Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pożyczka czy darowizna

IP: 195.94.207.* 01.08.03, 10:37
    Mam zamiar kupić mieszkanie, ale część pieniędzy na zakup otrzymam od
    rodziców. Chciałbym się dowiedzieć czy, ze względów podatkowych, bardziej
    korzystne jest dla mnie otrzymanie ich w postaci pożyczki, czy darowizny, czy
    też może lepiej gdyby rodzice sami je kupili a później przekazali mi w
    postaci darowizny?
    Obserwuj wątek
      • Gość: kaczucha Re: Pożyczka czy darowizna IP: 195.205.44.* 01.08.03, 11:19
        Nie wiem, jak to jest z darowiznami, ale jesli pozyczysz pieniądze, to osoba
        pożyczająca Ci, bedzie musiała zapłacić podatek, nawet jesli pożyczysz bez
        żadnych odsetek itp, US jakoś tam naliczy sobie, ze pozyczkodawca ma z tego
        jakich przychód :(
        • Gość: egi Re: Pożyczka czy darowizna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.03, 11:32
          Cześciowo prawda, zalezy kto pozycza i ile osob. Zajrzyj na poprzednia albo
          jeszcze jedna strone, tam bylo pytanie darowizna-pozyczka, moze cos Ci to
          pomoze, ale bedziesz mial konkretniejsze pytania.
      • algirdas Re: Pożyczka czy darowizna 01.08.03, 11:45
        Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> Mam zamiar kupić mieszkanie, ale część pieniędzy na zakup otrzymam od
        > rodziców. Chciałbym się dowiedzieć czy, ze względów podatkowych, bardziej
        > korzystne jest dla mnie otrzymanie ich w postaci pożyczki, czy darowizny, czy
        > też może lepiej gdyby rodzice sami je kupili a później przekazali mi w
        > postaci darowizny?

To zależy ile masz do zapłacenia. Kwestie darowizn reguluje Ustawa z dnia
        28.07.1983 r. o podatku od spadków i darowizn z późniejszymi zmianami( Dz. U. z
        1997 r. Nr 16, poz.89, Nr 34, poz. 209, Nr 137, poz. 926 i Nr 139, poz. 932, z
        2000 r. Nr 13, poz. 169, Nr 22, poz. 270 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 8,
        poz. 64 oraz z 2002 r. Nr 200, poz. 1681)

Art. 9. 1. tej ustawy mówi : Opodatkowaniu podlega nabycie przez nabywcę, od
        jednej osoby, własności rzeczy i praw majątkowych o czystej wartości
        przekraczającej:
        1)9.637 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do I grupy podatkowej,
        2)7.276 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do II grupy podatkowej,
        3)4.902 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do III grupy podatkowej.

Oznacza to, że podatek zaczynasz płacić dopiero po przekroczeniu tych kwot.
        Ponieważ jednak dostajesz pieniądze na mieszkanie to dodatkowo zwolnione z
        opodatkowania jest (patrz Art.4 pkt 5)"nabycie w drodze darowizny pieniędzy lub
        innych rzeczy przez osobę zaliczoną do I grupy podatkowej w wysokości
        nieprzekraczającej 9.637 zł od jednego darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie
        nie więcej niż 19.274 zł w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli
        pieniądze te lub rzeczy obdarowany przeznaczy na wkład budowlany lub
        mieszkaniowy do spółdzielni, budowę lokalu w małym domu mieszkalnym, budowę
        domu jednorodzinnego albo nabycie lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną
        nieruchomość".

Darowiznę możesz dostać od każdego z rodziców oddzielnie czyli 9.637 masz jako
        kwotę wolną (wg.art.9 z I grupy)i np. od ojca 9.637 na mieszkanie i od matki
        9.637 na mieszkanie (czyli razem 19.274,- czyli limit z art.4 na mieszkanie
        wyczerpany )
        Od obojga rodziców możesz przyjąć bez podatku 28.911 zł.
        Możesz jeszcze przyjmować wg.art.9 od teściów, dziadków, babć itp.
        Powyżej tych kwot już zapłacisz podatki, ale przeczytaj dokładnie ustawę to
        zobaczysz ile.
        Co do pożyczek to nie za bardzo się wyznaję, ale tam płacisz na wejściu jakiś
        procent (chyba 2%) ale nie pamietam więc poradź się fachowca.

Acha ! darowizny musi zarejestrować darczyńca w swoim Urzędzie Skarbowym.

Powodzenia
        Algirdas
        • Gość: egi Re: Pożyczka czy darowizna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.03, 12:04
          No nie mogę, jestem pod wrażeniem. Nawet mi nie chciałoby się tak dokładnie
          odpowiedzieć. No dobra, to też sie troche wysilę. Jakby darowali Ci dopiero
          mieszkanie, to podatek też dopiero od przekroczenia wartości równej kwocie
          wolnej, plus zwolniona jest wartość mieszkania odpowiadająca 110 m2
          powierzchni użytkowej. Czyli może się okazać, że podatku nie będzie. Ale
          zwolnienie pod warunkami, np. mówiąc ogólnie, nie możesz mieć praw do innego
          lokalu mieszkalnego.
          Co do pożyczki, to jeśli jest ona między osobami bliskimi, to jest zwolnienie,
          ale tylko do tych kwot "pierwszych" wynikających z podatku od spadków i
          darowizn, od nadwyżki jest 2% podatku od czynności cywilnoprawnych.
          Chyba tyle.
        • Gość: Mariusz Re: Pożyczka czy darowizna IP: 195.94.207.* 01.08.03, 12:38
          Dziękuję za odpowiedź, ale wydaje mi się, że podana przez Ciebie kwota
          darowizny wolnej od podatku jest za wysoka. Wg. art. 4 tej ustawy, ust. 1,pkt 5
          "nabycie w drodze darowizny pieniędzy lub innych rzeczy przez osobę zaliczoną
          do I grupy podatkowej w wysokości nieprzekraczającej 9.637 zł od jednego
          darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19.274 zł w okresie 5
          lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli pieniądze te lub rzeczy obdarowany
          przeznaczy na wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę lokalu w
          małym domu mieszkalnym, budowę domu jednorodzinnego albo nabycie lokalu
          mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość", co oznacza, że od całej
          najbliższej rodziny mogę otrzymać najwyżej 19.274. Pozdrawiam.
          • algirdas Re: Pożyczka czy darowizna 01.08.03, 12:45

> Dziękuję za odpowiedź, ale wydaje mi się, że podana przez Ciebie kwota
            > darowizny wolnej od podatku jest za wysoka. Wg. art. 4 tej ustawy, ust. 1,pkt
            5
            >
            > "nabycie w drodze darowizny pieniędzy lub innych rzeczy przez osobę zaliczoną
            > do I grupy podatkowej w wysokości nieprzekraczającej 9.637 zł od jednego
            > darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19.274 zł w okresie 5
            > lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli pieniądze te lub rzeczy obdarowany
            > przeznaczy na wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę lokalu
            w małym domu mieszkalnym, budowę domu jednorodzinnego albo nabycie lokalu
            > mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość", co oznacza, że od całej
            > najbliższej rodziny mogę otrzymać najwyżej 19.274. Pozdrawiam.

Na mieszkanie tak, ale masz jeszcze zwolnienie ogólne w wysokości 9.637 z od
            każdej osoby z pierwszej grupy; po 7276 od osoby z drugiej itd.
            Czytaj całą ustawę o tym mówi art.9 pkt 1. W pkt.14 masz kto jest w jakiej
            grupie.

Pagarbiai
            Algirdas

• Gość: Mariusz Re: Pożyczka czy darowizna IP: 195.94.207.* 01.08.03, 12:49
              Ale w ptk. 9.1 jest tylko informacja o tym co podlega opodatkowaniu, a nie o
              tym co jest zwolnione.
        • algirdas Re: Errata 01.08.03, 12:38
          Errata:
          Od obojga rodziców możesz dostać 38.548,-zł bez podatku (czyli 4 x 9.637zł)

A tak swoją drogą to nie mogę wyjść z podziwu dla polskich przepisów. Kto do
          q...nędzy wymyśla te kwoty ? Czy niemogłoby być 10.000,- albo 9.500,- ? Czy te
          barany z MF nie mogą zaokrąglać, a choćby i w górę np. kwot 4 cyfrowych do
          setek, 3 cyfrowych do dziesiątek itp. Jakie to ma dla mnie znaczenie czy mogę
          odliczyć od podatku 0,5% więcej czy mniej ?

Pozdrawiam
          • Gość: Mariusz Re: Errata IP: 195.94.207.* 01.08.03, 12:46
            Mógłbyś mi krótko napisać na podstawie czego wyliczyłeś tę kwotę, bo jak dla
            mnie z przepisów ustawy wynika, że jest to najwyżej 19.274. Zgodnie z art. 4,
            ptk. 5. Pozdrawiam.
          • Gość: egi Re: Errata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.03, 12:59
            To zależy od wskaźnika wzrostu cen towarów, tak samo zresztą jak wiele innych
            kwot w podatkach.
            POza tym to co napisales to szczera prawda. Kwoty wolne od podatku swoja droga
            i zwolnienie mieszkaniowe swoja. Czyli w sumie prawie 40 tys. mozna oszczedzic.
            • Gość: Mariusz Re: Errata IP: 195.94.207.* 01.08.03, 13:07
              Z ustawy o podatkach od spadków i darowizn nic takiego nie wynika, chyba, że
              coś przeoczyłem, albo czegoś nie zrozumiałem.
              • Gość: egi Re: Errata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.03, 13:23
                Jasne, ze nie zrozumiales, bo ustawy podatkowe nie sa jasne. Oczywiscie ze cos
                takiego wynika, w koncu z tego zyje.
                Zaczynasz od tego, czy w ogole cos podlega podatkowi od spadkow i darowizn.
                Czyli od wspomnianego przez Ciebie art.9. Tam napisali, ze jak cos ma wartosc
                ponizej 9.637 zl, to fiskusa to w ogole nie interesuje. Zgadza się? Bo to nie
                podlega opodatkowaniu. Czyli jesli cos darowane jest warte wiecej, to
                interesuje Cie tylko ta nadwyzka. Zgadza sie? NO to teraz patrzysz, czy nie
                urwiesz czegos z tego, co w ogole podlega opodatkowaniu, czyli z tej nadwyzki.
                No i tutaj mamy, że jesli darowana jest kasa na mieszkanie, to w ciagu 5 lat
                te ponad 18 tys. jest od podatku zwolnione. To jest inne ponad 18 tys., niz
                to, ktore fiskusa nie interesuje. Juz nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc. Czy
                teraz jest to jasne?
                • Gość: Mariusz Re: Errata IP: 195.94.207.* 01.08.03, 13:33
                  W porządku, ale tam jest mowa o nabyciu "własności rzeczy i praw majątkowych",
                  a nie pieniędzy (art. 9), czyli jak rozumiem można np. dać komuś samochód ale
                  już nie gotówkę.
                  • Gość: egi Re: Errata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.03, 13:49
                    No bomba, idąc tym tropem, to kasa w ogóle nie będzie podlega podatkowi od
                    darowizn!
                    Człowieku, a czym są pieniądze? Nie są rzeczą?! Na to to chyba jeszcze nikt
                    nie wpadł. A Czy w zwolnieniach nie jest napisane, że zwolnione są pieniądze i
                    inne rzeczy przeznaczone na cele mieszkaniowe? Czyli rzecz - pieniądz i inne
                    rzeczy.
                    Zresztą jak chcesz to opodatkuj te 18 tys. mi tam wszystko jedno. No rany.
                    • Gość: Mariusz Re: Errata IP: 195.94.207.* 01.08.03, 13:57
                      Powoli, przecież opodatkowanie pieniędzy załatwia artykuł 4, bo tam są
                      wymienione kwoty wolne od podatku, czyli wszystko co powyżej jest opodatkowane.
                      Nie znam się na tym pogiętym języku prawniczym, ale mam poważne wątpliwości czy
                      art. 9 dotyczy także pieniędzy, ale jeżeli tak jest to byłoby doskonale. Będę
                      musiał to sprawdzić, w każdym razie dziękuję za wskazówki.
                      • Gość: egi Re: Errata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.03, 14:05
                        Jesli pieniadze nie sa rzecza, to nie moga byc zwolnione od podatku, ktory
                        obejmuje rzeczy. Do tego prowadzi Twoje rozumowanie.Nie ma wiec tego podatku
                        od pieniedzy w ogole. Jesli nie wystarczaja Ci moje studia, ponad 4 letnie
                        doswiadczenie w podatkach, przeczytane komentarze i pismo us w podobnej
                        sprawie, na ktore natrafilam przy okazji szukania czegos innego, to zycze,
                        zebys naprawde nie musial interpretowac pokreconego jezyka ustaw podatkowych.
                        POdatek od darowizn to jeden z prostszych i bardziej przejrzystych aktow
                        prawnych. Rob jak chcesz, nikt nie kaze podatnikom korzystac ze wszystkich
                        ulg. Tylko ze, jak juz stwierdzilam, skoro to nie rzecz, to nie ma tego
                        podatku od darowizn, nie ma zwolnienia. Doliczasz do dochodu w podatku
                        dochodowym i 19% od tego. Pasuje? KOncze to, a jak masz watpliwosci, to
                        zapytaj w swoim urzedzie. Pozdrawiam.
                        • Gość: Mariusz Re: Errata IP: 195.94.207.* 01.08.03, 14:24
                          Spokojnie, nie mówię, że Ci nie wierzę, tylko dziwi mnie taki brak
                          konsekwencji - w art. 4 wyszczególnia się pieniądze, a w 9 już nie. Dla mnie to
                          jest mylące. A poza tym to jest jakaś gruba niespójność - z jednej strony w
                          art. 4, mówi się, że łączna kwota darowizn, wolna od podatku, od najbliższej
                          rodziny nie może przekroczyć tych 19 tyś. z hakiem (i to pod warunkiem, że
                          przeznaczy się ją na mieszkanie), a z drugiej z art. 9 wynikałoby, że jeśli ma
                          się odpowiednio liczną rodzinę to można wziąć i 100 tyś. i nic nie zapłacić. To
                          jakiś absurd. Przecież jeśli dostanę od rodziców 40 tyś, to przekroczę kwotę 19
                          tyś. i będę musiał zapłacić podatek. Zwracam uwagę, że ptk. 5 art. 4 ma tryb
                          warunkowy, tzn. te pieniądze są zwolnione od podatku, ale tylko pod warunkiem
                          przeznaczenia ich na mieszkanie. Dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam.
              • algirdas Re: Errata 01.08.03, 13:40

> Z ustawy o podatkach od spadków i darowizn nic takiego nie wynika, chyba, że
                > coś przeoczyłem, albo czegoś nie zrozumiałem.

No dobrze jeszcze raz i powoli .....

Art.4 pkt 5 Zwolnione z opodatkowania jest nabycie w drodze darowizny pieniędzy
                lub innych rzeczy przez osobę zaliczoną do I grupy podatkowej w wysokości
                nieprzekraczającej 9.637 zł od jednego darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie
                nie więcej niż 19.274 zł w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli
                pieniądze te lub rzeczy obdarowany przeznaczy na wkład budowlany lub
                mieszkaniowy do spółdzielni, budowę lokalu w małym domu mieszkalnym, budowę
                domu jednorodzinnego albo nabycie lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną
                nieruchomość,

Tłumaczenie:
                Możesz od całej swojej rodziny dostać 19.274 zł na cele mieszkaniowe i nie
                płacić za to podatku. Ponieważ rodzice są w pierwszej grupie to tak naprawdę
                otrzymanie od nich kwoty wolnej dla I grupy spowoduje wyczerpanie limitu na
                darowizny na cele mieszkaniowe. 2 x 9.637 = 19.274,zł (fersztejen ?)

Art. 9. 1. Opodatkowaniu podlega nabycie przez nabywcę, od jednej osoby,
                własności rzeczy i praw majątkowych o czystej wartości przekraczającej:
                1)9.637 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do I grupy podatkowej,
                2)7.276 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do II grupy podatkowej,
                3)4.902 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do III grupy
                podatkowej.

Tłumaczenie:
                Oznacza to, że w przypadku nie przekroczenia tych wielkości nie ma obowiązku
                podatkowego. Czyli ponieważ jest dwoje rodziców to jako należący do I grupy
                podatkowej mają prawo podarować swojemu synkowi każde po 9.637,- bez obowiazku
                podatkowego, jak masz śiostrę albo brata to może ci jeszcze dać dodatkowe
                9.637,-zł, jak jest żonaty to od bratowej dostaniesz nieopodatkowane jedynie
                7.276 zł. Ograniczając się tylko do rodziców masz bez podatku 2 x 9.637 =
                19.274,-zł. Czyli 19.274 dostałeś na mieszkanie ( i nie płacisz) a kolejne
                19.274 dostałeś bo dostałeś i też nie płacisz (fersztejen ?)To są dwie różne
                bajki.

Art.14.pkt 3. Do poszczególnych grup podatkowych zalicza się:
                1)do grupy I - małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, zięcia,
                synową, rodzeństwo, ojczyma, macochę i teściów,
                2)do grupy II - zstępnych rodzeństwa, rodzeństwo rodziców, zstępnych i
                małżonków pasierbów, małżonków rodzeństwa i rodzeństwo małżonków, małżonków
                rodzeństwa małżonków, małżonków innych zstępnych,
                3)do grupy III - innych nabywców.

No tego już nie będę tłumaczył;

Pozdrowaśki dla urzędników skarbowych (#%&@%$%^^&) tak kiedyś pisali w
                komiksach :)
                • Gość: Mariusz Re: Errata IP: 195.94.207.* 01.08.03, 13:45
                  Pięknie, wszystko rozumiem tylko powiedz mi jeszcze czy pod pojęcie "własność
                  rzeczy i prawa majątkowe" podpada także gotówka.
                  • algirdas Re: Errata 01.08.03, 14:08

> Pięknie, wszystko rozumiem tylko powiedz mi jeszcze czy pod pojęcie "własność
                    > rzeczy i prawa majątkowe" podpada także gotówka.

Ab ovo,

Co to jest banknot stuzłotowy ? Można powiedzieć , że jest to rzecz (niewiele
                    zresztą warta). Przede wszystkim jest jednak zobowiązanie Narodowego Banku
                    Polskiego do pokrycia zobowiązań osoby nim płacącej do wysokości 100 złotych.
                    Bank Note czyli nota bankowa, bilet bankowy. Czy ten banknot stuzłotowy należy
                    do ciebie ? Otóż nie. Banknot jako niewiele warty kawałek papieru, farby itp
                    należy do NBP , ale to ty masz wynikajace z posiadania jego kawałka papieru
                    prawa majątkowe do zaspokojenia roszczeń kogoś (np,sprzedawcy) do wysokości
                    100,-zł. Czyli posiadając stuzłotowy banknot - posiadasz gotówkę czyli
                    posiadasz prawa majatkowe w wysokości 100 zł. Co oznacza, że prawo majatkowe to
                    również gotówka.

Pagarbiai
                    Algirdas
                    • Gość: Mariusz Re: Errata IP: 195.94.207.* 01.08.03, 14:26
                      Ale to się kłóci z ptk. 5 art. 4 ustawy, bo jeżeli przyjmę od rodziny więcej
                      niż te 19 tyś. to automatycznie muszę zapłacić podatek, nawet jeśli przeznaczę
                      kasę na mieszkanie.
                      • algirdas Re: Errata 01.08.03, 15:16
                        Jeżeli masz bardziej surownie mniemanie o płaceniu podatków niż wynika to z
                        przepisów to mozesz płacić. Gwarantuję ci, że panie z US przyjma twoje
                        pieniadze bez szemrania.
                        Napisałem ci jak to jest w polskim prawie i jak się należy rozliczać. CZy ty
                        naprawdę nie rozumiesz co czytasz ?
                        Ustawodawca w art.9 napisał, kwoty zwolnione od podatku bo jakby nie napisał
                        tego to jakbyś dostał od rodziców 500,-zł na urodziny musiałbyś lecieć do US i
                        się opodatkować. Co przyznasz, że jest absurdem.
                        Jeżeli dostajesz te 500,-zł to dzieki art.9 nie musisz nawet tego zgłaszać.
                        Art.4 mówi o kwocie na mieszkanie, nie darowiznę jako taką, tylko pieniadze
                        otzrymane od rodziny na mieszkanie. Wobec powyższego to już inna bajka.
                        Nie zapominaj, że darowizna na cele mieszkaniowe musi być zgłoszona w US. Wtedy
                        jak się ciebie US zapyta skąd miałeś pieniadze na mieszkanie masz podkładkę.
                        Nie zapominaj też, że US może się zapytać darczyńców skąd mieli te pieniądze na
                        darowiznę. Więc jak się będą źle tłumaczyć to im dowalą podatek.
                        To co napisałem wiem z własnego doświadczenia, a nie z własnej interpretacji
                        przepisów.
                        Jak chcesz to płać, tylko błagam nigdy nie staraj się o posadę w organach
                        skarbowych

Algirdas
                        • Gość: Mariusz Re: Errata IP: 195.94.207.* 01.08.03, 15:24
                          Dziękuję za wszystkie informacje, bardzo mi pomogły. Język tych przepisów jest
                          moim zdaniem bełkotliwy i niespójny, ale po takiej dyskusji wiele można się
                          nauczyć. Pozdrawiam.
      • Gość: mola Re: Pożyczka czy darowizna IP: 193.59.173.* 01.08.03, 11:53
        Darowizna pieniędzy (powyżej pewnej kwoty - teraz jest to chyba ok. 9 tys od
        każdego członka najblizszej rodziny, raz na 4 czy 5 lat)jest opodatkowana
        (sprawdź stawki dla I grupy podatkowej). Darownizna mieszkania - o ile nie
        jesteś juz właścicielem innego - bez podatku, tylko standardowe opłaty
        (notariusz, opłata skarbowa). Pożyczka - musi być zarejestrowana, chyba od tego
        ok. 2% opłaty, ale wysokości nie jestem pewna. Musisz przeliczyć sobie te
        warianty.
      • Gość: zuza112 Re: Pożyczka czy darowizna IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 14:14
        Czy można zgłosić tę darowiznę już po podpisaniu aktu notarialnego (kupiliśmy
        już mieszkanie, duża część pieniędzy była od rodziców, reszta to prezent ślubny
        od gości i nasze oszczędności).Szczerze mówiąc trochę się boję, bo chyba byłam
        nieświadoma naszych polskich przepisów (co oczywiście nie zwalnia mnie od
        odpowiedzialności...). Co mam zrobić z tym fantem? Poradźcie - proszę!!!
        Z.
        • Gość: egi Re: Pożyczka czy darowizna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.03, 14:29
          A faktycznie tak do kupy wszystko poprzekracza kwoty wolne? jesli koniecznie
          chcesz opodatkowac, to zglosic mozesz zawsze, ale ... No chyba nikt przy
          zdrowych zmyslach nie opodatkowuje prezentow slubnych.
          Jest taki przepis, ze jezeli darowizna nie została zgloszona do opodatkowania,
          to obowiązek podatkowy powstanie z chwila powolania sie przed organem
          podatkowym na okolicznosc jej dokonania. Czyli np. jak urzad zapyta skad byla
          kasa na to mieszkanie, no to wtedy mozesz sie przyznac, ze dostalas. I wtedy
          zaplacic od tego podatek. Czyli nie ma zadnej zaleglosci, bo to jest obowiazek
          powstajacy na podstawie decyzji organu. Przyznasz sie, to Ci wymierza. Czyli
          raczej nie ma co sie wychylac, skoro nie ma odsetek za zwloke.
          • Gość: zuza112 Re: Pożyczka czy darowizna IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 14:59
            Gość portalu: egi napisał(a):

> A faktycznie tak do kupy wszystko poprzekracza kwoty wolne? jesli koniecznie
            > chcesz opodatkowac, to zglosic mozesz zawsze, ale ... No chyba nikt przy
            > zdrowych zmyslach nie opodatkowuje prezentow slubnych.
            > Jest taki przepis, ze jezeli darowizna nie została zgloszona do
            opodatkowania,
            > to obowiązek podatkowy powstanie z chwila powolania sie przed organem
            > podatkowym na okolicznosc jej dokonania. Czyli np. jak urzad zapyta skad byla
            > kasa na to mieszkanie, no to wtedy mozesz sie przyznac, ze dostalas. I wtedy
            > zaplacic od tego podatek. Czyli nie ma zadnej zaleglosci, bo to jest
            obowiazek
            > powstajacy na podstawie decyzji organu. Przyznasz sie, to Ci wymierza. Czyli
            > raczej nie ma co sie wychylac, skoro nie ma odsetek za zwloke.

Posłuchaj Egi, czy mogłabym napisać do Ciebie na maila, opisałabym Ci
            dokładniej moją sytuację... Oczywiście, jeżeli to dla Ciebie nie jest
            problem... Mam wrażenie, że jesteś tu ekspertem, byłabym Ci bardzo wdzięczna.
            Z.
            • Gość: egi Re: Pożyczka czy darowizna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.03, 15:07
              Jesli mozesz, podaj mi swoj adres. Skontaktuje sie. Nie chce stworzyc
              prywatnego forum w swojej skrzynce. Mimo calej sympatii dla forumowiczow.
              jesli dam rade to pomoge. Ale dzis jestem ostatni dzien przed urlopem...
              • Gość: zuza112 Re: Pożyczka czy darowizna IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 15:09
                Dzięki, zuza112@gazeta.pl
                Miłego urlopu!
                Z.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka