Dodaj do ulubionych

bezrobocie w gorzowie

08.09.11, 17:31
oferty pracy w pup stanowią 15% rynku pracy. Reszta to głównie umowy śmieciowe u pośredników typu audit, podpisywane co 2 tygodnie i praca w 3 dużych kołchozach zagranicznych - tpv, faurecia, borndetze.

Rząd uciął środki na aktywne formy walki z bezrobociem takie jak szkolenia zawodowe dla bezrobotnych, środki finansowe na rozpoczęcie działalności gospodarczej.

stażowe obecnie wynosi 913 zł ale nie są płacone od tego żadne podatki. czyli 913 dostaje ktoś do ręki.
a niewiele więcej wynosi minimalna krajowa (1025zł)

stąd pracodawcom nie opłaca się zatrudniać tylko wolą brać na staż (np. na punkt ksero, albo na sprzedawcę - zwalniając pracownika bo po co mu płacić 1380 brutto jak można nic i mieć za darmo pracownika który nic się na danym stanowisku nie nauczy bo niepotrzeba roku czasu nauki ksero - ja na praktyce 3 tygodniowej sie nauczyłem obsługiwać tę maszynkę).

Obserwuj wątek
    • wolfenstein3d Re: bezrobocie w gorzowie 08.09.11, 17:40
      rynek pracy woła o specjalistów - mechaników, elektryków, inżynierów.
      z doświadczeniem zawodowym. Ważne są praktyki zawodowe kierunkowe i edukacja w zawodówkach. Znajomość rysunku technicznego i umiejętności zawodowe.

tymczasem gó...arze wszyscy idą równo na studia - mimo że po nich nie ma pracy. Wloką tam jak lemmingi - najlepiej na łatwe kierunki typu ekonomia, turystyka po których nie ma pracy.

pracodawcy nie patrzą się na dyplomy - w ogóle ich wasze wykształcenie nie obchodzi (bo sami go zwykle nie mają) - tylko się patrzą czy wykonywałeś już wcześniej dany zawód. I jeśli tak - masz pracę - jak nie - to zapomnij że cię ktoś zatrudni.

nie chwalcie się swoimi dyplomami przed pracodawcą - jego interesuje co umiecie robić, w czym jesteście dobrzy i oczywiście się musicie podobać przypaść do gustu pracodawcy.
      Gamonia nikt nie weźmie z którym będzie miał tylko problemy.
      • Gość: gorzow.przestan rynek woła ale o frajerów IP: *.gorzow.mm.pl 08.09.11, 19:00
        Kilka ofert z pośredniaka

Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Produkcyjym "OPTIMAL" Operator koparki uprawnienia na koparkę łyżka 1m3, 1500 brutto

Zakład Ogólnobudowlany "AGAPP" Inżynier budowy, nadzór, kontrola i kierowanie robotami budowlanymi, 1386 brutto

"DRAWEX" Sp. z o.o. Zakład Pracy Chronionej Operator obrabiarek sterowanych wymagania wykształcenie wyższe, mile widziane doświadczenie, znajomość języka angielskiego lub niemieckiego, orzeczenie o stopniu niepełnosprawności ..... 1386 brutto

Inżynier elektryk, sporządzanie dokumentacji techn., wykształcenie wyższe, orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, staż 900 zł na łapę

także wykształcenie nie ma nic do rzeczy (poza medycyną, prawem, może psychologią bo można gabinet prywatny prowadzić) i teksty typu trzeba było się uczyć są nie na miejscu. Bo akurat w takim Gorzówku najwięcej relatywnie (do włożonego wysiłku) zarabiają prości budowlańcy czy ludzie po zawodówkach.

Nie dziwię się że ludzie ciągną na łatwe studia, bo jak widzą że po ich skończeniu skończą :) za 1000-1500 (nie mając "rodziców") to wolą iść na łatwiznę, niż np. studiować ciężki kierunek politechniczny po którym skończą na stażu za 900 zł czy za 1386 brutto jak dobrze pójdzie. Oczywiście ktoś tam kto ma determinację wyjedzie za granicę, czy znajdzie robotę w takim Poznaniu.

Ale to potwierdza tylko fakt, że w Gorzowie pracy dla ambitnych nie ma i nie będzie. Chyba że szczytem ambicji jest dla kogoś 2000 zł na łapę, piwo na bulwarze, i derby z falubazem.
        • wolfenstein3d Re: rynek woła ale o frajerów 09.09.11, 16:18
          >> ie dziwię się że ludzie ciągną na łatwe studia, bo jak widzą że po ich skończeniu skończą :) za 1000-1500 (nie mając "rodziców") to wolą iść na łatwiznę, niż np. studiować ciężki kierunek politechniczny po którym skończą na stażu za 900 zł czy za 1386 brutto jak dobrze pójdzie.

staż to początek a nie koniec :)
          inżynier z doświadczeniem zawodowym może po stażu liczyć na więcej,
          około 2,5-3,5 tys na łapę w zagranicznej montowni w Gorzowie Wlkp.

W większych miastach jak Wrocław bywa że tam inżynierowie zarobią mniej i przyjeżdżają uradowani do gorzówka ze tu tak dużo im dają (bo u nas jest mało inżynierów a tam na potęgę).

>> Oczywiście ktoś tam kto ma determinację wyjedzie za granicę, czy znajdzie robotę w takim Poznaniu.

Można wyjechać i bez studiów. Po co kończyć studia żeby jechać od razu po nich na zmywak? a większość tak robi.

• Gość: login_t marudzenie w Gorzowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.11, 16:57
      Marudzący stanowią 73,5 proc populacji.
      Z tego prawie połowa (47 proc) to marudzący permanentnie.
      • wolfenstein3d Re: marudzenie w Gorzowie 09.09.11, 17:26
        nie marudzi kto jest zadowolony z zaistniałego stanu rzeczy.

nie podoba mi się że Gorzów jest okradany przez włodarza i jego sitwę a gorzowianie mu klaszczą bo lubią żużel.
        nie podoba mi się że nie ma pracy w Gorzowie - tzn jest mało i za najniższe wynagrodzenie a żeby było mało na umowie śmieciowej.
        • Gość: Bernard Re: marudzenie w Gorzowie IP: *.namao.albertacom.com 12.09.11, 05:33
          Hey Wolfie,
          Ty jako zawodowy i na pelen etat nieudacznik...nie powinienes sie na temat problemow z zatrudnieniem w Gorzowuie wypowiadac...
          Praca to cos o czym lubisz pisac a nie cos co lubisz robic..
          I to sa jaja..
          :):):)
          • wolfenstein3d Re: marudzenie w Gorzowie 13.09.11, 21:57
            czemu nieudacznik?
            ja z pracą problemów nie mam żadnych.

ja oceniam otoczenie.
            np jeszcze ostatniej zimy pomagałem znajomej zrobiłem jej zakupy bo nie miała co do garka włożyć. Teraz jest w holandii. zarabia 15 tys PLN miesięcznie i sobie mercedesa kupiła za 70 tysięcy.

a w Polsce, w Gorzowie zdychała z głodu.
            zna 4 języki (z polskim) i ma 19 lat, wykształcenie niepełne zawodowe.

• Gość: ciekawy Re: marudzenie w Gorzowie IP: *.gorzow.mm.pl 14.09.11, 21:44
              A za co te 15 tys?
              • wolfenstein3d Re: marudzenie w Gorzowie 14.09.11, 23:51
                za pracę. i ma 5 ludzi pod sobą.
                • Gość: ciekawy Re: marudzenie w Gorzowie IP: *.gorzow.mm.pl 15.09.11, 23:29
                  Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie. Że też nierozgarniety jestem i się nie domysliłem ze przecież jak zarabia to pewnie za pracę zarabia...
                  19 lat, bez szkoły, w Holandii.. z pewnością gdzieś w okolicy wykwintnej Rossebuurt.
                  5 ludzi pod nią.
                  No i ten mercedes! zazdroszcze u nas takich nie ma. Fajna ta holandia. Placa ile chcesz, sprzedaja tanie Mercedesy i jeszcze ludzi wkładają ci pod... Nic tylko jechać A NIE MARUDZIĆ!
                  :-)))))))))))))
                  • Gość: w3d głupku IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.11, 01:21
                    nie chce mi sie z tobą dyskutować. skończyłem.
                    • Gość: wtf8d? Re: pajacu IP: *.gorzow.mm.pl 18.09.11, 15:33
                      Ale ja nie skonczylem z toba synku... Grzecznie pytam i nie odpowiadasz co tez ta wyimaginowana znajoma porabia.
                      Zdenerwowac frustrata: bezcenne :-)))))))))))
                      • Gość: urukhai Re: pajacu IP: *.gorzow.mm.pl 18.09.11, 20:54
                        To jest trollowanie.
                        • Gość: urukhai Re: pajacu IP: *.gorzow.mm.pl 18.09.11, 22:17
                          Tak, zgadza sie! Brak odpowiedzi to trollowanie! :)
        • Gość: alternatywek Re: marudzenie w Gorzowie IP: *.gorzow.mm.pl 12.09.11, 21:26
          www.youtube.com/watch?v=U_KXi4J-OEs
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka