Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile kosztuje budowa domu

• Gość: Sybarytka Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.03.11, 11:37
        Moim zdaniem należy popytać tu i tam, porównać kilka ofert, wtedy będzie wiadomo. Inaczej trudno powiedzieć ile to będzie kosztowało. Polecam Ci kontakt z Dolnośląską Grupą Budowlaną. Bardzo solidna firma, wiedzą co i jak, od kilku lat działają na rynku, więc warto im zaufać. Więcej informacji na stronie: grupadolnoslaska.pl
        • Gość: architect Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 26.03.11, 14:18
          jaki projekt taki koszt wykonania domu,
          mój dom 130m2 pow. użytkowej kosztował w 2010r 80000tyś. w stanie surowym zamknietym, ale sam go sobie zaprojektowałem.
          wykończenie zależy od standardu materiałów i oczywiście robocizny wykonawców.
      • ewci-a9 Re: ile kosztuje budowa domu 27.03.11, 18:51
        znajomi mowili ze te 350 tys to trzeba liczyc
      • grzala Re: ile kosztuje budowa domu 29.03.11, 13:35
        w łodzkim można przyjać nie mniej niż 2200-2300 zł/m2 powierzchni użytkowej dla wykończonego stanu uznanego za standard
        oczywiście to srednio bo innny koszt jest garazu i innych pom. technicznych a inaczej mieszkalnych, tutaj zalezy jak policzymy powierzchnie, najlepiej rozbić funkcje mieszkalną i techniczną.
        powyżej to juz lepsza stolarka, tynki... materiały wykończeniowe i instalacje itd.
        to samo tyczy się stopnia skomplikowania konstrukcji - koszty robocizny są wyższe a niekiedy pozostaje niewiele firm/budowlańców chętnych do wykonania i brak konkurencji podnosi koszt na starcie
        prawdą jest, że rozrzut cenowy jest ogromny w przypadku firm z prawdziwego zdarzenia i przysłowiowych wolnych strzelców... co ciekawe jakośc i solidność zupełnie nie znajduje odzwierciedlenia w stosunku do wielkości firmy i pierwszego "profesjonalnego" wrażenia,
        także ważny jest czas, dzisiaj gdy 90% inwestycji realizowane jest z kredytu zasadnym jest budowac i uzytkować jak najszybciej... ogólnie duża firma = szybciej, bo czesto posiadają własnych branzowców

Warto zwrócić uwagę na gwarancję, nawet jesli nie spisana (błąd) to łatwiej ścigać firme o ugruntowanej pozycji i stabilności niż krzaka... choć nigdy łatwo nie jest

wracajac do kosztów to warto, jak w kazdej innej usłudze, zdobyc kilka wycen wykonawczych i porównać... im bardzij szczególowo rozpisane, tym mniej może nas zaskoczyć

warto pamiętać, że nei ma czegoś takiego jak promocja, gratis czy extrasuperhiperdelux... gdzieś jest haczyk...

najwazniejsze to czytać i zadawać pytania, w miare możliwosci zgłębić zagadnienia techniczne a jak ni ema takiej mozliwości zatrudnic mądrego kierownika budowy, tylko nei płacic mu z góry i nie byle jakie pieniądze... dobrze opłacony etapami postępujących prac bedzie pilnował naszych finansów i co chyab wazniejsze zdrowia :)
        Kierownik budowy to nie gość na budowie, a rozgrywający budowę, atakujacy gdy wykonawca partoli i obrońca finansów inwestora jednocześnie.

• majsterkowiczka Re: ile kosztuje budowa domu 08.04.11, 17:53
        Samo postawienie bez żadnego urządzania i ziemii 20 km od Poznania 150 tys.
      • altaner Re: ile kosztuje budowa domu 09.04.11, 11:52
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> Witam, szykuje sie do budowy domu w miescie sredniej wielkosci. Dom 160 m2, w
        > średnim standarcie - prosze o informacje ile to kosztuje? Wiem ze ceny zaleza
        > od wielu czynników ale mi chodzi jedynie o orientacje - ile trzeba przeznaczyc
        > na budowe domu.
        > Z gory dziekuje

200 tyś
      • 1ubka Re: ile kosztuje budowa domu 31.05.11, 00:19
        temat aktualny nie od dziś:)
        najlepiej posiłkować sie sparwdzonymi wiadomościami
        forum.muratordom.pl/showthread.php?104220-Koszt-budowy-domu-analiza-Gazety-Prawnej
        muratordom.pl/budowa/przed-budowa/koszt-budowy-domu-ile-pieniedzy-przeznaczyc-na-dzialke-ile-na-budowe,13_7127.html
        albo zobacz tez to:
        muratordom.pl/budowa/przed-budowa/budowac-dom-czy-kupic-co-wychodzi-taniej,13_7126.html
      • karolina79_pl Re: ile kosztuje budowa domu 16.08.11, 20:22
        blog.domywstylu.eu/2009/11/ile-kosztuje-dom/
      • darecki_s Re: ile kosztuje budowa domu 05.10.11, 16:26
        można sprawdzić, jak to się waha, możesz zobaczyć, jak zmienia się cena przy zastosowaniu różnych materiałów, to jest stronka firmy budującej Arkada
        www.arkada.net.pl/oferta_specjalna
      • wioldar Re: ile kosztuje budowa domu 07.10.11, 13:56
        Zadałeś bardzo trudne pytanie, można go porównać do pytania:
        Ile kosztuje samochód... ?

Mocno uogólniając przy średnim standardzie jest to wielkość ok. 600 000 zł.

Pozdrawiam
        www.wioldar.com
      • Gość: Gutek Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.11.11, 23:02
        Nie da się nawet uogólnić. Najlepiej wybrać sobie na jakiejś stronie z projektami domów ten który Ci się spodoba i zobaczyć wycenę - czasem za małą kasę, czasem ogólny koszt jest po prostu podany. Najistotniejsze z czego chcesz budować. Wiadomo jak ytong czy porotherm to będzie drożej - możesz zresztą porównać sobie w necie w składzie budowlanym np hurtowaniabudowlana24.pl albo coś w tym stylu. Trochę tego jest, natomiast ceny w necie zawsze są trochę niższe.
        • Gość: taki domek Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 27.06.12, 11:53
          Taki domek wyszedł nas 540 tysięcy. Mniej więcej takiej sumy się spodziewaliśmy. Całość podzielona na dwa piętra. Mamy schody Prudlik i generalnie postawiliśmy na rozwiązania wysokiej jakości - bez wielkich oszczędności. Efekt nas zadowolił ;-)
      • mortor82 Re: ile kosztuje budowa domu 27.06.12, 13:13
        Co znaczy średni standard? 2500zł na metr powierzchni pozwala na właśnie tak zwany średni standard wiadomo można wielu rzeczach oszczędzać: panele kronopol zamiast parkietów barlinka etc. ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy i tak. Co innego jeśli człowiek potrafi sam dużo zrobić, koszt robocizny to często 1/3 cena domu.
        • mikolaj2225 Re: ile kosztuje budowa domu 12.07.12, 00:12
          Ja polecam skontaktować się z fachowcami ze strony inbudo.pl. Powiedzą Ci tam wszystko dokładnie i będziesz wiedział :)
          • Gość: kati Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.12, 11:04
            Jestem w trakcie budowy, zawsze zastanawiają mnie te kwoty dotyczące budowy, czasem z księżyca, wszystko jest względne, jak jadę do pracy mijam budowę, pracuje na niej z 10 osób potem dowiaduję się że inwestor zwołał rodzinę do pomocy, pracują za ognisko z wódką, taka rodzina. Koszty będą dużo mniejsze. Buduję dom 150 metrów + garaż 20, wydałam 130 tys, dom w kształcie prostokąta , bez wykuszu, dach dwuspadowy, garaż w bryle, taka ładniejsza stodoła. Mam blachę na dachu, okna dachowe (7 szt.) zapłacone okna do całego budynku i drzwi zewnętrzne ale tylko do gospodarczego, mam umówionego elektryka, z materiałem 8 tys, hydraulika nie mam jeszcze wyceny materiałów ale liczę z piecem na ekogroszek maks 25 tys., tynki 16 tys, wylewki 7 tys. drzwi zewnętrzne 3 tys. łącznie 186 tys, zostaje karton gips i wełna na poddaszu - nie mam wyceny jeszcze, ocieplenie budynku, wykończenie , tu stawiam bardziej na pomysł niż wysoki standard. Liczę że zakończę na 350 tys może plus minus 20 tys. Ogród sobie zrobię powoli w trakcie mieszkania. Sporo kombinujemy, szukamy tańszych materiałów na allegro, walczymy o każdą złotówkę, część materiałów udało się kupić bez faktury czyli o 23 % taniej, to dużo. Budowa domu od fundamentów po więźbę robocizna 32 tys. Masz 500 tys ? wybudujesz się za 500 tys. masz 300 ? dasz radę , może dobierzesz trochę kredytu. Oczywiście jeśli chcesz mieć dachówkę, okna drewniane etc musisz się liczyć z większa kasą. Buduję się w miejscowości 13 tys mieszkańców.
      • Gość: cromwell Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.12, 12:50
        To zależy od wielu zmiennych, najważniejsza jest ekipa budowlana, ja robię najlepiej zapraszam na swój blog, i w ogóle rozmawiajcie ze mną jestem mistrzem nad mistrzami, wasz cromwell doradca
        cromwell.blog.pl/
      • Gość: asia Prezent ! IP: *.xdsl.centertel.pl 17.08.12, 18:34
        Elektroniczny korkociąg do wina. Zobacz prezentacje. :)
      • Gość: futur Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 18:16
        Pracownia projektowa warszawa - prosimy przesłać szczegóły to wycenimy. Projekty domów są różne i wszystko zależy od ich złożoności.
      • jacekmarmur Re: ile kosztuje budowa domu 02.06.13, 21:14
        Wszystko zależy, czy coś robisz sam, czy wszystko ekipy, czy zlecasz to jednej firmie i nic cie nie obchodzi, z jakich materiałów chcesz budować. Odpowiedzieć powinna ci powiedzmy jedno powiedzonko. Jeżeli zbudujesz dwa domy i je sprzedasz to trzeci wybudujesz już dla siebie za darmo
      • Gość: krzysiekpobudowie Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.06.13, 22:34
        mało danych na wejściu. 160 metrów może być i za 250 i za 300... Jaki stan Cię interesuje. Standard średni tzn. Kafelki za 27 czy za 90 zł za metr? Z jakiego materiału. Czy Ty zatrudniasz ekipy czy robisz to pod klucz z jednym gościem? Ci co strzelają 500 patoli to biorą te informacje z d.... za przeproszeniem tak jak i Ty nie podałeś nic poza 160 metrami. Chcesz odpowiedzi podaj więcej danych. Jak chcesz ja Ci powiem, że 450 tyś i co jesteś usatysfakcjonowany. Pozdrawiam
        • kawaler86 Re: ile kosztuje budowa domu 03.06.13, 17:31
          Gość portalu: krzysiekpobudowie napisał(a):

> mało danych na wejściu. 160 metrów może być i za 250 i za 300... Jaki stan Cię
          > interesuje. Standard średni tzn. Kafelki za 27 czy za 90 zł za metr? Z jakiego
          > materiału. Czy Ty zatrudniasz ekipy czy robisz to pod klucz z jednym gościem?
          > Ci co strzelają 500 patoli to biorą te informacje z d.... za przeproszeniem tak
          > jak i Ty nie podałeś nic poza 160 metrami. Chcesz odpowiedzi podaj więcej dany
          > ch. Jak chcesz ja Ci powiem, że 450 tyś i co jesteś usatysfakcjonowany. Pozdraw
          > iam
          Dokładnie, pyta się o coś nie podając najmniejszych danych. Równie dobrze można mu rzucić 900 tys. Powinien napisać, co mniej więcej chce... Ostatnio czytałem też prosbę o poradę, jaki kupić piec CO. Jak się zapytałem do czego dotałem odpowiedź do domu.... Tu taka sama zasada
      • radziej13 Re: ile kosztuje budowa domu 03.06.13, 21:48
        Jeżeli jest Pan/Pani zainteresowana budową domu, to polecam dodanie zapytania na jednym z licznych portali oferia, oferteo, favore czy też budowlanykosztorys.pl . Po dodaniu zapytania dostatnie Pani propozycje cenowe odnośnie budowy, czy też samego projektu od wielu wykonawców z branży budowlanej prosto na skrzynkę e-mail.
      • Gość: Domowy.pl Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.10.13, 15:05
        Jeśli marzysz o własnym domu, chcesz budować lub już budujesz, szukasz porad związanych z rozwiązaniami energooszczędnymi, koniecznie weź udział w jednej, z serii 12 bezpłatnych, konferencji. Już dziś zarejestruj się przez formularz i zagwarantuj sobie wejściówkę na spotkanie z ekspertami!

POSTAW NA DOM, BUDUJ ENERGOOSZCZĘDNIE

CZWARTEK, 24 PAŹDZIERNIKA 2013
        LUBLIN, Restauracja Insomnia, ul. Marii Curie Skłodowskiej 12, GODZ. 18.00
        • Gość: krogulecc Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.14, 08:35
          Myślę, że bez 400 tysięcy nie ma co podchodzić, taka jest moja opinia. Ja płaciłem ponad 100 tysięcy za działkę pod Warszawą, kupowaną poprzez biuro krupa www.krupa.pl – można sobie sprawdzić. Można wybierać tańsze materiały, ale to się mści potem okrutnie przy użytkowaniu.
          • Gość: janasek Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.14, 00:37
            Masz rację powiem więcej 500 tyś to jest minimum żeby wejść i mieszkać a i tak cięzko będzie wykończyć wszystko (mam tu na myśli działkę zagospodarowanie, kostka, ogrodzenie itd). Mnie nie uśmiechało sie na przykład mieszkać w nieotynkowanym i na działce zagruzowanej po budowie. Dom 300 m2 działka 1800 m2 koszt ok 800 000 zł i zaznaczam bez żadnych wodotrysków a raczej średnia półka po taniosci bez faktur ale tez bez własnej pracy na budowie.
      • Gość: sagan Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.14, 14:48
        Proponuję zlecić przygotowanie kosztorysu ( dobre robią w www.marbud-nadzorbudowlany.pl/ ) i wtedy bedzie wiadomo ile kosztuje ;) nie wiem czy ktos na forum aż taki obeznany jest,żeby to dobrze oszacować.
      • johnsnow22 Re: ile kosztuje budowa domu 18.06.14, 12:55
        Możesz sobie policzyć koszt budowy domu samodzielnie, sprawdź sobie ten link
        kalkulatorybudowlane.pl/budowa/
      • Gość: gość Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.06.14, 00:33
        Ja jestem na etapie montażu instalacji, we wrzesniu mam zamiar się wprowadzić. Robię sobie gazówkę termika.pgnig.pl, drzewno-węglowe oraz kominek. Wydałem już kilkaset tysięcy i wydatki dalej się pojawiają z każdym położonym metrem tynku.
      • etnolka Re: ile kosztuje budowa domu 01.07.14, 18:52
        Ze 400 tys. w zależności czy masz juz ziemię
        • edytapipf Re: ile kosztuje budowa domu 09.04.15, 14:20
          Działający link - Kosztorys - www.budowadomu24h.pl/kosztorys-budowy-domu.html
        • alicjazkrainy3 Re: ile kosztuje budowa domu 08.07.15, 09:44
          ja tez uwazam azwe około 200 tysiecy wystarczy na to żeby doprowadzic dom do stanu surowego. Wykonczeniowka wbrew pozorom nie jest wcale tania ale to już bardzo duzo zalezy od budującego ? tzn jaki standard, jakie materiały i jaka ekipa. Znajomi którzy budują dom powiedzieli np. ze sami już pomalują sciany żeby było taniej bio jednak jest to roznica jak niektórzy biora z 10 zł z metra . tylko do prac ziemnych, wykopów pod fundamenty wzieli firme która wynajmuje koparki itp. koparkoladowarka.ostroleka.pl/.
      • erykstaniec Re: ile kosztuje budowa domu 03.07.14, 12:59
        Mi się udało postawić dom drewniany w stanie pod klucz i podstawowym wyposarzeniem (pralka, prysznic, kuchenka itp.) bez mebli za 300 000. Dom ma 90 m2, ogrzewanie podłogowe, gaz wode i prąd. Dom bez piwnicy jednak z wysokim strychem, który w razie potzreby można przerobić na pokoje.
      • Gość: dorstek Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.dynamic.mm.pl 21.07.14, 15:05
        Wszystko zależy od różnych czynników. Generalnie najwazniejsze są zastosowane rozwiązania i materiały. Niemniej sam nie polecam oszczędzac ponieważ jest to spora inwestycja na lata i jednak warto jest wybudować energooszczędny, nowoczesny dom, który powinien nam dobrze służyć.
        Ja własnie na takie rozwiązania postawiłem. Dom jest energooszczędny ( taki kosztuje więcej jednak w czasie się to zwraca). Domek budowała mi firma budowlana z Warszawy Comehome. Bardzo dobrzy specjaliści. Zaoszczędziłem nieco na projekcie domu ponieważ zaprojektowali mi obiekt. W zasadzie zajmują się wszystkim od a do z tak więc człowiek o nich nie musi się o nic martwić. Gdyby ktoś był zainteresowany to tutaj jest do nich kontakt: 600 973 350
      • rafalborkowski0 Re: ile kosztuje budowa domu 09.09.14, 08:42
        Zależy w jakiej technologii bd chciał budować dom i jaki masz projekt. Polecam stronę ktozbuduje. pl Dodaj zlecenie i Wykonawcy zgłoszą się do Ciebie sami z wyceną. Możesz porównać ceny i usługi. :)
        pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka