Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Poradźcie - chcą nam prowadzić gaz pod działką

IP: *.koronowo.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 22:44
    Moja babcia z południa Polski ma 800 m działkę budowlaną, gołą bez żadnej
    zabudowy.Planowała ją mi sprezentować,jednak przypadkowo dowiedziałam się że
    prawdopodobnie tamtędy (na skraju działki) pobiegnie nitka gazociągu.Czy w
    tej sytuacji będzie można pobudować na działce dom,czy też nie?Czy będą od
    nas chcieli wykupić działkę?Jak postępować w tej sytuacji?Może szybko
    sprzedać żeby nie stracić?
    Obserwuj wątek
      • Gość: mif Re: Poradźcie - chcą nam prowadzić gaz pod działk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 23:42
        Jak na skraju działki, to gaz nie powinien przeszkadzać w budowie domu. Nawet
        korzyść, bo nie trzeba prosić sąsiadów o podłączenie i płacić za ewentualnie
        wyrządzone szkody. Problem może być z budową ogrodzenia, podjazu, ścieżek z
        trwałą nawierzchnią (asfalt, beton). Na nitce gazociągu nie można sadzić drzew.
      • pam_pa_ram_pam Uwaga: 06.05.05, 08:26
        Gazociąg niskociśnieniowy (taki do którego "wpina się" instalacje domowe) to
        błogosławieństwo, bo będziesz miała gaz, czyli najtańsze i najbardziej
        ekologiczne ogrzewanie, gotowanie itd itp.
        Ale gzaociąg tranzytowy może zabolokować Ci wszystkie inwestycje na Twojej
        działce. Strefa ochronna rurociągu wysokociśnieniowego wynosi kilkanaście
        metrów.
        • Gość: załamana Re: Uwaga: IP: *.urzad / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 08:35
          coś słyszałam ze ma to być średniciśnieniowy-ale nie wiem o co w tym chodzi;co
          radzicie? czy sprzedać działkę za wczasu czy może warto przetrzymać żeby
          sprzedać korzystnie na ewentualnym wykupie?
          • Gość: al Re: Uwaga: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 13:18
            Nie możesz liczyc na precyzyjną poradę operując pojęciem "coś słyszałam". Idź
            do dystrybutora gazu i dowiedz się precyzyjnie jakie maja zamiary. Z moich info
            wynika, ze na południu Polski tranzytowych gazociagów nie ma, więc pewnie
            dostaniesz normalna linię. Więc należ sie cieszyć!
            :-)
            al
            • libraa Re: Uwaga: 06.05.05, 13:33
              Na południu Polski nie ma gaząciągów tranzytowych. tu nie chodzi o jamał.
              Wystarczy gazociąg średniego lub wysokiego ciśnienia, by zablokować inwestycje.
              Tzn. jeśli się powierzchnia dzałki znajdzie w 15 metrowej strefie ochonnej.
              gazociagu. Nalezy pójść do urzedu gminy by dostać plan tej inwestycji, uchwala
              go rada gminy. dwa biuro projektowe które zaprojektowało przebieg trasy. Trzy
              Do oddziłu inwestycji PGiGN w dla danego terenu. Kłopot może wynikać z tego gdy
              dana iwestycja jest wpisana do planu rozwoju danej gminy, powiatu czy
              województwa. Pisac pisma za potwierdzeniem i szukać dziury w całym ewentualnie
              kolegium odwoławcze lub sąd administracyjny gdy posiadamy dane o uchybieniach
              proceduralnych.
            • pam_pa_ram_pam Re: Uwaga: 06.05.05, 13:33
              "Średniociśnieniowy" może oznaczać rurociąg dystrybucyjny, prowadzący gaz do
              stacji redukcyjnej, skąd dopiero rozprowadza się gaz po okolicy rurociągami
              niskociśnieniowymi.
              Nie pamiętam, w jakiej odległości od takiego rurociągu wolno bhudować domy
              mieszkalne. Dowiedz się szczegółów. Jeśli Twoja działka ma status "budowlanej"
              to masz prawo do odszkodowania za utratę możliwości budowania. Jeśli
              jest "rolna" lub "leśna" - to nic nie poradzisz.
              • Gość: załamana Re: Uwaga: IP: *.urzad / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 13:56
                Jest budowlana.To może jeszcze na niej zarobię?
      • Gość: Gość Re: Poradźcie - chcą nam prowadzić gaz pod działk IP: *.pbpolsoft.com.pl 06.05.05, 16:43
        Najlepiej posadzic tam jakies drzewa, krzewy ozdobne, albo zrobic plantacje
        owocowa - z tego co wiem, to za wszelkie szkody wynikle z potrzeby zbudowania
        takiego czegos oraz za to, ze to cos bedzie w ogole przechodzilo przez ta
        dzialke nalezy sie odszkodowanie. Przynajmniej podczas ciagniecia linii
        telefonicznych jest taka procedura, wiec tutaj tez tak bedzie, czyli mozna
        dostac troche grosza :)
      • Gość: al a ja bedę płacić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 17:44
        Jasne, radzcie, radzcie. Niech PGNiG buli. Ale pamietajcie o tych postach jak
        dostaniecie podwyżke ceny gazu!!!!
        al
        • varsava Re: a ja bedę płacić 17.05.05, 11:29
          słuszna uwaga

Gość portalu: al napisał(a):

> Jasne, radzcie, radzcie. Niech PGNiG buli. Ale pamietajcie o tych postach jak
          > dostaniecie podwyżke ceny gazu!!!!
          > al
      • Gość: meleme Rada od fachowca IP: 213.17.170.* 13.05.05, 15:09
        Pracuje w PGNiG i moja rada jest taka. Nikt nie moze położyć gazociągu czy
        przyłącza gazowego bez twojej zgody. Aby to było mozliwe potrzebna jest
        słuzebność gruntowa ustanowiona przez ciebie aktem notarialnym na rzecz
        przedsiebiorstwa gazowniczego. A to juz twoja sprawa czy sie zgodzisz. Ale
        powinnaś sie zastanowić nad jeszcze jedną rzeczą. A mianowicie jeżeli jest to
        działka budowlana to zyskujesz dodatkowo uzbrojenie terenu (wzrost wartości
        działki). I ewentualne koszty przyłączenia do sieci gazowej przyszłego domu
        mogą być dużo niższe. Nie ma znaczenia też rodzaj gazociągu o ile nie jest to
        gazociąg przesyłowy wysokiego ciśnienia.
        • libraa Re: Rada od fachowca 16.05.05, 13:31
          jeśli jest to gazociąg przesyłowy srednie cisnienia, to jakie czynności
          odwaoławcze nalezy według Ciebie podjąc?
          • cassie-b Re: Rada od fachowca 29.06.18, 12:43
            Poproszę o informacje bo nigdzie nie mogę się doszukać. Planujemy kupić działkę z gazociągiem wysokiego ciśnienia. Dom się zmieści po obliczeniu koniecznej odległości ale czy będziemy mogli postawić na gazociągu ogrodzenie? I czy krzewy bądz jakiś gatunek tuji mozna posadzić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka