Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Aby otrzymać POZWOLENIE NA BUDOWĘ

17.11.01, 10:47

Kochani, ile kosztują wszelkie dokumenty, które są niezbędne,
    aby złożyć wniosek o pozwolenie na budowę?? I jakie to są??
    Zaczymany od czego?? Od projektu domu??
    I co dalej??
    Bardzo proszę wszystkich budujących się o poradę, informacje.
    Serdecznie pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • optymistka Re: Aby otrzymać POZWOLENIE NA BUDOWĘ 19.11.01, 12:03

Serdecznie dziękuję za wyczerpujące informacje!!!
        • Gość: eva Re: Aby otrzymać POZWOLENIE NA BUDOWĘ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 12:38
          ten temat był i jest czesto tłuczony w dodatku gazety dom i np. w muratorze.
          wejdź do muratora i tam spytaj, gdzie mozesz uzyskac takie informacje-może mają
          specjalne wydanie mur. na ten temat. lub w gazecie-niedawno chyba pisali.
          napisanie tego zabiera trochę czasu wiec pewnie nie ma chętnych na takie
          poświecenie, chyba to rozumiesz. sama się zastanawiłam, czy nie poszukac w
          swoim archiwum, ale jak pomyślałam, ze mam to potem pisać , to....
          lepiej, jak sama sprawdzisz i dowiesz sie tego, czego potrzebujesz.
      • Gość: Karolina Re: Aby otrzymać POZWOLENIE NA BUDOWĘ IP: *.waw.cdp.pl 19.11.01, 15:31
        Jestem własnie na etapie załatwiania. Po pierwsze złóż dokumenty o plan
        zagospodarowania terenu w gminie (referat budownictwa) i tam najlepiej od razu
        zapytaj się co dalej i gdzie załatwiać. W tym czasie możesz tez od razu zlecić
        geodecie (adres dadzą ci w gminie) wykonanie mapy do celów projektowych min.
        500 PLN (jesli masz taka mapę np od wczesniejszych włascicieli to zobacz kto ją
        robił, moze jeszcze się tym zajmuje). Złóż tez wnioski o projekt przyłaczy do
        poszczególnych zakładów (enargetyczny, gazowy, wodociągowy)- ok 1500. Jak juz
        będziesz miała te dokumenty i kupiony projekt (1000 -2000 PLN) to idziesz do
        architekta, który robi ci projekt zagospodarowania działki(500 - 1000 PLN). To
        tyle w telegraficznym skrócie.
      • optymistka Re: Aby otrzymać POZWOLENIE NA BUDOWĘ 22.11.01, 08:45

Karolina, serdeczne dzięki.
        Naprawdę Twoje informacje bardzo mi pomogły zrozumieć ten galimatias
        papierowy. Wierzę, że się budujesz. Jeszcze mnie ciekawi jak długo
        czeka się na te wszelkie dokumenty??
        Pozdrawiam.
        • Gość: Karolina Re: Aby otrzymać POZWOLENIE NA BUDOWĘ IP: *.waw.cdp.pl 23.11.01, 09:10
          Cześć Optymistka, idzie to ku mojemu zaskoczeniu całkiem sprawnie, ale może
          dlatego, że moja gmina jest w Radzyminie. Na wydanie planu zgospodarowania
          czekaliśmy tydzień - zero opłat. Na wydanie mapy - mniej niż tydzień (ale
          geodeta znał teren) - 500 PLN.
          • Gość: JarekM Re: Aby otrzymać POZWOLENIE NA BUDOWĘ IP: 213.25.66.* 24.11.01, 12:43
            A czy koleżanka nie zapomniała o warunkach zabudowy i
            zagospodarowania terenu ?
            Od tego się zaczyna.
            • Gość: Karolina Re: Aby otrzymać POZWOLENIE NA BUDOWĘ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.01, 20:30
              Jarku, przecież napisałam "Po pierwsze złóż dokumenty o plan zagospodarowania
              terenu w gminie", moze nieprecyzyjnie się wyraziłam, ale chodziło mi właśnie o
              warunki zabudowy i zagospodarowania terenu. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka