Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem ze sprzedażą...

28.07.07, 20:56
    Witajcie. Stoje przed trudnym zadaniem sprzedaży domu. Albo wykonaniem
    wszelkich możliwych czynności zmierzających do jego sprzedaży. I jest problem
    - jak tego dokonać?:)
    Włascicielem jest niemka, która wyjechała z Polski w latach 60. W latach 70
    miasto sprawując tymczasową administracje nad nieruchomością wprowadziło tam 3
    rodziny - 11 osób, które do tej pory tam mieszkają. W zbiorze dokumentów
    jedynym właścicielem jest pierwotna włąscicielka. Nie ma księgi wieczystej.
    Czy uważacie, że pierwszym krokiem powinno byc założenie ksiegi wieczystej,
    czy można sprzedac nieruchomosc objęta zbiorem dokumentów?? Osobiście wydaje
    mi się, że założenie KW powinno byc pierwszym krokiem, aby uregulować sytuację
    prawną tego domu...
    Bardzo by mi zależało, abyście podjęli dyskusje na forum. Moznaby się więcej
    dowiedzieć.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: kar_ma Re: Problem ze sprzedażą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 22:06
        Według mnie jeżeli przedmiotem transakcji jest nieruchomość, dla której nie ma
        księgi wieczystej notariusz w akcie umowy sprzedaży skieruje do sądu wniosek o
        założenie nowej księgi dla tej nieruchomości

Sprawa skomlikowana dla dobrego prawnika...
      • hydepark1 Re: Problem ze sprzedażą... 28.07.07, 23:12
        Nie rozumiem czy ty występujesz w imieniu włascicielki ??Czy swoim ? a jesli
        swoim to na jakiej podstawie jesteś włascicielem ?
        • andrzej.sawa Re: Problem ze sprzedażą... 29.07.07, 11:25
          Podyskutować można,natomiast można popatrzeć na to w inny sposób.Pytacz chce
          zrobić interes i szuka konsultacji za darmo.Po prostu.
          • malva1 Re: Problem ze sprzedażą... 01.08.07, 22:46
            No i dobrze, ze szuka. Ty moze kiedys takze bedziesz szukal informacji i nie
            koniecznie bedziesz mial kase na "doradcow". Odpowiadajac na pytanie - mozna
            sprzedac nieruchomosc ze zbiorem dokumentow. To sprawdza i tak notariusz
            jednoczesnie przy podpisaniu aktu notarialnego informujac kupujacego.Kolejnym
            krokiem jest zalozenie ksiegi wieczystej - to takze robi notariusz na prosbe
            kupujacego.koszt okolo 200 zl.co prawda, na wpis w tej ksiedze czeka sie dluzej
            ale taka forma sprzedazy jest dopuszczalna.wiem, bo sam przez to
            przeszedlem.pzdr
      • al9 stan prawny domu jest uregulowany 02.08.07, 11:52
        a właściciel znany. Tylko księgi nie ma ale do sprzedazy nie jest to niezbędne,
        jak juz zesztą podpowiedziano...
        Pytanie, czy nie ma innych przeszkód.... Np roszczeń gminy o zasiedzenie...
        al

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka