Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przepisy (prawo) budowlane sprzed 1994

IP: *.res-polona.com.pl 02.08.05, 12:32
    Gdzie znaleźć przepisy (lub prawo) budowlane obowiązujące przed wprowadzeniem
    prawa budowlanego w 1994. W 1991 roku przeprowadziłam w najmowanym od
    spółdzielni lokalu użytkowym prace zgodne z umową najmu tego lokalu -
    wyszczególnione w umowie najmu jako - "do obowiązków najemcy należy:...".
    Referat Urbanistyki zarzuca mi samowolę budowlaną (m. in. wymiana rur
    kanalizacyjnych i wodnych, przełączenie instalacji elektrycznej pod mój
    prywatny licznik). Prace te zostały przeprowadzone przez fachowców z
    uprawnieniami, ale nie mam żadnych dokumentów z tego okresu, poza umową
    najmu. Czy przepisy budolane przed 1994 rokiem określały pojęcie samowoli? Co
    się pod tym pojęciem mieściło? Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mif Re: Przepisy (prawo) budowlane sprzed 1994 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 20:42
        www.sejm.gov.pl/prawo/prawo.html
        isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html
        • Gość: a_za Re: Przepisy (prawo) budowlane sprzed 1994 IP: *.res-polona.com.pl 03.08.05, 08:53
          Dzięki, znalazłam tytuł obowiązującego aktu, tj. Prawo budowlane z 1974 roku,
          tylko niestety nie ma jego treści i dalej nic nie wiem. Wiem tylko, że dla
          obiektów wzniesionych (wykonanych) przed 1994 roku to właśnie prawo
          obowiązywało.
          • Gość: mif Re: Przepisy (prawo) budowlane sprzed 1994 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 09:51
            Szukaj wg hasła "budowlane prawo" i rocznik ukazania się w Dz. U. 1973 i 1974
            Otwiera Acrobat Reader, który możesz ściągnąć linkiem na stronie www.sejm.gov.pl
            • Gość: a_za Re: Przepisy (prawo) budowlane sprzed 1994 IP: *.res-polona.com.pl 03.08.05, 13:47
              Tak, znalazłam Dz.U. 38 poz. 299 Prawo Budowlane, ale na stronie nie
              zamieszczono treści tego prawa, tam w ogóle rzadko który dokument ma
              podczepiony plik pdf, w dokumentach związanych, z tego okresu, znalazłam tylko
              jeden - prawo geodezyjne, reszta to same tytuły, bez pdf-ów. Myślę, że jak w
              tym archiwum nie ma to już nigdzie nie znajdę. A z obecnie obowiązujących
              przepisów budowlanych wynika, że do budowy sprzed 1994 stosuje się Prawo
              budowlane wtedy obowiązujące (sensownie). Ja działałam w oparciu o ówczesny
              regulamin spółdzielni i umowę najmu. Regulaminu też już spółdzielnia nie ma. No
              i jestem w kropce, bo nie mogę pokazać kobiecie z Referatu czarno na białym, że
              nie popełniłam żadnej samowoli.
              • Gość: mif Re: Przepisy (prawo) budowlane sprzed 1994 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 15:09

Czy o to chodziło? Jeżeli tak, to napisz do Sejmu, do Internetowego Systemu
                Aktów Prawnych. Może przyślą, albo doradzą gdzie zdobyć.
                ==================================
                Dz.U. 1991 nr 69 poz. 299

Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 18 lipca
                1991 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie samodzielnych funkcji technicznych
                w budownictwie.

Status aktu prawnego:
                nieobowiązujący

Data wydania:
                1991-07-18

Data wejścia w życie:
                1991-08-21

Data obowiązywania:
                1991-08-21

Data uchylenia:
                1995-02-14

Organ wydający:
                MIN. GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA
                Akty powiązane
                Podstawa prawna (1) Podstawa prawna z art. (2) Akty zmienione (1) Uchylenia
                wynikające z (1)
                • Gość: a_za Re: Przepisy (prawo) budowlane sprzed 1994 IP: *.res-polona.com.pl 04.08.05, 08:29
                  Dz.U. 30, poz. 229 - to jest Prawo Budowlane z 1974 roku. Zgodnie z radą
                  napisałam do ISAP. Teraz czekam na odpowiedź.
                  • Gość: świnoujście Re: Przepisy (prawo) budowlane sprzed 1994 IP: *.fn.pl 08.08.05, 17:57
                    Zadzwoń do departamentu prawnego Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego. Są tam
                    świetni pomocni młodzi prawnicy i szybko poinformują Ciebie co zrobić z Twoim
                    problemem. Możesz im opisać sprawę ze szczegółami, bo oni nie interwniują z
                    urzędu i nie dociekają. Kontakt na centralę znajdziesz na www.gunb.gov.pl
                    • Gość: a_za Re: Przepisy (prawo) budowlane sprzed 1994 IP: *.lnet.pl 09.08.05, 19:08
                      Napisalam do ISAP, nie ma odpowiedzi. Jutro dzwonię do Głównego Urzędu Nadzoru
                      Budowlanego, znalazłam telefon na podanej stronie. Podają też adres emailowy,
                      ale wolę zadzwonić. W razie czego pytania spisałam na kartce, żeby o niczym nie
                      zapomnieć.
                      Dziękuję serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka