Dodaj do ulubionych

Sztuka bycia razem

19.10.16, 12:16
Kolekcja przedszkolaka w przyszłym tygodniu podaje krąg tematyczny "Sztuka bycia razem", w tym tematy jak Lubię siebie za..., Dla ciebie zrobię wiele, Kolega czy przyjaciel i Razem można wiele.

Bardzo ważny temat, KP podaje kilka propozycji tekstów literackich, m.in.
- Apolejka i jej osiołek Marii Krüger - jest np. do odsłuchania w formie bajki muzycznej,

- opowiadanie G. Kasdepki "Marchewkowy tort" ze zbioru Opowiadania z uśmiechem. Polscy pisarze dzieciom (o dziewczynce, która jest alergiczką i na przyjęciu urodzinowym nie może zjeść zwykłego tortu, tylko specjalnie dal niej upieczony z marchewki, który z kolei ookazuje się dużo lepszy niż tradycyjny z kremem czekoladowym)

- Tak czy siak Małgorzaty Strzałkowskiej ze zbiorku Rady nie od parady (o chłopcu, który w pierwszej części wiersza był niezłym łobuzem, a w drugiej części po miesiącu nagle staje się grzecznym chłopcem - autorka niestety nie zdradza, skąd ta przemiana, tyle tylko, że sąsiedzi już nie narzekają na Tadka, ale cieszą się, że z nimi mieszka - mi wiersz nie przypadł w ogóle do gustu). (Tu tematem ma być to, jak ważne jest bycie miłym i uprzejmym, ponieważ od tego zależy, w jaki sposób odbiera nas środowisko - lepszy w tym kontekście byłby IMO Paweł i Gaweł Fredry - znacie może inne przykłady wierszy?)

KP nie ma zbyt ciekawych pomysłów na realizację - tak przecież ważnego - tematu. Dzieciom proponuje się wykonanie własnego portretu z zaznaczeniem tego, co w sobie lubią i opowiadaniem o portrecie w grupie.
Są też 3 historyjki obrazkowe, które przedstawiają sytuacje konfliktowe a zadaniem dzieci jest ich rozwiązanie tak, aby uniknąć kłótni i wykazać się życzliwością.

Jest też sugestia do obejrzenia dwóch obrazów: Renoir Czytające dziewczynki i C.D. Friedrich Dwaj mężczyźni kontemplujący księżyc - to na zakończenie burzy mózgów na temat: jak wyrazić przyjaźń - akurat te dwa obrazy wydają mi się być niezbyt dobrze dobrane - poszukam w sieci innych, będę też wdzięczna za pomocsmile

Na pewno poszukam z dziećmi książek z naszej biblioteczki, w których jest mowa o przyjaźni - o ile wypalą zajęcia, bo część naszych przedszkolaków nadal chora, to prośba do mam o zabranie na zajęcia wybranej z dzieckiem książki i przygotowanie dziecka do opowiedzenia pozostałym dzieciom o fabule i o przyjaźni w książce. Tytułów jest cała masa: z tych, ostatnio przez nas czytanych to Chłopiec i pingwin, Jak krecik uzdrowił myszkę, Julek i Julka, Dzieci z Bullerbyn, Albert i tajemniczy Molgan - ciekawa jestem, jakie książki dzieciaki same znajdą.

Może zrobimy albumik z dotychczasowymi przyjaciółmi dzieci, porozmawiamy, co w którym przyjacielu najbardziej cenimi, dlaczego przyjaźń z niektórymi się rozleciała, dlaczego z innymi trwa, może zorganizujemy spotkanie do wspólnej zabawy także z niemieckimi przyjaciółmi?

W kontekście Razem można wiele jest też utworzenie orkiestry, najpierw bez dyrygenta, a następnie z dyrygentem, lub rozmowa, kto jest potrzebny do zrobienia książki lub wspólne budowanie z klocków (jedna osoba przedstawia swój pomysł, druga przynosi klocki, trzecia je podaje) - kierunek niezły, ale te przykłady nie wydają mi się zbyt dobre, np. ten z budowaniem z klocków - dla dziecka, którego zadaniem jest tylko przyniesienie klocków, zabawa szybko się kończy. Z orkiestrą też widzę problem w tym, że nie każde dziecko będzie potrafiło zapanować nad orkiestrą, a takie ćwiczenie ma sens, gdy na końcu okaże się, że dyrygent faktycznie wprowadza zamierzony efekt. Znacie może inne zabawy tego typu? Lepszy byłby chociażby wiersz Tuwima Wszyscy dla wszystkich lub nawet Rzepka Brzechwy
- mam w domu puzzle z obrazkami do wiersza - można je rozdać dzieciom, tak, aby wspólnie ułożyły układankę.

Jak zwykle będę bardzo wdzięczna za dalsze inspiracje z Waszej strony
Obserwuj wątek
    • laemmchen79 Film Chłopiec i pingwin 19.10.16, 12:20
      podaję link do filmu za ambivalent
      www.youtube.com/watch?v=tEriYg7y4LQ
    • ambivalent Re: Sztuka bycia razem 22.10.16, 22:53
      Wazny temat, ale trudny w tym wieku. Z mojego doswiadczenia tak wynika przynajmniej smile Z ksiazek mozna jeszcze wyciagnac Julka i Julke - tam jest sporo fajnych rozdzialow o tym jak im ta przyjazn srednio wychodzila i jak sobie z sytuacjami tego typu poradzili. Fajna jest tez Kajtus i mis oraz Piaskowy wilk. Temat mozna pociagnac dalej i wprowadzic kolejna sytuacje hipotetycznie konfliktowa: Igor i lalki.
      Z wierszy poszukaj moze czegos w Wawilow - nie przychodzi mi teraz nic do glowy, ale jestem pewna, ze cos sie znajdzie. Ona jakos fajnie tego typu sprawy przedstawia, tak bardziej po dzieciecemu. Jest tez pare fajnych opowiadan w zbiorach Poczytaj mi mamo - "Chcę mieć przyjaciela" (czesc pierwsza), "Kiedy bylam mala" (czesc trzecia). Pewnie sie jeszcze cos znajdzie. I oczywiscie "Basia i przedszkole". Ogolnie to chyba jest wiecej ksiazek o tym, ze przyjaciela nie mozna znalezc.
    • laemmchen79 Re: Sztuka bycia razem 23.10.16, 12:56
      Termin zajęć się zbliża, a ja cały czas nie do końca mam wrażenie, że mamy jakiś sensowny scenariusz. Pozbieram tu to, co udało mi się jeszcze znaleźć w między czasie.

Znalazłam zbiorek z sensownymi piosenkami na początek zajęć i zabawami ruchowymi/integracyjnymi.
      Na powitanie bardzo spodobała mi się piosenka Prawa ręka, prawa noga (świetnie wpisuje się w metodykę prof. Gruszczyk-Kolczyńskiej)

„Prawa ręka”.
      Prawa ręka, lewa ręka, prawa noga, lewa noga,
      cały tułów oraz głowa – witają was.

(proponowana melodia nie jest zbyt ciekawa, lepiej wymyśleć sobie własną).

Kolejną zabawą mogłaby być
      "Dzisiaj przyszła do nas"

Dzisiaj przyszła do nas”.
      Dzisiaj (imię dziecka) przyszła/przyszedł do nas
      dała/i dał wszystkim znak
      Chcecie ze mną się zabawić?
      No to zróbcie tak. A jak?

Przebieg zabawy:
      uczestnicy stoją w kręgu i śpiewają tekst piosenki, podczas której wywołane dziecko wchodzi do środka koła, macha ręką na powitanie, a wszyscy odpowiadają tym samym gestem; chodzi w środku koła; pokazuje dowolny ruch/gest, który wszyscy naśladują, np. podskoki na jednej nodze, podskoki obunóż, wymachy rąk
      itp. Następnie następuje wymiana dziecka w środku koła.

Póńniej chciałabym, aby dzieci obejrzały wspólnie kilka zdjęć, przestawiających motyw przyjaźni - dziewczyny, niech każda przyniesie po 2 zdjęcia, ok?

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/7d/52/40/7d52401344da73d964f895ac98a1d47c.jpg
      źródło: de.pinterest.com/pin/547398529684175776/

https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRVnPpNM70Zzz96432zNVPZHETu9Hxpir4diM2QBTcyYyPvojh4MIhO
      źródło: fineartamerica.com/featured/elephants-in-friendship-kim-freitas.html

To zdjęcie ma też świetny pomysł na mini-pracę plastyczną
      https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbz9e1OWRuHqdNQU5gRGI2JsXv5v3bxX55v3h6Olq5YCamP683HPId

Następnie możemy pogadać o naszych przyjaciołach i o tych książkowych, tzn. każde dziecko zabierze ze sobą na zajęcia książkę z historią o przyjaźni: H. chce wziąć chłopca i pingwina a J. przygody żabka i ropucha.

Potem możemy utkać z dzieciakami pajęczyny przyjaźni, czyli bierzemy kłębek wełny, pierwsza osoba nawija go sobie na palec i rzuca do drugiej osoby, mówiąc, co szczególnie w tej osobie lubi - gadamy i obserwujemy, jak nasza pajęczyna robi się coraz bardziej pogmatwana (mam wełnę) - myślę, że równie zabawne będzie rozplątywanie jej.

Na koniec możemy porobić portrety z KP, tak więc weźcie ze sobą proszę Karty pracy Ziemia - tam na stronie 47 jest miejsce na portret dziecka i 4 cech, które w sobie lubi, a na stronie 52 historyjki obrazkowe z sytuacjami, w których potrzebne jest proszę, przepraszam, dziękuję.

Jeeżeli wystarczy czasu, to możemy wspólnie ułożyć z puzzli wierszyk Brzechwy o rzepce - jest tam motyw wzajemnej pomocy

Jeżeli macie jeszcze inne pomysły, to dodajcie proszę tu na forum.

Forum Domowe przedszkole - polskie mamy na emigracji i ich pomysły na zabawy rozwijające znajomość języka polskiego u dzieci
      • laemmchen79 Re: Sztuka bycia razem 23.10.16, 13:10
        Acha, jeszcze jeden pomysł na całkiem przyjemną w realizacji pracę plastyczną, czyli nieśmiertelne drzewo przyjaźni, tu przykład ze strony 4.przedszkolalubliniec.pl/index.php/praca-plastyczna-robaczkow-drzewko-przyjazni/

https://4.przedszkolalubliniec.pl/wp-content/uploads/2015/09/D-300x169.jpg

Ponieważ mamy 3 rodziny, więc lepiej byłoby, gdyby każde dziecko narysowało swoje własne drzewko, a inne dzieci robiły na tych drzewach liście - odciski paluszków - w ten sposób każde dziecko zabierze ze sobą do domu swoje własne drzewko przyjaźni i o ile znajdzie miejsce na jego zawieszenie w domu, to może poprosić i innych przyjaciół o pozostawienie na nim swojego odcisku - dzieci, które potrafią pisać, mogą pod swoimi odciskami wpisać swoje imię, ewentualnie pomogą rodzice - tu potrzebne będą kredki, farby i papier - każda przynosi dla swojego dziecka.
        • laemmchen79 Re: Sztuka bycia razem 23.10.16, 13:16
          ok, myśli kłębią się na gorąco - wpadł mi jeszcze do głowy pomysł, że te zdjęcia z początku zajęć można by podzielić na kategorie:
          przyjaźń między ludźmi
          przyjaźń między ludźmi i zwierzętami
          przyjaźń między zwierzętami

To chyba będzie bardziej konkretne i obrazowe dla dzieci - każda z nas mogłaby przejąć jedną kategorię i zobrazować ją 2-3 zdjęciami z przykładami - myślę, że do G. najlepiej pasuje temat przyjaźni człowieka ze zwierzęciem, ja chętnie wezmę ten ze zwierzętami, a A. zostaje o przyjaźni jendego człowieka z drugim - może być taki podział, dziewczyny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka