Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ryczałt za wodę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.03, 17:18
    Proszę o informację czy są jakieś przepisy odnośnie obciążania mnie ryczałtem
    za zużycie wody przez spółdzielnię.Blok ma licznik główny według którego
    spółdzielnia rozlicza się z Miejskim Przedsiębiorstwem - dostarczycielem
    wody.
    Natomiast w bloku część lokatorów ma wodomierze a część ma liczony ryczałt 6
    metrów sześciennych.
    Czy spółdzielnia dowolnie może ustalać sobie ryczałt.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Wicio Re: ryczałt za wodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 22:44
        U mnie było 8 m3 do momentu założenia liczników. Ja zużywam połowę. U nas (Służew nad Dolinką w Warszawie) tłumaczono mi to w ten sposób:
        Ryczałt za wodę (dla lokali bez wodomierzy) będzie wyznaczany na podstawie różnicy wskazania licznika głównego i wszystkich liczników w mieszkaniach podzielony przez liczbę lokali bez wodomierzy.
        Chyba proste? Tylko, że jeśli sąsiad bez wodomierza ma zepsutą spłuczkę i miesięcznie "zużywa" 25 ton wody, bo mu cieknie i nie ma kiedy tego zreperować, to wszyscy (ci bez wodomierzy) za to zapłacą. To samo będzie, jak w lokalu wszystko działa bez zarzutu, ale mieszka w nim 10 lubiących kąpiele osób. Jak się nie ma tak licznej rodziny i zwalonej spłuczki to lepiej założyć licznik.
        • Gość: gala55 Re: ryczałt za wodę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.03, 10:57
          Interesuje mnie bardziej podstawa prawna do pobierania ryczałtu za wodę niż to
          ile gdzie administracje pobierają. Oczywiście te dane pokazują pełną dowolność
          i uznaniowaść administracji.
          • Gość: Wicio Re: ryczałt za wodę IP: Govok:* / 192.168.0.* 25.05.03, 12:31
            Podstawy prawnej nie znam. A uznaniowość można skontrolować domagając się ujawnienia wskazań głównego licznika w bloku. Spółdzielnia ma obowiązek podać wszystkie dane na życzenie członka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka