Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

panele - ratunku !!!

IP: *.acn.waw.pl 06.09.01, 19:13
    zaobserwowalam na mojej podlodze (panele) spore wybrzuszenie tuz przy plytkach
    kuchennych (aneks) - nowa podloga ma 1.5 m-ca

co powinnam zrobic ???????????????

czy to normalne ???????????????
    Poradzcie mi prosze
    Obserwuj wątek
      • Gość: sam_o Re: panele - ratunku !!! IP: *.tpnet.pl 06.09.01, 20:25
        Zdecydownie nienormalne.
        Jeśli zakładała ekipa dająca gwarancję - reklamować !
        Jeśli "pan Kazio" będzie trudniej.
        Najprawdopodobniejsze przyczyny to wg mnie
        1. brak szczeliny dylatacyjnej czyli "odstępu" między panelami a płytkami i
        sztywne, na wcisk wmontowanie paneli - muszą one mieć miejsce na "pracowanie"
        (zwykle wystarcza ok 1 cm, chyba że podłoga jast b. duża). Dobre połączenie to
        odstęp 1 cm wypełniony elastyczną masą (silikon) lub pusty, przykryty listwą
        łączącą (są modele montowane "od spodu" o ciekawej kolorystyce) - w tym
        przypadku należy taką szczelinę wytworzyć (może wystarczy "wydłubać" twardą
        fugę?)
        2. zalewanie krawędzi paneli wodą z kuchni i wypaczenie paneli niestety
        praktycznie nieodwracalne, mozna tylko wymienić uszkodzony fragment.
        Niestety, poprawki na sklejonej podłodze rzadko dobrze wyglądają.
        • Gość: mycha Re: panele - ratunku !!! IP: *.acn.waw.pl 07.09.01, 19:47
          Dzieki za fachowa porade. Bede reklamowac - jutro ma przyjechac szef -
          zobaczymy co powie.
          Zalanie woda odpada, bo osobiscie sprzatam i wiem co robie.

Pozdrawiam
          • Gość: sam_o Re: panele - ratunku !!! IP: *.tpnet.pl 13.09.01, 00:17
            Chętnie dowiem się czy reklamacja była skuteczna i co
            orzekli fachowcy.
            Życzę powodzenia i cierpliwości.
            • Gość: mycha Re: panele - ratunku !!! IP: *.acn.waw.pl 14.09.01, 18:37
              Byli panowie - reklamacje uznali ale nie chcieli wyjawic co to i dlaczego.
              Powiedzieli ze przyjda i to poprawia jak nalezy. Tajemnica zostaje w jaki
              sposob maja to zamiar zrobic.

Pozdrawiam
              • Gość: sam_o Re: panele - ratunku !!! IP: *.tpnet.pl 14.09.01, 19:19
                Robi się ciekawie. Nie ma jak dreszczyk emocji i niepewności. Cóż, tajemnice
                zawodowe ... Chętnie dowiem się co wymyślili i jak im poszło. Chyba że wyproszą
                Cię z mieszkania żebyś nie podglądała :-).
        • Gość: toms Re: panele - ratunku !!!- pytanie IP: *.cu.com.pl 19.09.01, 16:26
          mam podobny problem ktory sie pojawil jak wstawilem do pokoju dosc spora szafe
          i tak sobei myse ze to jest nawet logiczne ze jak w jednym miejscu stoi spory
          ciezki przedmiot to plywająca podłoga bedzie w innym troche odstawac
          czy moze sie myle ???
          a druga sprawa to tak sobie mysle czy bo tyle mowi sie o szczelinach
          dylatacyjnych to dwa pytanka czy przy framudze tez ma byc centymetr odstepu ?
          tam nie polozy sie listwy maskujacej czy moze byc w tym miejscu podloga
          sztywniej tzn. dokladnie obrysowac linie framugi bez szczeliny?
          Druga sprawa to czy jezeli wyjscie z pokoju jest do przedpokoju z terakota to
          na łączu terakoty i paneli rónież powinna być szczelina dylatacyjna??? Do okoła
          całego pokoju przy scianach jest a czy przy wyjsciu również powinna być ?
          generalnie jest proste pytanie czy szczeliny musza byc wszedzie czy moze byc
          fragment ze ich nie ma np. framuga?
          • Gość: mycha Re: panele - ratunku !!!- pytanie IP: *.acn.waw.pl 20.09.01, 19:31
            przykro mi ale na Twoje pytanie nie umiem odpowiedziec - nie znam sie
            sama czekam az przyjda panowie i cos z moja podloga zrobia .... mam nadzieje
            ze nie bedzie gorzej
            ciekawa jak to beda robic .... jak zobacze to napisze
            Pozdrawiam
            • Gość: toms Re: panele - ratunku !!!- pytanie IP: *.cu.com.pl 21.09.01, 09:41
              najbardziej mnie dziwi to iż generalnie nikt nigdzie nie pisze o problemach z
              panelami ! szukałem w internecie informacji na ten temat i nikt sie jakos nie
              skarżył!!! Wiec stwierdzilem ze nie ma problemu klade !
              a tym czasem u moich znajomych tez sa wybrzuszenia, u ciebie i u mnie !
              Czyzbysmy wszyscy mieli pecha ?
              to jak to jest z tymi panelami czy jest na formu ktos kto ma je polozone od 5
              lat i zero problemów?
              • Gość: sam_o Re: panele - ratunku !!!- pytanie IP: *.tpnet.pl 21.09.01, 16:58
                Mam panele od ok. 5 lat i nieco inne problemy, tzn podłoga nie paczy się i nie
                wybrzusza ale w kilku miejscach doszło do odwarstwienia wierzchniej warstwy
                przy stykach. Nie potrafę jednoznacznie przesądzić czy to wina paneli czy moja
                (zbyt "ciasne" pasowanie i silny docisk).
                O ile wiem szczelina powinna być "na około", co więcej, w przypadku dużych
                powierzchni (chyba powyżej 50 m2 ale nie dam głowy) producenci
                zalecają "dzielenie" podłogi na mniejsze fragmenty i rozdzielanie szczelinami.
                Również łączenie z inną podłogą (terakota) nie powinno być "na styk" - jest
                duża oferta listew łączących którymi można przykryć szczelinę jak również
                wyrownać rożnicę grubości podłóg nawet do kilkunastu mm a dają one "bezbolesne"
                przejście krawędzi zapobiegając potykaniu lub kruszeniu brzegów.
                Wokół framugi - szablon z kartonu i wyrzynarka, w razie niemożności przykrycia
                listwą cokołową dziurę można wypełnić masą z tuby (np. Qick Step oferuje masy
                do wypełniania szpar np. przy rurkach CO oraz szpachlówki do naprawiania
                drobnych odprysków w kolorach oferowanych podłóg, ale można dobrać coś
                z "zwykłych mas).
                Z tą szafą to raczej podejrzewałbym nierówne podłoże - panele dobrze znoszą
                nawet punktowy nacisk natomiast nie tolerują gięcia.
                • Gość: mycha Re: panele - ratunku !!!- pytanie IP: *.acn.waw.pl 22.09.01, 09:54
                  Byl u mnie wczoraj stolarz - powiedzial ze wybrzuszenie powstalo z wilgoci
                  (swiezy budynek nie zdazyl wyschnac nalezycie). Odcial troche paneli z podlogi -
                  tuz przy styku z taka odzdobna listewka przy scianie i przy terakocie (wejscie
                  do aneksu kuchennego). Braki te na razie sa niewidoczne. Podgloga "usiadla".
                  Ciekawa jestem co bedzie dalej ....

Pozdrawiam
                  • Gość: sam_o Re: panele - ratunku !!!- pytanie IP: *.tpnet.pl 24.09.01, 14:24
                    Jeśli istnialo zagrożenie zawilgoceniem "od dołu" (nowy
                    budynek) ekipa powinna odizolować podłogę warstwą folii
                    PE, sczelną i wywiniętą na ścinę. Jeśli jej nie ma to
                    raczej nic sę z tym nie zrobi, trzeba liczyć na to że
                    po jakimś czsie wilgotność znormalizuje się. Podłoga
                    "złapała" wilgoć i wydłużyła się - pewno ta niszczęsna
                    szczelina była za malą i stąd wypaczenie.
                    Życzę Ci żeby to była ostatnia interwencja w związku z
                    podłogą .
                    Pzdr.
                • Gość: toms Re: panele - ratunku !!!- pytanie IP: *.pl 25.09.01, 22:30
                  widocznie w takim razie ekipa u mnie spaprala robote bo przy famudze jest
                  prawie na styk i tu sie wybrzuszylo o wilgoci raczej nie ma mowy bo jest folia
                  i hmmm u mnie tez przyjda goscie i pewnie tez beda podcinac
                  a wiec wniosek z tego taki ze panele nigdzie nie moga być położone na styk
                  inaczej sie ryzykuje
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka