Dodaj do ulubionych

Problem z kompem

IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 14.09.06, 13:09
Witam, wszystkich i korzystając z zaobserwowanej na forum nadreprezentacji
szefów i speców od IT pozwolę sobie poszukać wśród was pomocy. Ja poddałem się
po 3 dniach bezskutecznej walki więc może tutaj znajdzie się spec.
Mój problem opisany jest najlepiej przez samego winowajcę, czyli
support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;232463
Wiem, że zwykła zmiana pojedynczej wartości w rejestrze pozwala załatwić
sprawę, ale nie wiem która to wartość :))

Po ludzku próbuję podłączyć wyjęty jeszcze w Polsce z kompa twardziel i
podłączyć go via usb 2.0 do lapsa. Zdaniem Gatsa jest to fanaberia rodem z
epoki peceta łupanego. A ja się uparłem i już.

HELP!
Obserwuj wątek
    • dexterek77 Re: Problem z kompem 14.09.06, 13:32
      Przede wszystkim, opublikuj swój wątek w usenecie na liście
      pl.comp.os.ms-windows.winnt
      Mozesz to zrobić poprzez serwis usenet.gazeta.pl

Ponadto podałeś mało informacji, co chcesz zrobić z tym dyskiem.
      Artykuł z support.microsoft.com dotyczy dysków dynamicznych i nie ma nic wspólnego z dyskami USB.
      • Gość: piracik Re: Problem z kompem IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 14.09.06, 13:41
        Problem jest opisany na stronie więc dokładnie odnosi się do mojej sytuacji.
        Wyjąłęm dysk dynamiczny ze swojego starego peceta (win xp pro) jeszcze w
        polandii. Próbuję go podłączyć do laptopa (win xp pro przez łącze USB 2.0. Jak
        się pewnie domyślasz, dysk jest zapisany po brzegi i utrata danych byłaby dla
        mnie sporym ciosem :).
        A pytanie opublikowałem wczoraj na paru forach i grzecznie czekam.
        pozdro.
        • rachunek22 Jak masz zalozony jakikolwiek inna rzecz od 14.09.06, 13:55
          zwyklych partycji, szczerze nawet nie mam pojecia czy sformatowanie NTFS dziala
          czy tylko FAT16 i FAT32, w kazdym razie zadne zestawy paskowe, dyski dynamiczne
          i woluminy na USB nie pojda, musisz na dysku miec zwykle partycje, tak to tylko
          do tasiemki mozesz dysk podlaczyc, jak mam woluminy zalozone na dysku 160GB i
          tez na USB nie chodzi
    • cdlxxvi Re: Problem z kompem 14.09.06, 13:56
      Mylisz dwie różne rzeczy. Domyślam się, że chcesz swój podpięty przez USB dysk
      zobaczyć jako dysk WYMIENNY (removable), a nie uczynić częścią np. emulowanej
      macierzy RAID (co Windows określa jako dysk dynamiczny (dynamic)), czego dotyczy
      podany przez Ciebie link. Ta druga opcja zresztą, wg dokumentacji Windows, jest
      niedostępna w laptopach.

Podlaczasz dysk i co się dzieje? Domyślam się, że w "Mój komputer" nie pokazuje
      się nic nowego. Co mówi Menadżer Urządzeń? Coś się w ogóle pojawia, choćby i z
      blędami? USB w ogóle wyczuwa, że mu ktoś coś w d*** wetknąl?
      • Gość: piracik Re: Problem z kompem IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 14.09.06, 14:04
        Mój komputer nie pokazuje nic nowego. Menadzer urządzeń nie widzi kłopotu. Disk
        management pokazuje obcy dysk opatrzony terminami foreign i dynamic. Nie można
        go importować. USB wyczuwa :)))
        • cdlxxvi Re: Problem z kompem 14.09.06, 14:12
          Importować nie ma po co, bo jak powiedzialem, na laptopie ani nie ma powodu,
          żeby tworzyć macierz dysków, ani nie ma takiej możliwości.
          Partycję jakąś na tym dysku Disk Management widzi?
          • Gość: piracik Re: Problem z kompem IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 14.09.06, 14:18
            Niestety nie.
            • cdlxxvi Re: Problem z kompem 14.09.06, 14:28
              Próbowaleś podpiąć do innego kompa? Może się skończyć tym, że Twój Windows się z
              tym dyskiem "tak jakoś nie lubi" i po reinstalacji systemu zadziala
              (ostateczność, ale się zdarza - ostatnio z tunerem TV na USB mialem taki
              problem). Sprawdź, czy na innym komputerze dziala bez problemu.

Może sprawdź, czy w kieszeni ten dysk dobrze jest podpięty? Kieszeń pewnie ma
              diodkę zasilania i aktywności dysku; czy ta druga w ogole się zapala? Jeśli nie
              wyczuwa, to może taśmę IDE masz wlożoną odwrotnie (większości taśm do większości
              gniazd nie da się wlożyć odwrotnie, ale niektóre się udaje)? Może zasilanie nie
              styka? Może zworki na dysku (master/slave/cable select) masz ustawione nie tak,
              jak kieszeń sobie życzy? Może kieszeń jest wadliwa? Powodów może być sto, trzeba
              po kolei je eliminować.
              • Gość: piracik Re: Problem z kompem IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 14.09.06, 14:38
                Tak, urządzenie podpinałem do zykłego desktopa za pomoca tego samego kabelka i
                tego samego disk enclosure. Wszystko było ok.
                Co do możliwości, które wymieniłeś, to jak napisałem, dla device managera szafa
                gra, urządzenie funkcjonuje bez problemu.
                • cdlxxvi Re: Problem z kompem 14.09.06, 14:46
                  Disk management nie pokazuje żadnej partycji, czy "unknown partition"? A może
                  jest partycja, której trzeba ręcznie nadać literkę (Windows powinien to zrobić
                  automatycznie, ale kto wie)?

Obawiam się, że się może skończyć reinstalacją Windows, ale jeśli chcesz, mogę
                  rzucić okiem - napisz e-mailem jakiś kontakt do siebie.
      • ghrom Re: Problem z kompem 14.09.06, 14:13
        Brrr, w zyciu bym nie chcial byc supportem.

Pewnie cos glupiego, w stylu - trzeba zaalokowac litere dysku do tego USB
        twardego, bo byl podpiety na starym systemie jako D:, ale na laptoku D: juz jest
        zajete.

Ale jak to czlowiekowi w twarz powiedziec? Wszak w jezyku informatykow to jakbys
        mu powiedzial: uwazam cie za lamera od siedmiu bolesci.
        • Gość: piracik Re: Problem z kompem IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 14.09.06, 14:20
          > Wszak w jezyku informatykow to jakbys
          > mu powiedzial: uwazam cie za lamera od siedmiu bolesci.

no tak, ale można wyjść i na chama i na głupka:

www.petri.co.il/disable_dynamic_disk_upgrade_in_windows_2000.htm
          • cdlxxvi Re: Problem z kompem 14.09.06, 14:30
            Chlopie, zapomnij o "dynamic disks" - chcesz na tym laptopie produkcyjny serwer
            baz danych postawić? NIE DA SIĘ.
            • Gość: piracik Re: Problem z kompem IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 14.09.06, 14:40
              Nie ma sprawy. Chcę jedynie go uruchomić.
              • dexterek77 Re: Problem z kompem 14.09.06, 14:43
                A jak z zasilaniem??
                Niekiedy złącza USB w laptopach, nie zapewnieją odpowiedniego poziomu zasilania, szczególnie dla urządzeń mechanicznych i trzeba podłaczać zewnętrzne zasilanie. W ddesktopach jest z tym znacznie lepiej.
                • cdlxxvi Re: Problem z kompem 14.09.06, 14:47
                  Taka kieszeń na pewno jest zasilana zewnątrz. Nie ma sily, żeby dysk 3.5'
                  zasilać z USB.
    • Gość: Stefan Re: Problem z kompem IP: *.range81-154.btcentralplus.com 15.09.06, 07:23
      Kupujesz kieszeń na dysk w pierwszym sklepie z kompami na rogu za Ł20, wkładasz
      dysk, zamykasz. Teraz wystarczy podłączyć do zasilania i przez USB2.0 do laptopa
      i działa (wykrywa automatycznie jeśli masz WIN XP, może nie wykryć jak twój komp
      to jakiś stary złom). Wiem bo sam mam dysk tak podłączony
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka