałem wyłożyć, to było pozwolenie na
        budowę.
        Mopżna oczywiście na parę sposobów to rozwiązywać, ale za najlepszy chyba
        uważam oficjalne pismo do swojego (koniecznie ) US z prośbą o interpretację. W
        razie czego i pytań pokażesz im pismo i masz z głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka