Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Okienne abecadło

IP: 195.205.81.* 17.12.03, 12:33
    Mam problem z oknami plastikowymi.Wewnątrz mieszkania na
    uszczelce przy szybie na dole i do wysokości ok.połowy okna są
    kropelki wody, szyba jest zaparowana na 2-3 cm. Również przy
    uszczelce między ramą a skrzydłem widać wilgoć. Pomieszczenia są
    kilka razy dziennie wietrzone, normalnie działa c.o. Czy to wina
    szczelności okna? Czy są zbyt szczelne czy może za mało? Przy
    zamkniętym oknie wyczuwa się w pobliżu okna chłód, choć gdy
    zbliżyć rękę do krawędzi okna to nie wyczuwa się żeby wiało.
    Jaka jest przyczyna takiej sytuacji? Co trzeba zrobić by było
    sucho?
    Obserwuj wątek
      • Gość: mario Re: Okienne abecadło IP: 80.51.24.* 06.01.04, 11:05
        mam to samo. jak rano sie budze to pierwsze co robie to wycieram okno!!!
        niedawno co wstawilem plastikowe wiec nie mam pojecia co moze byc nie tak.
      • Gość: Krzyb Re: Okienne abecadło IP: *.itr.org.pl 07.01.04, 12:29
        Ten problem mam i ja ze swoimi oknami z PCV. Jest to przyczyna źle dobranego
        współzynnika przynikania w oszkleniu okna w zależności do wilgotności w
        wewnątrz. Zbyt duży współczynnik ɮ daje dużą roznicę temperatur co daje
        kondensat wodny na szybie. Zbyt mały ə to znowu duża szczelność a tym samym
        brak wentylacji powietrza. Sprawa jest oczywiście duzo bardziej skomplikowana,
        ma tu znaczenie także rodzaj okucia (ram okiennych -PCV czy drewno -inna
        przynikalnosc), rodzaj materału i konstrukcja oszklenia (czyli ilośc szyb,
        powłoki metalowe, silikon, listwy dystansowe).
        Gdyby ktoś znał metody zwalczenie takiej sytuacji oprócz wymiany szyb to proszę
        o komentarz.
        • Gość: piotr Re: Okienne abecadło IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.01.04, 18:44
          pojawianie się wilgoci na oknach jest skutkiem braku prawidłowej wentylacji.
          Nie jest usuwana wilgoć z pomieszczań, w których przebywamy. Jedynym
          rozwiązaniem jest zamontowanie nawiewników okiennych (www.aereco.com.pl) lub
          pozostawianie okna w stałym uchyle - roszczelnienie nie zdaje egzaminu.
          Współczynnik przenikania szyby ma wpływ na powstawanie tego zjawiska ale tylko
          w takim stopniu, że woda skrapla się w najchłodniejszych punktach mieszkania:
          szyby, narożniki, wbite kotwy metalowe itd. Innymi słowy gdyby woda nie
          skraplała się na oknach, pewnie skraplała by się w innych miejscach np. za
          szafą.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka