Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

10 % zadatek ?

IP: *.pulaw.pl.auchan.com, / *.internetia.pl 05.12.03, 14:33
    Czy zadatek przy podpisywaniu umowy przedswstepnej zawsze wynosi 10 %. Czy
    moze byc mniejszy i od czego/kogo to zależy ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: 10 % zadatek ? IP: *.acn.pl 05.12.03, 17:01
        Gość portalu: Mewa napisał(a):

> Czy zadatek przy podpisywaniu umowy przedswstepnej zawsze wynosi 10 %. Czy
        > moze byc mniejszy i od czego/kogo to zależy ?

Wysokość zadatku zależy wyłącznie od stron jednak, aby pełnił on funkcję
        zadatku (czyli przepadek albo zwrot podwójnego) nie powinien przekraczać 20%
        ceny (choć nie wynika to z żadnych przepisów - od wielu lat tak się uważa i
        praktyka w tej mierze jest raczej jednolita). Przy umowie przedwstępnej równie
        dobrze może nie być zadatku, może być zaliczka (zamiast zadatku) albo w ogóle
        nic - tu decydują wyłącznie strony. Pozdrowionka serdeczne. B.
        • Gość: MEwa Re: 10 % zadatek ? IP: *.pulaw.pl.auchan.com, / *.internetia.pl 08.12.03, 09:51
          To z kim mam sie dogadywać o tym zadatku, jeśli sprzedający ma umowę na
          wyłącznośc z agencją i kompletnie sie na tym nie zna?? Domyslam sie ze
          pośrednik bedzie chciał jak najwięcej " wyrwać".....
          • Gość: Bebiak Re: 10 % zadatek ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 19:08
            Gość portalu: MEwa napisał(a):

> To z kim mam sie dogadywać o tym zadatku, jeśli sprzedający ma umowę na
            > wyłącznośc z agencją i kompletnie sie na tym nie zna?? Domyslam sie ze
            > pośrednik bedzie chciał jak najwięcej " wyrwać".....

Cześć, to tak naprawdę, zgodnie z tym co napisałam, porozumienie stron.
            Pośrednik może próbować Wam coś zasugerować i ma do tego prawo, jeśli sami nie
            bardzo wiecie (tak sobie również wyobrażam rolę pośrednika), ale ostateczną
            decyzją będzie wspólna decyzja podjęta przez Was a nie pośrednika. Hm, jeśli
            oboje się na tym nie znacie to może dobrze byłoby, o ile pośrednik Was nie
            zadowoli, poprosić o pomoc przy ukształtowaniu warunków umowy jakiegoś
            prawnika? Pewnie tak bym zrobiła gdybym nie miała o umowie przedwstępnej
            pojęcia, a miałabym zamiar ją zawrzeć. Bardzo trudno mi się wypowiadać tak
            zupełnie stanowczo na temat roli pośrednika, ale myślę, że pomaga ustalić
            warunki umowy. Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
            • Gość: Mewa Re: 10 % zadatek ? IP: *.pulaw.pl.auchan.com, / *.internetia.pl 09.12.03, 09:59
              Dziekuje Ci bardzo za info. Moze bedziesz mogla mi pomoc w jeszcze jednej
              sprawie o ktorej pisalam wczoraj. Mianowicie,okazuje sie ze mieszkanie ktore
              chce kupic bedzie mialo jakis doplaty z metra za wykonczenie garazy, ogrodzenia
              itd. Czy to powinno byc zaplacone przez poprzedniego wlasciciela czy bede ja
              musiala to zaplacic? Z tego co wiem,to byly wysylane zawiadomienia o zebraniach
              itp.do wlasciciela, ale on nie dal w ogole znaku zycie....
              Bede wdzieczna z pomoc.
              • Gość: Bebiak Re: Do Mewy IP: *.acn.pl 10.12.03, 20:23
                Gość portalu: Mewa napisał(a):

> Dziekuje Ci bardzo za info. Moze bedziesz mogla mi pomoc w jeszcze jednej
                > sprawie o ktorej pisalam wczoraj. Mianowicie,okazuje sie ze mieszkanie ktore
                > chce kupic bedzie mialo jakis doplaty z metra za wykonczenie garazy,
                >ogrodzenia itd. Czy to powinno byc zaplacone przez poprzedniego wlasciciela
                >czy bede ja musiala to zaplacic? Z tego co wiem,to byly wysylane
                >zawiadomienia o zebraniach itp.do wlasciciela, ale on nie dal w ogole znaku
                >zycie....

Nie jestem specjalnie biegła w tym temacie, ale przedstawię Ci mój tok
                rozumowania. To, o czym piszesz ma z pewnością związek z całkowitym
                rozliczeniem inwestycji (to się zdarza, że pewne koszty reguluje się w
                późniejszym terminie). Jeśli ta inwestycja już została rozliczona to wg mnie
                te koszty powinien ponieść właściciel i jeśli nie zrobił tego dotąd to trzeba
                wziąć to rozliczenie, ustalić koszty przypadające na niego i rozliczyć to w
                ramach ceny, którą płacisz. Natomiast jeśli to rozliczenie jeszcze nie
                nastąpiło to pewnie decydujące będzie Wasze postanowienie jako stron kto te
                koszty poniesie. Tak właśnie rozumuję w tym przypadku, ale dobrze by było
                gdyby ktoś inny przedstawił swój tok rozumowania. Pozdrawiam Cię serdecznie i
                dzięki za dzięki. B.
      • romano76 Re: 10 % zadatek ? 07.12.03, 20:59
        radze ci trzymac sie formuly 'zadatek" gdyz zaliczka nie wystepuje w kodeksie
        cywilnym.a umowe lepiej potwierdzic notarialnie.
        • Gość: pikot Re: 10 % zadatek ? IP: *.skm.pl / 80.51.246.* 09.12.03, 14:23
          a ja Ci radzę coś odmiennego. Szkoda pieniedzy na umowe przedwstepna w formie
          aktu notarialnego. Lepiej się poradzić jakiegoś nawet rozgarnietego znajomego
          studenta prawa. Notariusz i tak nie bedzie wnikal w to co wy sobie w umowie
          wpiszecie. Poza tym prawo cywilne zna zarowno pojecie zadatku, jak i zaliczki.
          Zadatek przepadnie jeżeli umowa nie dojdzie do skutku z Twojej winy. Jeżeli z
          winy sprzedającego, musi Ci zwrócić zadatek w podwójnej wysokości. Zaliczka
          podlega zwrotowi jeżeli umowa przyrzeczona nie dojdzie do skutku. W takim
          wypadku strony mogą ewentualnie żądać naprawienia szkody na zasadach ogólnych.
          Pozdrawiam
          • Gość: Jari Re: 10 % zadatek ? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 06.02.04, 08:33
            Mam Nadzieje zakupic dom dla rodzicow w marcu. Przeczytalm twoj post i mam
            pytanie jesli nie akt notarialny to jak forma umowy wstepnej?
            Jari
            • bebiak Re: 10 % zadatek ? 07.02.04, 18:26
              Cześć
              Gość portalu: Jari napisał(a):

> Mam Nadzieje zakupic dom dla rodzicow w marcu. Przeczytalm twoj post i mam
              > pytanie jesli nie akt notarialny to jak forma umowy wstepnej?

Formy są tylko dwie: albo pisemna albo w formie aktu notarialnego.
              Którą wybierzecie to Wasz wybór jako stron. Z umowy pisemnej macie tylko
              roszczenia odszkodowawcze (i żadnych roszczeń o zawarcie umowy sprzedaży - jak
              jedna strona się rozmyśli to druga nie ma prawnej możliwości "przymuszenia" jej
              do zawarcia umowy sprzedaży), natomiast z aktu notarialnego możecie dochodzić
              zawarcia umowy przyrzeczonej przed sądem. Te dwie umowy różnią się skutkami a
              strony muszą zdecydować jakiego skutku oczekują.
              Wierząc, że to w miarę jasne pozdrawiam Cię serdecznie. B.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka