Dodaj do ulubionych

Podroze po swiecie

16.11.14, 20:51
laemmchen79 12.10.14, 23:08 Odpowiedz cytując Odpowiedz

Tytuł, który mnie oczarował:
miniformy.blogspot.de/2014/10/swiat-na-mapie.html
I żeby nie powtarzać, wklejam tylko linka na sąsiednim forum o książkach dla dzieci i młodzieży:
forum.gazeta.pl/forum/w,16375,135688232,135688232,Polska_swiat_atrakcje.html

W wątku o zabawach z jesienią też krótka rozmowa o globusie i pomysły na jego wykorzystanie:
forum.gazeta.pl/forum/w,37229,154877642,154884275,Re_Jesien.html
Obserwuj wątek
    • effie1980 Re: Podroze po swiecie 16.11.14, 20:53
      Re: DP PODROZE PO SWIECIE
      Odpowiedz
      effie1980 13.10.14, 11:42

Jeden z moich ulubionych tematow. Zawsze sporo podrozowalismy i staram sie w corce zaszczepic ciekawosc swiata i sklonnosc do podrozy. Nigdy nie robilam specjalnych podrozniczych zabaw, bo dopiero od niedawna jest na tyle swiadoma, zeby ten temat zaczac wprowadzac, ale podrozowalismy z nia od malenkosci.
      Teraz mi sie juz zbieraja rozne pomysly przygotowujace ja do naszych wyjazdow, wiec bede je dodawac.

Z ksiazek Polecam Misia Muki:
      wytwornia.com/index.php/s/karta/id/42
      Ksiazka jest swietna, bardziej do ogladania i opowiadania niz czytania, bo tekstu w niej zbyt wiele nie ma. Wiaze sie to z tym, ze zeby sie w nia zaglebic trzeba samemu posiasc wiedze na temat odwiedzanych przez Mukiego krajow i w ten sposob nadac sens ilustracja.
      Jest tez animacja dostepna na youtube, chyba 11 odcinkow, ktora moze w tym pomoc
      Jedna z ulubionych mojej corki.

Swietne sa tez Mapy Mizielinskich:
      www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-mapy.html
      My z nich korzystamy w ten sposob, ze kiedy pojawia sie temat jakiegos miejsca czy kraju zagladamy, co mapy maja na ten temat do powiedzenia.
      Jest tez Mapownik z roznymi zadaniami mapowymi, ale tego nie mamy i chyba jest dla troche straszych dzieci.

Korzystamy tez z roznych albumow, dla doroslych, o roznych miejscach na swiecie, ogladajac fotografie i opowiadajac sobie rozne historie.

Teraz sie przygladam Atlasom dla dzieci i zastanawiam, ktore zamowic. Jakies rady?
      • effie1980 Re: Podroze po swiecie 16.11.14, 20:54
        Odpowiedz
        laemmchen79 13.10.14, 22:23

Muk dla mnie to jedna z tych książek, których fenomenu nie pojmuję - temat owszem bardzo fajny, ale styl ilustracji mnie denerwuje, potworne przeładowanie szczegółów panuje na każdej stronie, ciężko mi się to opowiada, robiliśmy kilka podchodów i jeszcze nigdy nie zaskoczyło. Ale może z filmem się uda? Dzięki effie za linka i podpowiedź, nie miałam pojęcia.

W temacie podróży fajne jest też opowiadania o Misiu i Tygrysku "Panama" Janoscha, wyd. Znak
        bonito.pl/k-1807195-panama - takie filozoficzne podejście do tematu - gdzie jest lepiej, w domu czy daleko w świecie. Opowiadanie świetnie nadaje się do przełożenia go na domowy teatrzyk.
    • effie1980 Re: Podroze po swiecie 16.11.14, 20:54
      Odpowiedz
      alonka7 14.10.14, 09:44

W temacie podrozy to u nas zdaja egzamin tez opowiesci o swoich podrozach. Wieczorem - po czytaniu - pojawia sie pytanie i temat: opowiedz jak Mama byla duza (lub jak byla mala). I wtedy zaczynam opowiesci. Poniewaz troche podrozowalam to opowiadam o swoich podrozach. Sprawdza sie (lepiej niz ksiazki) zwl, gdy wystepuja watki sensacyjne np jak w Cochabamba ukradli mamie plecak itp. W ogole wieczorne opowiesci o swoim zyciu to taki szczegolny intymny moment. Polecam.
    • effie1980 Re: Podroze po swiecie 25.11.14, 11:34
      Kilka nowych pozycji, ktore do nas trafily:

10 Niesamowitych Przygod Neli
      Generalnie ksiazka dla starszych dzieci, dla malych przedszkolakow nie nadaje sie jeszcze tak, po prostu do czytania, ale bardzo fajna. Nie znalazlam zbyt wiele pozycji o Tajlandii, a tam na prawde fajnie opisane sa np. przygody ze sloniami. Niestety zupelnie nieciekawe zdjecia, niemalze jakby pstrykniete telefonem, troche bylam rozczarowana National Geographic pod tym wzgledem.
      Czytamy na razie tylko rozdzialy o Tajlandii, ale od jakis dwoch tygodni ksiazka ciagle u nas powraca. Druga czesc tez pewnie kupie w swoim czasie.

Z Piaskownicy w Swiat. Kasdepke. Musze przyznac fanka Kasdepke nie jestem, ksiazke kupilam, bo malo znalazlam o podrozach dla tak malych dzieci i sie generalnie rozczarowalam. Sam pomysl bardzo fajny, zeby bawiac sie w piaskownicy wyobrazac sobie podroze, ale jak dla mnie przyciezki sposob pisania i te przygody jakies wydumane. To co nam sie z ksiazki przydalo, to sciagnelam pomysl wyobrazonych podrozy. Czesto rysujemy sobie nieokreslone ksztaly np jak gdzies czekamy, na jakims skrawku papieru i dopowiadamy co to jest. Zaczelysmy sie w ten sposob bawic z podrozami. Cos rysujemy, a potem opowiadamy z jaka podroza/przygoda nam sie to kojarzy.

This is Hong Kong
      Lubie te serie Saska, po polsku niestety nie ma Hong Kongu, my niedlugo lecimy odwiedzic rodzine i niewiele wiecej znalazlam. Ksiazka oczywiscie fajna, ale mam z nia ten sam problem co z To jest Londyn. Sa to przewodniki po latach 60, wiec bardziej przewodnik w czasie niz przestrzeni. Kako material pokazowy tak sobie sie nadaja. Corka jednak bardziej sie w Hong Kong wciagnela niz w Londyn, ktory niewiele wywolal zainteresowania. Generalnie polecam jesli ktos szuka materialow o tej czesci swiata.
    • alonka7 Re: Podroze po swiecie 25.11.14, 12:08
      Podroze chyba najlepiej przerabiac podrozujacsmile I potem razem opowiadac i wspominac. U nas po podrozy po Tajlandii sa stale dwie opowiesci: jak malpka ukradla Tacie cole i jak plynelismy tratwa bambusowa.
      Z kwestii Tajlandii to polecam dwie ksiazki pt Dzungla i Slon. Takie obrazkowe z uwielbianej przez nas serii Gallimard - jestem pewna, ze da sie cos znalezc po angielsku. (i czytac po polsku).
      • effie1980 Re: Podroze po swiecie 25.11.14, 12:20
        No najlepiej, ale do podrozy fajnie sie przygotowac smile
      • effie1980 Re: Podroze po swiecie 25.11.14, 16:04
        Alonka, mozesz cos wiecej o tych ksiazkach napisac? Nie widze nic pasujacego na Amazonie. Jaki jest ich autor? Dzieki.
    • effie1980 Podroznicze obsesje i nasze dzieci 20.01.15, 11:03
      PODROZNICZE obsesje i nasze dzieci Dodaj do ulubionych
      alonka7 11.01.15, 22:15 Odpowiedz cytując Odpowiedz
      Co z/w podrozy zrobilo wrazenie/nauczylo czegos Wasze dzieci? Jak wspolnie przezywacie podroze? Czego w podrozach uczycie sie/Waszych dzieci?
      • effie1980 Re: Podroznicze obsesje i nasze dzieci 20.01.15, 11:04
        effie1980 12.01.15, 13:20
        Dla mnie podroze to przede wszystkim wyjscie z domowej strefy komfortu, ktore pozytywnie wplywa na wszystkich I daje swieze spojrzenie. W sumie nie ma znaczenia czy podroze dalekie czy bliskie, zawsze zmieniaja perspektywe I ucza calego mnostwa rzeczy. Tesknie za doroslymi podrozami, jednak podroze z dzieckiem pozwalaja odkryc zupelnie inny swiat I przyjrzec sie temu napotkanemu robakowi, poszukac jak nazywa sie ptak czy drzewo. Pozwalaja na odkrywanie swiata na zupelnie innym poziomie, w pewien sposob od nowa. Pozwalaja tez nawiazac kontakty z innymi ludzmi, z ktorymi by sie w ogole nie porozmawialo bez dzieci. Wydaje mi sie, ze nic tak nie otwiera serc I domow ludzi jak dzieci. Wlasciwie gdzie nie jedziemy zawsze ludzie sa pozytywnie nastawieni do dzieci, pomocni.
        Ucza tez wlasnych dzieci. Zawsze cos odkrywam u swoich dzieci podczas wyjazdow, patrze na nie w inny sposob. Chyba nie jest to mozliwe na codzien pomiedzy "praniem a kolacja".
        Dla dzieci to tez wyjscie ze strefy komfortu. Parafrazujac powiedzenie " nie ma jak to spanie nie w swoim lozku". Taka zmiana rytuny, otoczenia, ludzi otwiera dzieciom oczy, pozwala sprobowac nowych zachowan, nasyca wszystkie zmysly nowymi doswiadczeniami. Corka zaczyna dostrzegac cale mnostwo rzeczy, ktore moga nawet byc obecne w codziennym otoczeniu, ale przez codziennosc staja sie niewidzialne. Podczas ostatniej podrozy jadac taksowka na lotnisko poznym wieczorem, corka polspiaca lezala mi na kolanach wygladajac przez okno na port w Honk Kongu. Podziwiala dzwigi, ktore przypominaly jej rozne zwierzeta I powiedziala, ze opowie o nich koledze, ktory fascynuje sie dzwigami. Zanim usnela powiedziala "world is full of curiosities" (cytata z heart and a bottle) I jakos tak mi sie cieplo zrobilo w sercu, ze potrafi to dostrzec.
        Podczas podrozy jest tez wiecej czasu na bycie razem I rozmowy, ktore by sie inaczej nie odbyly.
        Dodatkowo ucza, ze w sumie niewiele jest potrzebne dzieciom, ktore fajniej potrafia sie bawic ludzikami z kamykow zebranych na plazy niz jakims lego, ze nie potrzebne sa te wszystkie dzieciece osprzety, a najwieksza wartosc ma bycie z dziecmi, wspolna zabawa I rozmowy. Dla mnie podroze to integralna czesc bycia rodzina.

Re: PODROZNICZE obsesje i nasze dzieci
        Odpowiedz
        alonka7 12.01.15, 16:12

Pieknie napisalas - chyba zacytuje Twoj email mojemu mezowi smile

Odpowiedz
        laemmchen79 12.01.15, 19:33

Dopisuję się do wpisu alonki - ja również jestem pod wrażeniem i bardzo się cieszę, że tak inspirująco o tym piszesz, bardzo bym chciała, aby i mi się udzieliłosmile
      • effie1980 Re: Podroznicze obsesje i nasze dzieci 20.01.15, 11:05
        Odpowiedz
        ambivalent 12.01.15, 20:28

Ja mam troche ambiwalentne odczucia w tym temacie smile Z jednej strony podroze wpisane sa w moje zycie i na jakims etapie stana sie tez czescia zycia moich dzieci. Najpierw PL, potem IE, obecnie DE. Co dalej jeszcze nie wiemy, ale pewne jest, ze kraj zmieniac bedziemy. Wiec to takie dlugoterminowe podrozowanie. Jeszcze sie nie przenosilismy z dziecmi, nie wiem jak na to zareaguja. Podroze to takze czeste wyjazdy do rodziny - niby te same miejsca, ale zawsze odbierane inaczej, bo latorosle z reguly nie pamietaja ostatniego razu smile Tutaj musze przyznac, ze Mloda potrzebuje czasu na adaptacje. Nawet u babc i dziadkow. I sa jeszcze te podroze urlopowe, weekendowe. Z reguly bliskie, na takie odleglosci jak effie jeszcze sie nie piszemy, ale to raczej ze wzgledu na finanse. Mloda lubi nowe miejsca, czesto wspomina, pamieta, prosi o powrot.
        Ale ja musze przyznac, ze nie umiem podejsc do podrozy bez stresu. Nawet podrozujac sama (a podroze lubie, nowe miejsca tez) musialam miec prawie wszystko zaplanowane. Nie czas spedzany tam, ale sytuacje awaryjne - co robic jak zachoruje, co jak zgubie portfel, jak dostac sie z jednego miejsca w drugie itp Podroze z dziecmi sa dla mnie zdecydowanie bardziej stresujace.
        Zaluje, ze nie wyjezdzamy czesciej. Ostatnie cztery lata to albo przeprowadzki, albo brak finansow, albo ciaze i malutkie dzieci. Mam nadzieje, ze to wszystko sie niedlugo zmieni.
        Ale bardzo lubie fakt, ze te podroze (czy to krotko czy dlugoterminowe) wpisane sa w nasze zycie. Egzystowanie cale zycie w jednym miejscu jest zdecydowanie nie dla mnie.
      • effie1980 Re: Podroznicze obsesje i nasze dzieci 20.01.15, 11:05
        Odpowiedz
        laemmchen79 19.01.15, 19:06

abepe pisała dziś na forum książkowym o propozycjach zwiedzania Wiednia i napisała m.in.
        "Poza tym moje dzieci chyba bardziej cieszyły rajdy metrem, zmiany linii, wyskakiwanie na stacjach w celu sprawdzenia, czy wiedzą gdzie są i ogólne studiowanie map i ćwiczenie orientacji w przestrzeni miasta (10latek test na znajomość wież kościołów zaliczył na 6wink".

Bardzo spodobał mi się jej pomysł na "test" znajomości wież, mojemu starszemu synowi chyba też bardzo spodobałby się taki pomysł - czyli przed podróżą oglądamy w przewodnikach czy książkach obrazkowych panoramę miasta, a na miejscu staramy się odnaleźć żywe obiekty - dobrze tu podzielić obiekty na różne kategorie - wieże kościelne, wieże telewizyjne, stacje metra, pomniki itd.

Macie może jeszcze inne pomysły na ciekawe gry i zabawy, którymi można przygotować dzieci do wyjazdu i miejsca, do którego się wybieramy i poprzez które w ciekawy sposób można oswajać dzieci na miejscu?

My przy okazji ostatniej podróży oglądaliśmy oczywiście mapę, co mojemu niespełna 4-latkowi jeszcze zbyt wiele nie mówiło, nie udało mi się wcześniej zdobyć dobrych materiałów o miejscu, do którego się wybieraliśmy, ale coś mi się wydaje, że od tego roku ze sporą przyjemnością zacznę się zabierać za takie przygotowania.

To chyba też dobry wątek na zebranie podpowiedzi ciekawych dla dzieci i nas przewodników - w Polsce ukazało się ostatnio kilka serii, kilka pojedynczych przewodników poświęconych konkretnym miastom - będę je sukcesywnie tu wpisywać. Ale to też ogromne pole do popisu dla tubylczych książek, z których już korzystałyście. No to do dzieła!
        • effie1980 Re: Podroznicze obsesje i nasze dzieci 20.01.15, 11:06
          Odpowiedz
          effie1980 19.01.15, 19:40

moj ulubiony temat wink
          Zastanawiam jak uporzadkowac temat podorzy na forum, bo mamy juz dwa watki. Pomysly mi sie stale zbieraja.Troche zabaw robimy na bierzaco. Sama chcialam zalozyc watek o podrozach po Polsce.
          Mamy juz:
          Podroze po swiecie
          a laczyc watkow sie nie da. Jesli Alonka nie ma nic przeciwko wkleje ten watek w Podroze po swiecie i bedziemy mogly zaczac nowy o podrozach po Polsce?
          • effie1980 Re: Podroznicze obsesje i nasze dzieci 20.01.15, 11:07
            Odpowiedz
            alonka7 19.01.15, 22:44

Dobrze - faktycznie podroze po Polsce to oddzielna kwestia. Ja (jak skoncze te przygotowania pirackie) zabieram sie do myslenia o przygotowaniu podrozy do Rzymu. Jedziemy z synkiem I jego babcia. Kurcze - nie mam jeszcze pomyslu.
            Za to - przy okazji przejazdu przez Berlin - omowilismy temat muru berlinskiego I dwoch Berlinow kiedys - I zrobilismy dwa miasteczka: jedno z PRL a drugie "kolorowe" oddzielone wlasnie murem.
            Czekam na wszelkie pomysly jak zwiedzac miasta (np Rzym) smile
        • effie1980 Mapy 20.01.15, 12:22
          U nas mapy sa hitem od jakiegos czasu. Wszystko zaczelo sie oczywiscie od piratow i map skarbow. Teraz nie ma praktycznie spaceru, na ktorym mapa by sie nie pojawiala w ten czy inny sposob, przewaznie mapa 'na niby'.

Corka caly czas rozumie mapy na swoj sposob, troche oderwany od rzeczywistoci, ale bardzo lubi je ogladac i dorysowywac elementy. Kilka razy bawilismy sie wielokoformatowymi mapami albo swiatow fantazji (wyspy pirackie glownie) albo naszego miasta. To bardzo sie corce podobalo. Teraz mysle jeszcze o jakies zabawie z mapa swiata. Co prawda mamy rozne mapy, ale teraz corka przetrawia kwestie odleglosci (Miedzy Europa a Azja, Anglia i Francja, Anglia i Polska itd).

Wydrukowalam tez stos map naszego miasta i ogrodow, ktore odwiedzalismy i corka na nich dorysowywala rozne elementy. Fajnie tez bawila sie wydrukami map satelitarnych. Troche przypadkiem wyszlo nam przy okazji ogladanie zdjec satelitarnych innych miejsc na swiecie, zgadywanie czym sa albo czym by mogly byc.

Oprocz tego zbieram mapy np metra czy tras autobusow. Na ich podstawie tez sobie snulysmy rozne opowiesci. Teraz mam nadzieje przywioze jakies polskie mapy tego typu, bo fajnie dziecko zapamietuje nazwy, zaczyna tworzyc wlasne, wymysla, co sie w tych miejscach moglo wydarzyc.
          • effie1980 Re: Mapy 20.01.15, 12:25
            a i jeszcze tego nie robila, ale mysle, ze moze sie sprawdzic. Chcialam wydrukowac ilustracje z ulubionymi bohaterami ksiazek i zaczac je ukladac tam gdzie te postacie zyja.

I w ramach edukacji o jedzeniu, chcialam zebrac rozne produkty ze sklepu i przesledzic skad do nas dotarly.
    • alonka7 Re: Podroze po swiecie 17.02.15, 21:34
      Zabieramy sie za temat Rzym. Wyjazd z moja Mama I synkiem (na prosbe Mamy) na tydzien
      Zrobimy z tektury makiete (plaska) z glownymi miejscami Rzymu (wydrukuje obrazki I przykleje do makiety). Synek bedzie mogl na niej jezdzic autami (cos jak dywanik z ulicami)

Zaczynam tez go intrygowac historyjkami np o wilczycy I dzieciach. Licze, ze inspiracje znajde tu:
      www.amazon.com/Rome-Kids-insiders-J-M-Pasquesi/dp/0977309312
      Zamowilam tez Saska.
      ¨Przy okazji licze, ze sama sie czegos nauczesmile
      • effie1980 Re: Podroze po swiecie 18.02.15, 07:31
        Daj znac jak ida przygotowania, no I sama podroz oczywiscie. Ja musze przyznac, ze mnie sie trudno podrozuje po miastach z malym dzieckiem. Z takich 'miejskich' rzeczy, ktore u nas sie sprawdzaja, to
        1. Znalesc miejsca, dziecko moze sie wybiegac. I temu w znacznej czesci dzien jest podporzadkowany, a wiec place zabaw, parki, muzea I duza iloscia przestrzeni. W rzymie przypuszczam, ze fontanny beda atrakcja!
        2. Robienie raczej mniej niz wiecej. Z moja corka fajnie sie sprawdza wycieczka do jakiegos jednego muzeum I koncentracja na wczesniej przygotowanym temacie. Jednak moje dziecko sie dosc szybko nudzi I lepiej jak jestem mnie ambitna.

3. Korzystanie z jakiejs narracji, ktora kieruje wycieczka, mniej lub bardziej prawdziwa. Jesli cos znajde to wykorzystuje ksiazke, jesli Nie to staram sie cos doczytac I oppwiedziec w formie historii o jakims krolu, czy co tam jest adekwatne.
        4. Wyszukiwanie fajnego miejsca na jedzenie i probowanie lokalnych potraw. Corka jest wyjatkowym niejadkiem, ale Wlochy sie u nas fenomenalnie sprawdzaja z pizzami, kluskami I lodami. A ze Wlosi uwielbiaja dzieci, to czesto pokazuja im jak gotuja, przygotowuja pizze w fajnych ksztaltach, zagaduja, super atmosfera restauracyjna!

Daj znac co odkryjecie I jak wam sie zwiedzalo.
        • alonka7 Re: Podroze po swiecie 18.02.15, 09:25
          Dzieki! Wyjazd dopiero w majusmile wiec jest czas. Jestem nastawiona na program minimum. Wczesne przygotowania sa tez dla mnie, zebym sama rozumiala wiecej. Mam nadzieje, ze ksiazeczka da mi pare historyjek. Wczoraj zaczelismy opowiesci o wilczycy, ktora wykarmila dwoch chlopcowsmile
          U nas jedzenie to podstawa na kazdym wyjezdziesmile Wlochy sprawdzaja sie doskonale. No i zawsze mozna znalezc loodysmile
    • alonka7 Re: Podroze po swiecie 28.02.15, 11:58
      Sprawa Rzymian sie rozwija. Z piasku kinetycznego zbudowalismy (na szybko) pare rzymskich obiektow (tron cesarza, koloseum, droge rzymska, kolumny swiatyni) I teraz rozne ludziki lego moga tam walczyc z lwami albo jesc na sofach! Nabylam ksiazke o Rzymianach - po francus ale inspiracja. Sama sie uczesmile I bardzo mi sie te przygotowania podobaja. Mam tez mape Rzymu ale nie jestem pewna jak wykorzystac. Spisze nazwy glownych miejsc I beda to stacje metra - czesto sie bawimy w metro. Mamy frajde! (w miedzyczasie studiuje przewodnik o Rzymie z dziecmi) To takie nasze pierwsze tematy historyczne.
      • effie1980 Re: Podroze po swiecie 28.02.15, 19:45
        My przy zwiedzaniu Londynu mielismy Crumplet City map. Sa tez rzymu. Corce bardzo sie podobala. My na mapie zaznaczalismy miejsca, ktore corka wybrala z ksiazki Pop up London.
        • gloriadarshan Re: Podroze po swiecie 28.06.15, 16:01
          Polecam swoje doświadczenia ze zwiedzania Londynu z dwójką dzieci, opisane na stronie londonnavigator.blogspot.com/
    • alonka7 Re: Podroze po swiecie 10.03.15, 13:10
      No i przypadkiem - przy okazji tego piasku kinetycznego - wpadlismy na metode uczenia historii.
      Rzym sie rozpadl (barbarzynca - synek go zaatakowal) i taki zrujnowany czeka na renesans. (juz od weekendu). Do renesansu daleka droga ale w weekend chyba zaczniemy odbudowywacsmile Zabawia sie tym moze dwaj panowie: Da Vinci i Michal Aniol - oczywiscie z lego.
      I tak - zobaczymy ile nam sie uda zrobicsmile Na razie fajna zabawa!
    • effie1980 Re: Podroze po swiecie 11.03.15, 10:47
      corka wygrzebala Dzieciaki Swiata Wojciechowskiej, ktore dostala dawno temu, ale byly odlozone, bo byly za trudne. A teraz sa na idealnym poziomie, a corka zafascynowana. Mamy te male ksiazeczki, a nie calosc zebrana. Polecam, duzo interesujacych szczegolow, fajnie wciagaja do rozmowy na najrozniejsze tematy, np jak to jest mozliwe, ze sa swiecie dzieci, ktore nie wiedza kiedy sa ich urodziny i skad wiemy kiedy sa urodziny.
    • effie1980 Re: Podroze po swiecie 11.03.15, 20:27
      www.thepiripirilexicon.com/2015/01/travel-journal-for-kids.html
      znalazlam taki fajny wpis na temat dziennika podrozy. Z obu naszych ostatnich wyjazdow prowadzilysmy dziennik, w watku o dziennikach pisalam, ze szlo nam raczej pod gorke, jednak chce kontynuowac te nasza nowa tradycje podczas nastepnych wyjazdow. W tym wpisie kilka luznych inspiracji jak wzbogacic dziennik o rozne materialy i pomysly, bo samo pisanie i rysowanie sie u nas zupelnie nie sprawdza.
    • alonka7 Re: Podroze po swiecie 21.04.15, 21:58
      Potwierdzam fenomen Misia Muki. Zamowilam dawno ze wzgledu na polecenie Effie.
      Kiedy ksiazka przyszla bylam rozczarowana I w ogole sie nia nie zajelam - zostawilam ja na kanapie po prostu. I moj synek sam ja zaczal ogladac, prosic, zeby mu czytac. Wiec sie jej przyjrzalam I nawet sie nieco przekonalam. Faktycznie trzeba sporo wiedziec, zeby zauwazyc te wszystkie szczegoly . No I mozna sie samemu douczycsmile zwl o krajach, w ktorych sie nie bylo. Fajne doswiadczenie! Dzieki Effiesmile
      • effie1980 Re: Podroze po swiecie 20.05.15, 20:59
        a prosze nie zauwazylam wczesniej tego wpisu. Ciesze sie, ze sie podoba!
    • alonka7 Re: Podroze po swiecie 18.05.15, 12:02
      Cos na forum cisza - czy to oznacza, ze forum przenioslo sie na prywatne kanaly czy po prostu realizuje zgromadzone pomysly?
      U nas pomyslne zakonczenie projektu Rzym. Zabawy i przygotowanie przyniosly swietne efekty!
      Poszukujemy nastepnego projektu.
      • effie1980 Re: Podroze po swiecie 20.05.15, 20:59
        przyszla wiosna i przedszkolaki z mami sie wyniosly na dwor wink
        A tak na serio, chyba kazdy ma teraz urwanie glowy. Nam maluch bardzo ogranicza mozliwosci, bo we wszystkim chce uczesniczyc...
        Realizowalismy przez ostatnie 2-3 tygodnie Kosmos. Oprocz tego w przedszkolu zaczely sie dzieci wiecej uczyc rozpoznawania liter i wyrazow i pisania, wiec tym jest corka bardzo zainteresowana, wiec sie wiecej bawimy sylabami, wstepnym pisaniem i sporo sie rozkrecilo jej rysowanie.
        • effie1980 Re: Podroze po swiecie 20.05.15, 21:00
          napisz cos wiecej Alonka jak wam sie udam rzymski wypad i jak sie jeszcze przygotowaliscie?
    • effie1980 Re: Podroze po swiecie 20.06.15, 11:09
      Ostatnio kupilam Chodzi mucha po globusie z ilustracjami Butenko. Bardzo nam sie ksiazka spodobala. Czytalysmy kilka razy z globusem pokazujac jak mucha wedrowala z bieguna na biegun.
      Fajne wywiazaly sie z tego rozmowy o tym, ze na biegunach jest zimno, a na rowniku goraco i dlaczego. Przydaly sie tu nasze wczesniejsze pogaduszki o kosmosie, ziemi i sloncu.
      Przy okazji wykorzystalam nadmiar lodu z zamrazalki, ktory zostal po imprezie i zrobilam 'biegunowe pudla sensoryczne'. W plastikowych pudelkach byla zimna woda, lod i gory lodowe ze steropianu. Do tego mialalm kolekcje roznych plastikowych zwierzat. I na podstawie Map Mizielinskich i atlasu zwierzat zastanawialysmy sie czym rozni sie biegun polnocny od poludniowego, gdzie mieszkaja ktore zwierzeta. Taki nam wyszedl zimny temat na lato wink
      • laemmchen79 Re: Podroze po swiecie 21.06.15, 20:34
        Super pomysł, effie - książkę już dawno miałam na liście do kupienia, ale w starym wydaniu (nie zauważyłam, że jest już nowe) - a tu nie tylko bardzo zachęcający pomysł, ale i gotowy scenariusz na jej obróbkę - dzięki serdeczne, na pewno skorzystamy z pomysłu.
    • effie1980 Re: Podroze po swiecie 22.06.15, 12:01
      Jakobs nam sie czerwiec zmienil w miesiac o podrozach, dawno nigdzie nie bylismy.... Musielismy pozmieniac plany wakacyjne sad i do konca lipca nigdzie jedziemy, a pozniej tez tylko wyjazd do Polski. Od wrzesnia szkola, wiec w ogole trudno bedzie z wyjazdami...
      Odkopalalm Dzieciaki Swiata Wojciechowaskiej. Do tej pory czytalismy tylko pojedyncza ksiazeczke o Zuzu z Nanibii i zauwazylam, ze w zbiorczej ksiazce jest jednak wiecej stron i te brakujace sa bardzo dla nas przydatne
      Czytalismy glownie o Mali z Tajlandii. Tak na marginesie, od naszej podrozy minelo juz pol roku i niewiele jest dni, kiedy corka czegos z Tajlandii nie wspomina!
      Bardzo sympatyczny rozdzial w ksiazce. Fajna wywiazala sie rozmowa na temat wygladu i standardow piekna wink Zrobilysmy troche bizuterii - nawlekanych koralikow na sznurki i druty. W ksiazce tez jest rozkladowka na temat potraw z ryzu i roli ryzu w Azji. Zabralysmy sie do robienia kokosowego ryzu i sajgonek. Przy okazji corka chciala, zeby zafarbowac jej ryz barwnikami spozywczymi i robi od dwoch dni potrawy ryzowe w swojej kuchni ogrodowej. Wymysla z jakiego kraju moga pochodzic, ozdabia kwiatami. Super zabawa.
      W sumie ten rozdzial ma jeszcze potencja do kontynuacji. Ksiazka, mimo mojej poczatkowej niecheci, warta polecenia dla 4+ latkow.
    • effie1980 Podrozowniki - dzienniki podrozy 14.08.15, 18:20
      Wrzucam rowniez tutaj link do Podrozownikow. Tych zagranicznych o Chorwacji, Turcji i Egipcie nie mialam w rekach, ale te po Polsce sa fajne, wiec moze komus sie przyda.
      www.mac.pl/Wiadomosci/Podrozowniki_przewodniki_dla_malych_podroznikow.html
      • laemmchen79 Re: Podrozowniki - dzienniki podrozy 14.08.15, 22:09
        Oj, ja też miałam ogromną chęć na te przewodniki, ale nigdzie ich w Polsce nie dostałam.
        Na naszym wyjeździe na Mazury i Kaszuby Korzystałam z przewodników wyd. Ibis z serii Wędrówki po Polsce, przeczytaliśmy wszystkie interesujące nas rozdziały, w sumie dobre na takie podstawowe zapoznanie się z reigonem, ale więcej niestety nie, nieszczególnie mnie zachwyciły (zwłaszcza układ graficzny, ilustracje, w sumie też bardzo skąpe informacje) - nadal szukam dobrych przewodników z legendami regionalnymi. Takie klasyczne wydania są dla nas językowo niestety wciąż zbyt skomplikowanesad
    • alonka7 Re: Podroze po swiecie 27.08.15, 10:55
      Bardzo fajnie nam wyszla podroz (z plecakami) do Gruzji. Robilismy notatnik z podrozy, bawilismy sie np w szpital dla roznych roslin. Pozbieralismy troche kwiatkow w lak kaukazkich i zrobilismy woreczek zapachowy. Kupilam tez bajki gruzinskie (niestety po ang) i czytalam je po polsku.
    • effie1980 Re: Podroze po swiecie 11.01.16, 12:24
      No i mamy Nowy Rok! A tu cisza!
      Wklejam link to prezentu imieninowego, ktory corka dostala jakis czas temu. Mamy 6 miesieczny program dla mlodszych dzieci.
      www.littlepassports.com
      Materialy sa bardzo fajnie ulozone, jakosc przyzwoita, dobrze nam sie z tym pracuje kontunuujac tematy przy pomocy innych materialow i ksiazek. Wiekowo mysle, ze na styk. dla 4.5 latki zadania sa dosc proste, choc caly czas interesujace. Jesli sie wkrecimy to moze na urodziny sprobuje materialow dla starszych dzieci. W ogole u nas glownie ostatnio tematy podoroznicze i jakos za nic innego sie zabrac nie mozemy wink

• effie1980 Re: Podroze po swiecie 21.04.16, 16:33
      Od dluzszego czasu podczytywalismy Nele Podrozniczke, caly czas troche jest za trudna dla mojej 5 latki, ale na wyrywki z dopowiadaniem sie sprawdza. Teraz kupilam zeszyt z zadaniami:
      www.empik.com/zabawy-z-nela-zostan-super-odkrywca-nela,p1119605441,ksiazka-p
      i jest naprawde fajny. Na poziomie zdecydowanie 5+, mysle, ze tak mniej wiecej 1/3 zadan jest dla 5 latka za trudna i trzeba przy nich pomagac, nie mniej jednak bardzo wciaga, duzo informacji o zwierzetach, najrozniejszych dorysowywanek, labiryntow itp, a to akurat jest u nas na topie. Dobrze wydany, przyzwoity graficznie.

Na poczatku roku kupilam tez kalendarz Neli i ten nam jakos do gustu nie podpadl, trudno nam sie z niego korzysta, wydaje mi sie, ze jednak dla sporo starszych dzieci, ktre maja potrzebe korzystac z kalendarza, bardziej sie w nim orientuja.
      www.empik.com/przygodnik-2015-2016-nela,p1112667266,ksiazka-p
      • ania.n-82 Re: Podroze po swiecie 26.04.16, 22:28
        A którą część Neli czytacie? My mamy "Nela i tajemnice świata" i "Nela na 3 kontynentach", i mam wrażenie że ta pierwsza jest ciekawiej napisana i lepiej się ją czyta.

Przymierzam się od jakiegoś czasu do "Afryki Kazika" i "Listów od Feliksa", ale jeszcze ich nie mamy.
        • effie1980 Re: Podroze po swiecie 27.04.16, 11:47
          Mamy '10 niesamowitych przygod Neli' i 'Nela i tajemnice swiata'. Obie wydaja mi sie podobne jesli chodzi o poziom. Kazika mamy, ale ani mnie ani corce do gustu nie przypadl, ciezko sie mi go czyta, raczej dla troche starszych dzieci. Mapa z ksiazki jednak wisi u nas na scianie juz od dawna i czesto o niej rozmawiamy. Mozliwe, ze u nas nie przechodzi z powodu mniejszej ilosci ilustracji w stosunku do tekstu.
          Mamy tylko "Nowe listy Feliksa", pierwszej czesci nie udalo mi sie znalesc jak szukalam. W sumie ok, chociaz te historyczne podroze sa jeszcze dla mojej corki dosc abstrakcyjne. Te atrakcje w postaci wyjmowanych listow w sumie bardzo fajne.
          • ania.n-82 Re: Podroze po swiecie 28.04.16, 13:54
            Z Kazikiem się wstrzymuję właśnie dlatego, że mam wrażenie że jeszcze będzie zbyt długa i trudna dla Krzysia. Na razie nie czytamy jeszcze długich książek, chyba że są zbiorem niezależnych opowiadań.

A tu podpinam jeszcze mój stary wątek o podróżach z innego forum:
            forum.gazeta.pl/forum/w,16375,156806048,156806048,O_podrozach_dla_maluchow.html
            • ambivalent Re: Podroze po swiecie 10.05.16, 09:02
              Moim zdaniem Kazika mozna sprobowac. My przeczytalysmy z corka przed jej piatymi urodzinami i sadzac po bardzo szczegolowych rysunkach, ktore tworzyla po ukonczeniu ksiazki, duzo z niej zrozumiala. Ale oczywiscie nie kazdemu dziecku przypadnie ona do gustu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka