Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ogrzewanie olejowe

16.01.02, 13:28
    Prosze o wypowiedzi na temat ogrzewania olejowego,jaki piec,koszty w skali
    roku ,czy prawda jest ,ze instalacja jest dokuczliwa w konserwacji?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Saki Re: ogrzewanie olejowe IP: 10.0.1.* 16.01.02, 14:10
        Mnie również bardzo interesuje ten temat. Obecnie jestem na etapie budowy, ale
        wybór ogrzewania wkrótce mnie czeka, nie mam dostępu do sieci gazowej więc
        najpoważniej myślę o olejówce. Pytania: jakie koszty pieca, eksploatacji,
        instalacji? Dom o powierzchni 150m.
        • Gość: Doki Re: ogrzewanie olejowe IP: *.turboline.skynet.be 16.01.02, 14:17
          Wydaje mi sie, ze jesli nie ma dostepu do sieci gazowej, to olej jest
          najlepszym rozwiazaniem.
          Tu u nas (a jak tak dalej pojdzie, to takie same przepisy beda w Polsce)
          przeglady pieca musza byc co roku, przy czym miedzy dwoma przegladami nie moze
          uplynac wiecej niz 15 miesiecy. Trwa to pol godziny i kosztuje raptem 100 €.
          Na paliwo (140 m kw, ale zbudowany w 1960, wiec izolacja z tamtych czasow,
          czyli zadna) wydaje rocznie: 3000 litrow razy 0,3 € za litr. To jest bez
          cieplej wody. Moi rodzice w Polsce maja domek tez tej powierzchni, piec do
          centralnego i cieplej wody i tez zuzywaja ok 3000 l rocznie.
          Reszta robi sie sama. Piec jest bezobslugowy, stoi w garazu i gdyby nie to, ze
          czasem jednak zagladam tam, nawet bym nie wiedzial, ze jest.
          Jedyne jajo to zbiornik. W Belgii (czyli wkrotce rowniez w Polsce) sa surowe
          zasady homologacji i kontroli szczelnosci podziemnych zbiornikow. Jesli jest
          miejsce, warto rozwazyc zbiornik naziemny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka