Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem gazowym

26.04.08, 21:25
    mamy zamiar kupić mieszkanie ok 76 metrów na wysokim parterze. jest
    ogrzewane przez piec gazowy (koszt ogrzewania podobno ok 200/mc). Czy
    warto takie mieszkanie kupować czy lepiej w zwykłym bloku z
    ogrzewaniem centralnym tradycyjnym. Czy takie ogrzewanie gazem jest
    relatywnie drogie i np . niebezpieczne? no pojęcia nie mam jak to jest
    w praktyce. a dodam, że mieszkanie z 2003 roku. dzięki za podpowiedzi
    Obserwuj wątek
      • miacasa Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 26.04.08, 21:51
        sprawdź parametry pieca i poproś do wglądu rachunki za gaz za cały rok, my mamy
        w domu nowoczesny piec gazowy dwufunkcyjny (ciepła woda i co) oraz zamontowany
        sterownik elektroniczny, ogrzewanie jest wygodne i stosunkowo tanie, musisz
        jednak uwzględnić w swoich wydatkach kominiarza i serwisanta, który będzie
        wykonywał przegląd pieca
        • babalaga Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 27.04.08, 09:08
          dzięki. a jak bezpieczeństwo użytkowania? nigdy nie maiąłm takiego
          pieca bo w tradycyjnych blokach mieszkałam.
          • miacasa Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 27.04.08, 14:41
            wszystko zależy od jakości pieca, szczelności instalacji gazowej i sprawności
            wentylacji, na stronie muratora możesz poczytać na temat gazowych instalacji co
      • asia_k_19 Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 28.04.08, 12:41
        200zł mc?
        jeśli za samo ogrzewanie to ok, ale jeśli piec jest dwufunkcyjny i podgrzewa
        równiez wodę to kwtoa jest zaniżona
        my mieszkany na parterzem fakt, że od szczytu. na samo grzanie wody wydajemy ok
        80zł (nie jesteśmy specjalnie oszczędni), plus ok 150zł za ogrzewanie przy
        takiej "zimie" jaka była teraz, acha, mieszkanie ma 46m2
        • babalaga Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 28.04.08, 13:17
          tu też byłoby wysoki parter i szczytowe. musze w takim razie zrobić
          śledztwo...
      • Gość: bietka Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.kosson.com 30.04.08, 16:30
        Jasne że tak !!
        Po pierwsze sama decydujesz kiedy i jak mocno grzejesz - czyli
        jesteś niezależna od dostawcy cw i co. -a to duża zaleta.
        po drugie za dom (140m2 powieszchni mieszkalnej) i cw dla 5 dorosłych osób płacę
        około 300zł/mc (mam nowoczesny kondensacyjny piec gazowy)
        W sprawie bezpieczeństwa - jeśli regularnie robisz przeglądy pieca, szczelności
        instalacji gazowej oraz drożności przewodów wentylacyjnych i spalinowych to
        nie masz się czego obawiać. Bardziej niebezpieczne są stare domowe kuchenki
        gazowe niż nowoczesny piec CO.
        • Gość: Mirko Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.08, 00:14
          > po drugie za dom (140m2 powieszchni mieszkalnej) i cw dla 5
          dorosłych osób płac
          > około 300zł/mc (mam nowoczesny kondensacyjny piec gazowy)

To chyba masz ustawione na 18 stopni;p Mam nowoczesny piec
          kondensacyjny, troche wieksza powierzchnie i nie ma bata zeby
          SREDNIO na miesiac (odliczajac trzy miesiace letnie) zmiescic sie w
          500 stowach przy "normalnej" zimie. Bo tej do takowych nie
          zaliczam... (temperatura ustawiona na 22 stopni +/- 0,5 stopni, po
          23 do 6 dwa stopnie mniej)
          • wypasiona_foczka Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 03.05.08, 14:43
            To racja. Myslę, że w 2 stówkach się nie zmieścisz.
            Tez mieszkam w takim lokalu, wysoki parter, 55 metrów, piec gazowy. Ogromnym plusem jest to, że płacisz za siebie. Ile zużyjesz, tyle zapłacisz, żadnych ryczałtów i innych głupot.
            Drugim, jak dla mnie ogromnym plusem jest to, że nie jesteś zależna od tzw. sezonu grzewczego. Jak mi jest zimno w maju czy sierpniu to włączam ogrzewanie na godzinkę i od razu jest sympatycznej. W przypadku c.o. tylko gruby koc i gorąca herbata zostaje. I to są niewątpliwe plusy ale jak mawiał klasyk: uważajmy, żeby te plusy nie przysłoniły nam minusów.
            Nie wiem czy mieszkałaś kiedys na parterze, jeśli nie to wiedz, że mieszkania na tym poziomie sa strasznie zimne. Niezależnie jak bardzo zachwala sprzedający tak jest niemal zawsze nawet w nowiutkich blokach. U mnie w zimie, mimo, że ogrzewanie pracuje jak szlone ciągle jest chłodno. Ludzie wypuszczają ciepło wchodząc i wychodząc do budynku. Na klatce na parterze jest zwyczajnie zimno podczas gdy juz piętro wyżej normalna temperatura. Ciepło po prostu jako fizyka rzecze "ucieka" do góry. :(
            W zimie nie mamy niższych rachunków niż ok. 300 zł/mc. Ty na 76 metrach bedziesz miała przynajmniej 400-500zł i to w sytuacji gdy w mieszkaniu bedzie powiedzmy 22-23 stopnie. Zanim się zdecydujesz ostatecznie zwróc tez uwagę na nasłonecznienie w mieszkaniu. Jeśli okna są od południa i zachodu bedziesz miała wrażenie, że jest cieplej.

Podsumowując: na pewno zdecydowałabym się na ogrzewanie gazowe ale nie zdecydowałabym sie na zimne mieszkanie na parterze :) Co do samego piecyka to ja tez się boję takich wynalazków ale wystarczy pilnowac przegladów instalacji i wentylacji, same urządzenia są już bardzo nowoczesne, nie przypominają starych rzężących piecyków z bloków pogierkowskich.
            Szczęśliwie ja to mieszkanie tylko wynajmuję i wkrótce sie wyprowadzam. Współczuje temu, kto je kupi i będzie mieszkał wiele lat. Taki chłód jest bardzo fajny w lecie ale na dłuższą metę powoduje jednak złe samopoczucie psychiczne a w domu masz się czuc doskonale, prawda?

---
            "Trzeba żyć tu by wiedzieć, co dosłownie jest co noc
            Gdy samochody płoną, latarnie gasną,
            Los przypadkowych pieszych łapie za gardło.
            Ten świat jest pułapką, tu nawet z nieba wrócę
            Ten świat to Bałuty, stąd nie da się uciec..."
          • Gość: Domek 120m. Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 20:24

Przy tej powierzchni i pięciu osobach to minimum 600 zł/mc przy
            średniej zimie utrzymując max.21 stopni w dzień i 18 w nocy.Nie
            wprowadzajcie w błąd o waszej oszczędnosci i opłacalności przy
            ogrzewaniu gazem.Za styczeń i luty w woj.zach-pom.tej b.ciepłej zimy
            ogrzewając tylko dwie godz.dziennie musiałem zapłacić 200
            zł/mc.Najtaniej jest ogrzewać drewnem przy zastosowaniu
            automatycznego sterowania. Pozdrawiam.
          • Gość: bietka Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.kosson.com 05.05.08, 15:57
            "średnio 300zł/ mc" należy rozumieć - 12 miesięcy * 300 zł - czyli roczne
            zużycie gazu podzielone przez 12 mc.
            Temperaturę dzienną w domu utrzymujemy w granicach 20-21 oC. Ponieważ lubimy
            spać w chłodniejszych pokojach, nocą temperaturę obniżamy do 16- 17 oC.
            Ciepłą wodę piec podgrzewa w zasobniku (120 l)tylko w dwóch cyklach- na godziny
            porannego wstawania i wieczornych kąpieli. Jeśli zachodzi potrzeba dodatkowego
            grzania wody, można ją sobie dodatkowo jednorazowo podgrzać. Zmywanie w
            zmywarce. Woda w kranach w ciągu dnia jest dostatecznie ciepła - nie gorąca ,
            gdyż w zasobniku zawsze zostaje dostateczny zapas ciepłej wody z porannego grzania.
            Acha, okna mam trzyszybowe i dobrze izolowany cieplnie budynek :)
      • macrad Oczywiście! 02.05.08, 11:03
        Kupować.
        Od 13 lat mam mieszkanie ogrzewane własnym piecem i za żadne skarby bym się nie
        zamienił na ogrzewanie "kołchoźne".
        200 zł to, jak rozumiem, średnio zimą? Przyzwoity wynik dla takiej powierzchni
        (o ile potwierdzą go rachunki). U mnie jest podobnie. Weź pod uwagę to, że latem
        za ogrzewanie nie płacisz nic, a jak marna zima, to i zimą mało. Do tego możesz
        zainstalować regulator dobowy lub/i tygodniowy, który da ci dodatkowe
        kilkanaście % oszczędności (koszt jednorazowy około 100 - 300 zł).
        Z kosztami przeglądów i konserwacji pieca bym nie przesadzał. Przegląd
        kominiarski raz na rok i tak jest obowiązkowy (w każdym domu), przegląd
        szczelności instalacji gazowej - też. A obsługa serwisowa pieca (bez
        ewentualnych napraw) to koszt rzędu 150 - 200 zł raz na rok.
        Koniecznie sprawdź w jakim wieku jest piec. Po 10 - 15 latach piec na ogół
        nadaje się do wymiany (poważniejsze naprawy stają się nieopłacalne).
        • Gość: Alko. Re: Oczywiście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 20:33

Żadnych obowiązkowych przeglądów kominiarskich i serwisowych nie ma
          i w związku z tym nie ma tych wydatków. Kominiarze i serwisanci
          naciskaję i wymuszają swoje usługi aby mieć kase. Ja ogrzewam już 10
          lat i nikt u mnie nie zarabia.Raz na rok przeczyszczam sobie kocioł
          gazowy i to wszystko.
          • Gość: gocha Re: Oczywiście! IP: *.citynet.pl 04.05.08, 09:43
            Skoro ty ich nie robisz to nie znaczy że ona nie powinna. Mieszkając w bloku musi robić takie przeglądy choćby dla swojego i innych bezpieczeństwa. Przewody kominowe są czasem zatykane przez ptaki lub osy. A co do kosztów to wysokość rachunków zależeć będzie od usytuowania mieszkania i jego izolacji (dotyczy to też podłogi jeżeli jest na parterze)ale zawsze będzie niższa od ogrzewania zbiorczego. Ponadto regulujesz sobie temp. indywidualnie, ustawiasz czujniki na niższe temp. gdy cię nie ma w domu. Rachunki nie zawierają dodatkowych kosztów (np. administracyjnych)i nie są płacone przez cały rok w takiej samej kwocie jak przy ogrzewaniu zbiorowym, gdzie czujniki poboru ciepła są tylko atrapą (u mnie za 46 m2 ok. 120 zł m-c). Przelicz więc sobie co się opłaci.
          • macrad Przeglądy 04.05.08, 22:39
            Mylisz się. Przeglądy w budynkach wielorodzinnych są obowiązkowe - patrz ustawa
            "prawo budowlane". Za nie dokonanie przeglądu kominiarskiego i gazowego grożą
            dosyć wysokie kary (do ograniczenia wolności włącznie).

We własnym domku jednorodzinnym możesz ich sobie nie robić, ale to czysta, żywa
            głupota.
      • Gość: br Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.bermudy.net 02.05.08, 11:25
        eh.. ja mieszkam w starej kamienicy, mieszkanie 60 metrow, wysokie na 3, okna nieszczelne, rury poprowadzone gora, w zimie za gaz 500 zl(piec grzeje tez wode) a w mieszkaniu zimnica. Tak sie wyzalic tyko chcialam :(
        • Gość: mona Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.it-net.pl 02.05.08, 13:21
          od 10 lat mieszkam w takim mieszkaniu (76M) i od 10 lat przeklinam to mieszkanie.Rachunki za gaz w zimie, której praktycznie nie ma (600 ZŁ ZA STYCZEŃ 2008),luty, marzec trochę mniej.Teraz ostatnie rachunki do zapłacenia:450,320,290- dwa ostatnie za miesiące letnie.
          Mam programator, w którym ustawiam temperaturę-tej zimy (21st w dzień,20 st w nocy.)Jeszcze jedno na kaloryferze nic nie wysuszysz, bo jest ciepły tylko wtedy jak piec "chodzi".Jeszcze raz odradzam.
          • oknik Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 02.05.08, 14:27
            Sprawdź najpierw piec i rury! Moi rodzice właśnie wymienili całą instalację
            gazową bo ile można płacić rachunki powyżej 500 zł w zimie której nie ma!
            • Gość: 120 m. Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 20:51

Ogrzewanie gazowe jest jednym z najdroższych choc bardzo
              wygodnych.Kiedy pracujesz i masz kase to tak,ale jak jakieś
              nieszczęscie i przyjdzie renta to tylko na opłaty za gaz wystarczy i
              nie ma się co oszukiwać.Taka prawda-wiem po sobie.
              • aleks44 Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 03.05.08, 21:29
                Mam takie ogrzewanie od kilku lat.Powierzchnia 62m,prater,mieszkanie
                narozne.Okna wymienione.Tylko jedna sciana docieplona,maja ocieplac
                reszte.Zuzycie miesieczne gazu w sezonie grzewczym to okolo 200-350
                zl.Temp. w dzien ustawiona na 18-19 stopni,w nocy 17.Piec
                dwufunkcyjny.Z tego co wiem od sasiadki z I pietra,to placi duzo
                mniej niz ja.Ale mnie zimno "ciagnie" od piwnicy.Jestem zadowolny.
          • Gość: Rafal Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.szczecin.mm.pl 02.05.08, 16:44
            Ja za mieszkanie na poddaszu - 74m2 z piecem gazowym (do tego grzejniki
            konwekcyjne) latem, gdy piec grzeje tylko wode place za gaz ok 80-90zł, teraz
            zima, (czyli ciepla zima) placilem srednio ok 200 zl miesiecznie, czyli wychodzi
            ok 110 zl mies za ogrzewanie miesiecznie w okresie pazdziernik-polowa kwietnia.

• Gość: mona Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.it-net.pl 02.05.08, 18:21
              to szok,bo mieszkam w sumie nowym budownictwie, budynek ocieplony a za gaz płacę jak pisałam. 200zł to płaciłam 8 lat temu, a później było coraz drożej.Tej niby zimy to już apogeum.Piec i instalacja w porządku.
          • elbertson czy jest to ostatnia kondygnacja ? 03.05.08, 10:09
            jesli mieszkanie z poddaszem i jeszcze od strony północnej to
            wszystko możliwe .
            Zechciej jednak zauważyc iż tak wysokie koszta ogrzewania to nie
            wina sposobu ogrzewania czy tez pieca , a własciwosci mieszkania
            jego usytuowania i izolacyjnosci .W przypadku wspólnego ogrzewania
            inni by dopłacili do dogrzania twojego lokali , grzanie jest
            rozliczane z m2 .
          • Gość: Janusz Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 11:07
            To jakaś paranoja z tymi 24-22stopniami-normalny człowiek dla zdrowia
            żyje i pracuje 18 dzień 16 do spania.
            • wypasiona_foczka Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 03.05.08, 14:59
              Wszystko jest kwestią upodobań i wrażliwości. Każdy ma inaczej.
              Nie ma czegos takiego jak "normalny człowiek". Ja np. jestem osobnikiem ciepłolubnym. Ma byc mi ciepło, w mieszkaniu tak, bym mogła chodzic z któtkim rękawkiem i w majtkach tylko :) (w praktyce oznacza to 24-25 stopni). W nocy natomiast musze miec zimno. Nie chłodno ale własnie zimno. Doskonale śpi mi się gdy jest ok 13-14 stopni. Jesli jest cieplej nie moge zasnąc, wstaję, wietrzę, kręcę się itp.
              Czy jestem "normalnym człowiekiem"?

---
              "Trzeba żyć tu by wiedzieć, co dosłownie jest co noc
              Gdy samochody płoną, latarnie gasną,
              Los przypadkowych pieszych łapie za gardło.
              Ten świat jest pułapką, tu nawet z nieba wrócę
              Ten świat to Bałuty, stąd nie da się uciec..."
      • inessta Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 02.05.08, 17:10
        ja mieszkałam w mieszkaniu na wysokim parterze i tam też było ogrzewanie gazowe.
        W zimie rachunki były wysokie ( ok.500-600 pln) natomiast w lecie plaża (40-80
        pln). Zaletą tego ogrzewania jest fakt, ze płacisz tylko za żużyty gaz, czyli
        jeśli jest ciepło i nie grzejesz to nie płacisz. Ale raz na jakiś czas jest zima
        stulecia i wtedy bulisz solidnie. Tak jak ktoś wspominał już wcześniej, poproś
        o rachunki za gaz i to nie tylko z poprzedniego roku (była ciepła zima). Wtedy
        zobaczysz realny koszt tego ogrzewania. Samo instalacja jest bezpieczna, mało
        kto już robi ją domowymi sposobami. Nie czuć w domu gazu, ciepła woda jest cały
        czas, a piece zazwyczaj są ciche. Wyglądają jak większy junkers i tyle samo
        zazwyczaj robią hałasu. Jedynym minusem oprócz kosztów jest fakt, ze jak nie
        prądu to i ogrzewania nie ma.
        • Gość: Janusz Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 11:15
          Przy tak małym poborze prądu, Kup 12v akumulator z przetwornicą 220v
          ok.150 zet, i po sprawie.
      • Gość: cap2000 Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.centertel.pl 02.05.08, 18:28

Ja mam od ponad roku mieszkanie ogrzewane gazem. I oprocz powyzej wspomnianych
        oszczednosci, chwale sobie niezaleznosc od spoldzielni jesli chodzi o czas kiedy
        grzejemy. Wg przepisow spoldzielnie wlaczaja ogrzewanie jesli temperatura
        utrzymuje sie ponizej 15 stopni przez 7-10 dni. Ja mam male dziecko i potrzebuje
        wlaczyc grzanie jesli choby dwa dni sa takie zimne. Bez gazu skazany bylbym na
        elektrycznosc (dosc droga zabawa) a tak tylko przelaczam wylacznik i juz
        wszystkie kaloryfery cieple ;-)

Baaardzo polecam to rozwiazanie. (a utrzymanie czyli kontrole pieca i instalacji
        nie kosztuja duzo - ok 100 zl rocznie)
      • babalaga Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 02.05.08, 20:21
        Dzięki za odpowiedzi. widzę, że cięzko będę miaął z podjęciem decyzji.
        To mieszkanie to wysoki parter, szczytowe. w całym nibybloku są 4
        takie mieszkania bo jest to dom jednopiętrowy. Czytając wasze
        odpowiedzi, widze jednak, że poza kosztami to większość chwali sobie
        niezależność. Obecnei mieszkam w bloku gdzie dookoła są sąsiedzi i ja
        właścieiwe nie grzeję w zimie. jednak zdjaę sobie sprawę, albo luksus
        małej ilości sąsiadów i większe koszty albo sąsiedzi dookoła...
        trudna decyzja...
        • elbertson jest jeszcze kwestia skłonnosci do oszczedzania 03.05.08, 10:36
          jesli ustawisz sobie temp .w mieszkanu na 22 stopnie i zapragniesz
          świeżego powietrza otwierająć okno to czego sie możesz spodziewać
          ogrzewająć pingwiny ? Grzejniki MUSZA miec zawory termostatyczne ,
          otwierasz okno ? - zakrec grzejnik , next - kuchnia nie wymaga
          zazwyczaj duzego dogrzewania ze wzgledu na pracujace w niej
          urzadzenia - wiec przykrec grzejnik , bo gdy bedziesz miała za
          goraco to otworzysz okno , łazienka tez nie musi byc cały czas
          grzana na max a jedynie przed kapielą .
          Zasłanianie okien na noc / okien a nie grzejników / , ekrany
          zagrzejnikowe .
      • Gość: romek Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 20:23
        A ja mam piec na wegiel, i pale czym mi sie podoba kiedy chce i nei place za to prawie nic (jedynie koszt zapalek:)
      • elza78 Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 02.05.08, 22:08
        najtansze jest cieplo z elektrocieplowni to pierwsza zasada, druga - domy
        budowane po 94 roku maja juz inne normy cieplne i sa energooszczedne wiec
        mieszkan w starych kamienicach i domow budowanych po 94 nie ma co porownywac,
        ale dalej...
        zapowiadane sa podwyzki cen gazu i to dosc duze...
        rzeczy o ktore nalezy zapytac to nei tyle piec bo sprawnosc dobrego kotla moze
        siegac 90% nawet, tyle ze kij z tym jak instalacja do chrzanu...
        mysle ze te 200pln jak na razie jest kwota realna, tyle ze co bedzie dalej gdy
        juz zapowiedziano 15% podwyzke cen gazu?
        • Gość: stef Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 22:46
          Ja mieszkam w bloku gdzie było ogrzewanie gazowe. Jeden piec ogrzewał dwa bloki.
          Nikt z lokatorów nie miał dostępu do pieca. Kaloryfery były letnie i lekko
          ciepłe, nigdy nie były gorące. My lokatorzy mogliśmy tylko zakręcic kaloryfery
          żeby nie grzały, a nie mogliśmy nic zrobi, żeby kaloryfery były cieplejsze. O
          ustawieniu temperatury na piecu decydowała spółdzielnia. W związku z tym było
          zawsze zimno. Blok ma 8 lat. Od początku był ocieplony. Ogrzewanie gazowe
          spółdzielnia wymyśliła na dwa miesiące przed oddaniem bloku. Miało byc tanio i
          ciepło. Było drogo i zimno. My lokatorzy nic nie mieliśmy do powiedzenia
          (wszystkie mieszkania są własnościowe). W łazienkach były i są junkersy
          (junkersy przy ogrzewaniu gazowym). W grudniu ubiegłego roku spółdzielnia
          zmieniła na ogrzewanie gazowe na ogrzewanie z kotłowni miejskiej i wreszcie było
          całą zimę ciepło. Kaloryfery były gorące. Jak będzie finansowo nie wiem bo nie
          było jeszcze rozliczenia (będzie dopiero w sierpniu). Gdybym wiedziała że w tym
          bloku będzie ogrzewanie gazowe to bym nie kupiła tego mieszkania. Według
          spółdzielni norma w mieszkanich to 20 stopni. Tyle było, ale mnie przy takiej
          temperaturze było zimno. I nie rozumiem dlaczego ja nie mam prawa decydowac ile
          chcę miec stopni w mieszkaniu skoro ja płacę za to ogrzewanie.
      • elbertson mam 60m na 2 pietrze , piec dwufunkcyjny , 03.05.08, 09:59
        ostatnie rachunki - ok 120 -150 zł , jedna osoba nie lubiąca
        wysokich temperatur . Wiele zalezy id izolacyjnosci scian i
        szczelnosci okien , panietaj ze przy tego rodzaju ogrzewaniu MUSISZ
        zapewnic dopływ powietrza do mieszkania , w innym wypadku bedą
        problemy z grzybem na scianach .
        W przypadku parteru proponowałbym połozenie dodatkowej izolacji na
        podłodze , zimne podłogi to przypadłosci parterów .
        Usytuowanie mieszkania oczywiscie wpłynie na zuzycie energii do
        ogrzania , kolejnym mankamentem bedzie ryzyko zwiazane z
        pozostawianiem uchylonych okien , co prawda nowoczesne okna mają
        funkcje rozszelniania , ale raczej zapomnij o spaniu przy otwartym
        oknie .
        Podsumowujac , mysle ze ogrzanie mieszkania do temp 20 C , bedzie
        kosztowało przy obecnych cenach ok 150-250zł miesiecznie w zimie do
        tego podgrzewanie wody zalezne oczywiscie od jej ilosci ,
        jesli mieszkanie jest od strony południowej , południowo zach i jest
        osłniete od wiatru bedzie troszke lepiej , jesli jest od północy to
        raczej sie nie zmiescisz i w tych pieniądzach .
        • Gość: DEEP_AIR Re: mam 60m na 2 pietrze , piec dwufunkcyjny , IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 15:01
          ELBERTSON...nie potrzebnie straszysz chłopaka. Jakie grzyby? Jakie
          rozszczelnienia w oknach, jakie uchylanie okien? Chłopie?! System
          odprowadzenia spalin "rura w rurze"-fachowo "LAS" i po temacie.
          Kocioł oczywiście kondensacyjny;-)

pozdrówka
      • paulka_online Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 03.05.08, 10:54
        mam mieszkanie o powierzchni 77,3m2; też wysoki parter, niestety od
        strony północno-wschodniej i zachodniej, dwie ściany ocieplone, a
        jedna nie; budynek oddano do użytku w 1983r.Rachunki w tym roku za
        gaz, grudzień 315, styczeń 332, luty 381,marzec 263, kwiecień
        131zł.W opłacie za gaz jest też uwzględniony koszt podgrzania wody i
        gotowania (ok. 60 zł miesięcznie na dwie osoby).w okresie od maja do
        sierpnia lub września płace ok. 120 zł co drugi miesiąc.Niestety w
        zimie w mieszkaniu nie jest ciepło tzn. ok. 20 stop.temperaturę
        reguluje sterownik.Drzwi i okna są wymienione ale od podłogi ciągnie
        zimno, okna muszą być często otwierane i rozszczelniane, bo jak już
        napisano grozi wilgoć. w lecie mieszkanie jest bardzo fajne,
        niewielka ilośc sąsiadów, zieleń, spokój a w zimie dużo gorzej. Może
        ktoś mi poradzi co zrobić żeby było cieplej i nie tak drogo.
      • Gość: antyk Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga IP: *.chello.pl 03.05.08, 11:24
        Nie wiem nad czym się zastanawiacie. Koszty będą rosły, bo zapowiadają podwyżki. ALE: jeśli nie ma innej możliwości, to nad czym się zastanawiać. Instalacja robiona przez dobrego hydraulika, odpowiednie grzejniki i odpowiedni KOCIOŁ (nie żaden piec: kocioł!) pozwoli na skupieniu się na innych problemach niż ogrzewanie. Niektórzy piszą o NOWOCZESNYCH regulatorach pokojowych, albo o nowoczesnych kondensatach. Bzdura! Przecież to standard od kilku lat. Nie każdy inwestuje w regulator bo to koszt od 100 zł w zwyż, zależnie od firmy i od możliwości ustawień. Tak samo jak nie każdy kupi sobie kocioł kondensacyjny, bo nie ma warunków, lub kasy.
        Nie napisałaś czy kocioł jest z otwartą czy zamkniętą komorą, gdzie wisi, jaka jest instalacja, jaki komin, itd. Regulator pozwala na oszczędności, już chyba nie spotyka się grzejników bez termostatów. Przyczyn i zapobiegania jest mnóstwo.
        Najgorsze co Cię może spotkać, to mało kumaty hydraulik, takich teraz pełno. Widzieli jak to się robi i myślą że to proste, albo są cudaki którzy sami sobie robią instalacje, bo wydaje im się, że to każdy może. Pracowałem trochę w hurtowni budowlanej to ciągle się spotykało takich specjalistów. Czasem jak brali rurę spiro aluminiową i mówili że będą z tego komin do gazowego robić, to tylko ręce opadły... Szkoda słów.
        Podsumowując. Ktoś musi sie przyjrzeć instalacji i kociołkowi i doradzić. Jaka jest tego jakość. Czy warto się w to pakować. Firm jest wiele, kotły z zewnątrz się niczym nie różnią, chodzi o to co mają w środku:) no i czy są odpowiednio dobrane do metrażu, ocieplenia budynku, no i do Twoich potrzeb, bo to jest najczęstszą przyczyną dużych rachunków.
        Powodzenia. Jeśli wszystko jest zrobione zgodnie ze sztuką to nie ma się nad czym zastanawiać.
        • olcha11 Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 03.05.08, 11:52
          Segment ok. 200 m, podpiwniczony, ocieplony, nowe okna i drzwi o
          wysokiej izolacyjności. Nowe grzejniki panelowe o małej
          bezwładności. Junkers dwufunkcyjny pod bardzo fachową opieką od
          początku. Kiedy wychodzimy z domu na caly dzień ustawiamy
          temperature na 10 stopni, wyłączamy w nieużywanych pokojach -
          ponowne nagrzanie do 20 st. trwa ok. 15 minut. Nie mamy grzejnika w
          kuchni. W łazienkach zainstalowane dodatkowe suszarki elektryczne
          używane sporadycznie latem, kiedy ogrzewanie gazowe wyłączone.
          Średnia opłata z roku: 450 zł/miesiąc. Oczywiście zimą wyższa, latem
          minimalna. Żadnego poczucia zagrożenia - trzeba tylko pamiętać o
          sprawdzaniu poziomu wody w systemie raz na jakiś czas i o
          przeglądach. Moja rada: nie warto oszczedzać na sprzęcie - kupić
          dobry i mieć spokój oraz oszczędność.
      • olek_k11 Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 03.05.08, 13:24
        Mieszkanie 80 m kw. dwupoziomowe. Piec 2 - funkcyjny , instalacja w miedzi ,
        grzejniki konwektorowe + podłogówka w łazience. Rodzina 5 osobowa , zużycie wody
        ok. 20 m sześc. , nie wiem ile z tego podgrzewanej ale pewnie większość.
        Temperatura w mieszkaniu zimą to 22-23 stopnie. Rachunki za ostatnią zimę za gaz
        to ok. 300-350 zł miesięcznie , łącznie z kuchenką gazową. Ale tylko połowę roku
        się grzeje w c.o. ,od maja do września średnie koszty gazu to ok. 80 zł/mies.
        Piec ma 9 lat , póki co bez większych awarii, coroczna kontrola serwisanta - 100
        zł. Myślę, że gdyby obniżyć temp. w nocy można spokojnie ok. 50 zł na miesiąc
        oszczędzić........ Moja żona jednak nauczyła się obsługiwać programator i ja idę
        zrobić na noc 21-21,5 a ona zaraz za mną na 22,5............. a wieczorem
        23....... Ciepłolubna po prostu..............
        • Gość: jarol Olek , moze zainwestuj w cieplejszą pidzame dla IP: *.lublin.enterpol.pl 03.05.08, 13:36
          żony , taniej wyjdzie ;-)
          pozdrawiam
          • olek_k11 Re: Olek , moze zainwestuj w cieplejszą pidzame d 03.05.08, 23:11
            śpi nago więc pidżama odpada...............
            • Gość: plumpek Re: Olek , moze zainwestuj w cieplejszą pidzame d IP: 212.106.24.* 04.05.08, 07:45
              Ty to masz dobrze!!! Gratulacje dla żony.
      • babalaga Re: czy warto kupować mieszkanie z ogrzewaniem ga 05.05.08, 13:24
        a jak sobie radzicie jak zabraknie prądu. Chyba to coraz częściej ma
        miejsce, szczególnie przez burze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka