Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podział działki

10.04.07, 21:45
    Hej. Może ktoś się orientuje: czy z działki (budowlanej) można wydzielić
    niewielką część i ją sprzedać? Już tłumaczę o co chodzi. Otóż ostatnio w
    zupełnie luźnej rozmowie z sąsiadami "przez płot" wynikła pewna zbieżność
    interesów. My chcielibyśmy powiększyć naszą działkę, sąsiedzi potrzebują kasy
    (a nie chcą sprzedawać domu razem z całą działką-względy emocjonalne)i
    pojawiła sie koncepcja, ze odkupimy od nich kilkusetmetrowy fragment ich
    działki. Obydwie działki są budowlane, już dawno stoją na nich domy-nic nowego
    raczej nie powstanie. No, może oczko wodne :-))))Nam po prostu potrzeba
    wiekszego ogrodu.
    Mam pytanie-czy z prawnego i administracyjnego punktu widzenia taka operacja
    ma szanse powodzenia? Bo bedzie to zarówno dzielenie jak i łączenie działek.
    Czy plany zagospodarowania przestrzennego mają tu coś do rzeczy? I jaki jest
    stopień upierdlliwości takich zabiegów, o ile w ogóle są możliwe? Pytam bo
    zanim zacznę łażenie po urzędach dobrze wiedzieć na co się porywam.
    Z góry wielkie dzięki za opinie i nie ukrywam, że będę też wdzięczna za
    powstrzymanie się od ironii, sarkazmu etc a raczej za rzeczowe porady i opinie.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • boratyna Re: Podział działki 12.04.07, 20:58
        To zalezy min. od tego, czy w waszej okolicy gmina ustalila minimalna wielkosc
        dzialki - tak jest np. w Wilanowie i moja znajoma nie moze przez to odsprzedac
        kawalka swojej dzialki bo za malo by jej zostalo (tam minimum to zdaje sie jest
        teraz ok. 1000m) ale malo gmin o ile wiem cos takiego wprowadzilo, zalezy tez
        jak sie u was maja plany zagospodarowania przestrzennego - jesli ich nie ma ale
        gmina aktualnie cos przy tym grzebie to moze wstrzymac decyzje nawet do 12
        miesiecy - ale to jest oczywiscie wariant pesymistyczny:( Nie jestem ekspertem,
        geodeta i urzad gminy chocby przez telefon odpowiedza wam na wiekszosc pytan.
        • ravenheart1 Re: Podział działki 16.04.07, 16:32
          boratyna napisała:

> To zalezy min. od tego, czy w waszej okolicy gmina ustalila minimalna wielkosc
          > dzialki - tak jest np. w Wilanowie i moja znajoma nie moze przez to odsprzedac
          > kawalka swojej dzialki bo za malo by jej zostalo (tam minimum to zdaje sie
          jest teraz ok. 1000m) ale malo gmin o ile wiem cos takiego wprowadzilo, zalezy tez
          > jak sie u was maja plany zagospodarowania przestrzennego - jesli ich nie ma
          ale gmina aktualnie cos przy tym grzebie to moze wstrzymac decyzje nawet do 12
          > miesiecy - ale to jest oczywiscie wariant pesymistyczny:( Nie jestem ekspertem,
          > geodeta i urzad gminy chocby przez telefon odpowiedza wam na wiekszosc pytan.

Ta minimalna powierzchnia wynika właśnie z planów miejscowych - ale zawsze można
          wybudować na działce bliźniak i podzielić budynek wzdłuż ścian dzielących obydwa
          segmenty.
      • Gość: axa Re: Podział działki IP: 217.97.182.* 13.04.07, 14:08
        jest to możliwe pod warunkiem jw. zgodności z Planem Zagospodarowania
        Przestrzennego, oraz prawem budowlanym(m.in zachowanie odległości od granicy)
        pozdrawiam
        • Gość: thesopranos Re: Podział działki IP: 192.193.245.* 16.04.07, 17:00
          zapytaj w gminie jaki jest normatyw dzialek (czasem jest to 1 tys a czasami 2
          tys m2) - jezeli dzialka bedzie spelniala wymagania minimalne dot. wielkosci,
          okien od plotu itp to gmina nie ma nic do gadania i geodeta Ci to zalatwi.

pzdr
          • nowe-mieszkanie Re: Podział działki 19.04.07, 00:15
            ale przecież geodeta może na mapce napisać że stara działka i część nowej to
            bedzie jedna nieruchomość i nie powiino być problemu z wielkością działki
            • Gość: ? Re: Podział działki IP: 217.97.182.* 19.04.07, 17:04
              Widać że mieszkasz w mieszkaniu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka