Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek!

• marcinus73 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 02.12.13, 20:46
        Raczej tak. Silos jest osobnym pomieszczeniem wydzielonym w garazu na poziomie piwnicznym. Powinno byc sucho.
        Pozatym - co za roznica kupowac 4 Big Bagi i stawiac w garazu, czy kupowac 4 tony luzem i trzymac w silosie wydzielonym w garazu? Moknie tak samo...

W miedzyczasie znalazlem ciekawy system wysysajacy pelety i podajacy to automatycznie do zbiornika przy kotle. Kosztuje "tylko" ~6000zl. W sumie to mogloby tez wysysac z big bagow...
      • marcinus73 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 02.12.13, 20:53
        Ale minusem jest to, ze trzeba co pare dni taki worek "przerzucic" do zbiornika kotla. A tego nie chce.
        Majac silos z zapasem na rok i automatycznym podajnikiem mialbym kociol komfortowy jak gazowy, ale z paliwem za pol ceny.
      • marcinus73 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 02.12.13, 21:21
        Owszem, pod warunkiem ze bedzie wilgotnial.
        Ja jestem pewny, ze silos bedzie szczelny i nie bedzie w nim wilgoci.
        I nadal nie wiem, czy da sie w Krakowie tankowac pelety z cysterny....
      • przem00l Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 03.12.13, 12:53
        hmm a co sadzicie o ogrzewaniu promiennikowym? Moze cos takiego warto w swoim domu wziac pod uwage??
      • Gość: roman03 Re: Obłędne ceny pellets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.13, 16:20
        czesc tak biore od jednego dostawcy ale rozmawialem z kolega ktory kupowal także tańszy pellet ale jego jakos byla fatalna a ten lava wypala sie w 100% i nie robi takich spiekow wiec narazie pozostane przy tym lava ale cena 930 zlociszy to jednak szok ... ale na nastepny sezon juz bede szukal innego moze bede mieszal i wtedy zobacze co bedzie sie dzialo
      • Gość: tuti007 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.air-net.gda.pl 07.01.14, 23:47
        zobacz na www.exotherm.pl czyli exotherm.pl/ mają dobre swoje pompy ciepła za 50% oraz całe systemy byś miał ogrzewanie całkowicie za darmo, czyli ZERO pln rocznie nie posiadając domu pasywnego, unikatowy polski pomysł.
        • marcinus73 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 10.01.14, 15:27
          Wszystko fajnie tylko: pomysl wcale nie polski, bo na zachodzi znany wczesniej niz w Polsce.
          Po drugie - to sa zwykle pompy ciepla. Do nich potrzebny jest prad - ten mozna dostarczac z paneli slonecznych.
          Fakt, uzywajac paneli ogrzewanie jest za darmo, ale koszt takiego rozwiazania jest "odlotowy". Sama pompa ciepla na 15kW to ok 22000zl. Plus montaz, plus rozlozenie rur w ogrodzie i plus panele sloneczne. Czyli ok. 40000 zl.
          Kociol na pellety podobnej mocy to ok. 10000 zl. Nawet jak do tego dojdzie zbiornik lub silos na 5000zl to i tak masz 25.000zl do przepalenia. A to sporo... (ok. 10 lat)
          • Gość: zainteresowany Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: 83.238.78.* 10.01.14, 17:36
            Nie wiem czy to są dokładne wyliczenia ale takie wyliczenia już do mnie przemawia.
            • marcinus73 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 11.01.14, 00:39
              Nie calkiem dokladne. Jakis czas temu to liczylem i mniej wiecej tyle mi wyszlo za sprzet na poczatek. Z tym, ze do tej ceny musi jeszcze dojsc cena pradu - bo w zimie, wtedy kiedy trzeba grzac najwiecej, slonca jest malo. Dni sa krotkie i glownie sa chmury. Wiec tak na prawde w Polsce w zimie panele slonecznie daja za malo energi, albo trzeba ich tak duzo, ze koszta bada jeszcze wyzsze. A w lecie pradu bedzie za duzo...
              W sumie jak wtedy liczylem (bez paneli slonecznych), to mi wyszlo, ze pompa nigdy sie nie zwroci. Pellety mi wyszly najtaniej (OK, wegiel bylby jeszcze tanszy, ale niewiele. A pellety przanajmniej ladniej pachna i tak nie brudza). I dlatego do nasze nowobudowanego domu zamowilismy juz kociol na pellety.
              Jak jeszcze kolo Krakowa pojawi sie cysterna, to sobie zrobie silos na pare tom. Wtedy juz bedzie calkiem bezobslugowe...
              • Gość: wujeq Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.14, 15:45
                Rozwiń coś o tym silosie, bo mnie zaintrygowałeś. Co masz na myśli przez silos na pellety? Poza tym jakie pellety byś polecał? Dzięki!
                • marcinus73 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 12.01.14, 09:28
                  Witam,

mysle o czyms takim jak tu: www.pelletshome.com/pellet-storage-systems , ten na dole (store room).
                  Albo: www.hdg-bavaria.com/?n=18-29-303-305 czy www.propellets.ch/it/riscaldare-con-il-pellet/stoccaggio-del-pellet/translate-schraegbodenlager.html.
                  Ewentualnie www.directindustry.com/prod/allg-silotec/flexible-silos-wood-pellets-66430-635408.html

Wszystkie te mozliwosci charakteryzuja sie jednym - nie trzeba samemu nic nigdzie przerzucac. Przyjezdza cysterna, przepompowuje pelety do pelna - nawet pare ton. I ma sie paliwo na caly sezon grzewczy. I to calkiem bezobslugowo.

A co do wilgotnosci... No coz, na zachodzie silos jest podsztawowym rozwiazaniem. Zasyp reczny jest stosowany wyjatkowo. Wiec mysle, ze skoro tam to funkcjonuje, to czemu w Polsce mialoby nie dzialac...
                  Acha, jak rozmawialem z firma montujaca kotly i dystrybujaca pelety to mi wytlumaczyli czemu w Polsce cysterna na razie jest rzadkoscia - pieniadze. Ludzie wola kupowac co miesiac po perestet kilo w workach (za, powiedzmy 500 zl za pol tony) niz wydac na raz 3000 za 4 tony. Jak widac przy wiekszych ilosciach jest taniej, ale ludzie tak nie mysla. Wola co miesiac placic jakos kwote, niz wieksza raz na sezom. I dlatego pelet najlepiej sprzedaje sie w workach, a nie w big bagach czy luzem.

Ja tam wole wygode... I w sumie wychodzi taniej...
                  • zatwar44 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 04.09.14, 21:28
                    czesc. duzo racji w tym co napisales ale jest jedno ALE!! jezeli chodzi o zakup wiekszej ilosci pelletu jednorazowo to nie wszystkich stac zeby od razu wybulic taka kwote dlatego kupuja po pare kilo.ale to ze wszystkim tak jest niezaleznie czy to olej wegiel czy pellet.
                    mnie interesuje jak ci sie sprawuje piec na pellet, bo jestem w trakcie zmiany pieca i zastanawiam sie pellet czy ekogroszek.
      • Gość: Wirek Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.01.14, 14:28
        ja na szczęscie kotłowni odwiedzać nie musze, bo mam kocioł pellmax Kołtona z podajnikiem na ekogroszek. wygoda jest, czas na inne rzcezy dzieki temu też jest.
        • Gość: ktos Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: 83.238.78.* 10.01.14, 17:29
          raz na jakiś czas pewnie musisz wejść aby podać tego ekogroszku wynieś popiół którego pewnie nie jest tak mało.
      • beroniq5 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 11.01.14, 13:50
        to prawda, ja tez nie rozumiem, czemu niektórzy trzymają się za wszelką cenę ekogroszku, a nie przestawią się na wygodniejsze w użyciu pellety. Olimp czy Lava przekonają chyba każdego, kto ma wątpliwości dotyczące pelletów.
        • Gość: larac. Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.14, 18:46
          Po ekogroszku strasznie zabrudzona jest kotłownia i trzeba się pozbywać dużej ilości popiołu, a po pellecie wręcz przeciwnie. Popieram pellety! :) Ja palę Olimpem Stelmetu.
      • Gość: marcin ekogroszek zakup IP: 79.175.246.* 11.01.14, 21:03
        Witam wszystkich palaczy.Odniosnie gdzie kupic dobry gdzie doradza i takie różne pytanie znalazłem w firmie www.hurtowniaopalu.pl facet ktory odbiera telefon pomógł mi bo raz ze zaczynałem palic nie znałem tematu eko dwa polecił dobry odpowiedni a nie tak jak gdzie indziej najdrozszy to najlepszy gó.... prawda.Polecam smiało maja kilka rodzaji eko i zawsze ma czas doradzic podpowiedziec a gdzie indziej to szybko szybko zamawiasz albo nie albo sie nie znaja mowia panie ja tylko od zamowien,wiec smiało polecam i po wpalcie na konto przedplaty jest towar do 3 dni roboczych a nie bog wie ile czasu dzwonic pytac czy wyslali firma godna polecenia.
        • Gość: solawka Re: ekogroszek zakup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.14, 21:35
          Radzę wybrać ekogroszek znany na rynku i mający pozytywne opinie nie tylko osób prywatnych ale tez przedsiębiorców. Zakup towaru od nieznanego dostawcy może się skończyć tak jak u mnie, niestety kilka razy kupiłem węgiel a potem również groszek z którego popiołu było na tony a to co się działo w kotle przechodziło ludzkie pojęcie. Teraz wybieram ekogroszek od :pwd.pl/index.php i nie mam spieków, piec czyściutki. Za darmo przywieźli ,elegancko popakowane. nie mam żadnych zastrzeżeń.
          • Gość: OlkaSkupi Re: ekogroszek zakup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.14, 22:34
            B&E Energy, kupiłam teraz na próbę i jest ok.Ale czy taki jednorazowy zakup da mi gwarancję że następnym razem ekogroszek też będzie dobrej jakości? ma ktoś jakieś doswiadczenia z tą firmą? Chodzi mi o powtarzalność opału.
            • Gość: zainteresowany Re: ekogroszek zakup IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.02.14, 20:11
              a ten groszek kupiłeś w workach czy luzem??
              Jak z popiołem?? dużo więcej niż z pelletów??
            • Gość: "życzliwy" Re: ekogroszek zakup IP: 93.179.204.* 26.03.14, 13:55
              B&E Energy
              i
              poszukiwani.policja.pl/pos/form/r26941,CICHY-DARIUSZ.html
      • Gość: Wołek Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.14, 19:59
        To prawda pellet u nas mało znany a jest to dobry ekologiczny opał. Już trzeci sezon opalam pelletem i sam się dziwię jak kiedyś mogłem tonąć w kurzu , pyle i hałdami popiołu paląc węglem .Jednak mój piec najlepiej spala Olimp ze Stelmetu . Sprawdzałem rożne firmy ale ta według mnie jest najlepsza .
        • Gość: Pilar Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.14, 22:39
          Tak, racja. U nas palenie pelletami dopiero raczkuje, ale według mnie to bardzo dobre rozwiązanie. U siebie też opalam pelletem ze Stelmetu tyle, że Lavą. Sprawdzałem na początku inne firmy, ale Lava sprawdza się najlepiej.
      • Gość: Jola Ekogroszek IP: *.229.149.194.optikomp.pl 16.02.14, 20:31
        Witam, u nas worek starcza na 6 tygodni w lato przy ustawieniach wody na 40 stopni - w zupełności wystarcza. W zimę ok 12 worków starcza na cały miesiąc przy jednej prostej zasadzie, na górny ruszt na noc, kładziemy kilka kawałków drzewa ( różnego; sosna, świerk, brzoza) czasami przy dużych mrozach jeszcze w ciągu dnia, ono samo przy automatycznym przedmuchu od żaru z ekogroszku zapala się i sprawia, że zużycie ekogroszku nam bardzo spadło. POLECAM drzewo typu sosna, można sobie naprawdę tanio zorganizować. Aha i jeszcze jedno, nie warto używać taniego ekogroszku z małą ilością KJ 22, 23 najlepiej dać parę złoty więcej i kupić ekogroszek wartości 26 lub 28 KJ efekty są niezłe. Od 6 lat mamy piec nie jedno przetestowaliśmy, pellet też. Ważne są ustawienia, ale najważniejszy ekogroszek, jego jakość, a jeśli wspieramy go drzewem na górnym ruszcie, to możemy osiągnąć efekty takie jak u nas - koszt ogrzania 200 m 2 nie przekracza 300 zł na miesiąc
      • kdamaz Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 02.05.14, 12:57
        Witam !
        Czy mógłbym nawiazać kontakt :
        Mam podobne zdanie i kilka pytań m/innymi :
        1/Jaki ma pan kocioł ?
        2/Jaką powierzchnie ogrzewa ?
        3/Jak ocieplony dom ?
        4/ Jaki zużycie pelletu ?
        Jańczak Krzysztof
        tel. 504385217
      • sefona Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 16.09.14, 11:11
        Ten post brzmi jak reklama Barlinka ;) Barlinek faktycznie jest dobrym pelletem, wręcz bardzo dobrym ale też bardzo drogim. Ja kupuję podobny pellet do Barlinka, ale ok 300zł taniej na tonie. Mam to samo, tylko że taniej ;)
      • marc.in76 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 25.11.14, 15:50
        Moi znajomi korzystają z ekogroszku i co prawda nie słyszałam z ich strony minusów poza kosztami ogrzewania domu w trakcie zimy ale ja posiadają kotły CO gdzie muszę ogrzać dom z piętrem to i tak koszta są wysokie. Szczególnie, że każdy pokój ma grzejnik firmy Purmo. I jak rozmawiałem z Panem w Instal Thermie w Łodzi gdzie kupowałem piec powiedział mi, że to i tak tańsza sprawa niż ogrzewanie gazowe a mniej więcej ekogroszek a palenie węglem czy drewnem wychodzi podobnie. W zależności od zużycia oczywiście.
        • wonsiasty Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 30.11.14, 15:46
          ja tam jestem zwolennikiem ekogroszku, w moim przypadku ta opcja oplacala sie najbardziej. pogrzewam dom piętrowy piecem kołtona (Matixem), jest bezawaryjny, zero problemow, a rachuinki wiadomo, ze zimą wyższe, ale chałupa porządnie ogrzana przynajmniej
          • karolina.kromka Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 15.09.15, 15:04
            Jak dla mnie najlepszy jest ten pellet -> polandi.eu/pl/p/PELLET-/111 Kaloryczność 19 mJ/kg czyli bardzo dobra, zero popiołu, zero brudnej szyby w kominku nic tylko palić. A do tego ci wysyłają pojedyncze worki kurierem, lub całą tonę w workach innym autem.
      • jacekzebik A można Tanio i z Dotacją ? 26.11.14, 22:02
        Ekogroszek - fajnie bo podajnik szufladkowy, ślimakowy itp duży zasyp i śpisz spokojnie kilka dni, ale fakt trzeba wybierać z pieca i dokładać.... a z ekologią to tak jak kolega tam mówił nic wspólnego bo w końcu nas to CO2 zabije :) na ekologiczne chyba są jakieś dotacje ale to poszukam i dam link na koniec...

Pelet - Nieźle to wymyślili, ekologicznie z podajniczkiem, popiołu to prawie nie ma... ale ceny na rynku są tak różne że szok ! Jeszcze mało znane może...

Piecyk gazowy kondensacyjny dwu funkcyjny + kolektory słoneczne - też fajna bajka i się nie brudzisz, nie zanieczyszczasz Środowiska - zimą grzeje piecyk cwu i CO a jak słońce się pokaże to kolektory - najlepiej próżniowo rurowe bo całoroczne i można wykorzystać do ogrzewania podłogowego

Pompy Ciepła - 3 rodzaje powietrze, woda, grunt - z 1kw pobranej energii dają 5 kw ciepła - tanie w utrzymaniu i świetne do nowego budownictwa energooszczędnego a teraz jeszcze z dotacją 20 %

Fotowoltaika + pompa ciepła - czyli domowa elektrownia słoneczna - produkujesz prąd ze słońca i wykorzystujesz w domu do zasilania wszystkich urządzeń a jak nikogo nie ma w domu to możesz podgrzewać CWU a do tego z dofinansowaniem 40 % + pompa Ciepła powietrze powietrze z dotacją 20 % i masz ciepło w domu + prąd za darmo z dofinansowaniem

Tu link do strony gdyby ktoś chciał poczytać o dotacjach o których pisałem;
        Mikroinstalacje OZE z dotacją
      • erzecznikknauftherm Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 30.09.15, 13:23
        Najskuteczniejszym sposobem obniżenia rachunków za ogrzewanie jest wykonanie prawidłowej izolacji domu z wysokiej jakości materiałów izolacyjnych. Knauf Therm - oznaczony logiem Gwarantowany Styropian, gwarantuje jakość uzyskiwanych parametrów izolacyjności styropianu, a dodatkowo na stronie www.knauf-industries.pl, jest zamieszczony katalog prawidłowych zastosowań izolacji styropianowych.
        • szymon29n Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 12.10.15, 14:53
          Tak czy inaczej gdy zaizolujesz dom. Musisz ogrzewać dom. Sama izolacja nie sparwi że będzie ciepło w domu. Owszem spalisz mniej opału. A jeśli chodzi o opał to każdy musi dobrać sobie odpowiedni. Palę ekogroszkiem z sambudrol bo mają dobry.
      • marcinus73 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 22.12.15, 10:33
        Od pieca to akurat nie zależy, tylko od zbiornika. Ja mam zbiornik na ok. 700kg i to starcza w zimie na 10-14 dni (zależy od temperatury).
        Jak tylko pojawi się możliwość "tankowania" pelletu luzem, z cysterny, to przerobimy "magazyn" na silos na ok 6 ton. Wtedy będzie jedno tankowanie na rok...
      • kasi.k12 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 29.12.15, 08:12
        Parę lat minęło ale temat cały czas aktualny. Według mnie pellet jest rozwiązaniem optymalnym. Wymienialiśmy przed sezonem piec, mąż wybrał piec na ekogroszek ale po wizycie w kotłowni sąsiadów dał się przekonać na piec z podajnikiem ale na pellet. W naszej kotłowni unosi się teraz przyjemny zapach palonej sosny a popiołu jest tyle, ze nawet ja mogę go wynieść. Cały popiół ląduje zaś w ogródku gdzie do wiosny ładnie użyźni mi ziemię. My wybraliśmy piec galmetu i polecam go z całego serca.
        • demo999 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 23.03.16, 10:32
          Fakt, spalanie pelletu może dawać przyjemne wrażenia zapachowe. Nie zmienia to faktu, że można trafić na pellet, który jest "zagęszczany" różnymi substancjami lepiącymi i się naciąć tak samo jak na ekogroszku. Jest on też mniej kaloryczny ale wszystko ma swoje + i - więc nie ma co polemizować.

Osobiście 2 lata temu wymieniłem piec na podajnikowy na ekogroszek i jestem z tego zadowolony. Dobrze się spisuje. Niestety jakość ekogroszku w moich lokalnych składach była słaba. Sprawdzałem kilka firm z internetu aż w końcu zdecydowałem się zaryzykować z jakimś nowym sklepem (mam jakoś przekonanie, że nowe sklepy bardziej dbają o jakość towarów i usług, nie wiem dlaczego). Skorzystałem z oferty dyskont-weglowy czy jakoś tak. Zamówiłem 2 tony tego ich platinium i po wypaleniu 1 tony wszystko się zgadza z moimi oczekiwaniami. Być może zamówię większą ilość jakoś w lecie bo mają mieć jakąś dodatkową promocję ale to zobaczymy, jaka ona będzie.

W internecie jest sporo takich miejsc, gdzie można kupić też pellet ale nie orientuję się, jak bardzo jego cena i jakość jest konkurencyjna. Pewnie każdy będzie miał swoje preferencje co do rodzaju ogrzewania i paliwa, które stosuje niemniej ja chyba jeszcze jakiś czas zostanę przy ekorecie.
      • properone Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 09.05.16, 16:19
        bezobsługowe to jest pompa ciepła, którą uruchamiasz raz i w zasadzie nawet więcej nie podchodzisz, bo działa według tego co zaprogramujesz. ewentualnie można sterować nią zdalnie z tabletu jak np pompy vikersonn. skoro musisz dosypywać pelletu to gdzie tutaj bezobsługowość?
        • doradca_galmet Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 11.06.16, 09:18
          Zgadzam się w zupełności. Najlepszm bezobsługowym źródłem jest pompa ciepła. Nie wymaga od użytkownika żadnej uwagi. Jedyna potrzebna rzecz to zasilanie elektryczne. Poprawnie ustawione urządzenie pracuje bezproblemowo. Ponadto koszty eksploatacyjne są niższe niż w przypadku ogrzewania gazowego. Każdy klient zastanawia się ile rocznie będzie płacił za użytkowanie pompy jeśli już w nią zainwestuje. Zatem możemy przygotować symulację pracy instalacji i generowane przez nią koszty. Zachęcam do zapoznania się z ofertą Galmet.
      • properone Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 20.06.16, 16:49
        wszelkie kalkulacie pokazują, że jest droższy zarówno od gazu jak i pompy ciepła więc gdzie tu korzyść?
      • rafalcichocki Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 22.08.16, 11:16
        Witam,

Porównując wszystkie obecnie wykorzystywane technologie wytwarzania energii cieplnej w budynkach mieszkalnych, najtańszym nośnikiem ciepła jest energia uzyskiwana z gruntowej pompy ciepła, a w dalszej kolejności kocioł na ekogroszek lub pellet oraz na gaz ziemny. W porównaniu do kotła węglowego, pompa ciepła nie wymaga praktycznie żadnej obsługi. Eksploatacja kotła węglowego wymaga z kolei czynności związanych z jego czyszczeniem, oraz napełnianiem zbiornika zasypowego. Konieczne jest także przeznaczenie dodatkowego pomieszczenia na cele przechowywania paliwa węglowego, którego koszty wybudowania również powinniśmy uwzględnić przy porównywaniu kosztów inwestycji. Przy wyborze rodzaju ogrzewania należy pamiętać również, iż jest to inwestycja na wiele lat. Bezobsługowość rozwiązania w tym przypadku ma kluczowe znaczenie.

Pozdrawiam,
      • izazalew Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 02.02.17, 08:46
        Ale bardziej przyjazny środowisku jednak będzie gaz.Moim zdaniem warto rozejrzeć się i zastanowić nad ogrzewaniem gazowym i dzierżawa zbiornika z Amerigasu.
      • properone Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 03.02.17, 14:57
        dobre dla środowiska, powiedział palacz ;) od kilku tygodniu głośno się w końcu mówi o tym co powoduje spalanie paliwa w piecach - smog. niestety świadomość w PL jest niska, a sporo takich użytkowników 'eko'groszku zdziwiło by się, o ile bardziej ekonomiczne i na prawdę dobre dla środowiska są pompy ciepła
      • konsultant_viessmann Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 08.02.17, 10:28
        Pompy ciepła lub tam, gdzie jest to możliwe ogrzewanie gazowe. Nie mamy w tym przypadku emisji pyłów, które w tym momencie są największą bolączką polskich miast. W przypadku węgla najlepszym rozwiązaniem dla środowiska może rozwój technologii czystego spalania lub jego zgazowania. Chcąc czy nie chcąc, jesteśmy uzależnieni od tego surowca jeszcze w najbliższej przyszłości.

Pozdrawiam!
        • properone Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 23.02.17, 17:11
          na szczęście w najbliższej. idąc za przykładem Krakowa. Rewolucja rozpocznie się 1 września 2019 roku. Od tego dnia wprowadzony zostanie całkowity zakaz palenia paliwami stałymi, w tym m.in. węglem i drewnem w kotłach, piecach i kominkach. Dopuszczonymi do użytkowania będą jedynie paliwa gazowe oraz lekki olej opałowy.
      • krzychuch75 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 26.02.17, 14:53
        Ja się dopiero zastanawiam nad takim rozwiązaniem, podpowiedzcie tylko czy to dużo zachodu przy zmiane z węglowego właśnie na gaz i ewentualnie na co mogę liczyć ze strony firmy jesli bym się zdecydował?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka