Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kolejność????Pomocy

05.11.03, 14:58
    Witam,
    Na pewno temat ten już był tysiące razy poruszany na forum, ale proszę o
    pomoc w kilku słowach. Na zakup nieruchomości wraz z żoną zaciągnęliśmy
    kredyt w banku (rynek wtórny, założona KW). Kredyt przyznano, podpisaliśmy
    umowę kredytową. Mamy juz umówiony akt notarialny. I co potem??? Wiem, że
    musimy jeszcze podpisać wniosek w banku o uruhomienie kredytu, lae czy juz
    musi bhyć wcześniej złożony wniosek o wpis do KW. Jestem w kropce, a
    chciałbym załatwić wszelkie formalności przed ostatecznym spotkaniem w banku.
    Obserwuj wątek
      • Gość: kaja Re: Kolejność????Pomocy IP: 62.233.166.* 06.11.03, 17:29
        dlaczego nie zapytasz w banku? ale z tego co wydaje mi sie, że wiem, to musi
        być najpierw wpis do KW przy kupnie mieszkania na rynku wtórnym - i dopiero
        wypłacą pieniądze. Musisz się jednak upewnić.
        • Gość: Bebiak Re: Kolejność????Pomocy IP: *.acn.pl 06.11.03, 17:38
          Musisz dokladnie spojrzeć na warunki umowy kredytowej, od których spełnienia
          uzależniona jest wypłata kredytu sprzedającym. Tu reguł żadnych nie ma.
          Podpisujecie akt notarialny, a w nim zawarty będzie wniosek do sądu o wpis
          Was jako właścicieli (to być musi w akcie). Znów wracamy do kredytu: te
          warunki, o których wspomniałam na tyle na ile się da muszą byc spełnione przed
          zawarciem umowy sprzedaż (np. weksle, cesje, ubezpieczenia itp - co tam bank
          wymyśli). Są banki, które wymagają jednak dla wypłaty kredytu złożenia w
          sądzie wniosku o wpis hipoteki (to nie związane z umową sprzedaży), a są
          takie, które wyznaczają jakiś czas dla złożenia takiego wniosku (przez ten
          czas płacisz wyższe ubezpieczenie kredytu), stąd musisz zobaczyć jak to
          wygląda u Ciebie. Jeśli Twój bank żada dla wypłaty kredytu złożenia takiego
          wniosku to (o iel spełniasz warunki dla złożenia wniosku pisemnego) w slad za
          aktem złożonym przez notariusza składasz w sądzie swój wniosek o wpis hipoteki
          (z oświadczeniem banku). Natomiast jeżeli masz obowiązek złożenia oświadczenia
          o ustanowieniu hipoteki w formie aktu notarialnego (bo masz
          współkredytobiorców, którzy nie kupują mieszkania) to wówczas najprościej
          takie oświadczenie złożyć od razu w umowie sprzedaży, bo i tak notariusza nie
          ominiesz, a po co masz dwa razy chodzić. Czy to dla Ciebie w miarę jasne i
          zrozumiałe? Jak coś nie tak to się upomnij a ja pozdrawiam Cię serdecznie. B.
          • pele5 Re: Kolejność????Pomocy 07.11.03, 14:42
            Serdecznie dziękuję za pomoc.Wszystkim.Poradziłbym się naszej pani opiekunki w
            banku, ale za cholerę nie mogłem się do niej dobic telefonicznie i mailowo
            przez 2 dni. W końcu odpowiedziała, uffff. Do uruchomienia kredytu najbardziej
            potrzebny jest akt not.
            Dziś bylismy u notariusza, podpisaliśmy akt. Uiściliśmy WSZELKIE opłaty,
            notariusz wysyła wnioski do sądu, us, banku... W poniedziałek uruchamiamy w
            banku kredyt, mamy siedem dni na udokumentowanie złożenia wniosku o wpis do
            KW. Już jestem mądrzejszy hahaha
            Jeszcze raz dziękuję. KUPIŁEM WŁASNE CZERY KĄTY!!!!
            • Gość: Trulit Re: Kolejność????Pomocy IP: 195.245.217.* 07.11.03, 15:09
              Gratulacje, niech Ci się dobrze mieszka!
            • Gość: Bebiak Re: Kolejność????Pomocy IP: *.acn.pl 07.11.03, 15:16
              >KUPIŁEM WŁASNE CZERY KĄTY!!!!

Straszliwie się cieszę! Radości wielkiej Ci życzę. B.
      • Gość: Trulit Re: Kolejność????Pomocy IP: 195.245.217.* 06.11.03, 17:43
        W moim przypadku było tak: akt notarialny u notariusza, potem wycieczka do sądu
        z aktem, gdzie złożyłam "Wniosek o wpis hipoteki" do KW i dostałam
        potwierdzenie na kopii (data i godzina wpłynięcia), a na koniec z potwierdzoną
        przez sąd kopią poleciałam do banku uruchomić kredyt. Acha, ważne żeby uiścić w
        sądzie opłatę wpisową. Teoretycznie masz na to kilka dni, ale mój bank upierał
        się, że bez tego nie uruchomi kasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka