Kolekcja przedszkolaka w przyszłym tygodniu podaje krąg tematyczny "Sztuka bycia razem", w tym tematy jak
Lubię siebie za..., Dla ciebie zrobię wiele, Kolega czy przyjaciel i Razem można wiele.
Bardzo ważny temat, KP podaje kilka propozycji tekstów literackich, m.in.
- Apolejka i jej osiołek Marii Krüger - jest np. do odsłuchania w formie
bajki muzycznej,
- opowiadanie G. Kasdepki "Marchewkowy tort" ze zbioru Opowiadania z uśmiechem. Polscy pisarze dzieciom (o dziewczynce, która jest alergiczką i na przyjęciu urodzinowym nie może zjeść zwykłego tortu, tylko specjalnie dal niej upieczony z marchewki, który z kolei ookazuje się dużo lepszy niż tradycyjny z kremem czekoladowym)
- Tak czy siak Małgorzaty Strzałkowskiej ze zbiorku Rady nie od parady (o chłopcu, który w pierwszej części wiersza był niezłym łobuzem, a w drugiej części po miesiącu nagle staje się grzecznym chłopcem - autorka niestety nie zdradza, skąd ta przemiana, tyle tylko, że sąsiedzi już nie narzekają na Tadka, ale cieszą się, że z nimi mieszka - mi wiersz nie przypadł w ogóle do gustu). (Tu tematem ma być to, jak ważne jest bycie miłym i uprzejmym, ponieważ od tego zależy, w jaki sposób odbiera nas środowisko - lepszy w tym kontekście byłby IMO Paweł i Gaweł Fredry - znacie może inne przykłady wierszy?)
KP nie ma zbyt ciekawych pomysłów na realizację - tak przecież ważnego - tematu. Dzieciom proponuje się wykonanie własnego portretu z zaznaczeniem tego, co w sobie lubią i opowiadaniem o portrecie w grupie.
Są też 3 historyjki obrazkowe, które przedstawiają sytuacje konfliktowe a zadaniem dzieci jest ich rozwiązanie tak, aby uniknąć kłótni i wykazać się życzliwością.
Jest też sugestia do obejrzenia dwóch obrazów: Renoir Czytające dziewczynki i C.D. Friedrich Dwaj mężczyźni kontemplujący księżyc - to na zakończenie burzy mózgów na temat: jak wyrazić przyjaźń - akurat te dwa obrazy wydają mi się być niezbyt dobrze dobrane - poszukam w sieci innych, będę też wdzięczna za pomoc
Na pewno poszukam z dziećmi książek z naszej biblioteczki, w których jest mowa o przyjaźni - o ile wypalą zajęcia, bo część naszych przedszkolaków nadal chora, to prośba do mam o zabranie na zajęcia wybranej z dzieckiem książki i przygotowanie dziecka do opowiedzenia pozostałym dzieciom o fabule i o przyjaźni w książce. Tytułów jest cała masa: z tych, ostatnio przez nas czytanych to Chłopiec i pingwin, Jak krecik uzdrowił myszkę, Julek i Julka, Dzieci z Bullerbyn, Albert i tajemniczy Molgan - ciekawa jestem, jakie książki dzieciaki same znajdą.
Może zrobimy albumik z dotychczasowymi przyjaciółmi dzieci, porozmawiamy, co w którym przyjacielu najbardziej cenimi, dlaczego przyjaźń z niektórymi się rozleciała, dlaczego z innymi trwa, może zorganizujemy spotkanie do wspólnej zabawy także z niemieckimi przyjaciółmi?
W kontekście Razem można wiele jest też utworzenie orkiestry, najpierw bez dyrygenta, a następnie z dyrygentem, lub rozmowa, kto jest potrzebny do zrobienia książki lub wspólne budowanie z klocków (jedna osoba przedstawia swój pomysł, druga przynosi klocki, trzecia je podaje) - kierunek niezły, ale te przykłady nie wydają mi się zbyt dobre, np. ten z budowaniem z klocków - dla dziecka, którego zadaniem jest tylko przyniesienie klocków, zabawa szybko się kończy. Z orkiestrą też widzę problem w tym, że nie każde dziecko będzie potrafiło zapanować nad orkiestrą, a takie ćwiczenie ma sens, gdy na końcu okaże się, że dyrygent faktycznie wprowadza zamierzony efekt. Znacie może inne zabawy tego typu? Lepszy byłby chociażby wiersz Tuwima
Wszyscy dla wszystkich lub nawet
Rzepka Brzechwy
- mam w domu
puzzle z obrazkami do wiersza - można je rozdać dzieciom, tak, aby wspólnie ułożyły układankę.
Jak zwykle będę bardzo wdzięczna za dalsze inspiracje z Waszej strony