odzyskaj.premie.kredytowa negocjacje- nie przepłacaj w banku ! 21.07.07, 18:43 Kupujesz mieszkanie, dom działke w kredycie bankowym? Ta oferta jest dla Ciebie. Nie przepłacaj. Wybierz swój bank , wynegocjuj warunki i sprawdz ile jeszcze mozesz odzyskac z kosztów bankowych. Tel: 0694 705 175 info: odzyskaj.premie.kredytowa@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
odzyskaj.premie.kredytowa negocjuj 21.07.07, 18:45 Kupujesz mieszkanie, dom działke w kredycie bankowym? Ta oferta jest dla Ciebie. Nie przepłacaj. Wybierz swój bank , wynegocjuj warunki i sprawdz ile jeszcze mozesz odzyskac z kosztów bankowych. Tel: 0694 705 175 Odpowiedz Link Zgłoś
kotnaplotek deweloperzy także skupują tanią ziemie rolną 15.08.07, 17:19 to jak ona ma być tania? Póżniej. Ale cudzoziemcom nie wolno bez zgody MSWiA jej kupować. czyżby były ułatwienia w jej zakupie? To jak rolnik dokupi sobie ziemii do gospodarstwa. Przecież go na to nie stać. Wygrać z bankiem. Polska podmiejska padła ofiarą sukcesu.Ale dla przyszłych nabywców domów, mieszkan to chyba szykuje sie drożyzna. miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34896,4387829.html Odpowiedz Link Zgłoś
kotnaplotek Re: deweloperzy także skupują tanią ziemie rolną 15.08.07, 17:22 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4387829.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slaweczsz Kupiłem działkę rolną, co dalej? IP: *.chello.pl 17.11.07, 16:13 Kupilem działkę rolną, ma studium zagospodarowania przestrzennego (pod budownictwo jednorodzinne), ale plan zagospodarowania przestrzennego jeszcze nie objął tej dziaki jako budowlanej. Mam ptanie czy kupując ją, kupuję jako siedliskową, co na niej mozna robić, kiedy i jak mogę ją odrolnić i np. podzielić na mniejsze działki budowlane i np. sprzedać (słyszałem, że po 5 latach od odrolnienia) żeby nie płacić podatku, itp, proszę o wyczerpującą pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slaweczsz Re: Kupiłem działkę rolną, co dalej? IP: *.chello.pl 17.11.07, 16:18 Jeszcze jedno! Podobno ma się zmienić ustawa uatwiająca przekształcanie takich dzialek/ czy to prawda i kiedy to nastapi? Odpowiedz Link Zgłoś
2bambosze Re: opłata adiacencka spadła do 25%-30% 17.11.07, 20:48 z 50%. Od 22 pazdiernika 2007r. Podawała to gazeta prawna. Przejrzyj Forum bogatego ojca. www.ipe.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4386 Odpowiedz Link Zgłoś
21ciekawy czy Agencja Rolna może odkupić działkę rolną kupio 11.12.07, 20:46 kupioną na przetargu w 2004r? Podobno jest taki przepis, że może to zrobić w ciągu 5 lat od daty zakupu. jeśli ma takie potrzeby. A jakie to moga być potrzeby? Odpowiedz Link Zgłoś
nakuj Re: czy Agencja Rolna może odkupić działkę rolną 05.01.08, 12:12 W takiej sytuacji boomu na grunty nie ma co się temu dziwić. Agencja odkupuje grunty . To ile będa kosztować działki, proporcjonalnie do wartości działki zabudowanej/ 50-80 % wartości całej inwestycji? A do tego taka zapaść na giełdzie . Która dopiero może nabierać mocy. Tylko kupować złoto, surowce, grunty. Ale to chyba tylko fundusze inwestycyjne. dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,4805276.html Odpowiedz Link Zgłoś
ooolgaa kryzys w nieruchomościach hula po całym świecie 28.01.08, 16:45 Jak się zaczął kryzys to cały świat zwali się do Nas do Polski. Będą podbijac ceny ile weżmie. Zaleją nas te petrodolary. Z całego świata. Jak przeczytałem ,że ten kryzys to także wina banków w USA. Trudno uwierzyć.A co będzie po EURO kiedy trzeba będzie spłacać kredyty. A do tego po 2013 roku to już zwiększamy Nasz udział w budzecie UE. Rzeczywiście zaszyć się na wsi. Pod dużym miastem. A swoją drogą niech się w miescie ludzie ścigają. Kto bogatszy.Natura Ok. www.gazetafinansowa.pl/?d=wydarzenia&id=1527 Odpowiedz Link Zgłoś
14marcin I najlepiej na kredyt 11.02.08, 15:42 potrzebny jest umiar i rozsądek. Banki w pogoni za zyskiem nakręcą kryzys. Zwiększenie popytu to jednocześnie wzrost cen ziemii. Co z tym dalej robić ? Czy odsprzedać za długi bankowi. gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,29577,4916496.html Odpowiedz Link Zgłoś
kotnaplotek Re: I najlepiej nie brać kredytu 07.03.08, 22:02 znowu banki robią interes na ziemii rolnej. Żeby tylko pozbywać się nadmiaru pieniędzy. Ciekawe jak akcja kredytowa ułoży się około 2012r. Kiedy gospodarka może już zwolnić. Odpowiedz Link Zgłoś
widokzokna1 po co brać te kredyty ? 28.02.08, 10:42 przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3484&Itemid=60 przecież to bzdura. Kto na tym zyskuje? I kto to odkupi. Bank czy rolnik ? Ale rolnicy nie mają dużo pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
33niania czy trudniej będzie o kredyty dla deweloperów ? 03.04.08, 15:27 Pewnie tak. Skoro na zakup ziemii tak dużo już wydali. Trudno ją teraz odsprzedać. Stracili płynność. I teraz odsprzedają z zyskiem ? Jakim ? Może nawet po kosztach ? Ciekawe jak banki będą procentowo wyceniać hipotekę na gruncie ? Ile %. Ten rok nie jest najlepszy do inwestowania w nieruchomosci. Ale może bardzo dobry do budowy indywidualnej domu. Może warto kupić sobie obraz do domu. Zawiesić go na ścianie i spokojnie popatrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
widokzokna1 skąd brać tanie ziarno ? 04.03.08, 12:12 przecież zabraknie taniego pożywienia.Kto ma tą ziemie uprawiać i tanio produkować i sprzedawać. Przecież jedno wyklucza drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Działka orna z decyzja o warunkach zabudowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 11:32 Witam, Mam możliwość zakupu działki, dla której w wypisie z rejestru gruntów widnieje, iż jest działką orną.Dodatkowo, dla tej działki istnieje decyzja o warunkach zabudowy. Czy taka działkę muszę odrolnić, zanim zacznę starać sie o pozwolenie na budowę? Za informacje będę bardzo wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: Działka orna z decyzja o warunkach zabudowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 22:12 "Mam możliwość zakupu działki, dla której w wypisie z rejestru gruntów widnieje, iż jest działką orną.Dodatkowo, dla tej działki istnieje decyzja o warunkach zabudowy. Czy taka działkę muszę odrolnić, zanim zacznę starać sie o pozwolenie na budowę? Za informacje będę bardzo wdzięczny". Orną tzn. rolną? Jeśli masz warunki zabudowy to odrolnienie to już czysta formalność. W tym przypadku będze to konkretnie procedura wyłączenia z produkcji rolniczej. W mazowieckim to 2tyg i bez kosztów. Kwestia czy ona rzeczywiście jest rolna. Jeśli np poprzedni właściciel robił podział i automatycznie odrolnienie to mogli tego w gminie jeszcze nie wprowadzić do rejestru. Wierz mi w niektórych gminach to może trwać ponad rok a w Wawie to min. 3miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Działka orna z decyzja o warunkach zabudowy. IP: *.radom.vectranet.pl 16.07.09, 00:01 JA TEZ POSIADAM DZIAŁKE ROLNA I DOWIEDZIAŁAM SIĘ U ŹRÓDŁA ZE OD 1 STYCZNIA NIE TRZEBA ODRALNIAĆ ZIEMI POD BUDOWE MOZNA BUDOWAC NA ROLNEJ.... Odpowiedz Link Zgłoś
arturos777 Re: Działka orna z decyzja o warunkach zabudowy. 17.07.09, 12:54 Bez minimalnej wielkości tej działki rolnej? Słyszałem o min 3 tys. m, ale nie mogę tego znaleźć w przepisach. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalin12 Re: Działka orna z decyzja o warunkach zabudowy. 25.08.09, 08:23 podział działki rolnej o powierzchni min 3000m2, jest chyba zapisany w Ustawie o Ustroju Rolnym z 2004r. ??? Chyba ?? Odpowiedz Link Zgłoś
o_linek Działka orna i decyzja o warunkach zabudowy. 01.09.09, 08:20 długa procedura. Znalazłem tekst , jakie są procedury przy zabudowie siedliskowej , gdy brakije planu zagospodarwoania. www.budinfo.pl/art.php?action=more&id=4494&idg=7&wa=N-BAN0936B&sid=999111882&adr_no=2477123&adr_em=1353749 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Kupuj ziemię rolną zamiast działki budowlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 12:17 jestem ze wsi i jeszcze nie slyszalem zeby ziemia rolna byla 10 razy tansza od dzialki budowlanej chyba nie wiecie ze ziemia poszla w gore i karzdy rolnik nie jest glupi i sprzedajac wam mieszczuchy dzialke to od razu wie ze bedziecie sie budowac a nie uprawiac ta ziemie wiec nie robcie z nas rolnikow debili to wszystko co mam do powiedzenia dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Kupuj ziemię rolną zamiast działki budowlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 12:18 jestem ze wsi i jeszcze nie slyszalem zeby ziemia rolna byla 10 razy tansza od dzialki budowlanej chyba nie wiecie ze ziemia poszla w gore i karzdy rolnik nie jest glupi i sprzedajac wam mieszczuchy dzialke to od razu wie ze bedziecie sie budowac a nie uprawiac ta ziemie wiec nie robcie z nas rolnikow idiotow to wszystko co mam do powiedzenia dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tia lol hektar z 6 tys.? IP: *.chello.pl 12.04.08, 19:43 Hektar to kwadrat o boku 100 m czyli 10 000m2. Autor pisząc o cenie hektara rzędu kilku tysięcy złotych miał chyba na myśli 1 ar tj. 10x10 = 100m2. Odpowiedz Link Zgłoś
eewa18 zabudowa siedliskowa, czy trzeba odrolnic działkę 28.04.08, 07:28 niewiele z tego mozna zrozumieć. Czy trzeba część działki odrolnic pod budowe domu i garażu? Czy wyznaczą nam w gminie kolor dachu i kąt nachylenia dachu? A także dodatkowe budynki gospodarcze. Czy musze zbudować stodołe przy takim domu? Jak to rozumieć ? Czy to jest przymus budowy dodatkowych budynków i do tego w określonym czasie? www.rp.pl/artykul/126567.html Odpowiedz Link Zgłoś
203korek zabudowa siedliskowa, 16.09.09, 18:52 opis zabudowy siedliskowej. Powodzenia. biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/ceny-gruntow-beda-rosnac,1368471 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Kupuj ziemię rolną zamiast działki budowlanej IP: 89.174.107.* 18.08.08, 11:31 W artykule jest błąd. Nie masz szans na wyłaczenie z produkcji jeżeli w planie zagospodarowania przestrzenego Twoja upatrzona działka jest rolna - nikt nie może "olać" uchwały i jej wyłaczyć z produkcji. Jeżeli nie ma planu - można starać si o wyłącznenie z produkcji. POnadto wbrew treści artykułu, tylko wyłącznie 50 m2 gruntu jest gratis. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Kupuj ziemię rolną zamiast działki budowlanej IP: *.dolsat.pl 18.08.08, 11:51 chciałabym kupić kawałek gruntu z przenzaczeniem na budowę domku. jednakże teren jaki sobie wypatrzyliśmy należy do rolnika i ta ziemia też jest póki co rolna. cała działka ma 55 ar. ja chciałabym 20. czy da się taką działkę rolną kupić? bo już nie wiem którego prawa się trzymać. a sprzedający upiera się że możliwa jest tylko sprzedaż całości bo to działka rolna. czy on może wykonać podział tego terenu? Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: Kupuj ziemię rolną zamiast działki budowlanej 18.08.08, 12:04 Jesli nie ma plamu - 20 arów to za mało minimalna powierzchnia działki rolnej to 3000m2 Czyli działka jest nie do podzielenia sprzedający ma rację... pytanie - czy uda Ci się coś na tej działce postawić... ale na to pytanie otrzymasz odpowiedź tylko w gminie... Odpowiedz Link Zgłoś
33niania Re: Kupuj ziemię rolną zamiast działki budowlanej 18.08.08, 20:49 czyli 0,97ha mogę podzielić tylko na trzy działki rolne po 0,3 ha + ciut, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
polonny w gminie nie ma planu ale są tereny wyłaczone z pr 08.09.08, 17:34 produkcji rolnej. Sprzedający twierdzi ,że można ten teren traktować jako dzialkę pod budownictwo zagrodowe. Jak to rozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania2 Re: Kupuj ziemię rolną zamiast działki budowlanej IP: *.telkonet.pl 21.09.08, 12:02 Miałam podobną sytuację. Działka rolna 57a, ziemia kl.2, w gminie miejskiej, dostęp do wszystkich mediów, sąsiednia działka zabudowana. Rolnik wystawił całość do sprzedaży. Też chciałam budować dom i reszta nadal do uprawy rolnej. I nici z moich planów - gmina odmówiła wydania warunków zabudowy z uwagi na fakt, że działka przekracza 50a i podlega przepisom o ochronie gruntów rolnych. Co ciekawe gdyby działka miała mniej niż te 50a to wz byłyby wydane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaseton Kupuj ziemię rolną zamiast działki budowlanej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 11:32 Nie wiem skąd taki sarkazm u autora tego artykułu, w sumie nic Pan konkretnego nie mówi. Jak się uborykać z urzędem miasta, co jeśli plan zagospodarowania już jest. Mam 1,5ha na skraju miasta, wyobraźcie sobie że to nawet las jest i rola(2 działki), żeby się wybudować muszę mieć jeszcze z 6,5ha ziemi (bo tyle jest w naszej gminie). Postanowiłam przekształcić grunt na działki budowlane, akurat ustalano Plan zagospodarowania i co ? G... "... w tym obszarze założono uprawę rolniczą..." a dookoła mnie tylko drogi pobliczne, a jedyny sąsiad ma pole. super. Nic tu śmiesznego Panie Autorze nie widzę, a artykuł jest niekompetentny. Kupować grunt rolny to głupota proszę pana. juliaaj@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
o-banyyy a grunty rolne w okolicach duzych miast były takie 11.10.08, 20:16 tanie. I kto to przewidział ,że w 3-4 lata tak ich ceny pójdą w górę. Teraz znowu opisują ,że zaburzenia na rynku kredytów utrudnią życie potencjalnym nabywcom. Szkoda, zę nie kupiliśmy sobie 1-2 działki. byłby spokój i trochę pieniedzy w domu. polskatimes.pl/pieniadze/nieruchomosci/52432,rozpoczal-sie-wyscig-po-kredyty-mieszkaniowe,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolor76 dużo zyskali Ci którzy kupili grunt 3 lata temu 17.10.08, 18:47 jak widać mozna było sporo zyskać. czas i ceny chyba juz nie wrócą? Odpowiedz Link Zgłoś
adasha Re: dużo zyskali Ci którzy kupili grunt 3 lata te 03.12.08, 20:32 notowania cen ziemii rolnej z 2004/5r. serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2422547.html Odpowiedz Link Zgłoś
203korek dużo zyskali Ci którzy kupili grunt wcześniej 02.09.09, 07:05 kiedyś Agencja Rolna sprzedawała grunty taniej. Takie były uwarunkowania gospodarcze. Ziemii na rynku było dużo i była dostępna dla wszystkich. forsal.pl/wiadomosci/345206.html Odpowiedz Link Zgłoś
k.koro działka rolna klasa ziemii IV, V, VI 30.11.08, 14:21 czy to juz będzie działka budowlana? Odpowiedz Link Zgłoś
plackarz działka rolna klasa ziemii V, VI 27.02.09, 22:45 tak działki rolne klasy V i VI mają być z automatu przeznaczone pod budownictwo. Kiedy to się stanie , niestety nie wiem. Ale Sejm juz chyba przyjął tą ustawę. Odpowiedz Link Zgłoś
gino456 cała ziemia w miescie jest budowlana 28.12.08, 10:00 to gdzie powstaną w przyszłosci parki miejskie ? Chyba trzeba będzie szukać bogatych filantropów którzy coś kupią dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlynaz szukam kupca na stary dom drewniany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.09, 18:43 kupi ktos?? Odpowiedz Link Zgłoś
yasmine23 Re: szukam kupca na stary dom drewniany 13.01.09, 08:51 coś więcej. Gdzie jest ten dom, jaki jest jego stan techniczny, powierzchnia domu, jaka jest cena? Znajomi interesowali się takim domem. Mieszkają za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
yasmine23 jak Cie odbiorą sąsiedzi 13.01.09, 08:52 gdzy zamieszkasz pod miastem ? dom.wp.pl/artykul/sasiedzi_przyzwyczaili_sie_do_mnie,483.html Odpowiedz Link Zgłoś
carlos678 jak Cie odbiorą sąsiedzi 05.02.09, 17:32 mnie sąsiedzi lubią. Nie powinno być problemu po przeprowadzce.Wykańczamy dom w tym roku i przenoska pod lasek niedaleko Warszawy- 50km. Odpowiedz Link Zgłoś
carlos678 domy na wsi droższe od tych w miescie 06.02.09, 16:49 aż trudno w to uwierzyć. Przecież na wsi widać jak dużo mieszczuchów się buduje w okolicy. Kto tam doceni wieś. dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,6206349,Wies_drozsza_od_stolicy.html Odpowiedz Link Zgłoś
23student Jak jest z KRUS-em 02.03.09, 13:03 czy nadal mieszkając w miescie i posiadając gospodatstwo rolne, mozna opłacać KRUS ? biznes.onet.pl/0,1925913,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś